Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Peonia
Madika
Peonia
Madika
~kalae
Peonia, wszystkiego dobrego :)
A swoją drogą zabierz najmłodszego i zapraszamy na spotkanie :) Gdzieś mi się obiło, że młodzież na wakacjach :) Mąż zatęskni :)

Oooo widzisz i to bardzo dobry pomysl:D Po co ciagnac wszystkich jak mozna mniejsza grupa :D heheh

Wszystkiego najlepszego dla Teojego chlopca- wkoncu to nie dzidzius juz...

no wła snie akoś mi żal, że on już taki chłopie, że moje maleństwo już podrosło... no normalne, taka kolej, ale świadomośc, że to juz moje ostatnie dziecko mi nie pomaga :)

Peonia moze nie ostatnie :D

no no... to ja poczekam, az Wy tu dobijecie mojego stanu liczebności potomków i pogadamy :))
no i wtedy nie zdążę - ja już trzecie rodziłam w prawdziwym kwiecie wieku, kolejne to już na geriatrii chyba :)))

choć jak dzis mi sie nazwalało w pracy, to stwierdziłam, że kolejny rodzicielski plus ciązowe L4 byłoby super....

Hehehe:D Na geriatrii??? Najstarsza kobieta miala chyba 63 lata wiec jeszcze duuuuzo czasu przed Toba :D hehehe

A moze my sie szybko uwiniemy:D No chyba ze liczysz ze najpierw kazda musi miec ten stan liczebnosci w domu a potem Ty sie bierzesz za robote :D heheh

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Gość Alesandraa

Strunka, ja czarnuszki używam przy wypiekach piekarniczych. A jakie jej znasz inne zastosowanie?

Madika, kuchnię mam białą na połysk. Jesteśmy teraz na etapie sprzedaży mieszkania i wszystkim się bardzo podoba, więc również jak będę robiła kuchnię w domu to będzie na pewno biała. Moja mama górne szafki ma na połysk, a dolne drewniane i właśnie one są trudniejsze w utrzymaniu czystości.

Dziewczyny, doradźcie, bo jestem już skołowana. Od pół roku jeździmy z Michasiem na rehabilitację. Wizyty są co 2-3 tygodnie i w domu ćwiczę z nim 3 razy dziennie. Po ostatniej kontroli bioderek lekarz stwierdziła, że konieczna jest jeszcze wizyta u ortopedy, bo ta wada jest bardzo duża (szpotawe nogi). Byliśmy w ubiegłym tygodniu u poleconego ortopedy w Warszawie i co? Stwierdził, że to fizjologia i do 3 roku życia mu przejdzie, a żadna rehabilitacja mu tych nóg nie wyprostuje. Nawet pokusił się o zasugerowanie, że najlepiej to ona robi samej rehabilitance i zamiast go męczyć ćwiczeniami to do zoo powinniśmy z nim jeździć. Pierwsza reakcja to była radość, ale po chwili zaczęłam się zastanawiać skąd tak dwie różne opinie. Chciałam skonsultować to z jakimś lekarzem ze szpitala ortopedycznego w Otwocku, ale okazało się, że ten u którego byliśmy to kierownik oddziału ortopedii dziecięcej, więc wygląda na to że doświadczenie i wiedzę na dużą. Poza tym czytałam o nim tylko rewelacyjne opinie. Nie wiem co robić. Dalej go męczyć rehabilitacją czy posłuchać i odpuścić?

Gość strrrunka

Alessandra, lista właściwości czarnuszki jest bardzo długa.
Nam zielarz polecił dla młodego byl pil dziennie olej z czarnuszki z racji występującego kataru, który bywa zainfekowany.
Ale z ciekawości zajrzalam na właściwości i zdziwiła mnie ta dluuuuga lista zastosowań tej rośliny (nasion).
Może dam odnośnik do strony...

http://stressfree.pl/czarnuszka-znasz-jej-wlasciwosci-i-zastosowanie/

Z racji, że lista taka długa zastanowiło mnie, na ile to ściema... :) czy nie jest to trochę naciągane ;)

Gość strrrunka

Alessandra, lista właściwości czarnuszki jest bardzo długa.
Nam zielarz polecił dla młodego byl pil dziennie olej z czarnuszki z racji występującego kataru, który bywa zainfekowany.
Ale z ciekawości zajrzalam na właściwości i zdziwiła mnie ta dluuuuga lista zastosowań tej rośliny (nasion).
Może dam odnośnik do strony...

http://stressfree.pl/czarnuszka-znasz-jej-wlasciwosci-i-zastosowanie/

Z racji, że lista taka długa zastanowiło mnie, na ile to ściema... :) czy nie jest to trochę naciągane ;)

Alesandra, a nie mozesz przedstawić rehabilitantce opinii ortopedy? Skoro sama was wysłała?
Mi się wydaje, że rehabilitant zawsze coś znajdzie do rehabilitacji.. Z drugiej strony gdyby was naciągała to chyba by nie chciała konsultować?

