Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~przyjazna
A no i chętnie pije wodę ze 3-4 razy dziennie po 40-50 ml

No ja się nie chciałam wymądrzać bo mam chyba najmniej doświadczenia z niemowlakami z was wszystkich ale już kiedyś pisałam, że ja Szymona dopajam praktycznie od początku. Zaczęło się od tego, aby szybciej wyplukać bilirubinę, zdarzało się, że przez cały dzień młody całą szklankę wypijał. I kontynuuje to, mimo że już od tygodnia bilirubina w normie.
A wczoraj na 1,5 godzinnym spacerze Szymon dwa razy robił awanturę - każda szybko się kończyła po podaniu wody.
Uważam, że skoro nam jest gorąco i chce się pić to takim maluchom również.

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ci09klvyn2j4t.png

Gość kamillaaa

Przyjazna u nas to raczej wyzsza temperatura teraz;/ cos czuje ze bez watraka w nocy nie da rady. No mi mala awanti zrobila o 6 dopóki nie dalam cyca. W 6-8min opróżnia cyca. Zacznę dawać hej wode od kiedy są te upały to mi tak suta zwłaszcza jednego tak masakruje ze ja wyje z bolu. A nigdy tak nie bylo. Masakra.

Mówiłam wam ze w czwartek miałam grila. Dzieciaków bylo 4sztuki od 6-8/9lat. Jeden z nich. Antek zobaczył kupę ptaka na naszym samochodzie. I usilnie próbował to wyczyścić....prętem... Noz kurwa....

Ja tez daje wode tak 30ml, czasem wypija wszystko na raz. Odkad jej daje to spi do 5,6 w nocy. Do wody dodaje 3 kropelki cebion.

A macie rolety na oknach zwykle czy podgumowane? Sa jeszcze takie z powloka odbijajaca promienie sloneczne. Najlepsze chyba bylyby rolety zewn al3 one dosc drogie sa.

Gość Lilijka87

Ee tam Olka nie będę się bawić w pw. Nie wstydzę się swojego brzucha i jego ozdób w postaci rozstępów. To córka mi go udekorowała :) a jakże! mam idealne rozstępy!

Bo bokach są już białe. W okolicach pępka jedynie różowe ale to są te co najpierw powstały.

monthly_2016_05/marcoweczki-2016_48260.jpg

Gość olka135.

kamilla a otwoeracie w nocy okno? my otwoeramy tak od gory, i mala spi ladnie, jet cieplutka :)

lilijka dziekuje! kurde super! prawie nie widac! ja mam szerokie rozstepy, zobaczymy moze pomoze :D

mialam jechac o 10 do krk a tu mecz mnie zatrzymal :D

Ciaza316
Dzieki Sylwia, Magdalenka :* Dzis nawet kolezanka do mnie dzwonila a ja nie odbieralam i jeszcze nie oddzwonilam. Jak nie ja... Jakos nie wiem czy chce jej powiedziec jak sie czuje czy nie.
W weekendy zajmuje sie wiecej Mala, ale samo to ze zawsze musze byc w poblizu zeby nakarmic. A wybaczcie ale sprzatania nie lubie :P
Teraz nie wieczorow a boje sie troche pon-pt ;)
Noo, wywialo wszystkich! Jaka tu cisza
Ja mam Emolium do kapieli. Ale zostane narazie przy smarowaniu buzki tym kremem Oilatum, zeby nie pakowac wszystkiego naraz. Zaluje bo kolezanka mi wiozla Emolium do kapieli i buzki, a z roztargnienia zapomniala wziac ten do buzki.
O lutowka dzieki za odp. A dlugo Wam zajelo pozbycie sie tej ciemieniuchy, tzn wiekszosci? Nie moge sie doczekac az przyjdzie ten zel. Mam nadzieje, ze Mya pomoze bo z malutkiego placka poszlo na prawie cala glowe.
I kazdy mi mowi, ze dzieci nie wygladaja i nie zachowuja sie jak te z reklam. Tylko, ze kazdy by chcial :) Wiem, ze musze sobie dac na wstrzymanie ale te niewyspanie chyba jest najgorsze, bo poniedzialki nie sa takie zle, ale juz wtorek i dalej uhh
Czyscimy uszka po kapieli patyczkami do uszu tymi duzymi i nie pchamy do srodka

