Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Izabel82
Arwena bo z butli leci szybciej i jest syte, brzuszek już przywyknal do bardziej sytego jedzonka

Niestety masz rację :'( tylko on się przyzwyczaił do mm już w szpitalu, jak dostawał bez mojej wiedzy... W szpitalu miał najzwyklejszy smoczek przez który samo leciało... Tylko ja za późno dowiedziałam się o tym dokarmianiu :'( jakbym wiedziała wcześniej to zakazałabym pielęgniarkom dokarmiać, tylko czy one by to uszanowały? Mam wrażenie że nie... Bo one nie będą biegać z dzieckiem co chwilę jak ma grzecznie leżeć pod lampami...

Kalae jaka czupryna u Tosi! Nie wiedziałam że takie maluchy mogą mieć tyle włosów! Możesz jej kiteczki wiązać i warkoczyki zaplatać ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr3e5ekflq3mjf.png

KasiaMamusia
Izabel82
Arwena bo z butli leci szybciej i jest syte, brzuszek już przywyknal do bardziej sytego jedzonka

Ja jestem zdania,że z piersi też jest syte jeśli mama zje coś konkretnego:) ja to mam przetestowane na sobie;)

Ale każdy jest inny :)

KasiaMamusia jeśli dziecko wyciąga wszystko z piersi to masz rację, niestety moje dziecię jest zbyt leniwe i wyciąga tylko to co łatwo leci.

kamila - wszyscy mówili, że się jej wytrą te włosy, ale nic takiego sie nie dzieje, a one rosną i najlepsze jest to że rosną jaśniejsze, także może będzie miała ombre (czy jak się to zwie) odwrócone.

na razie je zaczesuje do góry albo na bok

Gość misiakowata

Arwena bidulo ,masz bardzo wrazliwe sutki,tak.jak ja..zasysanie boli..jakos przywyklam..na noc smaruje maltanem,bo wtedy mam te 3godzinne odstepy..Twoj maluszek tez chyba zbyt energicznie zasysa suta.
Ja to nawet nie wiem czy mi cala piers sciaga hmm..w nocy karmie jedna piersia a na drugim karmieniu druga..staram sie zapamietywac ,ktora byla ostatnia ,ale czasem z tym ciezko..dopiero pod prysznicem jak czuje guzka to wiem,ze.zaniedbalam ta piers..dajac z wygodnictwa np.tylko lewa,bo prawa operuje na telefonie :)

Mateuszek tez zasypia na piersi,ae wystarczy,ze cos powiem,albo sie zatrzese to ten udaje,ze.nie spi i znow rusza buzia...a czasem jak przysypia to mu drga sama warga na sutku hehe

A jak boli to mow "ałaaa"lepsze to niz odruch zrzucenia hehe..na ktorym raz sie zlapalam.ale nie zrobilam na szczescie :)

Fajnie by bylo jakby jej sie nie wytarly:) chociaż skoro di tej pory nie wytarly sie to może juz sie nie wytra. Moja miała takie 5mm wloski, ladnie wygladaly. No a potem z dnia na dzień zauwazylam ze na środku glowy ma.krotkie. Tzn od środka glowy do czoła. No i wygląda jak pazdzioch.

Dzis Tosi dmuchnelam w twarz delikatnie:) odruch sajebisty, takie westchniecie i śmiech:D i to za każdym razem hej

Jestem załamana juz tymi problemami z brzuszkiem Dzis np w ogole kupy nie robila.wiem ze do tyg nie.musi ale widzę ze próbuje. Plus jej dziwne zachowanie. Praktycznie nie spi caly dzien. Drzemki 10min ma. I teraz nie wiem czy jest dla ze zmęczenia, czy brzuch, czy glodna. Usnela kolo 21 i sie wybudzala caly czas, jakos ja ululalam. Ale zaczynala plakac, i to tak porządnie przez sen.. I szlochać strasznie. Nie wiem o co chodzi ale ryczec mi się chce i czuje sie jak najgorsza matka na świecie
Moze cos.jej dolega, a ja nie potrafię sie domyśleć o co chodzi

