Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lilijka87

Może źle się wyraziłam. Owszem płaczą ale nie z potrzeby bliskości, z osamotnienia. No chyba, że na początku jak tam trafią. Zmierzam do tego, że bliskość lub poczucie bezpieczeństwa jakie dają ramiona rodziców jest taką samą potrzebą niemowlęcia, tudzież noworodka, jak potrzeba zaspokojenia głodu.

Lilijka87
Może źle się wyraziłam. Owszem płaczą ale nie z potrzeby bliskości, z osamotnienia. No chyba, że na początku jak tam trafią. Zmierzam do tego, że bliskość lub poczucie bezpieczeństwa jakie dają ramiona rodziców jest taką samą potrzebą niemowlęcia, tudzież noworodka, jak potrzeba zaspokojenia głodu.

I dlatego takie maluchy wolniej sie rozwijają, nawet motorycznie. Ech, jak sobie wspomne te maluchy. One zazwyczaj plakaty jak widzialy, ze inne niemowlę trzymasz ma rękach. A jak jadly, to chciały zjeść wzrokiem. :( duzo tego...
Mysle coraz częściej, ze trzecie może adoptujemy. Chociaż jedna kruszynke uszczęśliwić z domu dziecka...
Gość magdalenka851

Witam porannie::)
My dzień rozpoczęliśmy o 5:D statszak gorączki dostał i angine.
zawsze mnie ten tekst : w domach dziecka dzieci nie placza zawsze mnie mocno rozczula:'(
Dziewczyny KasiaMamusia, Monimoni trzymajcie się, najgorsze to jak dzidziuś placze i nie wiadomo co zrobić bo nic nie pomaga, współczuję i tule.
Misiakowata, Twój Mati jest niesamowity, zaznaczył swój teren:D
Hehe faktycznie niedługo rocznica ...poczecia. A u nas to taka śmieszna historia bo w dniu poczecia na dachu dokładnie nad miejscem "zdarzenia"bocian sobie usiadl:D dodam tylko, ze to była jego jednorazowa akcja

Hej Mamusie:)
Dawno nie pisałam, a ostatnie kilka dni próbowałam nadrobić zaległości w czytaniu i nie było to łatwe- ponad 100stron!!! Ufff
My już po chrzcie. Mały był grzeczny. W sumie całą mszę przespał w wózku, polewanie wodą też bez stresu. Imprezę mieliśmy w domu, bo nie opłacało się zamawiać impry w restauracji dla 10osób.
Ostatnie 2 tygodnie była u nas moja mama. Na początku mnie drażniła ale potem odkryłam i pokochałam zalety posiadania babci wpatrzonej we wnuczka - załatwiłam mnóstwo spraw, drzemki bez stresu, odciąganie mleka bez kołysania bujaczka jedną nogą. No ale dzisiaj laba się skończyła i trzeba wrzucić trzeci bieg aby wszystko ogarnąć. Dobrze że chociaż jeszcze zdążyliśmy z I. zaliczyć w przedszkolu dzień mamy i taty:)) Było wzruszająco, a po imprezie pojechaliśmy jeszcze na lody, co by spędzić z naszym Starszakiem czas bez MŁODSZEGO RODZEŃSTWA...
Dziewczyny współczuję Wam historii z teściowymi. Moja na szczęście mieszka daleeeko i widujemy się 3 razy w roku, w związku z czym relacje mamy normalne:P
Bylismy u okulisty z ropiejącym oczkiem i dostaliśmy skiero na udrożnienie kanalików, ale od tygodnia oczko jest ok, tzn. nie ropieje i łzawi, więc spoko, że zabieg mamy po ukończeniu 3 miesiąca, to jest jeszcze sporo czasu aby ewentualnie go odwołać. Mam nadzieję, że tak się stanie, bo jak poczytałam jak taki zabieg przebiega to chciałabym oszczędzić tego maluchowi:(
Dziewczyny, gdzie wybieracie się na wakacje?? Ryzykujecie jakieś dalsze wyjazdy? My zdecydowaliśmy się na Bułgarię (przełom czerwca i lipca) i trochę trzęsę portami na myśl o podróży:(Musimy zabrać wózek parasolke, bo gondola zajmuje załe auto no i nie wiem czy kupić chustę czy nosidło - proszę doradźcie coś!!
Co do leżenia na brzuszku, to u nas jest max 5minut. Głowę ładnie dźwiga, ale nie ma w zwyczaju tego robić przed dłuższą chwilę. Natomiast trenuje pełzanie. Odpycha się stopami, wczoraj nawet odkrył, że można też ugiętymi kolankami.
Już nie pamiętam kto się martwił, że dzieć nie łapie kontaktu. U nas też nie jest tak że za każdym razem kiedy podchodzę do łóżeczka i zaczynam mówić (poza polem widzenia) to Bartuś odwraca głowę. Często na począrtku gapi się w drugą stronę. W sumie niedawno też zaczął patrzeć w oczy, wcześniej to gadał do czubka mojej głowy :D Także na luzie:)
Dziewczyny, a jak wygląda to badanie słuchu? My mamy 30maja. Z zaleceń to tylko tyle, ze dziecko musi być w 100% zdrowe..

