Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

a ja pracuje w gastronomii, caly dzien na nogach ,dzwiganie garow i wogole jest cholernie ciezko, chcialabym juz isc na zwolnienie... obawiam sie ze o zwolnienie bede musiala walczyc z lekarzem... ja tez mam humorki od samego poczatku w sumie jEszcze jak nie wiedzialam ze jestem w ciazy to tak mnie cala ta robota wkurzala juz nie mialam sily i plakalam z nerwow przez atmosfere w pracy i ze tak powiem ponioslo mnie i juz sie zwolnilam :D i potem nie dostalam okresu i wielkim zaskoczeniem byla ciaza.. w sumie to nie dopuszczalam takiej mysli bo tyle sie staralismy i za kazdym razem lipa.. no ale ĥumory to mam i wspolczuje mojemu narzeczonemu, mowi ze o wszystko sie czepiam nic mi nie pasuje i wogole.. :D zachcianki czasem mam... pierwsza wielka zachcianka to na ciastka z marmolada na srodku... tak chcialam ze az plakalam :D potem flaki, ale mi przeszlo... a od 2dni widze przed oczami zingera :D

Gość Agnieszka09

Cześć dziewczyny:) Jestem w 14 tc i mam termin na 10.03.2016. Nie mogę się doczekać, chociaż przeraża mnie myślenie o samym porodzie- więc na razie o nim nie myślę:) Na razie pracuję, bo dziecko dobrze się rozwija, a ja czuję się dobrze- mam pracę siedzącą przed komputerem, ale niestety nie mogę pracować tylko 4 godzin (których wymaga prawo). A jak jest u was?
Dla tych dziewczyn, które zastanawiają się jak wygląda sprawa z zasiłkiem mogę doradzić parę kwestii. Obecnie jest tak, że macie 20 tygodni macierzyńskiego (przy jednym dziecku), 6 tygodni dodatkowego macierzyńskiego i 26 tygodni rodzicielskiego. Razem wychodzi 364 dni. Można każdy brać po kolei- wtedy macierzyński i dodatkowy macierzyński są płatne 100% (doradzam tą opcję kobietom, które spodziewają się bliźniaków i więcej pociech przy jednym porodzie, ponieważ okres 100% wydłuża się i dostaniecie więcej pieniążków od ZUS'u), a później rodzicielski 60%. Tylko uwaga- jeśli bierzecie po kolei urlopy nie można ich przerwać. Inaczej sprawa ma się z rocznym urlopem macierzyńskim- 80% przez cały okres, a jeśli chcecie wrócić do pracy to możecie go przerwać. O wzięciu rocznego trzeba poinformować pracodawcę stosownym wnioskiem do 2 tygodni po porodzie. Po nowym roku będzie to 3 tygodnie. Od stycznia zniknie dodatkowy urlop macierzyński i wchłonie go rodzicielski, który będzie wynosił 32 tygodnie (niestety nie wiem ile % będzie płatne. Ustawa jest podpisana, ale nikt jeszcze nic nie wie).
Żeby otrzymać zasiłek macierzyński obecnie musicie być zatrudnione (podlegać ubezpieczeniu chorobowemu, które przy umowach zlecenie jest dobrowolne i trzeba wyrazić na nie zgodę). Nie ma natomiast okresu wyczekiwania. Musicie skończyć 3 mc aby pracodawca musiał was zatrudniać do dnia porodu (przy umowach terminowych).
Osoby bezrobotne, albo zatrudnione na umowach śmieciowych od nowego roku będą dostawały 1000 zł tzw świadczenia rodzinnego. To samo dotyczy np prowadzących działalność, których zasiłek nie będzie wyższy niż 1000 zł. Znika luka w prawie, które pozwalało na zakładanie fikcyjnych firm na miesiąc, opłacanie najwyższej składki i czerpanie z tego korzyści. Osoby prowadzące działalność będą rozliczane tak samo jak pracownicy tj średnia z 12 miesięcy.
Jeśli chcecie obliczyć sobie ile pieniędzy będziecie dostawać to policzcie średnią z 12 miesięcy, odejmijcie od tego 13,71% oraz 9% składki zdrowotnej. Wyjdzie wam kwota 100%.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
PS. W którym tygodniu dowiedziałyście się o płci dziecka?

pozdrawiam

Dziewczyny fajnie że pracujecie, też chciałam. Ale moja gin juz na początku pierwszej wizyty chciała dać mi zwolnienie, przez te plamienia i dodatkowo ciaza mnoga. Ja się opierałam, ale zrobiła usg i wyszło że jeszcze jest spory krwiak. I już leżę dwa tygodnie w domu, jeszcze tydzień. Przez to sie nudzę i za dużo myślę.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09piqvv3v7dr48.png

te zasady sa kompletnie nie na moj leb... kazdy mowi co innego.. czyli jesli od 1lipca jestem zatrudniona na umowe, a wczesniej bylam na zleceniu, teraz mam 2500 brutto to ciekawe ile tak naprawde dostawalabym tego zasilku... mi lekarz powiedzial ze jest jeszcze za wczesnie na okreslenie plci... a tojuz prawie 15tc...