Kalae poszukaj aktualnych schematów rozszerzania diety, już nie ma podziału na kp i mm, oba rodzaje po 5 mz można.
Arwena mi syna dokarmialy strzykawką, co z tego jak pizda położna nie spojrzała jak przystawiam a mały nie ssal efektywnie i leciał z wagi, potem dokarmianie i dalej bez wskazówek. Teraz mała to samo ale pierwsze co położna sprawdziła jak jest przystawiona, wedzidelko czy nie za krótkie i czas ssania, brak kupki mało siusiow przewarzyly i dokarmieniaiu. Możesz spróbować podawać mm z kubeczka ( butelka lovi ma taki) żeby odruch ssania był tylko przy piersi, zaleca sie też ciało do ciała, mały w samej pieluszcze do piersi. Moja to trochę oszustka bo w dzien mało śpi a na spacerze to spokojnie ze 2-3h bez butli.

~kamillaa
Fajnie by bylo jakby jej sie nie wytarly:) chociaż skoro di tej pory nie wytarly sie to może juz sie nie wytra. Moja miała takie 5mm wloski, ladnie wygladaly. No a potem z dnia na dzień zauwazylam ze na środku glowy ma.krotkie. Tzn od środka glowy do czoła. No i wygląda jak pazdzioch.

Dzis Tosi dmuchnelam w twarz delikatnie:) odruch sajebisty, takie westchniecie i śmiech:D i to za każdym razem hej

Jestem załamana juz tymi problemami z brzuszkiem Dzis np w ogole kupy nie robila.wiem ze do tyg nie.musi ale widzę ze próbuje. Plus jej dziwne zachowanie. Praktycznie nie spi caly dzien. Drzemki 10min ma. I teraz nie wiem czy jest dla ze zmęczenia, czy brzuch, czy glodna. Usnela kolo 21 i sie wybudzala caly czas, jakos ja ululalam. Ale zaczynala plakac, i to tak porządnie przez sen.. I szlochać strasznie. Nie wiem o co chodzi ale ryczec mi się chce i czuje sie jak najgorsza matka na świecie
Moze cos.jej dolega, a ja nie potrafię sie domyśleć o co chodzi

moja Tosia jest chyba tygodniowo podobnie do twojej, bo moja z 8marca jest, ona się też dziwnie zachowuje w sensie nie spania w dzień, krzyków, płaczu i marudzeń, może to skok rozwojowy, tym bardziej, że w tym tyg zaczeła byc bardziej gadatliwa i krzykliwa, może u twojej tez to.

~misiakowata
Arwena bidulo ,masz bardzo wrazliwe sutki,tak.jak ja..zasysanie boli..jakos przywyklam..na noc smaruje maltanem,bo wtedy mam te 3godzinne odstepy..Twoj maluszek tez chyba zbyt energicznie zasysa suta.
Ja to nawet nie wiem czy mi cala piers sciaga hmm..w nocy karmie jedna piersia a na drugim karmieniu druga..staram sie zapamietywac ,ktora byla ostatnia ,ale czasem z tym ciezko..dopiero pod prysznicem jak czuje guzka to wiem,ze.zaniedbalam ta piers..dajac z wygodnictwa np.tylko lewa,bo prawa operuje na telefonie :)

Mateuszek tez zasypia na piersi,ae wystarczy,ze cos powiem,albo sie zatrzese to ten udaje,ze.nie spi i znow rusza buzia...a czasem jak przysypia to mu drga sama warga na sutku hehe

A jak boli to mow "ałaaa"lepsze to niz odruch zrzucenia hehe..na ktorym raz sie zlapalam.ale nie zrobilam na szczescie :)

