Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak - nie wszystkie skladnki wchodzą do podstawy L 4, takze nie wszystkie premie lub nagrody.
Ale tak jak Izabel pisala - jest to srednia,z 12 m-cy, chyba ze krócej sie pracowalo.
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - czy dalej ten pracodawca Cie zatrudnia? Czy przedłużył umowę tylko do dnia porodu?

maddalena82
To link do tego filmiku o którym pisałam wczoraj

nam kazała głównie nosić w takiej pozycji jak ta babka robi tu samolot- tylko odwracać pleckami do siebie, żeby leżał na ręku i podtrzymywać tą nóżkę która jest na górze (nie wiem czy jasno to napisałam...) albo w tej krzesełkowej tylko w tej żeby pilnować żeby "wisiał" a nie siedział.

Dzieki za filmik. Ogladam i ogladam. Bardzo ciekawe. Ja zdecydowanie mam problemy z noszeniem i przekladaniem Malej. Fajnie gdyby ktos mnie tego nauczyl robic poprawnie :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~kalae
Olija - nie jestem zadowolona z pediatry, dlatego pytam gdzie kto chodzi.

--
mnie chorubsko dalej trzyma już mi nawet temperatura doszła, karmię Tosie bo wiem, że to dla niej najlepsze teraz choć najchętniej bym jej dała butelkę, tak mnie męczy to karmienie, a ona jeszcze długo. Do tego to gorąco
---

Lilijka - o 4 rano było już 20 stopni

----
strunka - u nas tez najsmaczniejsza pieluszka :D

---
magdalena - jaka duża :)

---
maddalena82 - a ile teraz ma twój Mateusz? A pytałas o to podnoszenie głowy jak jest na plecach?

Wspolczuje chorobska. Zdrowiej szybko. Niefajnie jest karmic maluszki w upal, a co dopiero z goraczka.

Aga2801
My juz po lodach za świadectwo. Asia test napisała jako druga w klasie po przeliczeniu zebrało się 140 punktów. Jestem z niej dumna.
Angelika świadectwo z czerwonym paskiem średnia 5.20. Dostała 200 zł stypendium i została zgłoszona do stypendium zawodowego (trzymajcie kciuki żeby się zakwalifikowała )

Ja nie biorę odrazu Pawełka jak się obudzi chyba że z płaczem to wtedy tak. Ładnie przesypia noce z karmieniem o około 1 i 4 . Ostatnio zasypia sam w łóżeczku.

Ale masz zdolniachy w domu :) Brawo :)

misiakowata30
AGA CUDOWNE MASZ TE CÓRY !!! GRATULACJE I TRZYMAM KCIUKI !!!!!! :D:D:D
Kalae współczuję Ci jeszcze tej goraczki...matko mi jest masakrycznie źle w ten ukrop karmić,żyć,jeść a co dopiero ty bidulo..Zdrowiej tam szybko !!!

Arwena brawo Miki :D Cieszę się :)

U nas kijowo :9 Humory dziwne,próbuje gadać,temat urywany..chyba z tego upału tak bylejak między nami :(

Mati usnął na bujaku w pampersie,marudny,duzo je bidulek..

Nie moze byc caly czas idealnie. Czasami trzeba moze i sie poklocic ;) Dacie rade!

Mi niestety nie chce sie ten filmik odtworzyć :/
Strunka ona to przez przypadek zrobila :)/ nawet na bok sie nie przekrecala :/
Mamy isc do rehabilitanta, ale czekam na numer od kolezanki. Bo na dobry lekarz nikogo nie znalazlam. A chce wiedzieć jak z ta glowka postępować bo nadal spi cala noc z glowka na lewo i nic nie pomaga.
Mi tez Haneczek brakuje... ale dobrze, że reszta chociaz wrocila :)

Lilijka87
Maqdalena! Jaka duża dziewczyna z Ingi! Uwaga! Będzie infantylnie... Puci Puci śliczności słodziuchne, aj ti ti ti!