Hej ja jak mialam depresje a naprawde mialan depresje poporodowa to miedzy innymi pomoglo mi to jak wychodzilam z domu na dluzej i tak jakos samoistnie zaczynalam z dnia na dzien z kazdym kolejnym wyjściem tęsknić... Na poczatku nie chcialam nawet wracac do domu a teraz jak tylko z niego wyjde juz bym chciala wracac do mojej Lilki takze musisz powiedziec chlopu ze musi ci pomoc bo z czyms takim nie idzie zyc mnie dolowala jeszcze bardziej to jakim właśnie tylko obowiązkiem jest dla mnie opieka nad dzieckiem bylo ciezko maz tez mi wygarnal ze zachowuje sie jakbym chciala małą spuscic w kiblu. Przeplakalam caly dzien i zaczęłam jakos dochodzic do siebie ten tekst byl jak kubeł zimnej wody potem oczywoscie przeprosil i powiedzial ze i tak mnie podziwia itd itd w kazdym razie na pewno lepszej mamy twoje dziecko nie mogloby miec :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s82c32i0uff4z.png

~kamillaa
U nas taki upal w pokoju ze mala spala najpierw o 20, przebudzila się o 21.30 no to cyc i spala do 2.30 i od tej 2.30 co 1,5-2h. O 6wstala (1.5h od karmienia) to juz tak plakala jak się dorwala do cyca to w mig oproznila. U was tak nie ma???

20zasypia
24-1cyc
4-5cyc
7-7:30cyc
No i za dnia różnie,zalezy czy ciepło i jak bardzo jej się pić chce,wczoraj dostała przez cały dzień dodatkowo 1lyzeczke herbatki koperkowej,kupy ma zielonkawe trochę to od tolerancji laktozy?
Na pogotowiu byliśmy z małą,znowu oczko dostała świeże kropelki TOBREX,na pleśniawki wit c smarować,dodatkowo osluchal bo zakaszlala i apsik robiła,ale jest w porządku;)oczko nie tyle co ropiało,ale chrostki czerwone się pojawiły,byc może to od ciemieniuchy co ma na brwiach stan zapalny się dostał,mozliwe,ze może mieć AZS ,tylko który lekarz mi to stwierdzi zanim dziecko się nameczy?eh lekarze
Teraz jedziemy po lezaczek bujaczek z Fisher Price za 100zł:)oby było dobrym stanie tylko
Mojemu mówiłam jak to marcówki chwalą,ze dzieci kupkę robią,misia twój Mati number 1;)

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Gość magdalenka851

Kamilllllaaaa jak to prętem czyścił?! Łooo matko i co teraz? Do lakiernika?
Eh dziecko chciało dobrze...:]
My po chrzcinach, jak się ciesze:D dzis gnijemy:D a później teście zabierają nas na rybke z okazji dnia dziecka. Nie mam siły za bardzo ale nie umiem wypoczywać jak widzę ze można y poodkurzac i zmyć podłogi....macie też tak?
wogole to Pan Maz cały tydzień się ze mną zginął i ciężko się było dogadać a wczoraj poogarnial, gości zabawiał i zmywarkę obsługiwał do ostatniego brudnego widelca...

~kalae
Ja tez daje wode tak 30ml, czasem wypija wszystko na raz. Odkad jej daje to spi do 5,6 w nocy. Do wody dodaje 3 kropelki cebion.

A macie rolety na oknach zwykle czy podgumowane? Sa jeszcze takie z powloka odbijajaca promienie sloneczne. Najlepsze chyba bylyby rolety zewn al3 one dosc drogie sa.

