Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Misiakowata

Coraz blizej jestem kupna Baby design Mini :D
Strunko wspolczuje..hardcore masz straszny z dwojka choruskow jeju :/
Trzymam kciuki zeby wszystko juz u Ciebie bylo ok,zebys mogla nacieszyc sie jeszcze tym macierzynskim :*

Alexan dasz rade!!!bo kto jak nie Ty :D

Mati wazy 9300:D teoche za szybko przybral..no ale sie ciewze bo to juz cos :D
Zdrowy to doktor mowi szczepimy..w ostatniej chwili zapytalam a na co..myslalam ze gruzlica krztusiec..a to mmr..jejuuu zestresowalismy sie..pot mi kroplami po karku splywal..no ale wypytalismy o wszystko i jego i pielegniarke i zaszczepilismy.
Poki co wszystko ok :D trzymajcie kciuki zeby juz tak do rana bylo :D
Wolalam w sumie wziac te mmr terqz poki jestem w domu..P jutro tez ma wolne..czuje sie lepiej z mysla ze jestem przy Matim.
A nie ze sie gdzies martwie w robocie..
Zdrowka for all :):)

Kalae brawo dla Tosi ze tak pieknie przyjela zlobek :)

Renia74
Alexan
Też się zdziwiłam że to już za tydzień, jak ten czas szybko leci, a tłumaczyłaś Kacperkowi że pojawi się nowy członek rodziny ?
Kale
Nawet jeśli mały traktuje mój cycek jak smoczek to niestety, smoczka od początku nie chciał, mimo że wielokrotnie mu próbowałam dawać, teraz czasem go weźmie z ciekawości, raczej jako gryzak, potrzyma w buzi kilka sekund i wyrzuca. W nocy nie da się niczym oszukać, przeraża mnie to że 15 maja wracam do pracy.

mnie by przerażała taka sytuacja.
A z ciekawości pokazałam Tosi dziś pierś i chciałam jej dać, a ona zaczęła się w głos śmiać. Potem zaglądała mi pod bluzkę, bo widziała, że chowałam. Taki eksperyment ;P

~Misiakowata
Coraz blizej jestem kupna Baby design Mini :D
Strunko wspolczuje..hardcore masz straszny z dwojka choruskow jeju :/
Trzymam kciuki zeby wszystko juz u Ciebie bylo ok,zebys mogla nacieszyc sie jeszcze tym macierzynskim :*

Alexan dasz rade!!!bo kto jak nie Ty :D

Mati wazy 9300:D teoche za szybko przybral..no ale sie ciewze bo to juz cos :D
Zdrowy to doktor mowi szczepimy..w ostatniej chwili zapytalam a na co..myslalam ze gruzlica krztusiec..a to mmr..jejuuu zestresowalismy sie..pot mi kroplami po karku splywal..no ale wypytalismy o wszystko i jego i pielegniarke i zaszczepilismy.
Poki co wszystko ok :D trzymajcie kciuki zeby juz tak do rana bylo :D
Wolalam w sumie wziac te mmr terqz poki jestem w domu..P jutro tez ma wolne..czuje sie lepiej z mysla ze jestem przy Matim.
A nie ze sie gdzies martwie w robocie..
Zdrowka for all :):)

Kalae brawo dla Tosi ze tak pieknie przyjela zlobek :)

ze szczepieniem umówiłam się na środę, we wtorek nie pójdzie Tosia do żłobka w środę też. W czwartek chyba jej też nie puszczę, ale to jeszcze zobaczę, jak zniesie i czy nie będzie gorączki

Przy MMR podobno późno może wyjść gorączka, bo chyba po tygodniu nawet. Ja nie mam obiekcji by szczepić ale niestety mamy odroczone ze względu na trzydniówkę.

Ania waży 8,9 kg i ma 76,5 cm, pomiary z końca marca. Pampersy 4 są okej w pasie ale ma udkach odcinają się gumki. Dlatego też zaczęliśmy pierwszą paczkę 4+.

Czy u któregoś dzieciaczka wyszło uczulenie na klej z woreczka do pobierania moczu? Próbowałam raz Ani pobrać, niestety źle przyklełam i się nie udało. Więcej razy nie próbowałam bo przez cztery dni było widać, gdzie był przyklejony, czerwony ślad był.

Ostatnio Ania budziła się w nocy 1-2 razy :) Dziś akurat 3 ale idzie ku lepszemu!

Potrafi pokazać części ciała... W tym pupę :D

Alexann nie dziwię ci się, też na twoim miejscu czułabym lekkie przerażenie. Ale będzie dobrze ;)

Zdrowia dla chorych dzieciaczków!

