Skocz do zawartości
Forum

Wrzesniówki 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Gość strawberry

Roska18 badanie prenatalne to usg. W 12 tyg może być jeszcze dopochwo lub przez brzuch. Ja chyba mialam i tak i tak ;) czyli przygotowujesz się jak do zwykłej wizyty. Na tym usg lekarz ogląda dzieciątko, mierzy dokładnie, sprawdza narządy, przepływy i ryzyko wystąpienia chorób genetycznych, np zespołu downa, no i czasem jest już w stanie określić płeć dziecka.
Ja proponuję zabrać ze sobą jakiś batonik lub/i puszkę coli, bo czasami dzidziuś jest leniwy i nie chce się odwrócić dobrze do usg, a po słodkościach trochę się ożywia, czy rozbudza. Dlatego lekarz może zalecić zjedzenie czegoś i wrócić za pół godzinki ;)

Mi princessa tez wychodzi Sierpien jednak ale czuje ze I tak bedzie to wrzesien I tak. Moze 1 wrzesnia poczatek roku szkolnego. Mialam kiedys kolezanke urodzona tego dnia. Ja musze brac tylko witaminki. Biore dodatkowo wit.D bo fakt malutko tego slonca a teraz okres zimowy.

Gość strawberry

Jolablk mój mąż ma urodziny 1 września, z om też 1 września, więc może być prezencik :D Jednak też czuję, że przenoszę.

PikPok chyba nie ma zakazu na słodycze przed usg, byle dzidzi znów za bardzo nie skakało :D

Princessa nikt tu nikogo nie wygania ;)

Ja mam prenatalne już 17.02.

Gość strawberry

Teyla w 1 ciąży wymiotowałam codziennie (nawet kilka razy) do konca 1 trymestru, a potem zdarzało się jeszcze sporadycznie do końca 2 trym. W 3 już tylko zgaga :D i było dobrze. Do wszystkiego mogłam przywyknąć. A teraz wymiotuję raz w tygodniu, ale ogólnie czuję się o wiele gorzej.

W 1 ciazy czulam sie jak nowonarodzona caly 1 i 2 trymestr, tylko od miesa mnie odrzucalo. Teraz czuje sie jak wrak i odrzuca mnie od wszystkiego, nie wiem zupelnie co mam jesc i czesto miedzy kesami bym zwrocila :/ nie wymiotuje, powstrzymuje sie bo przez wiekszosc czasu jestem sama z synem a on mi kiedys spanikowal jak zwymiotowalam, wiec coz, walcze sama ze swoim cialem. Mdlosci przeokrutne, bole glowy, oslabienie, sennosc... Modle sie zeby to minelo w 2 trym, ale jak czytam ze niektore dziewczyny trzyma cala ciaze to zyc mi sie odechciewa...

https://www.suwaczki.com/tickers/l22n9vvjkwvojafh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmpxurxf9n.png

Dziewczyny ja tez mam straszne mdlosci od wszystkiego mnie odrzuca wedliby mieso pieczywo nie moge na nie patrzec a gdy tylko otworze lodowke to odrazu odruch wymiotny.Jedynie co jestem w stanie zjesc to sa ryby na kwasno.Dodatkowo mam zapalenie oskrzeli i biore antybiotyk.To moja druga ciaza w pierwszej z synkiem poprostu bajka zero mdlosci wymiotow i jakich kolwiek dolegliwosci ciazowych a teraz caly czas mnie meczy moze bedzie dziewczynka

Gość strawberry

Zelizka to moja córka wręcz miała ubaw i była strasznie zaciekawiona kiedy mi się zwracało :D

Ruda34 moja koleżanka właśnie urodziła drugiego syna po takiej fatalnej ciąży. Nigdy nic nie wiadomo.
Swoją drogą w pierwszej ciąży wolałam, żeby urodził się syn a wszyscy w koło gadali od początku, że będzie córka. A teraz nie wiem czemu, ale chyba wolałabym drugą córkę, wszyscy gadają, że będzie syn :D co ma być to będzie ;)

Waris super! Gratuluje!!
Dziewczyny ja sie chyba wypisze z tych grup FB ciążowych co są. Na jednej i drugiej jest po ok 100 dziewczyn. Niektore takie głupoty wypisują albo durne komentarze ze siè nie chce czytać a co dopiero pisać. Parę razy coś tam wtrąciłam ale nie umiem się tam odnaleźć. Z Wami zostaję :) tu kulturka, wesoło ale i z empatią kiedy trzeba. Super jesteście :) miłego dnia!

//www.suwaczki.com/tickers/3jgxgzu3b3j2gka0.png

wiecie, u mnie poprzednim razem chciałam syna, rodzina wrozyla corke, maz chciał corki, ja od początku czułam ze to będzie chłopczyk i odruchowo mowilam nawet ze to on tak jak Ty PikPok, i mam synka, a teraz już bym chciała corki, mezus o niczym innym nie marzy i na wstępnych badaniach lekarz wspominial ze to dziewczynka ale się nie nakręcam, czekam na polowkowe , ale poprzednim razem mimo iż niby objawy były na corke to czułam ze to syn wiec może i tym razem się sprawdzi przeczucie

Cześć wszystkim :)
Dzisiaj zapisałam się na prenatalne :) za tydzień w piątek na 19:10 :)
Mój mąż i rodzice mówią że będzie córcia hi hi :Śmiech:
Ja na objawy nie patrze bo to różnie może być. Tak jak np z tetnem że na dziewczynke to poniżej 160 a na chłopca powyżej 160 ... np dziewczyny z którym leżałam w sali w szpitalu to obydwie córki będą mieć i tętno od początku powyżej 160 ;) Więc lepiej poczekać spokojnie :)

https://www.suwaczki.com/tickers/atdcpx9ixw5d09qp.png

Strawberry - masz genialna corcie :D
Wadera - po 100 osob ktore co chwila cos skrobia to jest masakra, nie ciagnie mnie tam, tu jest dobrze :)
Ruda34 - moja przyjaciolka tez kiepsko sie czula 1trym, a teraz super i bedzie chlopczyk.
Marzylam o 1 synku i udalo sie, pozniej jak sie staralismy to marzylam o dziewczynce, pozniej mi bylo obojetne a teraz bardzo bym chciala 2 chlopca i czuje ze chlopiec, ale to chyba podswiadomosc ;) u nas zdania sa podzielone, czesc twierdzi ze dziewczynka, czesc ze chlopiec, ja sie wtedy smieje ze to i to :D
Imiona tez juz mamy wybrane chociaz zaczynam sie zastanawiac czy nie zmienic chlopiecego ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/l22n9vvjkwvojafh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmpxurxf9n.png

Gość strawberry

Fasolka111 za zasiłek dostaniesz pit od gminy. Do końca lutego mają czas, żeby Ci wysłać.

Wadera to chyba chodzi o to, że we wrześniu rodzi się tyyyyyleeee dzieci i dlatego tyle osób pisze na grupach. Ja tam się nigdzie nie wybieram. Też mi tu dobrze :)

Zelizka, dzięki. To racja. Moja córka to mała jajcara (geny po pradziadku przekazywane z pokolenia na pokolenie).