Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mamusie

jeśli znajdziecie jakąś sekundę na czytanie to zapraszam

http://matkawkosmos.blog.pl/

i jak Wam się spodoba to proszę polubcie na fb

https://web.facebook.com/MatkawKosmos/

będę wdzięczna

Z czasem poczytacie jak to się żyje z marcową kobitą :)

Bozia Wam w dzieciach i 500+ wynagrodzi ;)

Pozdrawiam
Marcowa mama 2013

My po wizycie fizjoterapetki, Tosia ma asymetrie, i słabe mięśnie brzucha. Nie przeszła dobrze wszystkich testów, między innymi przy podnoszeniu za ręce głowa jej zwisa, a nie powinna już, a na brzuchu nie robią się zmarszczki, przy trzymaniu prosto powinna podnosić nogi, a nie podnosi, piąstki ma zaciśnięte przy leżeniu na brzuchu, a powinna mieć już otwarte, to ma związek z mięśniami brzucha.. Dostaliśmy 4 ćwiczenia do wykonywania 3 razy dziennie. Strasznie beczała, a teraz zasnęła. A i jeszcze pokazała jak nosić (przodem do świata) i jak układac w łóżeczku.
Ogólnie jestem zadowolona, kontrola za tydzień.

Gość Lilijka87

Kalae my zaproponowaliśmy ale nic nie chciała, więc luz :) a Pytałam ja i P. Ania trzymana za paczki podnosiła jedną nie ładnie, a drugą tak leniwie. Na brzuchu nie wysuwała do przodu jednej ręki i jak jej odwracała głowę w jedną stronę to ta z powrotem ją w drugą kręciła. Nie pisałam właśnie o tych rzeczach dodatkowych, że pokazywała jak nosić przodem, itp. Ćwiczenia straszne są prawda? Ale dla rodzica, że musi słuchać tego lament :( choć z dnia na dzień coraz mniej się denerwuje i się przyzwyczaja do tych pozycji. Czy ty też zrobiłaś wielkie oczy jak podnosiła ją za pachy i trzymała poziomo? Prawie wytrzeszczu dostałam! A człowiek myśli, że przy pielęgnacji łatwo zrobić krzywdę niemowlęciu...
Fajnie, że też jesteś zadowolona :)

Raczki bedac na brzuchu tez zle uklada jak na ten etap ale tu akurat na zasadzie ze za wczesnie zeby tak ukladala, ale to przez te miesnie brzucha, rekami sobie rekomponsuje.w sumie to wyszlo ze duzo tymi rekami kompensuje sobie ulozenia ciala, czlowiek by nawet nie pomyslal ze to tak jest.

A nawet nie robilam wielkich oczu bo mnie uprzedzila ze nia bedzie 'wywijac'.

Mnie zdziwilo to noszenie przodem bo wszedzie pisza ze tak nie. A to w sumie wygodne i jej sie podoba.

Pytalam jeszcze o bujaczek i nosidelko. Nosidelko jest ok bo jest wyprofilowane w bujaczku powiedziala zeby nie naduzywac.

Niemniej musze zmienic pediatre. Bo nawet jak badala ja podnoszac za rece to mowi, ale to pediatra jak badal ten odruch to zauwazyl, a ja mowie ze nigdy tak nie robiala pediatra.
Pediatra to w sumie tylko osluchuje, pielegnarka wazy i mierzy.

Szkoda, ze nie jestescie z moich stron bo tez bym do tej rehabilitantki zadzwonila zeby miec pewnosc czy z Mala wszystko oki. Kalae u mnie tez pediatra tylko osluchuje. Tylko na pierwszej wizycie podnosil za raczki i obracal. A pielegniarka wazy i mierzy.
Ja codziennie pierwsze co robie to sprzatam dokładnie pokoj poki Malutkiej sie jeszcze podoba lezenie :) a potem obiad ewentualnie pranie i w trakcie gdzieś pierwszy pol godzinny spacer. A potem jak sie ogarniemy jest drugi dluzszy i czasem trzeci :)

KasiaMamusia
Ciaza316
KasiaMamusia
Ciaza316
Dziewczyny czy mozecie ocenic skore mojej cory? Pediatra mowi ze to nic takiego, wkoncu zejdzie. Ale skora jest czesto zaczerwieniona, sucha. Na policzkach i czole. Mam nadzieje ze uda sie zamiescic zdjecie

Ciąża może z opóźnieniem,ale mi to na skazę białkową wygląda,podobnie wyglądało u starszego gdy był mały,wtedy smarowałam mu hydrocortison krem ten bez recepty,ale oczywiście twoja nie musi tego mieć,ale nieciekawie to wygląda

Wlasnie dostalismy hydrokortyzon ale lekarka mowila ze najlepiej tym Oilatum smarowac. A jesli to by byla skaza b to to swedzi? Tak w ciagu tygodnia jej sie okropnie zrobilo. Na zdj wyglada lagodnie. Jak sie wkurza, albo zaczyna drapac to cale czerwone.
Tez mam wrazenie ze dziwny zapach od ciemieniuchy. Smarujemy olejkiem migdalowym. Dzis lekarka mowila zeby oliwa z oliwek, ale jak czytalam w necie to nie zalecaja... I badz tu madra.