Ciąża jak tam nastroje po referendum? Będzie to miało bezpośrednio wpływ na ciebie?

Nastroje mieszane. Wlasnie tak dzis rozmawialam z kilkoma osobami o tym i nie wiemy co myslec, bo tutaj tak naprawde nikt nie wie co bedzie... Mojego meza tak wzielo, ze wrocil z pracy i krzeslo sobie podstawil pod sam tv prawie i ogladal z wypiekami na twarzy :D haha! Nie wiadomo jak to teraz bedzie. Jak z naszym podrozowaniem i w ogole.
Malej chyba trzeba bedzie wyrobic polski paszport.
Troche dziwnie, ze glosowali, zeby wyjsc z UE, ale z drugiej strony wcale im sie nie dziwie!

~strunkaa
Powiem tak - nie wszystkie skladnki wchodzą do podstawy L 4, takze nie wszystkie premie lub nagrody.
Ale tak jak Izabel pisala - jest to srednia,z 12 m-cy, chyba ze krócej sie pracowalo.
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - czy dalej ten pracodawca Cie zatrudnia? Czy przedłużył umowę tylko do dnia porodu?

wyczytałam, że wchodza.
mam umowę na czas nieokreślony, dalej ten sam pracodawca
L4 dostawałam wyższe niz wypłatę
czy jeśli byłam na l4 do dnia porodu to za podstawę wyliczenia świadczenia macierzyńskiego bierze się tą kwotą z zasiłku chorobowego?

Do podstawy uwzględnia się

Oprócz wynagrodzenia uwzględnia się również te składniki wynagrodzenia, od których odprowadzana jest składa na ubezpieczenie społeczne:

wynagrodzenie za nadgodziny,
wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy (ekwiwalent już nie),
wynagrodzenie uzyskane w okresie ubezpieczenia chorobowego, z tytułu którego przysługuje zasiłek,
zasiłek wyrównawczy,
wynagrodzenie z tytułu zatrudnienia bez przerwy u tego samego pracodawcy na podstawie kolejno po sobie następujących umów o pracę
wynagrodzenie uzyskane u poprzedniego i aktualnego pracodawcy, gdy nastąpiło przejście zakładu pracy pracodawcę w trybie określonym w art. 23¹ k.p.
wynagrodzenie z dodatkowej umowy cywilnoprawnej zawartej z własnym pracodawcą.

--
a u mnie od nagród też odprowadza się podatek te jakieś 30%

Izabel82
Misiakowata chodzi o pielęgniarke, składałas na nią deklaracje przy wyborze pediatry dla małego. Wiecie co z tego co mi powiedziała to takie są wytyczne, w książeczce jest na to miejsce, ale to pewnie jak z położnymi nie które olewaja.

u mnie na którejś wizycie w ośrodku wpisała pielęgniarka w to miejsce, dopiero w domu zauważyłam, a lekarz w ogóle.

https://ewnioski.pl/aktualnosci/jak-wyliczyc-podstawe-wymiaru-zasilku-macierzynskiego
tu to wyczytałam
i jeszcze
Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się, jeżeli między okresami pobierania zasiłków (tych samych lub innych) nie było przerwy albo była ona krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe. W takiej sytuacji podstawa jest taka, jak przy poprzednim zasiłku. Chyba ze nastąpiła zmiana pracy, wówczas podstawę należy ustalić na nowo.

tylko nie wiem czy to dalej prawda?