Nam rehabilitantka powiedziała, że dzieci mogą stawiać szeroko nogi, ale w miarę postępu chodzeniu to powinno się zmniejszać. Tosia stawiała szeroko nogi, ale tego nie rehabilitowaliśmy właśnie z powodów wyżej. To fizjologiczne, a dodatkowo nie pomagają temu panele i płytki i brak dywanów/wykładzić.
Nie wiem tylko czy z tą szpotawością o to chodzi.

Hej.
Od razu mi zielono =) wlasnie sie zastanawialam Madika co z Toba =)
Martynka tez zrobiła sie taka dorosla. Juz nie mowi do mnie mama tylko mamo. Dzisiaj wola mamo chodź. Szalona =) jest taka wesola. Jak bede na kompie to wrzuce kiedys zdjecie =)
Justyna jak to Wam psy zagryzly pieska :o ?? :/ mam nadzieje, ze z mezem juz ok =)
Ciąża zdrowka :*
Alesandra ja bym.sie wsciekla jakbym meczyla dziecko rehabilitacja bez potrzeby. Pamietam.jak Martynka sie darla jak ja rehabilitowalam :/ ale raczej bym.posluchala profesora. A moze dzięki rehabilitacji mu sie poprawilo. Nie wiem.

Akeksandra
My ostatnio byliśmy na konsultacji u dobrego ortopedy. Mały u nas ma jedną nogę lekko szpotawą i powiedziała nam, że takie szpotawe nogi w tym wieku są nawet lepsze niż proste. Bo proste mogą się pokoślawić a koślawość się trudniej rehabilituje.
Podobno szpotawość ma minąć fizjologicznie, nic nie robimy a kontrola za pół roku.
Mamy tylko dbać aby chodził boso a jak nie to w bardzo miękkich butach.

Madika
Ja mam kuchnię szarą, gładką z drewnianym blatem. Wybrałam w 5 minut jak wracaliśmy z wakacji to wstąpiliśmy do salonu tak ogólnie się zorientować bo to była jedna z nielicznych okazji, że byliśmy we dwójkę bo zazwyczaj trudno było zgrać terminy. A że była promocja to szybko narysowałam co chcę ;)
I od 5 lat jestem z niej zadowolona :)

Gość Justyna_mama

Sylwia
Maks nasz piesek miał 12 lat szkoda go strasznie bo Mikos robił z nim wszystko to taki mały kundelek był :( sąsiad go znalazł zagryzionego pewnie poleciał za suka.... Mikus teraz chodzi i pokazuje ze nie ma ma maksa
Madika
My mamy biała kuchnie na połysk tzn szafki a blat wyspę mamy z granitu czarnego do tego mam czerwone dodatki takie pierdolki doniczki na zioła itd mi sie podoba :)

~Justyna_mama
Sylwia
Maks nasz piesek miał 12 lat szkoda go strasznie bo Mikos robił z nim wszystko to taki mały kundelek był :( sąsiad go znalazł zagryzionego pewnie poleciał za suka.... Mikus teraz chodzi i pokazuje ze nie ma ma maksa
Madika
My mamy biała kuchnie na połysk tzn szafki a blat wyspę mamy z granitu czarnego do tego mam czerwone dodatki takie pierdolki doniczki na zioła itd mi sie podoba :)

współczuje.
U nas na posesji psy zagryzły kiedyś sarne, i nie były one jakieś zdziczałe.