Strunka faktycznie są Dady 4+ nawet teraz na promocji ;) to wypróbujemy. Ale to są te zwykłe, a ja generalnie wolę te w fioletowych paczkach. Duzo zdrowia dla Bartusia! I dla Dominisi! A Tobie życzę więcej przespanych nocy.
Alexann trzymaj się! Mam nadzieję, że już po przeprowadzce i doczytam, że wszystko super szybko poszło :) A co do porodu i później - będzie dobrze! Tyle wytrzymałaś to i później dasz radę. Jesteśmy z Tobą i trzymamy kciuki :) A niedługo przywitasz Hanię na świecie - super sprawa :)
anna13 tak kupiłam nową spacerówkę, mamy Valco Baby Snap 4 i uwielbiam ten wózek :)
Jola dużo zdrówka dla Olisia. A Ty Kochana też szczególnie uważaj na siebie!
Kalae nie narzekaj, tylko korzytsaj z tej ciszy i spokoju, kawka książka i relaksik :)
Anikod no te 4 u nas to bardzo na styk juz. Szczególnie po nocy, jak pielucha waży tonę. Dawid waży 10,5 kg i ma 75 cm, spodnie mu nie spadają bo ma brzuszek :)
Renia dzięki, że pytasz. Dawid zawsze super znosił szczepienia, nigdy nic mu nie było nawet stanu podgorączkowego. Teraz się bałam, ale też jest ok. A to juz tydzień po, więc mogę odetchnąć ;)
Lilijka nam pediatra mówiła że gorączka po mmr może wystąpić między 5-12 dniem. I żeby w takim przypadku policzyć i skojarzyć to ze szczepieniem i przetrzymać dzieciaczka w domu.

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3oflw1ihhgb5gn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5edd0lm1s2.png

My na zmianę używamy pampersow 4 i 4+. De dacto jedyna różnica to wysokość, na szerokość sa takie same. 4+ są ponoć bardziej chłonne, ale szczerze nie robi mi różnicy, ktore mu ubiore.

My od początku na Pampersie, Dady Kacper niewiarygodnie przesikiwal i do tej pory mu nie pasują (ostatnio dostałam kilka). Tak samo chusteczki też mamy pampers sensitiv (pomimo złych opinii srokao) - biedronkowe go uczulaja, tych z babydream nie lubie zapachu. Chociaż teraz się zafascynowalam chusteczkami z Dove, tylko cenowo chyba ktos zwariowal... Chociaż wg mnie bardzo dobre, cudnie pachną! :)

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jo7esm9i7df8f.png
https://www.suwaczki.com/tickers/km5so7esfvb0ei1q.png

U nas odłożenie mmr przyszło samo, bo lekarza nie było, a jak się zjawił to nie mogłam się dobić do niego, tzn. nie było terminu. Dopiero na następny tydzień jest, bo ten też cały zajęty był. I tym sposobem zaszczepie Tosie po skończonym 13 tygodniu.

Ann1ee, nie narzekam, dzielę się wrażeniami :)

Anikod - u nas też problem ze spodniami, getrami, wszystkie są luźne w pasie, jak jej ubiorę body to jest ok, ale bluzka odpada bo wtedy wiszą na niej spodnie, jakby nie pielucha to by sadły z pupy. Nawet jak ubiorę jakieś jej getry z rozmiaru 68 to też spadają. Waży jakoś 8,6 kg a wzrost nie wiem, ale nosi rozmiar 74. Pieluchy 4, teraz babydream fun&fit i pampersy zielone.

strunka, lilijka, jola czy uważacie że Tosia wygląda na niejadka? Pytam was bo widziałyście ją nie tak dawno, a będziecie obiektywne :)

Gość strrrunka

Kalae, nie wiem, bo nie miałam okazji obserwować jej caly dzień w trakcie posiłków :-P
A tak serio normalnie wyglądała.

A u malej zapalenie oskrzeli :'(
Dobrze, ze chociaż w domu mozemy leczyć... Że nie trzeba do szpitala.
W takich sytuacjach siebie obwiniam...

Pytam tak bo dzis uslyszalam taka opinie.
Zostawiam Tosie na obiad w zlobku, a jak ja odbieram to pytam czy zjadla. Tyle ze w sumie to bezsensu bo ja nie wiem jak wyglada porcja zupy i drugiego. No dobra zupa to tak 200ml. jak sie dzis dowiedzialam. Jak ona zje pol zupy i pol drugiego podobnej ilosci to wg mnie zjadla ok. Ale dzis mi opiekunka powiedziala ze wg niej Tosia to taki niejadek, poza tym tez tak wyglada.

