Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

sylfka
~Bea.ta1
sylfka

na 19 czerwca :)
teraz w środę mam badania prenatalne, jestem nimi zestresowana, jesteś już po takich badaniach? :)

wiekszosc z nas jest juz po tych badaniach, stres jest duzy ale i radosc ogromna jak widzisz swojego dzidziola machajacego lapka :)

Beatko, a w którym tygodniu jesteś i kiedy miałaś robione te badania? Bo ja dziś wchodzę w 13tydzień, a w środę idę do lekarza, czyli praktycznie koniec 13 mam te badania i wydaje mi się,że to dosyć pozno.

ja dzis zaczynam ... 18 tydzien :)
robilam je w 11 tyg 6 dniu, zalecenia sa od 11,o do 13,6, czyli spokojnie sie zmiescisz
miedzy nami dokladnie 5 tygodni roznicy :)

sylfka
~Bea.ta1
sylfka

teraz w środę mam badania prenatalne, jestem nimi zestresowana, jesteś już po takich badaniach? :)

wiekszosc z nas jest juz po tych badaniach, stres jest duzy ale i radosc ogromna jak widzisz swojego dzidziola machajacego lapka :)

Beatko, a w którym tygodniu jesteś i kiedy miałaś robione te badania? Bo ja dziś wchodzę w 13tydzień, a w środę idę do lekarza, czyli praktycznie koniec 13 mam te badania i wydaje mi się,że to dosyć pozno.

Czyli jesteś w tyg 12 +1dzien czyli spoko :) te badania wykonuje się do tyg 13+ 6 dni

http://www.suwaczki.com/tickers/dqprcbxm8tja4d5c.png

Daga - jeśli umowa o pracę kończy się przed 3 miesiącem ciąży nie podlega przedłużeniu, a skoro pracujesz od stycznia 2015 i masz umowę do marca 2016 - mamy grudzień i jesteś w 11 tygodniu więc do marca "zdążysz być" w 12 tygodniu. A to czy jesteś na l4 nie ma żadnego wpływu, najważniejsze żeby przepracować 30 dni od początku umowy bo dopiero wtedy przysługuje płatne zwolnienie :) Mam nadzieje że już teraz wszystko jest dla Ciebie jasne. Zero powodów do zmartwień, macieżyński też dostaniesz także spokojnie bez obaw :)

sylfka
~Bea.ta1
sylfka

ja zaczynam dzis 18 tydzien :)
robilam je w 11 tyg 6 dz
zalecenia sa od 11/0 do 13/6 czyli spokojnie sie miescisz

~Bea.ta1
sylfka
~Bea.ta1
sylfka

robilam je w 11 tyg 6 dz

to na kiedy masz termin? :)

http://www.suwaczki.com/tickers/010ivfxmbvwwh243.png]Tekst linka[/url]

sylfka
~Bea.ta1
sylfka
~Bea.ta1
sylfka

robilam je w 11 tyg 6 dz

to na kiedy masz termin? :)

z OM 21 maja
z usg 16 maja

Kurcze a ja dziś, miałam troszkę nie miły "wypadek"jakieś 2h temu, zadzwonił do mnie mąż powiedział coś po czym trochę się podłamalam i zdenerwowalam,do tego trochę posprzeczalam się z siostrą, no i po chwili chcąc podać synkowi picie po prostu zaslablam... Padłam jak Kłoda na ziemię! Na szczęście bokiem.. Moja siostra nie miała siły mnie podnieść (sama jest w ciazy,mało tego ma termin za 11dni...) , byłam po prostu bezwladna.. Udało jej się tylko mnie posadzić i oprzeć o szafkę.. Po krótkiej chwili jakoś doszłam do siebie,i położyłam się na kanapę, aczkolwiek jeszcze do tego zwymiotowalam. :( trochę się wystraszylam, leżę cały czas, teraz planuje się zdrzemnac, na chwilę obecną jestem sama w domu :/ nie wiem czy nie powinnam pojechać do lekarza (mam do niego 40km) albo do szpitala.. Sprawdzić czy wszystko wporzadku... Ale nawet nie mam jak i z kim :/ :( w sumie teraz czuję się Już dobrze, nic mnie nie boli..Ale jestem trochę zmęczona. Miłego dnia wam życzę Mamuśki ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/4bbfb70c46.png http://www.suwaczek.pl/cache/a5c94452fd.png

Daga, nikt nie musi oficjalnie przedłużyc Ci teraz umowy. Umowa AUTOMATYCZNIE przedluza sie do dnia porodu nawet jeśli pracodawca nie da Ci papieru. Skoro masz umowę do marca to automatycznie zostanie przedłużona do dnia porodu. Urlop macierzyński Ci sie nie należy (bo nie będziesz już mieć umowy), ale zasiłek macierzyński dostaniesz od ZUS wyleczony na podstawie zarobków z obecnej umowy.
Jestem z zawodu doradcą zawodowym i potwierdzam to co piszą dziewczyny.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3i09kqgef4enx.png

Gość czarnykwiat

Aneett1511
Kurcze a ja dziś, miałam troszkę nie miły "wypadek"jakieś 2h temu, zadzwonił do mnie mąż powiedział coś po czym trochę się podłamalam i zdenerwowalam,do tego trochę posprzeczalam się z siostrą, no i po chwili chcąc podać synkowi picie po prostu zaslablam... Padłam jak Kłoda na ziemię! Na szczęście bokiem.. Moja siostra nie miała siły mnie podnieść (sama jest w ciazy,mało tego ma termin za 11dni...) , byłam po prostu bezwladna.. Udało jej się tylko mnie posadzić i oprzeć o szafkę.. Po krótkiej chwili jakoś doszłam do siebie,i położyłam się na kanapę, aczkolwiek jeszcze do tego zwymiotowalam. :( trochę się wystraszylam, leżę cały czas, teraz planuje się zdrzemnac, na chwilę obecną jestem sama w domu :/ nie wiem czy nie powinnam pojechać do lekarza (mam do niego 40km) albo do szpitala.. Sprawdzić czy wszystko wporzadku... Ale nawet nie mam jak i z kim :/ :( w sumie teraz czuję się Już dobrze, nic mnie nie boli..Ale jestem trochę zmęczona. Miłego dnia wam życzę Mamuśki ;)

