Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Niuska a jak ta wodę utleniania stosujesz, rozcienczasz czy nie?

Kupiłam ten argentin i isle zobaczymy.

A i pediatra inny znów stwierdził ze ma czas na podciąganie głowy, ze wcale jeszcze nie musi.
Jeszcze powiedziała ze dawniej dzieci same sobie dawały radę z takim napięciem mięśniowej i z ta asymetria jak ma Tosia, a teraz sa fizjoterapeuci to jest szybciej.
Dala mi skierowanie na rehabilitację i poprosiłam o neurologa tez.

Linijka chyba nie, bardziej ta vojdy bo z nia sie ćwiczy w domu. Zaraz do niej napisze bo chciała wiedzieć, to zapytam

Ciaza316
Jak maluszki budza sie Wam z drzemki, ale dalej sobie leza, nie placza, nie marudza, bierzecie je czy zostawiacie na chwile az zaczna wolac?

zostawiam :)
Nawet rano jak bardzo głodny juz nie płacze,tylko wali nogami w przewijak..Dziś rano taki hałas,nie wiedziałam co to..a to on...od tygodnia jakoś tak robi :) wolę to od płaczu,bo wstaje idę siusiu,napiję sie wody,wyłączam monitor i biore na cyca..Rzuca się jak Reksio na szynke :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

My już po wizycie. Dostaliśmy zestaw ćwiczeń i do kontroli za ok dwa tygodnie. Co bardzo ważne dla mnie pokazała nam jak w najbardziej fizjologiczny sposób nosić Mateuszka. Leżeć na brzuchu pewnie nie chce dlatego że przez to wzmożone napięcie jest mu niewygodnie. Mam go jak najczęściej kłaść i uciskać pupę żeby miednica była dociśnięta do podłoża -dzięki temu ma się czuć pewniej w takiej pozycji. Potwierdziła że takie podnoszenie głowy leżąc na plecach jak Mati robi jest nieprawidłowe. Mamy ćwiczenia na nóżki,rączki i rozluźnienie barków. Więc bierzemy się do intensywnej pracy. Kalae już wiesz coś odnośnie terminów rehabilitacji u Was? Mnie dzisiaj powiedzieli że termin może być wcześniej bo część rodziców rezygnuje,będą dzwonić jakby co.
Niuska-Mateusz też tak ma jak Marcinek,czasami podnoszę go albo przekładam na brzuch 2-2,5 h po jedzeniu i jeszcze mu się ponownie odbija.

Lilijka87
~kalae
olka - jeśli ćwiczysz to sie nie waż, mierz obwody, bo tkanka mięśniowa jest cięższa niż tłuszczowa, i możliwe ze dlatego ważysz więcej.

lilijka - pamiętasz jaką metodą ćwiczy ta fizjoterapeutka.?

madika -solą jeszcze nie próbowałam, na razie wodą utlenioną (dziwne uczucie) i szałwią. Żeby tylko Tośki nie zarazić.

Bobath?!

faktycznie to ta, choć dziwne bo nią powinien ćwiczyć fizjoterapeuta
Ale zgadzam się poniekąd z tą jedną negatywną opinią na jej stronie.
U mnie wczoraj była trochę nerwowa jak zaczełam pytania zadawać i jak powiedziałam, że pediatra stwierdził, że nie musi jeszcze podnosić głowy w tej próbie trakcji.

maddalena82
My już po wizycie. Dostaliśmy zestaw ćwiczeń i do kontroli za ok dwa tygodnie. Co bardzo ważne dla mnie pokazała nam jak w najbardziej fizjologiczny sposób nosić Mateuszka. Leżeć na brzuchu pewnie nie chce dlatego że przez to wzmożone napięcie jest mu niewygodnie. Mam go jak najczęściej kłaść i uciskać pupę żeby miednica była dociśnięta do podłoża -dzięki temu ma się czuć pewniej w takiej pozycji. Potwierdziła że takie podnoszenie głowy leżąc na plecach jak Mati robi jest nieprawidłowe. Mamy ćwiczenia na nóżki,rączki i rozluźnienie barków. Więc bierzemy się do intensywnej pracy. Kalae już wiesz coś odnośnie terminów rehabilitacji u Was? Mnie dzisiaj powiedzieli że termin może być wcześniej bo część rodziców rezygnuje,będą dzwonić jakby co.
Niuska-Mateusz też tak ma jak Marcinek,czasami podnoszę go albo przekładam na brzuch 2-2,5 h po jedzeniu i jeszcze mu się ponownie odbija.

