Skocz do zawartości
Forum

Ciąża a okres próbny

Gość Lenkka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem.. Otóż dowiedziałam się że jestem w ciąży, bardzo wczesnej, bo moja dzidzia ma dopiero 9x5mm, tyle, że nurtuje mnie jedno.. Jestem zatrudniona na umowe o prace na czas próbny, 3 msc tej umowy kończy mi się 12.04, później mam mieć umowę o pracę na czas określony. Czy jeśli teraz powiem pracodawcy, że spodziewam się dziecka, to mnie zwolni? Czy będzie mi coś przysługiwało? Jak to wygląda? Boję się bardzo o ta swoją posadę, bo prace lubie, tyle że jest to praca w fabryce części metalowych do mebli. Można się nawdychac farby np... Boje się o maluszka, nie wiem co robić. Proszę o odpowiedź, czy jeżeli teraz powiem mojemu szefowi o ciąży to czy ma prawo mnie zwolnić? Co wy byście zrobiły?

Jeśli umowa zawarta na okres próbny kończy się przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać, a w obecnych realiach nie ma się nawet co łudzić,że tak będzie. Natomiast jeśli taka umowa kończy się po upływie 3 miesięcy, to musi zostać przedłużona do porodu. Tutaj sobie poczytaj na ten temat: http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/uprawnienia_rodzicielskie/761090,Umowa-na-okres-probny-a-ciaza.html