Misia on się wręcz rzuca na tego cyca ;) i ssie ostro że aż czasem boję się że się zakrztusi, tylko to trwa max 5 minut, potem oczka mu się zamykają i zasypia z błogą minką. A z mówieniem"ała" jest problem bo ja zaciskam zęby w tym bólu, inaczej bym wyła :'( jeszcze ostatnio za każdy razem krwawią mi te sutki :'( mimo smarowania i maltanem i lanoliną :'( każda podana butla mm boli, ale nie mogę go głodzić, jeszcze jest opcja laktatora, ale nie mam tyle mleka żeby mu starczyło :( jak jednorazowo z obu piersi uda się odciągnąć 80ml to się cieszę. Ale odciągam za rzadko w ciagu dnia, nie ma kiedy, zwłaszcza jak nie może usnąć, a widzę że on potrzebuje mnie do zaśnięcia, jak się przytuli i poczuje bezpiecznie. Robi się błędne koło, którego rezultatem jest coraz mniejsza ilość mleka i coraz bardziej bolące sutki :'(

Izabel82
Kalae poszukaj aktualnych schematów rozszerzania diety, już nie ma podziału na kp i mm, oba rodzaje po 5 mz można.
Arwena mi syna dokarmialy strzykawką, co z tego jak pizda położna nie spojrzała jak przystawiam a mały nie ssal efektywnie i leciał z wagi, potem dokarmianie i dalej bez wskazówek. Teraz mała to samo ale pierwsze co położna sprawdziła jak jest przystawiona, wedzidelko czy nie za krótkie i czas ssania, brak kupki mało siusiow przewarzyly i dokarmieniaiu. Możesz spróbować podawać mm z kubeczka ( butelka lovi ma taki) żeby odruch ssania był tylko przy piersi, zaleca sie też ciało do ciała, mały w samej pieluszcze do piersi. Moja to trochę oszustka bo w dzien mało śpi a na spacerze to spokojnie ze 2-3h bez butli.

Widziałam takie kubeczki do karmienia, musiałabym ściągnąć przez neta, bo u mnie w okolicy takich cudów na sklepach nie mają. Ale obawiam się że więcej mleka miałby na sobie niż w brzuszku, bo strasznie energicznie macha rączkami i kręci główką jak jest głodny. Najśmieszniej to wygląda jak jednocześnie otwiera buzię do cyca i odpycha się od niego rączkami, strasznie się wtedy wkurza :P Chociaż nie wiem czy sama zmiana butli na kubeczek dałaby radę, bo jest jeszcze smoczek uspokajacz, po którego niestety często sięgamy, a mąż mówi o nim "zatykacz", płacz momentalnie ustaje, a Miki skupia się na ssaniu dydka, gorzej jak mu ten dydek z buzi wypadnie, albo sam sobie wytrąci... Już sama nie wiem czy ta walka o kp nie jest walką z wiatrakami, może będę mądrzejsza przy drugim dziecku jeśli się kiedyś przydarzy...

Izabel82
Lilijka dziewczyny rozszerzają dietę ze względu na żelazo i za zgodą lekarzy, więc to nie taki kaprys.
Kalae no Tosia wymiata z fryzurą :) mega!!! A miałaś zgage??

Nigdzie nie stwierdziłam, że to ich kaprys. Natknęłam się na wspomniany artykuł, więc chciałam się nim z nimi podzielić.

Ja wczoraj w nocy obudzilam sie z goraczka i jedna wielka, twardą bolaca piersią. Przystawilam mala do tego cyca i troche ulgi przynioslo, ustawilam budzik na za dwie godziny (bo nasza malutka w nocy budzi sie tylko raz o 2 godzinie a potem o 6 - robi tak juz od 5 dni oby juz tak zostalo) po 2 godzinach znow karmienie wzielam tez cos od goraczki. Rano piers juz nie bolala a ja bez goraczki, jak obliczylam to wyszlo mi ze 7 godzin z tej piersi nie karmilam bo o 19 potem o 22 druga pierś i o 2 juz z tej bolacej, no nie myslalam ze mozna sie tak zle poczuć od nawalu mleka, tylko skąd ten nawal Ola ma juz 6 tygodni :)

~anna13
olka135
Lilijka zapomnialam Ci odpisac. Ja tak jak Aniołek daje pod wielkim nadzorem lekarza i też chodzi o żelazo. Też się boje podać za każdym razem coś nowego.. Dziś jadła kaszkę i mam nadzieję że nic jej nie będzie.