nam też kazała dociskać pupe jak jest na brzuchu i ją podnosi, a znów pediatra zabronił, w necie też czytałam że nie wolno

jeszcze nie wiem jakie terminy.

maddalena82
Kalae no to nie wiem jak z tym dociskaniem...nam powiedziała że to po to żeby potem nie miał problemów z raczkowaniem. A u neurologa nie byliśmy -na tej wizycie u neonatologa lekarka robiła też badanie neurologiczne i usg przezciemiączkowe główki.
Dzięki misiakowata:)Mateuszki to dzielni faceci przecież są :)

też nie wiem
termin do neurologa 30.07, a na rehabilitacje 09.08

Monimoni
Nie jest tak najgorzej, oprócz głupich zabaw, ciagłego dokarmiania, pieszczenia się i tworzenia dziwnych słów (wiecie co to jest pręciuchno?) i zaciągania gwarą, gadania o sąsiadach i innych nieiteresujących mnie sprawach i jeszcze oprócz kilku(nastu) innych wkurzających mnie rzeczy..... nie jest tak najgorzej:/
Przyznaję, że jest bardzo pomocna i trochę chyba odpuściła - jak Ksawciu jest dłużej u niej to już trochę się nauczyła, może też już nie musi o niego tak za iegać. No i mąż jej setki razy powtarza to i owo, bo wie jak potem się wściekam;)

Klaudia dużo zdrówka dla maleństwa, a dla Ciebie cierpliwości i siły!!!

Zuzka odpycha się jak leży na brzuchu i jej się nie podoba - nie umie się przekręcić i chyba tak kombinuje.

Witam serdecznie upalnie:)
My dzisiaj byliśmy na zakończeniu roku przedszkolnego,oczywiście Nikola była atrakcją,z trudem udawało mi się dzieci odpędzić,ale była grzeczna,dopiero pod koniec poszłam do kuchni ją nakarmić a potem zasnęła;)

Wczoraj jednak mieliśmy szczepienie na pneumokoki -tylko
Kolejna dawka skojarzonych za 6tygodni(3sierpnia),u nas nie ma problemu i na moja prośbę szczepimy stopniowo ,puki co jesteśmy bez temperatury,tylko trochę marudna, ale to też może być z winy upałów,nawet jak wróciliśmy to lekką kąpiel małej zrobiłam,
A wieczorem mąż do mnie cyce opaliłaś!Ja mu gdzie?No na dekolt poszło, a swędzi... musiało chwycić jak po starszego chodziliśmy
Jeszcze jutro mają taki dzień sportowy i wakacje;)

A w niedzielę mamy festyn charytatywny -zapraszam:)
Szkoda, że tak daleko...macie

No Monimoni ja ...hm...jak ci napiszę, że nie znam słowa"pręciuchno"?

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Barcelona
Hehh Lilijka w te upaly to nie wiem czy dobrze ze się jeszcze cieplej zrobilo :D

A mi się odrazu twarz usmiechnęla jak zobaczylam wymiane zdań: leniwiec- lilijka :D hehh

Kurcze jak dziecko zasnie to w nocy jakby drugie zycie ... Codziennie przez to zasypoam o 2 :p bo tyyyle nagle moge zrobić...albo wlasnie nic nie robić :D

Kurcze od trzech dni codziennie mòwimy ze idziemy na plaze i jakos nsm się nie udaje wygramolic... Noje się tez troche tego wszechogarniającego piachu ze się wsypie Hani do oczkòw :o albo ze zje piach albo się obslini i obrzyga a potem obklei piachem jak krokiet... :o

Jak krokiet? Hahaha. Nie wytrzymam zaraz:-)
Dobrze ze wrocilas. I Renia:-)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~kalae
Ale mnie gardło boli, ze sline ciezko przełknąć.

Przyjazna dzieki, o kp chodziło rzecz jasna. Muszę z rana iść do apteki.

Plukanie woda z sola. Moze byc juz za pozno na ta porade:P

My chodziny spac najpozniej 22 bo maz ok 5:30 pobudka a ja tez padam po przerywanych nockach i nie moge zasnac w nocy jak sie wybudze

Ciaza316
Tak czytam po trochu i tyle problemow i dobrych chwil sie tutaj przewija. Ciesze sie ze nigdy na siebie nie najezdzamy i traktujemy sie z szacunkiem:-)
Ide czytac dalej bo Mala ma druga drzemke, siedzimy w ogrodzie a spioch w wozku ze smokiem. Stwierdzilam ze smok bedzie w dzien do spania tez...

