Skocz do zawartości
Forum

Grudniowe 2014 maluszki :)

Gość Megi1992

Rekomendowane odpowiedzi

u nas o 20 jest mleko i idzie spac do lozeczka. Wstaje okolo 5 na mleko zje i idzie spac do nas do lozka, maz o 5 wstaje do pracy i Emilka spi ze mna. Wstaje okolo 7. Pozniej je kaszke o 8 rano. Okolo 10 dostaje przewaznie jakis owoc lub bulke z szynka (staram sie kupowac jak najlepsza). Okolo 14 dostaje obiad, jest to np piers z kurczaka gotowana z marchewka, pietruszka ziemniakiem pozniej to miksuje i dolewam wody tzn zupy:)) strasznie lubi. Idzie spac po obiedzie jak wstanie okolo 5 dostaje jakis jogurt z owocami, czasami owoc, a pozniej juz o 20 znowu mleko i spac:) fasolki jeszcze jej nie dawalam. Ostatanio moja mama zrobila jej jajecznice na maselku z jednego jajka i wsunela cale tak jej smakowalo a u Was dzieci jajka lubia??
Do tego dodam ze Emila to strasny zarlok hehe jak widzi ze ktos je to by reke Ci odgryzla byle by tylko jej dac. A mimo to od urodzenia mialysmy problemy z jej niedowaga. Teraz gdy skonczyla 8 miesiac wkoncu sie w miare unromowala waga. Wazy 7.800 ale tak jak mowie apetyt ma WIELKI. a jak z Waszymi Kochanymi duzymi malenstwami?:D

Martaa no a jak hehehe pokaz zdjecie semiego;) ile semi warzy? moja ma ju 9kg haha ale dr powiedziala ze na piersi dzieciaki tak rosna a po 2maz jest wysoki wiec i ona bedzie wysoka pewnie. No ja zakupilam chodzik i bede mala wkladac na pol godz dziennnie ;). Moka tez jak widzi jedzenie to musi polizac skosztowac tak kest zainteresowana jedzeniem;). Gabi moja jak wstaje pije 120 ml a o 10 przed spaniem 60 potem o 12 100ml potem obiadek potem deserek potem mleko 60 i przed spaniem 180 w miedzyczasie wypija 1-2 bitelki wody z soliem jablkowym 1:1 lub herbatki troche;)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

Vanesa ale ja bym ja schrupala jest taka slodka!
Semiego wazylam wczoraj wazy 8,400 kg
Ja tez staram sie duzo do chodzika nie dawac tak ze 2 ray w ciagu dnia po 30 min bo on by chcia tm byc 24 godziny!

ewela nie wiem jak mam to zdjecie wyslac mam tylko na papierze

Gabi ja wczoraj siedzialam ze 2 godz na kompie i szukalam i jakos zaden mi sie nie podoba,dzis pojade do sklepu dzieciecego i popatrze .
Jedynie ten narazie mi jeszcze jako tako odpowiada bo ja chce ze sciagana tacka i z koszyczkiem na sliniaczki no i by sie skladal
http://www.ebay.de/itm/171731307987?_trksid=p2060353.m1438.l2649&var=470688883230&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Gość Megi1992

Halo mamusie

Gabi
Krzesełko fajne tez nad nim myslalam ale jednak chce cos bardziej masywnego cos takiego jak Marta dodała
My dzisiaj robimy pierwszy raz danonki domowej roboty z twarożku jogurty i owoc zobaczymy jaka reakcja bedzie . Za tydsien chciała bym zrobic ryż na mleku albo kaszkę

Marta a
Ty jestes ciotka ... Takie pyszne zupki Semi uwielbia a cioci Madzi nic nie napisałaś ja je dopiero odkrywał w sobotę jakos calkiem mi umknęło ze od 8 msc znow cos nowego jest . Musze poszukac pomidorowej narazie tylko ziemniaczana i warzywna znalazłam
Krzesełko super tez chce takie i wygląd ok i cenowo
Powiedz mi ile płacicie za dowód jakie papierki do tego trzeba itd ? To wystarczy zeby lecieć z małym ?