Temu też i kiedyś pisałam,ze jak mega ciepło to wody dostanie
A rolety zewnętrzne mamy,jak jeszcze dzieci nie mieliśmy było łatwiej zainwestować,teraz to raczej większość kasy na dzieci idzie:)

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Ciaza316
KasiaMamusia pisalas, ze Nikola zasypia w dzien sama. Jeju, nigdy mojej sie to nie zdarzylo.
Ja dzis znowu na rzesach chodze. Noc nie byla taka zla, ale pobudka na dobre po 5. Boje sie ze cos zle robie, ze ona tak nie spi. Jeszcze ta skora i jest marudna, nie chce jej trzymac za dlugo bo sie rozgrzewamy i robi sie bardziej czerwone.
Z mezem nie gadamy. Jestem wykonczona.
Nie mam depresji ale cos ze mna nie tak... Jestem zmeczona. Zdolowana. Nie ciesze sie z macierzynstwa. Kocham Mala, ale traktuje to troche jak obowiazek :( Ja nie wiem. Nie wiem jak to zmienic. Co zrobic. No bo co to za radosc siedziec z dzieckiem w domu, zmieniac tylko pieluchy, nosic na rekach, zabawiac, robic wszystko w biegu. Czy ktoras tak miala? Szczegolnie przy pierwszym dziecku? Nie nadaje sie na matke :( Sorki dziewczyny za takie smuty, ale nie wiem jak juz sobie radzic.

Ciąża,glowa do góry.N ie tylko Ty masz baby boom i nie tylko przy pierwszym dziecku ma się gorszy dzień.Ja czasami też mam wszystkiego dosyć.ponadto u mnie dochodzi jeszcze ciągle niezadowolenie z siebie. Wydaje mi się że nie jestem dość dobra matka żona czy panią domu.Ale nic dziwnego skoro z każdej strony jesteśmy bombardowane obrazkiem w szczęśliwej,szcxuplej i świeżo wyfryzowanej mamusi z ociekającym mlekiem cycem na wierzchu+dzieć z idealna cera,ciagle tylko gaworzacy,no i pewniakiem nigdy nie miał kolki,nie osral przewijaka i śpi od 8 do 8.W konfrontacji z rzeczywistością każda z nas blado wypada tylko nie każda się na tym skupia:))

AsiaR
Przyjazna - i nas niemal identyczne godziny :-D
Co za cudowna noc :-D
Poproszę powtórkę - biorę w ciemno nawet na cały rok!

Ale żeby nie było tak idealnie to z okazji ukończenia dwóch miesięcy Szymon okupkał dziś mamę ;-)
Siedzimy sobie w lozku po jedzeniu, tuż przed 5 było, ja go trzymam ma kolanach a ten jak nie walnie z armaty hehe, aż musiałam męża budzić bo mi momentalnie kupsko zaczęło płynąć po nodze. Ja poleciałam pod prysznic a on oporządził małego :-D
Ale mieliśmy ubaw :-D

Cześć dziewuszki :D :*
hehe taka sama sytuacja u nas jakiś czas temu :))
Dziś tradycyjnie kupa popłynęła bokiem na bujaczek :))Jak nie mógł zrobić tak zrobił z wystrzałem :D

Przyjazna z weluru w upał...no to nie źle :)
Jednak internet dobra rzecz,coś się człowiek dowie i nie potrzebuje cioc dobra-z@ebana rada :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~kamillaaa
Przyjazna u nas to raczej wyzsza temperatura teraz;/ cos czuje ze bez watraka w nocy nie da rady. No mi mala awanti zrobila o 6 dopóki nie dalam cyca. W 6-8min opróżnia cyca. Zacznę dawać hej wode od kiedy są te upały to mi tak suta zwłaszcza jednego tak masakruje ze ja wyje z bolu. A nigdy tak nie bylo. Masakra.

Mówiłam wam ze w czwartek miałam grila. Dzieciaków bylo 4sztuki od 6-8/9lat. Jeden z nich. Antek zobaczył kupę ptaka na naszym samochodzie. I usilnie próbował to wyczyścić....prętem... Noz kurwa....

