Skocz do zawartości
Forum

Problem z 8miesiecznym szkrabem

Gość Justynuskaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Justynuskaaa

Witajcie Mamuski mam nadzieje ze mi pomozecie. Mam 8 miesieczna coreczke wszystko by bylo w porzadku gdyby nie fakt ze wszystkie wymusza - doslownie..
Sama nie chce sie soba zajmowac chce na rece aby ja nosic w wozku nie chce siedziec zaraz jest taki przerazliwy placz z krzykiem ze momentalnie biore ja na rece poniewaz az potrafi sie krztusic swoim placzem. Ze spaniem tez jest problem zazwyczaj placze wygina sie protestuje. Juz sil mi powoli brakuje. Jak sie z nia bawie jest w porzadku radosne usmiechniete dziecko. Gdy tylko zostawiam ja sama zaraz wielkie protest stwarza. Nie wiem co moge jeszcze zrobic.
W nocy budzi sie ok. 3-4x z krzykiem. Podejrzewam zeby.
Corka rozwija sie prawidlowo siada sama raczkuje gaworzy tylko ten problem z wymuszaniem. Jak temu zaradzic? Mam nadzieje ze mi pomozecie.

Sama chetnie usłyszę propozycje odnośnie identycznej sytuacji-z tym,że u mnie u 13-mies szkraba :)
Wg mnie są 2 rozwiązania:albo ulegamy całkowicie dziecku (jak zapłacze,to spełniamy prośbę,niezależnie od naszego zdrowia /samopoczucia /sytuacji),albo uczymy dziecko,że nie będziemy spełniać każdej "prośby".
U nas sytuacja teraz się zmieniła troszkę-mały chodzi,więc jeśli widzi,że nic nie wskóra,to podbiega do nas,przyczepia się do nogi i jęczy/płacze...staram się zwrócić jego uwagę na coś innego,niekoniecznie musi cały czas być na rączkach.

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Gość Justynuskaaa

Ulla dziekuje za link. Czytalam staram sie stosowac wszystkie opcje. Zobaczymy. Dzis spala tylko raz 1h ok. 12 a wstala juz ok.7 rano, zasnela 15 min temu.. zobaczymy co noc przyniesie

Aagnieszkaa1 To tez jest bardzo prawdopodobne. Slini sie strasznie wszystko bierze do buzki..
Dwa dolne zabki mamy.

Hej ,przechodze to samo. Po pierwsze 8-9 m.dziecko moze przechodzic skok przez co takie zachowanie a jak do tego zabkuje to juz masakra. Dlatego musisz przeczekac ten okres. A wieczorem przed snem podaj np viburcol czopek i srodek przeciwbolowy ,jesli nie zobaczysz zadnej roznicy to nastepnego dnia juz nie ma sensu podawac srodka przeciwbolowego. U nas nie pomaga to w 100% ale jest o niebo lepiej niz 2 dni temu. Napewno troche lepiej spi.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlclb15ksjtmsj.png

Gość Justynuskaaa

monika1709 nie mieszkam w Polsce i nie mam dostepu do tych lekow. Podalam juz wszystko co mozliwe i co.. nic. ;(
myslalam juz aby podac melise oraz olejek aromatyczny lawendowy(?) podajze rozpylic w pokoju. Tak doradzila mi kolezanka..

Justyna a gdzie mieszkasz? wtedy popyalabym sie kolezanki co podaje jesli bylaby w tym samym kraju. Wiesz taki odpowiednik.
Czyli na noc podawanie srodka przeciwbolowego nic nie daje.....hm.... lawenda uspokaja , mozesz sprobowac bo co szkodzi?

Moj wlasnie obudzil sie 3raz :/ Ale srodka przeciwbolowego mu nie dawalam.

Co do lawendy mozesz kapac w niej lub tez robic tzw inhalacje np garnek z wrzaca woda i olejkiem postawic kolo lozeczka.

Niestety musimy to przetrwac:/ ale kombinowac mozna.
Zele na zabkowanie rozumiem ze tez podawalas...

ide szybko obiad na jutro zrobic bo nie wiem co przyniesie jutro i czy dam rade:)

Gość Justynuskaaa

Mieszkam w Irlandii. Jezeli Twoja Kolezanka mieszka w Anglii u mnie bedzie to dostepne ;)
Prosze, jakbys mogla zapytac. Zele, granulki wszystko podawalam i nic. Czasami mam wrazenie ze w mojej malej jakis demon siedzi;D bo jak slucham o innych dzieciach to moje istny diabel ;)

Co do obiadow - znam to. Sama wszystko w wolnej chwili robie kiedy wroce z pracy i Mala dosyc spokojna przez chwile sie zajmie soba.

