Skocz do zawartości
Forum

Kremowanie

Gość Dalila

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny, jestem mamą 8,5 miesięcznej dziewczynki. Malutką od urodzenia kąpałam tylko w wodzie z odrobiną oleju kokosowego, nigdy jej nie kremowałam ani nie używałam oliwki. Nie smaruję też jej buźki. Jej skóra wygląda idealnie ale niestety kobiety w mojej rodzinie suszą mi głowę, że to niedobre dla dziecka.
Co sądzicie na ten temat?
Pozdrawiam!

Gość Mam unia...

Nie słuchać kochana! Mam czwórkę dzieci i dopóki nie skończyły roczku nie używałam kosmetyków, czysta woda do mycia i ewentualnie krem na pupę, jeśli był konieczny, jeśli dziecko ma zdrową, piękną skórę, wystarczy, pozdrawiam serdecznie :)

Osobiście uważam że kremowac dziecka nie trzeba jeśli skóra tego nie wymaga. Jednak uważam że do umycia to jednak potrzeba czegoś więcej niż tylko woda i olej od którego dziecko jest natłuszczone. Nie zrozum tego źle. Ale uważam że człowiek który nie użyje czegoś do umycia się jest nadal brudny. Sama jakbym się nie myla niczym to po kąpieli bym się cała lepila zwłaszcza włosy a po paru dniach nie zbyt ładnie pachniała. Przeszkadzalo by mi to. Dziecko też się poci. W dodatku obrzyguje, obsikuje itp. Tobie jako mamie to nie przeszkadza ale dla kogoś obcego może to być obrzydliwie, więc może dla tego Twoja rodzina na Ciebie naciska bys myla dziecko. Mam nawet znajoma co nie myje dziecka codziennie a jak myje to tylko woda. To dziecko normalnie się lepi jak się go dotnie, i śmierdzi. Ona tego nie czuje ale ktoś inny już tak. Kiedyś jak był u mojego syna i musiałam mu przebrać pampersa to myślałam że zwymiotuje. W życiu nie czułam takiego smrodu jak wtedy. Skore ma ladna faktycznie, taka naturalna flora bakteryjna najwyraźniej się sprawdza. Ale efekty uboczne w postaci brudu mnie np obrzydzaja.

http://s6.suwaczek.com/201607111770.png

http://s8.suwaczek.com/201901274965.png