a ja chetnie bym poszla na zwolnienie, mam dosc tych 8-10h stania i zapieprzania , jest cholernie ciezko do tego jeszcze wczesniej jak mialam mdlosci to byla masakra... plus do tego strasznie mnie stawy bola.. wlasciwie to sie nasilily bo zawsze bolaly...dzis wzielam wolne ale i tak w domu stalam i lepilam pierogi, i potem juz nog nie czulam juz nie mowiac o ledzwiach...

coz, obawiam sie ze moj lekarz jest specyficzny.. ja wogole na pierwszej wizycie to poczulam sie jakbym mu krzywde zrobila przychodzac do niego.. teraz jest ok mily i wogole ale boje sie go zapytac, pozatym musze miec przepracowane pelne 3msc w firmie... brakuje jeszcze miesiaca wiec musze sie pomeczyc..

A co do lekarza.. Zapytałabym go czy weźmie odpowiedzialność za to co sie stanie jak będziesz robiła w pracy to czego wymaga Twoje stanowisko.
Ja tez pracuje w gastronomii ale jako menadzer nie muszę robic wszystkiego, tego co kelnerka czy kucharz. A poza tym szef wie o ciąży i sam czasem mnie pilnuje jak sie zapędze w pracy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png

bo podobno zeby moc isc na zwolnienie i zeby miec jakiekolwiek prawo do zasilku trzeba byc zatrudnionym przez min 3msc... tak mi mowili... Dobrze ci :) ja pracuje w firmie cateringowej, w szkole dokladniej... czyli stolowka, obiady dla 200dzieciakow plus zamowienia do biur... a nas jest tylko 4... ioczywiscie nadal twierdza ze nas za duzo, za wolno i zle zorganizowana praca :D ehh :)

Dziewczyny ja jestem na zwolnieniu lekarskim od 6 tc ze wzgledu na prace- stanie 8 h, dźwignie ciezkich rzeczy i smrod na hali, ktory jest Bardzo nie zdrowy, bo to sa opary kleju, akrylu, lateksu... Zwolnienie dostałam bez zadnego.problemu po przedstawieniu warunkow pracy. Jezeli macie taka mozliwosc to siedzcie w domku, bo potem nie bedzie się dalo wziac L4, dnia wolnego lub po prostu zaspac :-) Ja teraz bardzo korzystam z tego, ze nie musze myslec o pracy. Mnie w domku jest cudownie ;-)

ehh nie wiem juz tak mi pracodawca powiedzial i tak gdzies tez czytalam.. kurde ze tez wszystko trzeba sprawdzac juz nie mozna nikomu ufac... od 1 lipca jestem na umowie o prace i pod koniec lipca dowiedzialam sie o ciazy wiec myslalam ze naprawde musze byc zatrudniona 3msc minimum... ja jestem rocznik 92 :)

kamila - zwolnienie lekarskie wliczane jest do stażu pracy, można by powiedzieć tak jest, że twoja nieobecnosc jest usprawiedliwiona zwolnieniem, to tak jak jestes na urlopie wypoczynkowym, nie jestes obecna fizycznie w pracy, ale w niej jestes. A skad wzielas te 3 miesiace?

Praca przy komputerze powyżej 4 godzin jest uznawana jako uciążliwa.
Okres ochronny jest od czasu jak się przyniesie pracodawcy zaświadczenie o ciąży.

Co do bolow to też tak mam jak piszecie, czasem mnie boli jaka na okres, a czasem kłuje, przy kichaniu też trzymam brzuch, a kilka razy przy wstawaniu tak mnie zakłuło że usiaść musiałam.

Gość Agnieszka09

kamila- podstawę do wyliczenia powinnaś wziąć od lipca do pełnego miesiąca poprzedzającego zwolnienie lub poród (jeśli nie pójdziesz na zwolnienie), ale dzielisz ją nie na 12 miesięcy, ale na tyle ile przepracujesz. Jeśli przez cały okres będziesz dostawała 2500 brutto to to jest twoja średnia, od której odejmujesz 13,71% i 9% składki zdrowotnej: wychodzi mi 1963,10 jako 100% zasiłku. Tyle powinnaś dostawać.
Jestem rocznik 1987. Jeśli będę się źle czuła lekarz bez szemrania da mi zwolnienie. Zresztą pyta się mnie na każdej wizycie czy nie chcę:P

tak mi pracodawca powiedzial, ze musze byc zatrudniona przez 3msc i dopiero potem moge isc na zwolnienie i bede dostawac jakiekolwiek pieniadze... no widzicie a ja zawsze mam pecha, zawsze trafiam na okropnych pracodawcow, moj narzeczony juz sie z tego smieje... ja to na 90% zrezygnuje z tego zawodu mimo zemtylko w tym doswiadczenie mam