Udało mu się ?:)

Aniołek_nocy
Kalae my teraz mieliśmy zmieniać na te rolety odbijajace promienie sloneczne ale jak nam facet wyliczył to roznica między roleta odbijajaca slonce a ta zewnetrzna to koszt 150 do 200zl więc bralismy odrazu te zewnętrzne.

aha, ja się nie interesowałam cenowo, bo nie mam takiego nasłonecznienia, 2 okna mam na północ w stronę zachodu i tylko 2 miesięce jak słońce zachodzi trochę grzeje, ale to w sumie mac 2 godziny, i 1 okno na południe ale w lecie świeci tylko na balkon, a do pokoju ju,z nie, więc ja mam zwykłe rolety.
Napewno jakbym miała takie nasłonecznienie jak dziewczyny piszą to zdecydowałabym się na jakieś lepsze rolety, żeby nie grzalo do środka

Jola przesliczny uśmiech :) Takie poranki są cudowne :D

Lilijka Twoje rozstepy to nie rozstepy :) heheh Musiałabys mój brzuch zobaczyć,ale nie chce by krązył potem w google grafika "okropne rozstepy":D
Takimi grafikami poprawiałam sobie kiedys humor jak miałam kompleks krostek na twarzy :) Jak widzialam gorsze od moich było mi tak jakoś lepiej :) Próżnie ale pomagało:D

Karola jaka sliczna ta Twoja córcia a jakie ma śliczne włoski,nic a nic się jej nie wytarły :)

Kasiamamusia ,no bo ten bujaczek jest magiczny :D
Dziś Mati znów miał problem..stekał i stekał,jakiś bączek się zdarzył..Siup na bujaczek i znów go osrał :)Tym razem już wyprałam w pralce:)
Spał od 22.30 do 4.30 jakoś,a potem po 7 cyc i wstalismy o 9.30.
Magdalenka jaki pomocny mąż :)
No odpoczywam poza domem to prawda..choć jestem na etapie,że sprzatanie mnie relaksuje :)

a mi piersi jakoś mniej wrażliwe się zrobiły:) Chyba zalapały że będą karmić :)Maltan jest cudowny :)
Dzis obudził mnie znów prawy cycek kamień,aż plamke puścił...Chyba muszę znow świadomie karmić, a nie ,że od razu zasypiam :)i dawać dwa:)
TANGOYA amen siostro :)

Co do rolet tez chyba jakieś bede kombinować..mamy tylko zasłony ciemnopomarańczowe..cień dają,ale gorrrrąco :) Zdecydowanie lepiej jest w kuchni,bo słońce tu od 16 jakoś ;)Mam fotele i ławę,to miło się siedzi:)

Dziś u nas 22 stopnie i deszcz..fajnie odpocząć od upału :) Byleby jutro było znów słoneczko:)

~magdalenka851
Kamilllllaaaa jak to prętem czyścił?! Łooo matko i co teraz? Do lakiernika?
Eh dziecko chciało dobrze...:]
My po chrzcinach, jak się ciesze:D dzis gnijemy:D a później teście zabierają nas na rybke z okazji dnia dziecka. Nie mam siły za bardzo ale nie umiem wypoczywać jak widzę ze można y poodkurzac i zmyć podłogi....macie też tak?
wogole to Pan Maz cały tydzień się ze mną zginął i ciężko się było dogadać a wczoraj poogarnial, gości zabawiał i zmywarkę obsługiwał do ostatniego brudnego widelca...

Ja tak nie mam, jak odpoczywam to odpoczywam, i nie szukam sobie roboty, nawet jesli szukac specjalnie nie trzeba.
Gość kamilllaaa

Ale jaja.wzięłam toske na przewijaj i mi zasnęła. Teraz siedzę przy niej i czekam aż wstanie;d

Noo nie wyczyscil. I najlepsze ze nie skapnelibysmy się gdyby nie reszta dzieciakow. Poskarżyli aż się wyploszyl i uciekl za dom. A to syn tej mądrej szwagierki z ktora wtedy spięcie miałam. Stwierdziła"no to po kieszonkowym" i koniec tematu nawet nie podeszla zobaczyć.