Ewela
Hardcorowe menu macie ;)

Vanessa
Mała prze cudowna jak zawsze :) mały klopsik .
W wrzesniu według wstępnych planów mam byc w pl wiec w tym czasie jak bedziesz sie wybierać do Katowic to daj znać mozemy sie spotkać :) Marta nie martw sie colin nie bedzie podrywał dziewczyny twojego syna :p

Ewela jak na razie żółtko dawałam do zupy. Waga małej też mieści się między 10-25 centylem, ostatnio była nawet blisko 3.
Vanesa Marietka jak zwykle słodziutka
MartaA powiem Ci szczerze, że mi też żaden nie podoba się. Wybiorę praktyczny :) Szukam krzesełka typu 2w1, bo później można przekształcić go na stolik i krzesełko. Ten też ma ściąganą tackę. Od kiedy można wprowadzić pomidorka? Na dniach położyłam na talerzu kawałki surowego pomidorowa, do buzi nie wzięła, zgniotła tylko haha
Megi daj znać czy smakował danonek hand made.
Od kiedy można dawać całe jajko, np do zupki?
Muszę się wam wyżalić, bo momentami nie daję rady. Od ok 2 tyg jak nie marudzi to płacze, nie chce być sama, nie pobawi się. Najlepiej jakbym nosiła ja na rękach. Od kilku dni jest apogeum, całe dni płacze. Moje uszy nie dają rady. Nic nie mogę zrobić. Nie wiem czy to kolejny ząbek czy co? Nie wyczuwam by rósł następny.

Gość Megi1992

Gabi
Moze wychodź duzo za spacery wtedy chyba będziecie miały chwile spokoju razem.
Colin zjadł pol szklanki jogurciku bardzo mu smakował zrobiłam truskawkowo bananowy był gesty .

A teraz mamusie ciekawostka
W de jogurt z hipp jest od 10 msc w pl od 6 msc tak ?
Zastanawiało mnie czemu taka różnica . Dzwoniłam do hippa i powiedziała ze w de bardziej wszystko sprawdzają dla dzieci bla bla bla konkrety :) w 6 msc dziecko pije duzo mleka i kaszki je dlatego zapotrzebowanie na białko i lakstose jest pełne . Potem wiadomo mniej mleka wiecej obiadków i innych rzeczy dlatego od ok.10 msc powinno sie dawać jogurty zeby wszyscy wyrównać . Chłopczyki tym bardziej nie powinno az tak duzo białka . W kazdym razie i tak dzisiaj dałam colinowi zobaczymy reakcje . Jak nic nie bedzie będę dawać 2 razy w tyg na drugie śniadanie

Megi spacerujemy i mała śpi też w ogródku. Nie da się cały czas siedzieć na dworze :) Poza tym mąż przyzwyczaił ją do noszenia na rękach. Był teraz na urlopie, chciał jak najwięcej nacieszyć się córką to ją nosił. Teraz zostałam sama i wyszło na to że jestem tą złą mamą, bo nie noszę :( Muszę ją odzwyczajać :(((
Żółtko daję do obiadku zamiast mięsa m. w. raz w tygodniu
Dałam córeczce owocowy krem z jogurtem gerbera, nie smakował jej. Spróbowałam, mało smaczny był.

witajcie mamusie :)
staram się was czytać na bieżaco, gorzej z odpisaniem.
U nas mała ząbków jeszcze nie ma, z siedzeniem u niej tak średnio. Ostatnio byliśmy u fizjoterapeuty i okazało się, że mała musi chodzić na rehabilitację.
U nas Dominika głównie jest na piersi, dostaje obiadek i deserek tzn jakiś owoc albo kaszkę. Chcieliśmy stosować blw ale za każdym razem jak dostala jedzenie w kawałku to się krztusiła i wymiotowała i na razie dajemy jej słoiczki, albo ja sama gotuje. cię zko u nas z picie czegokolwiek oprócz cyca. Napije się troszkę wody, albo kompotu z owoców bez cukru z doidy i to jest tyle ;/
Za 3 tyg jedziemy na wakacje :) jestem zestresowana tym jak się spakujemy do auta i czy czegoś nie zapomnę