Nie panikuj przede wszystkim - omdlenia zdarzają sie w ciąży. Skoro przebywasz sama - jeśli stanie się to jeszcze raz wtedy zgłoś się do lekarza....prawdopodobnie będziesz musiała wtedy podziałaś, żeby jednak ktoś zawsze przy Tobie był. Dziecko jest chronione przez wody (szczególnie w 1 trymestrze a Ty ledwo ten trymestr kończysz) i od upadku raczej nic mu się nie stanie. Jeśli nie masz po tym krwawienia, mocnego bólu brzucha czy tego typu objawów to z dzieckiem będzie wszystko w porządku.

~Bea.ta1
stardurst

a Ty masz na pewno tylko jedno bejbi?? :D

Drugiego nie ma haha to jest tyle razy sprawdzone ze pomyłki nie będzie czarownico. Młody jest duży średnia oszacowali na 130gr ale wyciągnęli średnią bo na usg wychodzi więcej natomiast tatuś jak się rodził ważył 4880 to też przeważylo o cesarce haha ciągnie ze mnie mocno i stąd też mam te anemie cholerne.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgs88tv4jq.png

No ja was rozumiem dziewczyny ale Zem zatrudnia przez agencje Mazury Job i moga mnie oni prosic o zaswiadczenie w ktorym tygodniu jestem. Jeszcze zwolnienia nie zanioslam, dopiero zaniose w poniedzialek. A powinnam byc w 12tc bo jezeli bym byla to bez problemu mi przedluza umowe a tak raczej chyba nie....
Ale napewno pracownicy przez agencje maja inaczej niz Ci zatrudnieni normalnie przez firme.

i jeszcze jedno mi zaczal sie 11tc- 10 grudnia, teraz 17 grudnia zacznie mi sie 12 tc a zwolnienie dostalam od 11 grudnia do 28 grudnia ale musze zwolnienie zaniesc a oni moga mnie zapytac sie o zaswiadczenie w ktorym tyg jestem to nie wiem ,, moze im powiem ze chodzic zbytnio nie moge bo zle sie czuje i przyniose kiedy bede lepiej sie czula"

stardust.serw
~Bea.ta1
stardurst

Drugiego nie ma haha to jest tyle razy sprawdzone ze pomyłki nie będzie czarownico. Młody jest duży średnia oszacowali na 130gr ale wyciągnęli średnią bo na usg wychodzi więcej natomiast tatuś jak się rodził ważył 4880 to też przeważylo o cesarce haha ciągnie ze mnie mocno i stąd też mam te anemie cholerne.

a jak teraz sie czujesz?
doszlas troche do siebie??

Daga15
No ja was rozumiem dziewczyny ale Zem zatrudnia przez agencje Mazury Job i moga mnie oni prosic o zaswiadczenie w ktorym tygodniu jestem. Jeszcze zwolnienia nie zanioslam, dopiero zaniose w poniedzialek. A powinnam byc w 12tc bo jezeli bym byla to bez problemu mi przedluza umowe a tak raczej chyba nie....
Ale napewno pracownicy przez agencje maja inaczej niz Ci zatrudnieni normalnie przez firme.

Nie wczytuje się dokładnie w problem Ale ja przed 12 tyg wzięłam zwolnienie zwykle te na 80% płatne z B dopiero w 12 tyg i podeslalam im też zaświadczenie z adnotacją od lekarza ciąża sam mi powiedział ze nie powinno to ich obchodzić Ale jak się upra to wystawi im drugie. Póki co mam spokój chociaż wiem że powrotu do firmy nie mam.

Daga15

nie wydaje mi sie, zeby przez agencje bylo inaczej, bo to reguluje prawo pracy, ale jesli masz watpliwosci idz do PIP-u, ktory znajduje sie najblizej Ciebie, najlepiej z umowa, tam wszystko Ci wyjasnia..
ostatecznie mozesz pracodawcy nie dostarczyc tego zwolnienia, ale to juz robisz na wlasne ryzyko, no chyba, ze dadza Ci urlop..
mozliwosci w kazdym razie jest kilka :)

Daga15
i jeszcze jedno mi zaczal sie 11tc- 10 grudnia, teraz 17 grudnia zacznie mi sie 12 tc a zwolnienie dostalam od 11 grudnia do 28 grudnia ale musze zwolnienie zaniesc a oni moga mnie zapytac sie o zaswiadczenie w ktorym tyg jestem to nie wiem ,, moze im powiem ze chodzic zbytnio nie moge bo zle sie czuje i przyniose kiedy bede lepiej sie czula"

to moze zrob sposobem Stardurst czyli L4 od lekarza rodzinnego, jak wytlumaczysz sytuacje, na pewno Cie zrozumie

~Bea.ta1
stardust.serw
~Bea.ta1
stardurst

a jak teraz sie czujesz?
doszlas troche do siebie??

Psychicznie ok szafa do połowy pusta bo porządek zrobiłam i dziś pracownicy zabrali rzeczy w firmie ułożyłam wszystko pod siebie więc powinno być dobrze haha. Młody szczęśliwy więc obiecałam mu ze jutro sobie choinkę ubierzemy żeby było wesoło.