Mam nadzieję że coś wzrosło żelazo, dowiemy się w czwartek :(
Anna gratulacje :) w jakim szpitalu rodzilas?:)

szopena.patologie zle wspominam :(

Też słyszałam że faktycznie patologia na tej patologii...
A sam trakt porodowy i noworodki jak?? :)

Aniołek ja z kolei bije się trzeciej wizyty biodrek... :(
A jutro ,a właściwie dziś idziemy do laryngologa powtórzyć badanie ze szpitala bo były czynniki mogące uszkodzić słuch - leki. Mam nadzieję że będzie ok

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

ortoda
Hej dziewczyny długo się nie odzywałam ale miałam ciężki czas. Maly dawal popalić i dodatkowo z mężem przez to wszystko zaczęliśmy się kłócić. Napłakałam sie ale teraz w końcu się dogadaliśmy. Byl kryzys choć wydaje mi się ze nie trudno o niego gdy dziecko placze wszyscy zmęczeni i podirytowani.
Dużo mam do nadrobienia wiec chyba sobie odpuszczę.
Widziałam cis na temat witaminy d i k.
Jak rodziłam córkę to kazano d podawać gdy jest pochmurno a jak jest słońce i spacer to nie musiałam. Dawkę wit k dzieci dostają w szpitalu a potem to wiem ze nie wszędzie zalecają. Dziwne ze jak zaczynają się problemy z brzuchem to pierwsze co to lekarze pytają o wit k i jak zbiega się to każą odstawić. Gdyby byla tak istotna to by na to nie pozwalali. Przy starszej córce podalam może kilka razy. Ponoc bardziej wcześniaki musza pilnowac tych witamin.

Ortoda o kryzys w malzenstwie teraz nie trudno. Niewyspanie, nowa sytuacja, wszystko sie zbiega naraz. Dobrze ze sie juz dogadaliscie:-)
Wszystko ok z Malym?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Ola trzymam kciuki za pomyslne wyniki :)
Izabel sprobowac zawsze warto z tym kubeczkiem :-)
Arwena e no to mi krew nie leci..ja pitole :O A przez nakladki moze do czasu wyleczenia co?
80mln to i tak duzo z laktatora..ja mialam najwiecej 60:) wiadomo dziecko wyciagnie wiecej:)

Kamilla ja Ci sie wcale nie dziwie..kazda by miala dosc..ale z tym krzykiem przez sen Kalae moze miec racje..
Mati tez czasem ma chwile,ze placze przez sen a wybudzony nie wie o co chodzi ..wczorajszego dnia pospal najdluzej 40min a tak to caly dzien maruda jak cholera a przy cycku cisza..
Ty to chyba wyjatkowo sie nameczylas od samego poczatku..
Mam znajoma ktorej synus mial kolki od samegi urodzenia.czula sie jak ty.nawet sie obwiniala ze jej mleko jest do bani,ze cos je takiego..odstawiala i nic dalej to samo..dlugo sie meczyla..jak maly zaczal wyc o 2 to tak do rana..z mezem nie spali juz..az wkoncu przeszlo a ile sie wszyscy nacierpieli to ich..
Dacie rade..
A jak spi z Wami to tez tak ma ze sie wybudza itp..
Moze warto ja brac na noc przez jakis czas do siebie?