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgxs65gujkf8gl1.png

Megi Semi nigdy by nie byl o swojego braciszka zazdrosny he..he chociasz jest o co ! O nasza Marietke,jak sie spotkacie niech Colinek ja od nas ucaluje!
Megi kurde sorry jakos zapomnialam o tych zupkach!
Dzis nie chcial jej jesc,ostatnio nie jada dan tylko by jadl kaszki röznego rodzaju i mleko!
Dzis mu dalam jablko i wiem ze nie zjadl ale za cholere nie moge go znalesc! Odkurzalam,mylam podloge a jablko wcielo to dalam mu banana a on to zmiazdzyl i rekami wytarl o sciane! Dzis byl strasznie nie dobry ,marudny chcial tylko stac,stac i jeszcze raz stac ja juz sily nie mam by go trzymac ale stoi juz stabilnie i trzymajac go jedna reka za reke zrobil sam pare kroköw,takrze niedlugo bedzie sam stal. Pampersy musze juz zmieniac na podlodze bo na przewijaku automatycznie siada i nie da sie zmienic do tego wielka wiercipieta nawet muche widzi. Do tego poszlam podlewac kwiaty przed dom i puscilam go na podwörko a on mi smigiem szybko spierniczyl! Bawily sie dzieci tam i on tak zawsze gna do nich,bedzie towarzyski bardzo bo lubi byc miedzy ludzmi i dziecmi ( jak Mama) Musialam za nim ganiac a sasiadka möwi ze Semi zapierdziela jak rakieta a jej 11 miesieczny syn ociezaly strasznie nie rwie sie do niczego nawet na mojego nie wzraca uwagi ten biedny za nim ganial,chcial go dotknac,usmiechal sie do niego a ten jak kamien,nawet pare dni temu usiadl na niego raz go uderzyl i zabral zabawke a möj Semi luzak nic! Nic mu to nie robi widac pröbuje sie zaprzyjaznic jest strasznie za nim a ten nic zimny jak löd. Wogöle ma mojego Semiego gdzies.

Marta a czemu mala bedzie miala rehabilitacje?
Möj tez prawie nic nie pije opröcz mojego mleka i moich szejköw,woda bee,soki bee

Semiemu dawalam tez naturalny jogurt z bananem,zjadl,jajka nie zjadl ale to bylo ze 2 tygodnie temu musze znöw spröbowac.

Gabi ja tez dawalam pomidora ale raczej tylko oblizal.

Megi za dowöd placi sie 13€ i robia w Rataus na miejscu a 4 zdjecia kosztuja 11,20 i ten dowöd wystarcza by wyjechac za granice,wkoncu sa Niemcami hi..hi A potrzebny formularz by wypelnic ( tam dostaniesz),akt urodzenia,zdjecia i podpisy rodzicöw no i kasa,nic wielkiego zadnego czekania nic.

Marta89 - miło, że się odezwałaś :) A daleko się na te wakacje wybieracie? Będzie długa podróż autem? No i czemu ta rehabilitacja?
Gabi - może to znowu jakiś okres marudzenia jest... U mnie też ostatnie kilka dni jest trudne. Tylko odłożę Antka na podłogę to po kilku minutach jest płacz. Fajne to krzesełko co pokazałaś. My mamy takie: http://www.toysrus.com/product/prodpop.jsp?LargeImageURL=/graphics/product_images/pTRU1-12350321dt.jpg&displayTab=enh&productId=12652238&totCount=0
Ogólnie ok, ale teraz uważam, że tacka na jedzenie jest za mała i ciężko mi domyć nieraz te zakamarki pod tą podkładką do jedzenia.
Vanesa - no mały klopsik z Marietki :) Służy jej widać twoje mleko. Ja daję Antkowi czasem wafle ryżowe i chrupki kukurydziane jak chcę, żeby przestał marudzić i zajął się ciamkaniem. Czasem się krztusi ale je dalej.
Ewela - witaj :) Współczuję nerwów przy operacji. Ale dobrze, że już po i wszystko się dobrze goi. U nas mały jeszcze nie siedzi i nie raczkuje. Buja się tylko na czworaka ale nie wie jak ruszyc ;> Ząbków brak. Jedzenia to niemal wyłącznie cyc. Zaczęliśmy też BLW. Raz albo dwa dziennie daję mu coś do jedzenia, np. makaron świderki, gotowane warzywa, placki bananowe. Coś tam zjada, bo widzę w pieluszce. Śpi razem ze mną w łóżku.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Mea dlatego tez sie mecze dalej i jej odciagam ale jak widze jak pije to mleko ze smakiem wrecz je uwielbia wypija dalej ok 700ml mimo ze zo 2 zjada cały obiadek hipp i deserek czasem cały czasem poł oprocz tego butla wody z sokiem 1;1 jabłkowym jak sa upały to 2 butle i bananka w siateczce :)
Meggi a kiedy bedziesz bo my chcemy nad morze jechac na tydz we wrzesniu po 12 wrzesnia bo 12 idziemy na wesele do pracownicy :)

Marta89 co sie stało ze musicie miec rehabilitacje ?? udanego wypoczynku zycze ....

dziewczyny jezdzicie z maluchami w spacerowkach juz ???