Wczoraj na kolacje zjadla 3 nalesniki w 2 z musem, 1 sam.

Mysle tez ze moze jej cos niesmakowac jak kazdemu.

Gość strrrinka

~Lili jka
Straciłam nadzieję...

Na co nadzieję? Co się stało?

Kalae, dokladnie. Moze jej coc nie smakować, a może nowa sytuacja powoduje, ze nie je. Niektórzy myślą, ze dziecko każde male jest zdrowe lub zdrowo wygląda gdy jest pulchniutkie jak aniolki przedstawiane w kościołach. Ale każde dziecko inne i inaczej przybiera. Najważniejsze, ze wszystko jest w normie i na swój sposób przybiera na wadze.

~Lili jka
Straciłam nadzieję...

żłobek, przedszkole etc.?

powiem ci ze ja dziś Tosie zostawiłam na drzemkę w żłobku, odebrałam ją przed 15, i jak się dowiedziałam, że zasnęła na rękach opiekunki, to stwierdziłam, że nie zostawię jej już na spanie, chyba, że jakaś wyjątkowa sytuacja będzie.
Jak to ja jej nie przytulam do spania? :(

strunka - zawsze coś zje, ale wg opiekunek powinna sprzątnąć wszystko z talerza. A ona nigdy nie jadła dwóch dać obiadowych tzn. zupy i drugiego. Zawsze je albo albo. Dlatego pomyślałam ze jak trochę tego i trochę zje to ok. Muszę im powiedzieć, żeby jej dawały przede wszystkim mięso i warzywa, a zupa na dokładkę.
A w jadłospisie w przedszkolu młodego masz napisane jaka pojemność czy waga jest posiłków?

Gość misiakowata

Hej..Noc mielismy super.Mati spal jal susel..od 1.30 z nami,wstal na picie i tak go wzielam :)wszystko ok.
Dobrze ze mowicie ze goraczka sie moze pojawic pozniej..obserwujemy ;)

Kalae nam ciagle gadaja ze Mati drobny itp..i powiem Ci ze po zupie tez by nie zjadl drugiego dania..a to tam w zlobku nie ma oddzielnie zupy od drugiego?np o 11 zupa a o 13 drugie?
U nas teraz znow z jedzeniem roznie...najchetniej by jadl bulki i banany :D moze skoczkiem zostanie ha ha :D

No i Tosia wg mnie i tak duzo zjada :) 2 nalesniki wow??a jaki drzem jej dajesz?:)

We wtorek mam rozmowe o prace w firmie,do ktorej staralam sie miesiac temu :) praca jako monterka czesci elektrycznych.Dwie zmiany i weekendy wolne.Troche dojazd mam pokickany ale zamierzam kupic sobie w koncu rower :D
A poki co ajk cos,ro z kims sie zabiore choc do glownej ulicy :)

~Kalae
Pytam tak bo dzis uslyszalam taka opinie.
Zostawiam Tosie na obiad w zlobku, a jak ja odbieram to pytam czy zjadla. Tyle ze w sumie to bezsensu bo ja nie wiem jak wyglada porcja zupy i drugiego. No dobra zupa to tak 200ml. jak sie dzis dowiedzialam. Jak ona zje pol zupy i pol drugiego podobnej ilosci to wg mnie zjadla ok. Ale dzis mi opiekunka powiedziala ze wg niej Tosia to taki niejadek, poza tym tez tak wyglada.

Wczoraj na kolacje zjadla 3 nalesniki w 2 z musem, 1 sam.

Mysle tez ze moze jej cos niesmakowac jak kazdemu.

3 naleśniki?!?!? Ok 100ml zupy i tyle też drugiego?!?!? No to ja zaczynam się zastanawiać czy Nikodem nie jest niejadkiem w takim razie... ;-) Tzn trochę jest. A zwłaszcza na domowe jedzenie, słoiczek jakoś potrafi wtrąbić prawie cały.
Dzisiaj miał spotkanie z prawie rówieśnikiem (miesiąc młodszy) i jest o głowę wyższy(!), a wagowo tylko ok pół kilo cięższy.

~Misiakowata
Lilijko nadziei na przespana noc?
Sprobowalas moze dac mm kiedys na noc?
Nie wiem czy to przypadek,ale Mati zaczal mi spac ladnie odkad je butle na noc..