Tosia najczęściej śpi w dzień ze smoczkiem

a nogi też podnosi i opuszcza z impetem, w nocy jak się budzi to to samo, dodatkowo chwyta becik i próbuje go do buzi, a że się nie da to zaczyna się denerwować.

U nas upał, jak na razie nie wychodzę nigdzie

~kalae
Ciaza316
Tak czytam po trochu i tyle problemow i dobrych chwil sie tutaj przewija. Ciesze sie ze nigdy na siebie nie najezdzamy i traktujemy sie z szacunkiem:-)
Ide czytac dalej bo Mala ma druga drzemke, siedzimy w ogrodzie a spioch w wozku ze smokiem. Stwierdzilam ze smok bedzie w dzien do spania tez...

Tosia najczęściej śpi w dzień ze smoczkiem

a nogi też podnosi i opuszcza z impetem, w nocy jak się budzi to to samo, dodatkowo chwyta becik i próbuje go do buzi, a że się nie da to zaczyna się denerwować.

U nas upał, jak na razie nie wychodzę nigdzie

ja chyba tez nie,jedynie po lody do sklepu na dół :D
Gorąco jak w piekarniku...porobiłam w domu,teraz obiad robię to już w ogóle sauna,,,chyba zostajemy w domku :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

KasiaMamusia chyba wlasnie tego mi trzeba!!! Dzięki, nawet wirtualne przytulenie działa cuda:)

Wczoraj jeszcze mówiłam, że nie jest tak najgorzej a dziś się tak wkurzyłam, że poryczałam się z tej złości i bezsilności. Jak zwykle to samo, tuliła na kolanach Ksawcia jak marudził i wrzeszczał bo coś tam chciał wymusić. A w ogóle to rano zaczęlo się od przypomnienia kolejny dzień, jak co rano żeby go nie wyjmowała z łóżeczka na pierwsze stęknięcie bo on jeszcze sobie musi dospać i że smoczka zostawia w łóżeczku. No tak trudno zrozumieć:/

A pręciuchno to od prędko;|

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

olka135
W jakim kierunku robić badania?
Chodze codziennie minimum 5 km, ograniczyłam jedzenie, słodyczy w ogóle (tylko lody, ale rzadko), staje wczoraj na wadze... Iz każdym wazeniem jest coraz więcej, przecież to niemożliwe, bo nie jem nic smażonego itd!! :((( już nie mam sił..

Majka ojcu da prezent w sobotę, bo stety, niestety przyjeżdża :/
Ostatecznie kupiła mu jakaś wodę po goleniu, kubek ze zdjęciem i pewnie coś dokupimy, tylko nie wiem co:/

Olka moze od chodzenia miesnie Ci przybywaja. Kolezanka tak ma. Waga w gore po cwiczeniach. Przestala chodzic na silownie i zmienila cwiczenia

Gość przyjazna

~kalae
idę dziś z Tosią do pediatry zapytać o to skierowanie, to zapytam co na gardlo moge, ale nie będzie tej to co zawsze tylko inna i może i dobrze.

Możesz Argentin T... można dla dzieci, w ciąży i karmiąc piersią. Ma w składzie jony srebra i jest naprawdę dobry.

Olka jak zastosujesz dietę coś Ala cukrzycowa (to co pisała lilijka) z niskim Indeksem glikemicznym to na bank schudniesz.

mi na rehabilotacji tez kazala Majce pupe trzymac i ladnie trzyma glowe :)
w czym spia wasze dzieci w nocy?moja tylko w pampersie bez przykrycia, bo inaczej sie zlosci bo jej goraco :)

kurde to musze pilnowac diety :/

ehh 9godzin bylysmy na polu :)

monimoni tule mocno :*
te nasze tesciowe w tym sredniowieczu to chyba po chinsku gadaly, ze teraz po polsku nie rozumieja jak sie cos do nich mowi:/

olka135
W jakim kierunku robić badania?
Chodze codziennie minimum 5 km, ograniczyłam jedzenie, słodyczy w ogóle (tylko lody, ale rzadko), staje wczoraj na wadze... Iz każdym wazeniem jest coraz więcej, przecież to niemożliwe, bo nie jem nic smażonego itd!! :((( już nie mam sił..

Majka ojcu da prezent w sobotę, bo stety, niestety przyjeżdża :/
Ostatecznie kupiła mu jakaś wodę po goleniu, kubek ze zdjęciem i pewnie coś dokupimy, tylko nie wiem co:/

Niezbyt zadowolona jesteś widać... radośniejsze masz posty, gdy jesteście same, takie wrażenie odnoszę czasami;)

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png