Gość anika 1109

mój szkrab też ma 8 miesięcy i jest czasochłonny, posłuchałam rady koleżanki i dużo z nim cały czas rozmawiam mówię mu co będziemy robić co ja robię i tak spokojnym głosem mu opowiadam co się dzieje, a jak planuje coś ugotować stawiam kojec, aby widział mnie w kuchni i staram się zająć jakąś zabawką (choć mało go one interesują, bo chce ciągle chodzić) i wychodząc z pokoju bawię się z nim w A ku ku po czym coraz dłużej mnie nie ma i w końcu wychodzę, mały kontem oka mnie widzi, mimo że jestem niedaleko to z nim co raz rozmawiam i mały nie krzyczy i nie histeryzuje, pozwalam mu także raczkować po kuchni łazience po pokojach aby widział gdzie ja chodzę i co robię, czasami jak sprzątam ubrania przychodzi wisi na nogach po czym patrzy że jak nie ma nic interesującego zajmuje się jakąś zabawką które porozrzucam na podłodze, albo daje mu jakieś 2-3 ubrania żeby ciągał pudełka po butach - to czego nie ma na co dzień w skrzyni na zabawki, pokazuje mu że można w to stukać otwierać zamykać i maluch znów się zajmuje zabawą. ;) życzę powodzenia ale czytałm i słyszałam że zabawa w A kuk u ma duże znaczenie bo pokazuje że mama/tata znika po czym powraca i tak można się bawić z rączkami, po kąpieli zarzucając ręcznik i zdejmując bądź pieluszką w ciągu dnia, czy kocykiem.

zaraz sie popytam o nazwy roznych lekarst .

anika u nas nie bylo problemow z zabawami itd. po prostu mlody przechodzi skok wlacznie z zabkowaniem.

Justyna nie ma co chwalic dnia przed zachodem slonca. Po pierwsze mamy nie zawsze mowia calkowita prawde o swoich dzieciach, po drugie nawet jesli teraz sa grzeczne w przyszlosci moga dac ostro popalic. Moja kumpela miala dziecko aniolka do roku czasu po roku jej dziecko istny diabelek,a zas druga miala calkiem na odwrot. Roznie dzieci przechodza te skoki jak i zabkowanie. Musimy niestety to przetrwac. Mowisz ze chodzisz do pracy moze temu tak reaguje? niespokojnie A z kim corka zostaje gdy jestes w pracy? moze wtedy ma za malo zabawy i kontaktu z ta osoba.
Kombinuje troche ale dzieki kombinacja nie raz rozwiazalam problem:)
Wymuszanie to jest naturalne bo sie uczy, sprawdza dziecko na ile moze sobie pozwolic,u 8-9m rozwija sie inteligencja tak wiec to trzeba przetrwac:)
daj mlodej szczoteczke silikonowa u nas na chwile sie sprawdza. Zajmuje sie gryzieniem szczoteczki przez co mam troche czasu dla siebie.

Gość Justynuskaaa

Pewnie masz racje;) Kazda Matka chwali swoje dziecko ;)
a dziecko zzostawiam z dziadkami a czasami z Tatusiem. na zmiany chodzimy do pracy wymieniamy sie. Jak ja wracam moj P.wychodzi. A jak oboje mamy ranki to wtedy dziadkowie zostaja z mala. ale ona ma z nimi kontakt od urodzenia wiec mysle ze w tym nie tkwi problem.
Cieszy sie na ich widok - wkoncu jest rozpeszczana o co tez walcze aby nie nosili jej tyle na recach.
Daje juz wszystko co mozliwe mam nadzieje ze z czasem sie to unormuje. No nic pozostalo przeczekac ten okres

Justyna nie chodzilo mi o to ze moze miec zla opieke tylko to ze np ma zamalo zabawy z kims albo wlasnie na odwrot ze ktos ciagle sie bawi z mala. Moze popytaj jak mniejwiecej wyglada dzien z mloda. Ale i tak obstawiam bardziej na zly okres-skok ,nic trzeba czekac. Ja tez modle sie zeby juz to minelo:) Ale pociesze cie ,czytalam ostatnio ze to wszystko to nic w porownaniu do buntu dwulatka:)

moja siostrzenica przechodzi chyba właśnie bunt dwulatka i zachowuje się jakby miała dwie różne osobowości. raz się ślicznie bawi z moim Nikosiem, a na drugi dzień zabiera mu wszystko, bije po głowie, udaje, że nie słyszy jak się do niej mówi. w nocy też się często budzi i potrafi 2h nie spać.

a mój cwaniak nauczył się pokazywać palcem co chce i jak ktoś go bierze na ręce to już palec w górę i wszystko chce, a ja się do tego nie podejdzie to ryk, ale staram się pilnować, żeby nie dawali mu dla świętego spokoju, bo wtedy się nauczy, że wszystko mu wolno i będzie wymuszać.

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png