~kalae
Do podstawy uwzględnia się

Oprócz wynagrodzenia uwzględnia się również te składniki wynagrodzenia, od których odprowadzana jest składa na ubezpieczenie społeczne:

wynagrodzenie za nadgodziny,
wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy (ekwiwalent już nie),
wynagrodzenie uzyskane w okresie ubezpieczenia chorobowego, z tytułu którego przysługuje zasiłek,
zasiłek wyrównawczy,
wynagrodzenie z tytułu zatrudnienia bez przerwy u tego samego pracodawcy na podstawie kolejno po sobie następujących umów o pracę
wynagrodzenie uzyskane u poprzedniego i aktualnego pracodawcy, gdy nastąpiło przejście zakładu pracy pracodawcę w trybie określonym w art. 23¹ k.p.
wynagrodzenie z dodatkowej umowy cywilnoprawnej zawartej z własnym pracodawcą.

--
a u mnie od nagród też odprowadza się podatek te jakieś 30%

Jeśli np. nagrodę otrzymują wszyscy jednakową lub jeśli nie jest pomniejszana za czas choroby, to taka nagroda nie wchodzi do chorobowego. Chyba że nie ma przesłanek... Ale to dłuższa filozofia i dużo zależy od umowy i co w niej jest zawarte, od zarządzenia szefa do wypłaty nagród, regulaminu wynagradzania itd.... Także nie wszystkie nagrody wchodzą do podstawy chorobowego, mimo że są oskładkowane.
Przykładem składnika oskładkowanego, który nie wchodzi do podstawy L-4 jest właśnie ekwiwalent za czas urlopu, wyrównanie wynagrodzenia do minimalnego.

Co do stawki dziennej zasiłku to jest ta sama średnia brana co do chorobowego, tylko zmienia się np. procent świadczenia - tak jak Izabel pisała. Czasem jeśli jest to np. budżetówka i wysługa lat jest wypłacana obok chorobowego, to do tej średniej z 12 m-cy dolicza się tą wysługę lat i zmienia się stawka dzienna zasiłku.

Jakby co zapraszam na priv - postaram się jak najprościej wytłumaczyć.

~kalae
https://ewnioski.pl/aktualnosci/jak-wyliczyc-podstawe-wymiaru-zasilku-macierzynskiego
tu to wyczytałam
i jeszcze
Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się, jeżeli między okresami pobierania zasiłków (tych samych lub innych) nie było przerwy albo była ona krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe. W takiej sytuacji podstawa jest taka, jak przy poprzednim zasiłku. Chyba ze nastąpiła zmiana pracy, wówczas podstawę należy ustalić na nowo.

Tak - prawda. Przepis ten nadal obowiązuje.

~kalae
wypłaca mi pracodawca
jak wysługę obok chorobowego, wysługa wchodzi w wynagrodzenie.

Wysługa lat jest jednym ze składników wynagrodzeń, ale...
Zależy jak jest wypłacana lub na postawie jakiego przepisu.

Jeśli ktos pracuje w budżetówce, to oprócz wynagrodzenia zasadniczego w umowie ma ujętą też wysługę lat (WL). I praktycznie WL w różnych jednostkach budżetowych (z tego co analizowałam kiedys przepisy) jest wypłacana na podobnych zasadach - jako procent od WZ i za czas choroby obok wynagrodzenia/zasiłku chorobowego. WL nie jest oskładkowana i wypłacana za czas choroby, dlatego nie wchodzi do podstawy chorobowego. Ale...
W momencie pobierania przez pracownicę zasiłku macierzyńskiego WL jest doliczana do podstawy L-4 (co jest wyjątkiem), ale za to juz nie jest wypłacana przez pracodawcę obok zasiłlku.

~strunkaa
~kalae
wypłaca mi pracodawca
jak wysługę obok chorobowego, wysługa wchodzi w wynagrodzenie.

Wysługa lat jest jednym ze składników wynagrodzeń, ale...
Zależy jak jest wypłacana lub na postawie jakiego przepisu.

