Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

racjaVena, u mnie byl taki ryk po wyjeciu z kapieli, ze musialam uwinac sie w 3 minuty inaczej dziecko mi sie zanosilo i niemal trzeba bylo reanimowac (czyt.dmuchac do buzki,ale nie usta-usta;) ) Oliwka byla b. kompleksowa.
Cisza zapadala dopiero gdy ubralam od stop do glow i zawinelam ciasno w kocyk. A po chwili znowu ryk bo glodne....eh...
Jeju, mnie akurat nie warto pytac o chusteczki bo jestem ich przeciwniczka.
Ale krem tak, nie na oliwke po kapieli.
Jak byla pupka zaczerwieniona to Sudocrem albo linomag zdaje sie, raz mialam Penaten byl ok.A przewaznie wystarczyl krem do pupy nivea czy podobny.
U starszych stosowalam raczej na noc i po kupce.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

@Vena to racja i właśnie rozmawiałam na ten temat z mężem i nie wiem czy nie skupimy się tylko na chusteczkach..
A produkty mini - nie każda firma ma, ale nie będę kupować największych opakowań tak czy inaczej :)

Macie już upatrzony płyn do mycia dzidziusia? ja na ten postawiłam tylko dlatego, że sroka sama kupiła go dla swojego maluszka, niestety na składach się nie znam - nie moja działka :(

Nie, ciemieniucha mnie ominęła ;) młodszy miał raz na jakiś czas delikatne oznaki, ale wystraszył płyn do mycia i ręcznik frotowy, żeby się pozbyć. Poza tym teraz są też świetne płyny na to.

U mnie po zmianie pieluchy jest taka rutyna: wycieram do sucha papierową chusteczką i nakładam cienką warstwę wazeliny, jeśli jest już odparzona/czerwona skóra to na to idzie krem wyruszający typu sudocrem (choć akurat tego sudocremu nieznoszę z uwagi na konsystencję). Tylko Miila moi chłopcy tego potrzebują u Ciebie może się okazać, że krem potrzebny jest tylko kiedy już się coś dzieje…
Opracuj plan na wypadek, żeby już było gotowe rozwiązanie, wybrany produkt, ale nie kupuj wszystkiego na wyjście ze szpitala, bo warto zobaczyć co Wam jest potrzebne. Dlatego fajnie jest mieć próbki … ja to mądrzejsza o dwójkę dzieci napisałabym do producentów wybranych kosmetyków z prośbą o próbki, a tak trochę rzeczy poszło do kosza,a trochę do ludzi ;)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

a ja tam osobiscie wole twarz umyc woda a nie tonikiem, czy tez podmyc zamiast przetrzec nawilzanym papierem toaletowym o zapachu rumianku,umyc wlosy a nie spryskac suchym szmponem.... Kurze tez scieram wilgotna szmatka, a nie jednorazowa nasaczona jakims plynem.....I tak samo mysle o pielegnacji dziecka, najprosciej...
To tak a propos mojej otwartej wrogosci do chusteczek nawilzanych.
I juz koncze Wam przynudzac o tym,obiecuje :)

A, zimne chusteczki to szok termiczny dla skory noworodka. Wiec trzeba je troche podgrzewac w dloniach przed uzyciem...

Pomysl z probkami jest b.dobry. Czesc mozna dostac po porodzie w szpital z tego co pamietam.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne rację nawet o tym nie pamiętam, ale mam taki odruch, że biorę do ręki 3 chusteczki, szykuję pieluchę i dopiero biorę dziecko. Do tego czasu chusteczki maja temperaturę ciała … za to są też podgrzewacze do chusteczek na co nigdy poszłam ;)
A, i odradzam specjalne kosze na zużyte pieluchy, drogie to, wkłady kosztują majątek, a wszyscy znajomi po wprowadzeniu pierwszych posiłków do diety dzieci przenieśli kosze do garażu :D kupa śmierdzi życiowa prawda ;)

Dziewczyny, jesteście niezastąpione, nie wyobrażam sobie mojej ciąży bez tego forum :) póki nic nie kupuję lubię mieć zaplanowane co i jak dlatego do końca tygodnia ogarnę sobie listy kategoriami - ubranka, kosmetyki, leki (ew. katarek, pępek itp). i zacznę kompletować w grudniu :)

Miila, ja myślałam, że to ja jestem dobrze zorganizowana, ale Twoje planowanie i listy, szacun:) Ja nawet nie myślę o połowie tych rzeczy o których Wy piszecie, mimo, że to moje pierwsza ciąża. Na szczęście mój partner 2 dzieci odchował, wszystko przy noworodku potrafi zrobic, także jakby co to mam w domu doświadczoną pomoc. Śmiejemy się, że tylko piersią karmic nie umie :) Może dlatego tak na luzie podchodzę do tego... aktualnie zastanawiam się, jakie zimówki mam kupic do samochodu :)))

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Venau nas taki kosz mozna dostac w sklepie za friko, ale wklady... masakra cenowa.
Na smierdzace kupki zamierzam podkradac woreczki na kupy mojemu psu ;) Kosztuja grosze i sa wygodne w uzyciu.

