Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

"ZUS coraz częściej odmawia wypłaty zasiłków macierzyńskich, bo jak ustaliła fundacja Rodzić po Ludzku, ZUS prowadzi tzw. akcję "Brzuszki". Pracownicy szczególnie kontrolują kobiety w ciąży. Według fundacji ZUS odmawia zasiłku, gdy kobieta zawrze umowę o pracę w ciąży (zwłaszcza na czas nieokreślony) lub skorzysta ze zwolnienia lekarskiego (związanego z ciążą) szybciej niż w trzy miesiące od podpisania umowy. W każdej decyzji ZUS pisze, że umowę o pracę zawarto, by "stworzyć podstawy do uzyskania świadczeń społecznych". Zwykle wysuwa trzy zarzuty:

- kobieta naprawdę nie pracowała, a umowę zawarto tylko w celu uzyskania świadczeń;

- zajmuje za wysokie stanowisko w stosunku do kwalifikacji;

- otrzymuje za wysokie wynagrodzenie.

Czytaj więcej na Infor.pl: http://forum.infor.pl/topic/287565-kobieta-w-ciazy-kontra-zus/#ixzz3kWebfOYe

ale oni wiedza o ciazy i niby sie cieszyli i gratulowali..poprostu to taka praca ze nie maja co mi dac w zamian... no co stane na zmywak jak garnki sa 100l i troche waza?? chcial nie chcial musze wykonywac ta prace nie ma nic lzejszego i tak sie migam od najgorszej roboty... pozatym woecie, to prywaciarz wiec jak najmniejszym kosztem wszystko.

Nie zgadniecie, ja jestem rocznik '87 :) a na l4 jestem od trzech tygodni. Poszłam w te najgorsze upały bo czułam się fatalnie. Potem zadzwoniła przełożona z aluzja że lepiej jakbym została juz na zwolnieniu. Po miesiącu mojego l4 mogą wziąć zastępstwo za mnie, osobę, która będzie pracować 8h przy komputerze i mieć nocne dyżury. To praca w centrali w banku.

Cześć dziewczyny, ja pracuję w biurze rachunkowym. Jeżeli chodzi o zwolnienie lekarskie, można iść na nie 30 dni od zatrudnienia-jeżeli chodzi o umowę o pracę. W przypadku działalności gospodarczej, umów zleceń, jeżeli płacimy dobrowolny składkę chorobową, na zwolnienie możemy iść 90 dniach od zatrudnienia.. Zasiłek macierzyński przysługuje jeżeli kobieta w chwili porodu ma tytuł pracownika. Ale tak jak ktoś napisał wcześniej, prawdopodobnie od nowego roku wejdzie ustawa od świadczeniach rodzinnych w wysokości 1000 zł nawet jeżeli nie jest się pracownikiem. odnośnie zwolnień lekarskich, też się czasem zastanawiam czy lekarz dałby mi zwolnienie lekarskie. Pracuje 8 godzin przy komputerze i nie mam możliwości spędzać4 godzin na innej pracy. Męczą mi się strasznie oczy i wiadomo siedzieć przez 8 godzin w jednej pozycji. Zaczęłam 12 tydzień. USG mam 10 wrzenia. Nie mogę się doczekać, bo ostatnio moje maleństwo widziałam 6 sierpnia:(

http://www.suwaczki.com/ostatnikrok/f2w3yx8dr036fclr.html
http://www.suwaczki.com/ostatnikrok/ibm2gu1ru5sx7nrr.html

kurde dziewczyny niby ciaza to nie choroba, a jednak nie jestesmy zawsze pelne sil i na tyle sprawne zeby pracowac.. pozatym, jak wiadomo wszystko moze miec wplyw na maluszka... wiec kurde tak naprawde to nam sie nalezy to zwolnienie ... ja w takim razie juz bym poszla na zwolnienie, niuska_aw czyli jesli pracuje na umowe o prace od lipca tego roku,to spokojnie moge isc na zwolnienie?? czy ktos sie orientuje jakie sa szanse ze zus bedzie robil problemy z wyplacaniem?? szybko sie denerwuje wiec chce uniknac awantur :D

Ja mam dopiero na 18wrzesnia wizytę... A skierowania na usg ost nie dostałam wiec nie wiem kiedy zobaczę maleństwo:( u mnie w tej przychodni gdzie chodzę do ginekologa nie ma aparatu do usg, lekarz wypisuje mi skierowanie i w innej placówce robie, potem przesyłają zdjęcie i opis do mojego gin...

boje sie ze nie beda mi chcieli wyplacac pieniedzy, tak jak wczoraj linki wklejalam gdzie dziewczyny opisywaly ze zus stwierdzil ze zatrudnily sie tylko po to zeby dostawac pieniaadze, i im nie wyplacal... boje sie poprostu, ne chce dodatkowego stresu

Ostatnio właśnie przerabiam podobną sytuacje u klienta. Zus skontrolował zasadność wypłaty zwolnienia, czy dziewczyna rzeczywiście pracowała czy zatrudniła się żeby dostać świadczenie. Sprawa jest w toku. Dodatkowo ma kontrolę z PIP:) Jeżeli faktycznie pracowałaś to nie masz co się martwić. Będą sprawdzać listy obecności, grafiki, listy płac, wzywać świadków. Jeśli nie, może być problem.

Juz po wizycie - wszytsko ok, szyjka długa i zamknięta. Macica odpowiedniej wielkości choć ciut wyżej niż zazwyczaj na tym etapie, ale to przez bliznę po cc. Dlatego mam mniejszy brzuszek, bo macica idzie w gore a nie wypycha sie do przodu w tym miejscu. Kolejna wizyta 2 października :)

Ja jestem z nad morza, z Koszalina konkretnie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png