Jeśli ktos pracuje w budżetówce, to oprócz wynagrodzenia zasadniczego w umowie ma ujętą też wysługę lat (WL). I praktycznie WL w różnych jednostkach budżetowych (z tego co analizowałam kiedys przepisy) jest wypłacana na podobnych zasadach - jako procent od WZ i za czas choroby obok wynagrodzenia/zasiłku chorobowego. WL nie jest oskładkowana i wypłacana za czas choroby, dlatego nie wchodzi do podstawy chorobowego. Ale...
W momencie pobierania przez pracownicę zasiłku macierzyńskiego WL jest doliczana do podstawy L-4 (co jest wyjątkiem), ale za to juz nie jest wypłacana przez pracodawcę obok zasiłlku.

no to nie wiem, w każdym razie płacone jest z wynagrodzeniem

czyli do obliczenie wymiaru zasiłku macierzyńskiego jest ta sama kwota co przy zasiłku chorobowym, czyli jak na l4 było 2000 to macierzyński też, ewentualnie pomniejszone o 20%

U nas też jeśli ktoś np. część miesiąca chorował, a za pozostałą część dostał wynagrodzenie, to wszystko przeliczało się na jednej liście płac i wyliczało kilka składników wynagrodzeń, ale kwota przelewu była jedna.

Kalae, może zadzwoń do płac i podpytaj o co chodzi. Na pewno Ci wytłumaczą w czym rzecz. Może był poślizg w rozliczeniu ostatniego zwolnienia lekarskiego czy macierzyńskiego... Stąd te zawirowania.
U mnie były zawirowania i dopiero w maju dostałam strikte kasiurę za samo macierzyńskie.

~strunkaa
~kalae
tu to wyczytałam
i jeszcze

no to skoro to prawda to jakim cudem mam macierzyński (80%) mniejszy o ponad połowe niż to co dostawałam na l4

i to w sumie tylko ten miesiąc
obliczyłam sobie i ta kwota to jest 60% wynagrodzenia (ale nie zasiłku chorobowego) czyli chyba zapłacili mi 60%

strunka7777
U nas też jeśli ktoś np. część miesiąca chorował, a za pozostałą część dostał wynagrodzenie, to wszystko przeliczało się na jednej liście płac i wyliczało kilka składników wynagrodzeń, ale kwota przelewu była jedna.

Kalae, może zadzwoń do płac i podpytaj o co chodzi. Na pewno Ci wytłumaczą w czym rzecz. Może był poślizg w rozliczeniu ostatniego zwolnienia lekarskiego czy macierzyńskiego... Stąd te zawirowania.
U mnie były zawirowania i dopiero w maju dostałam strikte kasiurę za samo macierzyńskie.

zadzwonię na pewno, tylko chce mieć też jakieś pojęcie :)

~kalae
~strunkaa
~kalae
tu to wyczytałam
i jeszcze

no to skoro to prawda to jakim cudem mam macierzyński (80%) mniejszy o ponad połowe niż to co dostawałam na l4

i to w sumie tylko ten miesiąc
obliczyłam sobie i ta kwota to jest 60% wynagrodzenia (ale nie zasiłku chorobowego) czyli chyba zapłacili mi 60%

Trudno jest cokolwiek stwierdzić bez analizy choćby paska wynagrodzeń i to w tym przypadku na przełomie ostatnich 3 m-cy. Poza tym nie można porównywać kwoty zasiłku do wynagrodzenia wynikającego z umowy o pracę.

Jakieś zawirowania były, a może rozliczenie L-4 z poślizgiem.

Nie ma co się zadręczać - wiem, łatwo mówić. Ale babeczki w płacach powinny wytłumaczyć. A może poproś o pasek wynagrodzeń za ostatnie 3 m-ce. Albo dawne ZUS RMUA (obecnie nazywa się to informacja... nie pamiętam) też za ostatnie 3 miesiące - na tym druku kiedyś nazywanym ZUS RMUA będziesz miała wyszczególnione okresy oraz rodzaj wypłaty zasiłku (i kwotę).
Masz pełne prawo do wyjaśnień i w pełni Cię rozumiem.