Skocz do zawartości
Forum

Dziecko w kuchni - przepisy łatwe


domi81

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

Kruche ciasto z masą makową
ciasto: 2 szklanki mąki
kostka masła
pół szklanki cukru pudru
żółtko
olej i tarta bułka do formy (tortownicy) lub specjalny
pergamin do jej wyłożeniem
masa makowa: szklanka maku (15 dag)
2 szklanki mleka (lub wody)
3-4 łyżki miodu
2-3 łyżki cukru
łyżka masła
białko
1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub migdałowej albo kawałeczek roztartej wanilii
1-1 i 1/2 szklanki posiekanych bakalii (orzechów włoskich
obranych ze skórki migdałów
rodzynek
smażonej skórki pomarańczowej)

Przepis:

Wyjmij masło z lodówki (musi być twarde) i przesiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki (możesz je przechowywać nawet kilka dni). Mak zalej wrzącym mlekiem (lub wodą) i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut (ziarna powinny się dać rozetrzeć w palcach). Odcedź i przepuść 3 razy przez maszynkę. Rozpuść w rondelku miód, cukier i masło. Domieszaj mak, zapach i bakalie. Przesmażaj masę przez kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliła. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę (tortownicę). Podziel ciasto na dwie części. Większą (ok. 2/3) wyłóż dno blachy, resztę zostaw na paski. Podpiecz spód (ok. 10 minut). Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki grubości małego palca i rozpłaszcz je. Z białka ubij na sztywno pianę. Wymieszaj ją delikatnie z przestudzoną masą makową i wyłóż na kruchy spód. Na wierzchu ułóż równolegle paski. Włóż ponownie do piekarnika i piecz, aż paski staną się rumiane. Po wyjęciu możesz ciasto polukrować (pół szklanki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny). Masy makowej możesz też użyć do strucli drożdżowej albo do kutii, klusek, czy łamańców (wtedy nie dodawaj do niej białka).

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Ciastka orzechowe

2 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki mąki
1 szklanka cukru
100 g masła
1 roztrzepane jajko
1/2 łyżeczka soli

Przepis:

Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 100 C. Kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki ocierając w ręczniku. Schłodzone utrzeć na grubość drobnej kaszy. Masło rozpuścić. Wymieszać orzechy, mąkę, cukier, sól, masło i jajko na dość rzadkie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Nakładać łyżeczką górki ciasta na pergamin, zakładając, że roztopią się na boki w trakcie pieczenia. Piec ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Studzić na blasze, powinny być cienkie i kruche.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Szukałam fajnych i prostych przepisów które mogłabym upiec razem z córcią.
Chyba fajne znalazłam także dzielę się z Wami.

Pierniczki
Składniki:
2 i pół szklanki mąki
pół szklanki naturalnego lub sztucznego miodu
szklanka cukru
pół kostki masła
jajko
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
3 łyżki kawy inki
pół łyżeczki sody
żółtko lub rozbełtane jajko do posmarowania pierniczków
olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj blachę. Miód podgrzej z przyprawami, wymieszaj z mąką i z pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na grubość mniejszą niż 1 cm. Foremkami lub kubeczkiem powycinaj rozmaite kształty. Ułóż pierniczki na blasze. Posmaruj je jajkiem lub żółtkiem. Piecz ok. 15 minut.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Pierniczki - wersja bez mleka, jajek i glutenu
Składniki:

1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
łyżka mąki gryczanej
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
1-3 łyżki wody

Przepis:

Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...