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Ciąża316 z małym to loteria. W sobotę maz go ubrał i pojechał w rejs żeby mogła sie wyspać. To mały chyba spal 4godziny. Ja przynajmniej się wyspalam. Po powrocie i zjedzeniu znowu byl płacz. W niedziele wyslalam męża po Bobotic forte i maly dostał dastal 3 razy niby byl spokojniejszy. Spal ładnie po spacerze. Po kolejnym spacerze nie spal ale tez nie płakał co było nowością. Zaczął poplakiwac po 2 godzinach zabaw i leżakowania to ładnie na rękach usnął. Potem byla kapiel jedzenie i trochę zaczął płakać, denerwować się. Maz go ponosił i usnął i tak spal 4 godziny takze mega lepiej. Nie wiadomo czy to czysty przypadek czy te krople.
Dzis poniedziałek zobaczymy. Maz idzie do pracy ja zostaje sama z małym i z córką mam nadzieję ze będzie spokojnie.
Dodatkowo z atrakcji (wątpliwych atrakcji) plomba mi sie ukruszyła i musze iść do dentysty. Dodam że cholernie się boję dentysty.
Zawsze biorę znieczulenie. Czy przy kp można po znieczuleniu karmić?

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kwa3zcvri.png

Czy spi z nami, czy nie śpi to zawsze się wybudza.tylko ze łatwiej jest ja uspokoic Wstala jakiś czas temu na cyca, jadla 10 minut ale nie efektywnie:/ ona nie chce takiego miękkiego cyca. Próbowałam ja wybudzac i pare razy jeszcze zlapala cyca ale tylko po to żeby go potrzymać w buzi. Śpi teraz nawet spokojnie, choc na poczatku sie wybudzała. O wlasnie zaczęła warczeć i sie wybudza.

Kuźwa jak tu nie sfiksowac, jak wszędzie piszą ze mm to biala śmierć, ze dzieci choruja, ze to bomba zegarowa i z efekty dokarmiania widac bedzie w przyszlosci.

Kamilla co ty czytasz?? Ja też nie chciałam dawać mm Ale bez przesady, wszystko jest dla ludzi, i młoda dostanie mm ale nie chciałam tak odrazu.
Lilijka wiem ze tak nie napisałaś, myślałam że może nie doczytalas sytuacji. dziewczyn. Ale same widzę już wyjaśniły. Z glutenem też się już zmienilo bo zakończono cykl badań i założenia ze wprowadzenie e określonym czasie daje tarcze ochronna się nie potwierdziło

Z tym dopajaniem wodą latem. Mleko to też picie, ale woda to może lepsze wyjście czasem niż pierś co chwilę, nie każda tak potrafi karmić wszędzie piersią. Moja teraz się w dzień domaga piersi co godzinę. Latem na spacerze jakoś tego nie widzę...
Arwena ten kubeczek to jest jako zamknięcie butelki lovi.
Powiem ci ze rozumiem twóje rozczarowanie, też batalię stoczylam teraz. A myślałam że z 2 będzie łatwiej

misiakowata30
Ola trzymam kciuki za pomyslne wyniki :)
Izabel sprobowac zawsze warto z tym kubeczkiem :-)
Arwena e no to mi krew nie leci..ja pitole :O A przez nakladki moze do czasu wyleczenia co?
80mln to i tak duzo z laktatora..ja mialam najwiecej 60:) wiadomo dziecko wyciagnie wiecej:)

Kamilla ja Ci sie wcale nie dziwie..kazda by miala dosc..ale z tym krzykiem przez sen Kalae moze miec racje..
Mati tez czasem ma chwile,ze placze przez sen a wybudzony nie wie o co chodzi ..wczorajszego dnia pospal najdluzej 40min a tak to caly dzien maruda jak cholera a przy cycku cisza..
Ty to chyba wyjatkowo sie nameczylas od samego poczatku..
Mam znajoma ktorej synus mial kolki od samegi urodzenia.czula sie jak ty.nawet sie obwiniala ze jej mleko jest do bani,ze cos je takiego..odstawiala i nic dalej to samo..dlugo sie meczyla..jak maly zaczal wyc o 2 to tak do rana..z mezem nie spali juz..az wkoncu przeszlo a ile sie wszyscy nacierpieli to ich..
Dacie rade..
A jak spi z Wami to tez tak ma ze sie wybudza itp..
Moze warto ja brac na noc przez jakis czas do siebie?

Nakładki są obowiązkowe, tylko jak podgoje wystarczy jedno karmienie bez nakladek i problem wraca :( a mleka odciągałam wcześniej po 70 ml z każdej piersi...