Gość Czarna.anaa

U mnie kuchnia koloru mahoń matowa i blat w kolorze piasku. Wszystkie sprzęty włącznie z okapem czarne lub inox. Mi się podoba :)

Na macie nie widać rzeczywiście tak bardzo śladów palców. Ale jak zaświeci mocno słońce to można wiele zobaczyć :). Troche trudniej doczyscic z racji różnicy gładkości wg mnie. No i sądzę że dużo więcej zależy od koloru niż od tego czy mat lub połysk. Kuchnie w połysku są bardzo fajne :)

Gość Alesandraa

Kalae, to nie rehabilitantka zaleciła kontrolę tylko lekarz w poradni chirurgii dziecięcej podczas kontroli bioderek. Michał szeroko stawia nogi, a szpotawość wygląda tak jakby miał nogi piłkarza.
Żoo, dokładnie to samo usłyszeliśmy, jak najwięcej chodzenia boso i absolutnie nie w wysokich butach, bo jeszcze bardziej by zawijał stopy do środka. Też kontrola za pół roku.
Wizytę u rehabilitantki mamy w poniedziałek, więc zobaczymy co ona na to powie, choć mąż już nie chce jechać, bo usłyszał potwierdzenie tego co zawsze powtarzał, że mamy zdrowe dziecko. Ja natomiast jestem bardzo ciekawa, chociaż rehabilitanci i ortopedzi mają zupełnie inne spojrzenie na tą samą sprawę, a rodzic w tym wszystkim czuje się zagubiony.

Justyna, bardzo mi przykro z powodu pieska:(

Jeszcze się pochwalę: Michaś trzeci dzień zasypia sam i dziś to już praktycznie bezproblemowo, bo tylko dwie minuty mnie wzywał, po czym nastąpiła cisza. A ostatnią noc przespał całą w łóżeczku, a ja się budziłam i rozglądałam gdzie on jest :)

Alexann
Ja was bardzo przepraszam, ale picie mistycznego czystka daje tyle, co napar z trawy z ogrodu :D:D:D

Na komary może i działa, nie wiem, ale to zwykle trawsko, litości :D:D

Jak kogoś urazilam to przepraszam, normalnie musiałam ;)

Heheeh:D Padlam :D I ta zielen od buziek mnie zalala :D

Kalae moja mama chciala koniecznie zobaczyc Tosie :D i jak pokazalam jej zdjecie wlosow to stwierdzila ze wiele dzieci widziala w zyciu ale takiego wlochatego to nigdy :D heheh

~Kalae
Ale mnie wkurza ten moj chlop, jak ja go mam dosc ostatnio ciagle :( Ostatnio wole jak go nie ma.

Z Tosia to ja nie wiem, mniej goraczkuje, ale jednak dalej. Jeszcze jakas wysypke ma. A ja nie umiem rozroznic.

Bylam w czwartek u.lekarki, ale nie bylo naszej, ta co byla uznala ze po szczepieniu do 2 dni jest goraczka. Takze nie mam ichoty juz do niej isc.

Kale mam nadzieje ze z "chlopem" juz lepiej i jakos sie dogadujecie...

Moze musicie jakos spedzic czas tylko ze soba bez Tosi i jakos uporzadkowac to co jest miedzy Wami.
My tez z Mezulkiem mamy takie spiecia i musimy wyrzucic z siebie duzo... potem jest duzo lepiej.

~misiakowata
Kalae witaj w klubie :) P tez mnie czasem denerwuje. .zwlaszcza jak oboje jestesmy zmeczeni..
Mati po mmr mial goraczke (37,4)na 7 dzien.wysypki nie mial.
Za to mial teraz przy trzydniowce..zaczela sie od buzi pry uszach i za i rozeszla sie potem na klatke i brzuch i plecy.

Zrobilam co mialam zrobic i odpoczywam.Mati juz usnal.
Byl chrzestny..Mati ryczal..marudzil..na koniec sie usmiechal do nich..ech..
Widze ze znow ma napuchniete dziasla to znowy zęby..i nie wiem..3 miesiace ich nie widzial..pewnie dlatego.
Wreczyli nam zaproszenie na wesele w pazdzierniku..matko w co ja sie ubiore :)

No ale prosili bysmy bez mlodego przyszli..zebysmy sie wybawili na ich czesc..za to na poprawiny juz tak..
W sumie racja..bo szybko bysmy impreze skonczyli..ale z drugiej strony..Mati pierwszy raz zostanie w nocy z babcia..echh..musze wyluzowac hehe

Z tym calym nocnikiem postanowilam ze daje se spokoj i neich P sam uczy Matiego.Wkurza mnie ..on nie gotowy sie drze..ja nie mam cierpkiwosci tak sadzac po nocy drzemkach itp..w dupie..najwyzej w zlobku sie bedzie bal..
Zato chcemy w majteczkach Matiego puszczac po domu..moze jak sie zsiusia to zaczai ta fizjologie co?
Na wszystko przyjdzie czas..
Mnie tylko wkurza ze mamy dwa miesiace zeby nauczyc Matiego nowych rzeczy..inaczej..przyzywczaic..zeby tam sie nie bal zaskoczony czyms co nie zna.