My od urodzenia dajemy butelkę mm na noc i nie przekłada się to na długość snu:-( Czasem potrafi się obudzić po godzinie i pić z piersi jakby był na mega głodzie, a czasem wytrwa ok. 3 godzin. Nie mam pojęcia od czego zależy ilość pobudek. U nas ciągle minimum 3.

Alexan ja chyba w Twojej sytuacji tez bym chciala porod przesunac w czasie, ale wierzę w Was. Może Hanulka bedzie spioszkiem ;)
Strunka wiem co.czujesz bo ja tez ciagle obwiniam siebie, ze z Martynka jest coś nie tak.
Co do spania to Mala budzi sie 2 razy w nocy. Czasem 3 na jedzenie. Od tygodnia nie karmie jej już bo po zjedzeniu nadal byl placz. Teraz wg ma trudny okres w dzień i w nocy. Moze to przejściowe. Chociaz od lipca zeszlego roku nie zdarzylo.sie jej przespac calej nocy. To byly czasy.

~misiakowata
Hej..Noc mielismy super.Mati spal jal susel..od 1.30 z nami,wstal na picie i tak go wzielam :)wszystko ok.
Dobrze ze mowicie ze goraczka sie moze pojawic pozniej..obserwujemy ;)

Kalae nam ciagle gadaja ze Mati drobny itp..i powiem Ci ze po zupie tez by nie zjadl drugiego dania..a to tam w zlobku nie ma oddzielnie zupy od drugiego?np o 11 zupa a o 13 drugie?
U nas teraz znow z jedzeniem roznie...najchetniej by jadl bulki i banany :D moze skoczkiem zostanie ha ha :D

No i Tosia wg mnie i tak duzo zjada :) 2 nalesniki wow??a jaki drzem jej dajesz?:)

We wtorek mam rozmowe o prace w firmie,do ktorej staralam sie miesiac temu :) praca jako monterka czesci elektrycznych.Dwie zmiany i weekendy wolne.Troche dojazd mam pokickany ale zamierzam kupic sobie w koncu rower :D
A poki co ajk cos,ro z kims sie zabiore choc do glownej ulicy :)

nie daje dżemu, smaruje musem, dziś akurat z tubki do wyciskania :) kiedyś jadła z jabłkami jak sama zrobiłam bez cukru.

a co do jedzenia, to doskwiera mi ten brak wiedzy ile faktycznie zjada,

Jak jeszcze karmiłam piersią to też nie zauważyłam zależności aby po mm Tosia spała dłużej. W sumie z tego co mi się wydaje, spała krócej jak dostawała butelkę z mm. Niemniej jak by mi dziecko nie spało w nocy to próbowałabym różnych możliwości.

~Lili jka
Przy MMR podobno późno może wyjść gorączka, bo chyba po tygodniu nawet. Ja nie mam obiekcji by szczepić ale niestety mamy odroczone ze względu na trzydniówkę.

Ania waży 8,9 kg i ma 76,5 cm, pomiary z końca marca. Pampersy 4 są okej w pasie ale ma udkach odcinają się gumki. Dlatego też zaczęliśmy pierwszą paczkę 4+.

Czy u któregoś dzieciaczka wyszło uczulenie na klej z woreczka do pobierania moczu? Próbowałam raz Ani pobrać, niestety źle przyklełam i się nie udało. Więcej razy nie próbowałam bo przez cztery dni było widać, gdzie był przyklejony, czerwony ślad był.

Ostatnio Ania budziła się w nocy 1-2 razy :) Dziś akurat 3 ale idzie ku lepszemu!

Potrafi pokazać części ciała... W tym pupę :D

Alexann nie dziwię ci się, też na twoim miejscu czułabym lekkie przerażenie. Ale będzie dobrze ;)

Zdrowia dla chorych dzieciaczków!

no to super, w końcu będzie taki dzień, że Ania obudzi cię tylko rano :) ale będziesz zdziwiona:D

Lilijka
Jak wczoraj napisałaś że mała pokazuje części ciała to też dziś "przepytałam" Michała i pokazał gdzie ma ręce, nogi, uszy, głowę, zęby i siusiaka :) tylko na pytanie o nos ciągle pokazuje na mój nos :)))

Michaś jest dobrze zbudowany, waży prawie 13 kg, ale wg mnie nie je zbyt wiele, obiadu góra 200 g, albo zupa albo drugie, nigdy nie mamy dwóch dań, jak zjadł całego naleśnika z twarogiem to w szoku byłam, ale to po trzech godz biegania po dworzu. Mi się wydaje że on kp nadrabia. Na pół roku ważył 10 kg , czyli przez pierwsze pół roku przybrał 6,5 kg a przez drugie pół roku trochę ponad 2 kg