Skocz do zawartości
Forum

Marcowe mamusie 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wstaje wogole na siku w nocy .Chyba ze mąż idzie do toalety to jak się obudzę to skorzystam a tak nie muszę .Zasypiam kolo 22h i budzę się koło 6 .Pamietam ze w poprzedniej ciąży wstawałam po 3,4 razy ale to dopiero koło 25 tyg kiedy brzuszek był duży 😜

Przekichane. A wracając do tematu prenatalnych. Wrzucam wam wypowiedź jednego z lekarzy na pytanie pacjentki o test Pappa.  Może któraś z Was to zainteresuje. A dodam jeszcze że wyczytałam (wiedza z internetu) ze luteina może mieć wpływ na wynik testy z krwi.

"Szanowna Pani, rozumiem Pani obawy. Jednak w usg ocenia się morfologię/fenotyp/wygląd zewnętrzny płodu i dokładność jest zależna od doświadczenia lekarza, tzw. dużych cech genetycznych i jakości aparatu. w usg wykonanym pomiędzy 8+6 a 13+6 ocenia sie cechy związane z wadami w zakresie chromosomów 13 18 i 21 i z dużymi wadami płodu. Często są to zespoły wad a sprawa komplikuje się jeżeli są to tzw. mozaiki. wykonanie testu podwójnego redukuje nieco te obawy / wynik wychodzi w rachunku podobieństwa a nie w postaci zero/jedynkowej więc cały czas mówimy o prawdopodobieństwie dokładności wykrycia wady. Wiem, że skomplikowane.... jest zbyt dużo niewiadomych i nigdy nie uda się bez badań genetycznych dać 100% odpowiedzi. Proszę być dobrej myśli."

Witamy witamy🤗Im więcej nas tym lepiej .Ja tez ma termin na początek marca koło 8  i tez czekam na 3 dzidziusia 😍zwłaszcza ze pozostała dwójka to już z pieluch dawno wyrosła 😜wiec się trochę odmłodzę teraz .A co u pozostałych dziewczyn taka cisza ?

Dziękuję 🙂

U mnie też dziewczyny dawno wyrosły - jedna jutro zaczyna 4 klasę a druga zerówkę 😀

A w jakim wieku są Twoje dzieci ?

Piszecie o tym teście Pappa, dziś byłam na prenatalnych, szkoda że nie wiedziałam wcześniej że można z niego zrezygnować i wykonać samo USG, że ten test nie jest taki wiarygodny, mam nadzieję że nie będzie powodów do stresu (wynik za 2 tygodnie)

Hej. Dzisiaj miałam usg prenatalne. Wszystko "prawidłowo". NT wyszło 1,8 mm przy CRL 70 mm. Lekarz mówi że B. Dobrze. Dla ciekawych nie znamy płci. Nie chciał się pokazać dzidziuś. Wyginał się w każdą stronę tylko nie w tą co trzeba... najważniejsze że dziecko zdrowe. Chociaż powiedział mi żebym teraz test Pappa zrobiła. Tylko ja cały czas się zastanawiam po co. Waham się czy to robić skoro usg jest w porządku...  Ale nawet męża wpuścił na badanie więc miło. Pewnie jedyną taka okazja w tych porąbanych czasach.

Ja przy CRL 65mm miałam 1.6 NT.Na wyniki testu Pappa jeszcze czekam .Tez miałam cały czas dylemat czy robić bo na usg wszystko było ok ale  zrobiłam i mam nadzieje ze będzie ok .We wtorek idę na wizytę wiec powinnam już się dowiedzieć jak wyszlo🤗

Hej. A co tu tak wieje nudą? Dziewczyny co słychać u Was? U mnie zaczął się 14 tydzień. I powiem wam że jest różnica. Nie mam mdłości. Wysypiam się. Nie boli głowa, jest energia. Cieszę się że mija ten 1 trymestr, mijają też obawy. A Wy jak się czujecie? Na jakim etapie ciąży jesteście? 

Hej 🙂

U mnie zaczyna się 15 tydzień i też czuję się spokojniejsza że ten I trymestr mam za sobą, samopoczucie lepsze pod względem mdłości ale coś znowu senna się zrobiłam 😁 i głowa boli mnie cyklicznie co miesiąc jak jakaś pozostalosc pms sprzed ciąży 🤔

Poza tym w pracy się już popakowalam i jutro idę po L4 🙂 trochę będzie mi dziwnie bez pracy, ale moje córy szybko wypełnią mi dzień 😂

A co słychać u Was? 

Z tym przesypianiem całej nocy to Ci zazdroszczę. Dzisiaj 3 razy wstawałam, ale czasem to ledwo pamiętam że wstałam i zasypiam odrazu. Ewiq z tym basenem dobry pomysł. Też się czaję albo na jakieś zajęcia dla ciężarnych albo na basen. Tym bardziej że wcześniej dużo trenowałam. 

U mnie też w końcu samopoczucie dobre. Przypływu energii jakoś nie widzę ale i tak jest dobrze. Nareszcie jem i nie umieram potem. 

Za tydzień mam wizytę i już nie mogę się doczekać teraz miałam długa przerwę 4 tygodnie. Trochę się martwię. Ale mam nadzieję że jest dobrze.

Do ubikacji wstaje 2-3 razy ale śpię jak zabita poza tym. Wczesniej kiepsko spałam. Także zdecydowanie 2 trymestr to zbawienie. 

A czujecie ruchy? Ja od tygodnia czuje ale tak sporadycznie, raz dziennie. 

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Zazdroszczę wam tego snu, ja nie pamiętam kiedy się wyspałam a od wczoraj mam tak silny ból głowy, że nie mogę wytrzymać. 

Ruchów nie czuję ale to pierwsza ciąża więc później podobno się je odczuwa, ja nawet jeszcze brzucha nie mam widocznego i też się martwię. 

Ndia właśnie ja też przed ciąża trenowałam a teraz 2 Msc zero ruchu prawie i czuję się jak flak może też przez to. 

Szczesciara09 tydzień szybko minie i na pewno lekarz uspokoi Cie słowami że wszystko jest dobrze 🙂

Byłam w ciąży biochemicznej w lutym tego roku😔. Czuję się dobrze, wogole nie czuję się jakbym była w ciąży, zero bólu piersi, mdłości, zmęczenia, jedyne co to do 9 tygodnia klócie w podbrzuszu. Cały czas się denerwuje czy z dzieckiem wszystko dobrze, przez to że nawet mnie piersi nie bolą 😔 Ostatnią wizytę miałam 3 września, Pani doktor mówi że jest wszystko dobrze. Czekam teraz na badanie prenatalne 14 września 😊