Misiakowata a czego nowego chcesz uczyc Matiego? Bo ja nie rozumiem...

Ja tez odpuszczam nocnik bo nie mam ostatnio cierpliwosci a Hanula posiedzi posiedzi i nic nie zrobi a potrm zaraz pampers pelen...

Ale ostatnio czuje sie WYPALONA MATKA POLKA:( Nie wiem jakos mam wrazenie ze jej zle ze mna a z moja mama jest jej lepiej czy z Meulkiem...

~Czarna.anaa
Kalae ja też dołączam do klubu - za swoim czasami tęsknię a jak już jest to po 5 min mam go serdecznie dość :) zdrówka dla Tosi.

Miska a Ty to zapi......alasz w pracy, zapi....alasz w domu przy sprzątaniu, zapi....alasz przy gotowaniu i jeszcze z Matim ;D to ja się nie dziwię że możesz mieć gorszy humor :). Jak wróciłam do pracy to też mnie tak jeden facet zdenerwował że aż się popłakałam. :( Zbyt dużo emocji i dodatkowych nerwów.

Dziś koleżanka zaprosiła nas na swoje wesele. Impreza jest bez dzieci. Mam mieszane uczucia szczerze wam powiem, choć całkowicie rozumiem jej motywację. :/

My tez sugerowalismy zeby na wesele ludzie przychodzili bez dzieci a na poprawiny z dziecmi. Ale jedni przyszli z dziecmi (ale robili to na zlosc rodzinie- nie rozumiem tego no ale nie mi oceniac).

Miałam napisać że Madika nic nie pisze bo ma 18 pralek do wypranie, wysuszenia i wyprasowania :))))) A tu wchodzę i widzę, jest Madika :)
Ja w kwestii kuchni polecam cały dół w szufladach, fajny jest dostęp wtedy do wszystkich rzeczy, ja mam wszystkie sypkie rzeczy w słoikach i dna szuflad wyłożone matą antypoślizgową i nie latają mi słoiki i garnki przy otwieraniu :) Ale fronty mam z płyty w takie wrąbki (nie wiem jak to się nazywa) i rzeczywiście kicha z myciem, pewnie gładkie na wysoki połysk byłyby lepsze. Ja mam górę białą a dół ciemny brąz,prawie czarny , blat siwy i wszystkie sprzęty inox, płytki białe, duże, połysk.

Gość Ann1eeee

A co tam, jak piszecie o tych kuchniach to swoją też dorzucę ;) też mam lakierowane meble, góra biała, doł grafit i dół to jest koszmar. Widać wszystkie odbite rączki, paluszki, zacieki z wody. Na białym mniej. Ale i tak mi się podoba :)

Gość Czarna.anaa

Lilijka bardzo fajna ;)

U mnie leje od 1 w nocy. Teraz jadę do pracy i też leje. I jest 14 stopni :(

Madika jesteś najlepsza mama! Nie miej takich myśli. To normalne że dziecko na poszczegolnym etapie woli czasami kogoś innego ale jest to krótkotrwałe i wiąże się z zafascynowaniem jakimś tematem. Też miałam takie myśli. Nie wolno się dołować. Po 3 tyg wróciło wszystko do normy.

Gość Justyna_mama

Pogoda nie zapowiada sie fajnie wieje pada i grzmi... dziewczyny mam pytanie bo zawsze piszecie o zdjęciach ze widzicie ja nie widzę żadnego ani nie mogę dodać możecie mi napisać co mam zrobić żeby to zmienić? Chętnie pokazałabym Wam mojego synalka :) i przede wszystkim chciałabym poznać Was :)

Gość strrunka

Justyna, mozna dwojako... Albo jak Lilijka bez zalogowania dać link do fotosika, w kotoryn umieszczasz foto, albo zalogować się do forum i wtedy bez problemu umieszczasz zdjęcie.

Lilijka, do wtorku daleko ;) moze się jeszcze zmienić, ale może wybierzemy inną alternatywę w razie deszczu? Moze sala zabaw np Świat Dory w CH Zaleze? Chyba ze tak jak ostatnio w silesii???

Joli wytłumaczę jak dojechać na Zaleze (jesli sie zdecydujemy...). Je jeszcze sala zabaw na tysiącleciu (Alicja w krainie czarów?) nie pamiętam dokladnie nazwy.