Myslalam o Sebamed baby do kapieli, ale mam tez ochote sprobowac musteli.

Odkrylam, ze w NO producenci kosmetykow dla dzieci wysylaja "velkomstpakke"paczki powitalne,
wystarczy sie zarejestrowac i otrzymywac co jakis czas oferty handlowe na email.
Moze jest cos takiego w PL?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Anna205 u nas obowiazek zimowek od 1 listopada, jak nie masz to mandat taki, ze juz nigdy nie zapomnisz...
My juz od polowy pazdziernika mamy, zreszta juz wtedy w gorach byly sniezyce, a Slubny intensywnie przemierza gorskie szlaki.
3 komplety zimowek (wraz z dwuosiowa przyczepa)....ale juz mamy z glowy,uff.
Teraz temat nr 1 to prezenty na swieta :)
A o kosmetykach bede myslec wiecej w styczniu/lutym.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne u mnie -9h w stosunku do Polski, czyli jak ostani wpis miałaś o 1 w nocy czasu polskiego to u mnie była 16 ;)
Przyzwyczaiłam się, że czasem w nocy Was czytam, a zawsze na spokojnie jak wstaje przed rodziną wypić leki na tarczycę, mam wtedy jeszcze 30 min dla siebie zanim dom stanie na głowie ;)
Później to już rozmawiam z niedobitkami, które po nocach siedzą ;)

Na pampersy to ja kupuję takie woreczki jednorazowe jak mają np.w sklepach mięsnych do pakowania wędlin. Sprawdzają się idealnie i paczka 1000szt. Takich większych żeby można było spokojnie zawiązać na supeł kosztuje ok.10 zł.
Na buzię to zwykle bambino.
Mój syn ma AZS po mnie więc o tych kremach przeczytałam chyba wszystko.moja ciocia jest dermatologiem i u nas w domu hitem jest seria Dermedic z olejem lnianym cześniej baby teraz już nie.
Zresztą przy wyjściu ze szpitala dostaje się wielką paczkę ulotek i próbek różnych specyfików w zależności kto jest sponsorem w danym szpitalu ale jest to całkiem fajne bo można trafić na coś co się przyda w pielęgnacji malucha.
Jak będziecie rejestrować dziecko w przychodni to warto zapisać je do pediatry neonatologa.juz się przekonałam ze różnica w poziomie wiedzy jest ogromna.ja chodzę do takiego od ur syna tylko prywatnie i zawsze mogę zadzwonić jak mam wątpliwości a to bardzo uspokaja.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Dziewczyny.. godzinę Was czytałam zanim dotrwalam do końca.. U mnie na balkonie też pelargonia zakwitla :) co do kosmetyków i list.. czuje się jak wyrodna matka bo nie mam nic zaplanowane ani kupione.. Ja calyczas mysle jak zrobić łazienkę salon sypialnie.. mam nadzieję ze do konca stycznia zdążę żeby mieć czas jeszcze na prasowanie i pranie hehe. U mnie ruchy są naprawdę regularne i czuje się całkiem nieźle tylko wczoraj narzeczony zabrał mnie do restauracji i zjadłam na słodko ostro to cały wieczór jeczalam z powodu zgagi. Już się śmiałam żeby mnie wywiozl do Jeczydolu xd. Ja mimo że będę miała pokoik dla dziecka to jednak wolałabym mieć łóżeczko w sypialni do momentu jak dzidzia będzie przesypiać całej nocy. Jaka macie podloge u dzieci w pokoikach ? Wykladzina czy panel ??
Co do macierzyńskiego to właściwie nic oprócz tego ze jesli jesem bezrobotna to po porodzie dostanę 1000 msc.
Zastanawiam się coraz poważniej nad tym czy po porodzie nie wybrać się z dzieckiem do mamy na tydzień. Cło tym myślicie ?

Ja to sie jednak z jakiejs choinki urwalam. Zawsze myslalam ze wszystko co jest wyprodukowane dla niemowląt, to mozna smialo stosowac, a tu sie okazuje ze niektore skladniki sanieodpowiednie dla niemoelat i to w sumie w wiekszosci przypadków, do tego tyle tego wszystkiego.. ja sama dla siebie stosuje krem do rak zima bo wtedy sie bardziej wymuszają a tak to nic, myslalam tez ze zasypka jest po to by nie bylo odparzen, do tego oliwka i tyle, ze te chusteczki to standard bo wszedzie je widzę a okazuje sie ze to kwestia lenistwa?

Niemniej ciesze sie ze Was mam, bo tak przynajmniej oswajam sie z tematem, a drugie ze moja zielonosc jest ogromna i tetaz mysle ze jak bym czekala z ta wiedza do porodu bo taki byl plan to bym chyba spanikowala konkretnie...