W przypadku starszego to chyba swędziało marudny i drapał,mała ilość tego kremu pomagała ale znowu trzeba uważać aby nie przesadzić,wiec no nie wiem,ja mu smarowałam,gdy się skończył nie chcieli dać recepty to kupowaliśmy ten słabszy co bez recepty,mam nawet do dzisiaj jeszcze jakby co;)
Ja spróbuję jeszcze jak Misia i przyjazna polecały ten z ziajki bo aż no drażni ten zapach,mnie wtedy od razu głowa boli,

Musialabym cala buzie tym hydrokortyzonem wysmarowac... Wyglada to duzo lepiej ale ciagle sie drapie. Cala glowe drapie. Bidulka.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

KasiaMamusia pisalas, ze Nikola zasypia w dzien sama. Jeju, nigdy mojej sie to nie zdarzylo.
Ja dzis znowu na rzesach chodze. Noc nie byla taka zla, ale pobudka na dobre po 5. Boje sie ze cos zle robie, ze ona tak nie spi. Jeszcze ta skora i jest marudna, nie chce jej trzymac za dlugo bo sie rozgrzewamy i robi sie bardziej czerwone.
Z mezem nie gadamy. Jestem wykonczona.
Nie mam depresji ale cos ze mna nie tak... Jestem zmeczona. Zdolowana. Nie ciesze sie z macierzynstwa. Kocham Mala, ale traktuje to troche jak obowiazek :( Ja nie wiem. Nie wiem jak to zmienic. Co zrobic. No bo co to za radosc siedziec z dzieckiem w domu, zmieniac tylko pieluchy, nosic na rekach, zabawiac, robic wszystko w biegu. Czy ktoras tak miala? Szczegolnie przy pierwszym dziecku? Nie nadaje sie na matke :( Sorki dziewczyny za takie smuty, ale nie wiem jak juz sobie radzic.

~kalae
My po wizycie fizjoterapetki, Tosia ma asymetrie, i słabe mięśnie brzucha. Nie przeszła dobrze wszystkich testów, między innymi przy podnoszeniu za ręce głowa jej zwisa, a nie powinna już, a na brzuchu nie robią się zmarszczki, przy trzymaniu prosto powinna podnosić nogi, a nie podnosi, piąstki ma zaciśnięte przy leżeniu na brzuchu, a powinna mieć już otwarte, to ma związek z mięśniami brzucha.. Dostaliśmy 4 ćwiczenia do wykonywania 3 razy dziennie. Strasznie beczała, a teraz zasnęła. A i jeszcze pokazała jak nosić (przodem do świata) i jak układac w łóżeczku.
Ogólnie jestem zadowolona, kontrola za tydzień.

Jeju takie szczegolowe badania robicie. Musze sprawdzic Moja jak lezy na brzuchu. Z tym noszeniem to chcialabym zeby mi ktos pokazal, bo czasami czuje, ze nie wiem jak wlasna corke trzymac...
A jak sie powinno ukladac w lozeczku?

Taj Kalae wiem tylko nie mam nikogo poleconego tak jak tu. U nas ciezko o dobrych specjalistów.
Ciaza jestes cudowna mama. Ja gdybym nie miala rak do pomocy i tak grzecznego dziecka to napewno bym sobie nie poradzila tak jak Ty. Wiadomo, ze jestes zmeczona. Martwisz sie i troszczysz o Mye. A jeszcze to, ze nie rozmawiacie z mezem dolewa oliwy do ognia. Glowka do gory. Buziaki :*

Gość magdalenka851

Ciąża ja jestem czytam i czuwam. odpocznij jeden wieczór nie rob nic poza niezbędnym minimum aalbo zaangażuj męża zeby się mala zajął a Ty zrób coś tylko dla siebie. Zobaczysz ze od razu Ci sie poprawi humor. Ja tak miałam na początku tyg. 3mam kciuki za Ciebie.

Gość Lutówka 2016

Ciaza316 ja używam emolium na ciemieniuche i u nas sie sprawdzil. W jednym miejscu ma troche wiecej i wymaga wiecej czasu do usunięcia. Co do trudnych dni to chyba kazda pierworodka takie ma. Mnie tez to nie ominęło, ale odpuściłam sobie i przetłumaczylam, że to potrwa jakis czas i im wieksza dzidzia tym bedzie lepiej. Powinni przed urodzeniem prowadzic jakies szkolenia dla nowych mam, ze w realu życie z niemowlakiem jest inne niż te kreowane w necie i tv :) Glowa do góry, spinamy pośladki i mówimy ze bedzie tylko lepiej...
A ja mam pytanko, jak czyścicie uszka maluszkom?
Pozdrawiam serdecznie.