A powiedzcie, czy jak pionizujecie maluszka to miejsce ciemiączka jest zawsze płaskie czy trochę wklęsłe. Bo ja ostatnio wyczułam takie wgłębienie i zaczęłam panikować, że mały jest odwodniony. Zaczęłam go więcej dopajać, ale w sumie nie wiem czy to odwodnienie, bo w pozycji leżącej ciemie jest płaskie

Gość Lilijka87

Tangoya my jedziemy do Kołobrzegu we wrześniu. Za granicę bym się jeszcze bała z takim maluchem.
Co do ciemiączka to Ania też ma lekko wklęsłe jak jest pionowo i stało się to nagle. Sprawdzały jej ciemiączko dwie położne i lekarz i powiedzieli, że jest w porządku. Nie ma innych oznak odwodnienia. A ciemiączko jak się zapada od odwodnienia to się podobno robi dołek taki solidny, że bez problemu to się zobaczy bez dotykania.

Gość misiakowata

U nas noc spokojna.Mateuszek spal od 22 do 5..wzielam do nas i z przerwami na cyca wstalismy o 9.30 :D
Obudził sie o po 22 ,bo przenosilam go do lozeczka.W lozeczku zaczal sie krecic,odbilam i polozylam,poglaskalam po glowce zostawilam i zaraz zasnal :) P.byl w szoku ,ja tez hehe

Ojej ja zawsze przytulam Matiego jak placze czasem nawet jak widze ,ze to taki na niby..niby placze a sprawdza moja reakcje :)
Jeszcze tak fajnie,jak go biore i mowie,oj malutki jak sie wystraszyles jaki Ty biedny jestes to on tak fajnie jeszcze sie pozali,potem przytuli i spokoj :)
Oj jak sie dzis usmiecha,slodkie dzwieki wydaje i te oczka robi jak Tosia Kamilli takie waskie jak w japonskich bajkach hihi :D
Tangoya super ze chrzciny sie udaly :)i ze babcia byla pomocna :)
Strunka u Ciebie bocian a u nas mama golab z jajem az do pierwszego lotu malucha golebiego :)

Ooo matko, kiedy ja tu ostatnio byłam. Jakos wygodniej i szybciej mi na facebooka zajrzeć.
Faktycznie, u nas 10-go czerwca będzie rocznica poczęcia hehe :)

W tamten dlugi weekend Oliwka byla chora, w ten starszaka rozlozylo. A mala po szczepieniu, niefajnie będzie jak się zarazi. Nic tylko świętować.
Idziemy dziś z Oliwią do innego kardiologa na echo. Nic nie będę mówić ze byliśmy u kogoś innego, zobaczymy co powie. Powiem mu i tym zasinieniu wokół ust i o notorycznie wlaczającym sie monitorze oddechu. Trzymajcie kciuki.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Kamilla a kto tak Ci powiedział? Mój starszak miał zasiienie wokół ust i ma wade serca. Wykrytą dopiero przez kardiologa. Osłuchowo jest do tej pory ok, ale pediatrzy się na tym nie znają to co mają powiedziec. Nie powinni się wypowiadac na temat rzeczy od których nie są specjalistami tylko dawac skierowanie do specjalisty w razie jakichkolwiek podejrzen. Bo niekoniecznie osłuchowo bedzie coś nie tak. Mała tez ma zasinienie i dostalismy skierowanie od razu, po pierwszej wizycie u lekarza. To niekoniecznie musi coś znaczyc ale mysle że specjalista powinien ocenic.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

kurde Renia,..ja w szpitalu juz w 2dobie to zauwazylam, przy obchodzie jak badali maluchy spytałam o to, babka powiedziała ze to nic takiego. więc sie nie stresowałam, dopoki nie poszłam prywatnie do lekarza pediatry z tymi kolkami. ona to zauwazyla i spytala czy caly czas tak ma, czy tylko czasem. ja jej powiedziałam ze czasem, i ze w szpitalu o to pytalam i powiedziała aha i to wszystko...też własnie czytałam,ze to zasinienie to jest objaw najczesciej wad serca. Jak wyglada badanie u kardio?? idziesz prywatnie??

Gość przyjazna

Ciaza316
Dziewczyny czy mozecie ocenic skore mojej cory? Pediatra mowi ze to nic takiego, wkoncu zejdzie. Ale skora jest czesto zaczerwieniona, sucha. Na policzkach i czole. Mam nadzieje ze uda sie zamiescic zdjecie

Ja bym spróbowała ten krem Latopic on jest od pierwszego dnia życia. Nam super zadziałał na trądzik niemowlęcy, juz po dwóch dniach stosowania. Teraz używam tylko po wieczornej kąpieli.

Gość przyjazna

Ty

kamillla
kurde Renia,..ja w szpitalu juz w 2dobie to zauwazylam, przy obchodzie jak badali maluchy spytałam o to, babka powiedziała ze to nic takiego. więc sie nie stresowałam, dopoki nie poszłam prywatnie do lekarza pediatry z tymi kolkami. ona to zauwazyla i spytala czy caly czas tak ma, czy tylko czasem. ja jej powiedziałam ze czasem, i ze w szpitalu o to pytalam i powiedziała aha i to wszystko...też własnie czytałam,ze to zasinienie to jest objaw najczesciej wad serca. Jak wyglada badanie u kardio?? idziesz prywatnie??

My mieliśmy badanie u kardiologa. To bylo po prostu usg i ekg. Rozmiary specjalne dla maluszków:)

Ciaza316
Czesc i czolem;-)
Mya nie chce spac wiec spacer, auto. No oszalec mozna
Dziewczyny te zasinienie to stale jest czy od czasu do czasu?
Kamila spr dodac zdjecie. Bylam w aptece i pow ze to sucha skora. Musze chyba jakis krem na twarz kupic. Uzywacie?
Spr dodac w domu bo cos nie chce teraz...

monthly_2016_05/marcoweczki-2016_48138.jpg

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]