Skocz do zawartości
Forum

Porodówka Kozienice

Gość Akemi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy będą tu mamy zainteresowane tematem porodu w Kozienicach,ale sama szukałam kiedyś podobnego wątku dlatego go zakładam.
Rodziłam w Kozienicach 2 razy,ostatni w 2016. Mogę z ręką na sercu polecić poród w tym szpitalu każdej mamie.Mi za pierwszym razem bardzo nie podobało się że po przyjęciu położna zakłada nam szpitalną koszule do porodu.Są one poprostu okropne i pamiętają czasu Gierka,jednak w trakcie porodu masz to poprostu gdzieś w czym jesteś a po,jeszcze na porodówce położna zabiera tą brudną i daje ci czystą.Dzieki temu jeszcze zanim pójdziesz pod prysznic możesz czuć się w miarę dobrze.Pozniej przebierasz się w swoją piżamę i nie obchodzi cię co dzieje się z tą brudną szpitalną.
Później kolejnym punktem po przyjęciu jest badanie,KTG i spisywanie papierologii.U mnie zawsze wyglądało to tak że podczas KTG położna wypełniała kartę i plan porodu,który w tym szpitalu jest bardzo przestrzegany.Jesli na coś się nie godzisz,położna czy lekarz tego nie zrobi.To dawało mi spore poczucie bezpieczeństwa,w porównaniu z lubelskim szpitalem gdzie nikt nie patrzył na moje preferencje,które widniały w planie porodu.Poprostu byłam kolejna na porodowej taśmie.Tutaj tak nie ma.
Są 3 sale porodowe.Jedna naprawdę duża,gdzie do dyspozycji jest nawet wanna.Niestety mi ani za 1 ani za 2 razem nie pozwolono z niej skorzystać,chyba że względu na duże rozwarcie i bały się że im urodze w wannie.Do momentu skurczy partych można robić wszystko co się chce.Chodzenie,drabinki,piłka,prysznic.Wszystko wchodzi w grę.Mozna pić i wychodzić do toalety kiedy jest tylko taka potrzeba,co też za pierwszym razem było dla mnie dużym zaskoczeniem.
Jedyne co mi się nie podoba to to że nie można wybrać pozycji w jakiej się chce rodzić.Na finał jest rozkładane łóżko i trzeba się położyć.Ja autentycznie miałam wrażenie że moja pupa jest wyżej niż głowa i naprawdę ciężko się prze w takiej pozycji.Na szczęście nie trwało to długo od 5-10 min.Takze w zasadzie chwilę i już było po.
Na porodówce spędza się z maluchem jeszcze 2 godziny.Caly czas był ze mną mąż.Pozniej przejazd na poporodową,która jest na tym samym poziomie.Chyba dopiero wtedy zabrali malucha na dokładne pomiary i ubieranie.Nie myją od razu dzieci,są jedynie wycierane.Mąż był cały czas ze mną.Jako że rodziłam wieczorem to za każdym razem przynosił mi kolację.Dzieciaki zabierali na jakieś 2-3 godziny,żeby można było odpocząć i skorzystać z prysznica jak ktoś był już na siłach.Poza tym położne bardzo miłe,przychodziły pytały czy nic nie potrzeba,czy wszystko w porządku czy się dobrze czuje.Podobnie później pytały czy nie potrzebujemy pomocy przy dzieciach czy karmieniu,czy nic nie boli.Same wychodziły z inicjatywą,ale były przy tym bardzo dyskretne i nierzucające się.
Nigdy nie usłyszałam z ich strony złego słowa czy krytyki.Opieka naprawdę wzorowa zarówno dla mamy jak i dla dziecka.Jeszcze wspomnę że mają naprawdę dobrego pediatrę neonatologa.Nie tylko świetny lekarz,ale i cudowny człowiek z mega podejściem do maluchów.