Mamusie dzieciaczków z kolkami, jeśli Was to pocieszy to u nas kolka nie trwała godzinę, czasem Mikołaj zaczynał płakać już od południa, zaraz, nie płakać, on się najzwyczajniej w świecie darł jakby go ze skóry ktoś obdzierał. Pomogła zmiana mleka na apteczne (bebilon pepti) i kropelki z symetykonem, początkowo tylko czas trwania kolki się zmniejszył. Dzisiaj był pierwszy dzień bez kolki! :D i właśnie zasypia po kąpaniu przy dźwiękach natury z karuzelki (cykanie świerszczyków)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr3e5ekflq3mjf.png

Dzieki Sylwia, Magdalenka :* Dzis nawet kolezanka do mnie dzwonila a ja nie odbieralam i jeszcze nie oddzwonilam. Jak nie ja... Jakos nie wiem czy chce jej powiedziec jak sie czuje czy nie.
W weekendy zajmuje sie wiecej Mala, ale samo to ze zawsze musze byc w poblizu zeby nakarmic. A wybaczcie ale sprzatania nie lubie :P
Teraz nie wieczorow a boje sie troche pon-pt ;)
Noo, wywialo wszystkich! Jaka tu cisza
Ja mam Emolium do kapieli. Ale zostane narazie przy smarowaniu buzki tym kremem Oilatum, zeby nie pakowac wszystkiego naraz. Zaluje bo kolezanka mi wiozla Emolium do kapieli i buzki, a z roztargnienia zapomniala wziac ten do buzki.
O lutowka dzieki za odp. A dlugo Wam zajelo pozbycie sie tej ciemieniuchy, tzn wiekszosci? Nie moge sie doczekac az przyjdzie ten zel. Mam nadzieje, ze Mya pomoze bo z malutkiego placka poszlo na prawie cala glowe.
I kazdy mi mowi, ze dzieci nie wygladaja i nie zachowuja sie jak te z reklam. Tylko, ze kazdy by chcial :) Wiem, ze musze sobie dac na wstrzymanie ale te niewyspanie chyba jest najgorsze, bo poniedzialki nie sa takie zle, ale juz wtorek i dalej uhh
Czyscimy uszka po kapieli patyczkami do uszu tymi duzymi i nie pchamy do srodka

arwena89
Mamusie dzieciaczków z kolkami, jeśli Was to pocieszy to u nas kolka nie trwała godzinę, czasem Mikołaj zaczynał płakać już od południa, zaraz, nie płakać, on się najzwyczajniej w świecie darł jakby go ze skóry ktoś obdzierał. Pomogła zmiana mleka na apteczne (bebilon pepti) i kropelki z symetykonem, początkowo tylko czas trwania kolki się zmniejszył. Dzisiaj był pierwszy dzień bez kolki! :D i właśnie zasypia po kąpaniu przy dźwiękach natury z karuzelki (cykanie świerszczyków)

Gratulacje :)

Przez te fotki zarcia na fb mialam ochote na cos tylko nie wiem co :)
Kupilam sobie salatke kebab :) no powiedzmy zaspokoilam zachcianke po-ciążowa :)
Ciaza nie smutaj :) Na pewno bylas bardzo aktywna przed narodzinami May..Mialas swoje zycie,prace,hobby dlatego Ci ciezko..
To co masz teraz ja mialam na samym poczatku i powiem Ci ze bylo to spowodowane zmeczeniem..Ciagle bylam niewyspana i dziecko no coz traktowalam jak obowiazek..ale jak zaczelam wiecej odpoczywac czytaj olewac tzw gary jest lepiej i ciesze sie macieezynstwem..zwlaszcza,ze moje trudy sa wynagradzane pieknym usmiechem :)
Jestes za przeproszeniem zjebana na maxa..ciagle w biegu.ciagle cos..Proponuje zrobic cos dla siebie,wyjsc do ludzi,do galerii..wiesz no..wyluzowac..zrobic makijaz,zalozyc lepszy ciuch i choc na dwie godzinki samej :)
Mi dobrze zrobil fryzjer,zakupy i opieprz od dziewczyn tutaj :P zaczelam sie lepiej czuc :)
A jak nosic chocby na fb popatrzec :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Gość przyjazna

Ciąża mogę Ci obiecać ze część z nas, i to nie tylko pierworódki, maja czasem takie beznadziejne dni. Nie ma matek (oprócz Lilijki :D) i dzieci idealnych. Ja czasem latam jak w ukropie od rana i jak m.po dziennej zmianie staje w drzwiach to pierwsze co widzi mój rozczochrany łeb a potem swoja córcię która ląduje mu na rękach:D a następnie zamykane drzwi od łazienki za którymi znikam min.na pól godziny:D Mimo ze mam 16 letniego syna, tak przyznaje czasem wszystko jest nowe, inne..
Olej starego, póki co skup sie na sobie i rob tak oby Tobie bylo lepiej ;-) głowa do góry!!