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

Martaa89 pół bagażnika na pewno zajmie Dominika :) odpoczniesz sobie
MartaA małej lepiej smakował arbuz, lizała go i ssała z niego sok. Trochę zjadła. Jaką miała z tego radochę, jak sok jej po rekach ciekł :)
Mae fajny macie fotelik. Podoba mi się w nim to że można przerobić je na normalne krzesło. Jednak zdecyduję się na to krzesełko http://allegro.pl/krzeselko-do-karmienia-stolik-caretero-primus-2w1-i5226383454.html
Vanesa Gabrysia dawno wyrosła z gondoli. Na przełomie maja/czerwca zmieniliśmy na spacerówkę. Uwielbia w niej jeźdźić, bo może obserwować wszystko dookoła. Udanej imprezki. Zaraz nas to czeka :)

Cześć dziewczyny :) jestem mama Stefanii urodzonej 9 grudnia . Mam nadzieje ze nas przyjmiecie do swojego grona . Stefa urodziła sie 3680 a obecnie wazy 9,4 kg. Ma skaze białkowa i od urodzenia miała straszne problemy brzuszkiem tzn bole brzucha , gazy , zaparcia i do tego utrwala . Problem był do 4 miesiąca pozniej bole znacznie sie zmniejszyły a ulewanie tez w momencie zagęszczania kleikiem kukurydzianym jak i ryżowym . Od miesiąca czyli jak jej szły dwie dolne jedynki nie pociągnie butelki z mlekiem i jest karmienie lyzeczka i młoda nie je samego mleka tylko kaszki :) a raz dziennie zupę a raz deserek . Zupki gotowałam sama bo gerberow nie chciała a miesiąc temu bylismy nad morzem i spróbowała i tak jej zasmakował ze nie było szans zeby zjadła moja zupę po przyjeździe do domu . Wiec juz ponad miesiąc jedziemy na sloikach bo jestesmy teraz drugi raz nad morzem i czekałam celowo zeby znowu nie odzwyczaiła sie od tych słoików bo w podróży to wygodne ale do domu wracamy w sobote i bedzie nauka jedzenia mamy zup ... Kilka dni na pewno bedzie plucie :) stefa ma takie fazy z jedzeniem tzn przez jakiś czas strasznie by jadła desery a teraz wogole np i musze oszukiwać tzn dawać do kaszki bo inaczej pluje . Teraz jest na etapie fascynacji mlekiem tzn kaszka na mleku ktora uwielbia . Nasz harmonogram jedzenia:
5 rano 130 mleka z kleikiem kukurydzianym
9.30 130 mleka z kleikiem ryżowym
13 owoce ok 100 gram
15 zupa 120
18 130 mleka z kleikiem kukurydzianym
21.30 130 mleka z kleikiem ryżowym i spanie do 5 :)
Z wody 13o robi mi sie około 160 -170 gotowej papki . W międzyczasie tzn głownie jak spi wypija wode z cukrem. Wcześniej była to zwykła herbata ale chce dojść do samej wody tylko powoli . Udało sie ze pije bez smaku herbaty wiec za jakiś czas odłożę cukier którego jest pół łyżeczki na 200 ml. To jedyne co pije . Wszelkiego typu sokami pluje na kilometr i potrafi sie obudzić jak poczuje ten smak . Próbowałam wszystkich i z hipp bobovita i robiłam sama kompot nie ma szans :) młoda spi w ciągu dnia około 4-5 godzin jedna drzemka rano zaraz po jedzeniu o 9,30 i druga po obiedzie o 15. Jeszcze sama stabilnie nie siedzi . Uwielbia byc na brzuchu i próbuje raczkować . Nogi super jej chodzą tylko nie potrafi tego skoordynować z rękami . I od jakiegoś czasu uwielbia stać ;) nie sama tylko jak siedzi i poczuje ręce to sie podciąga i trzeba ja potrzymać na stojąco. Chodzika nie używamy . Głownie zabawa na brzuchu lub w foteliku i spacerki w wózku. Teraz jestesmy nad morzem to duzo spacerujemy choc dzis taki upał ze z domu wyjsc nie ma jak . I tyle u nas . A jeszcze chyba zabki nam kolejne wyjdą niebawem bo strasznie sie ślini i wszystko w buzie i wieczorem czasem marudzi i chce byc na rękach ....

Kingalili witajcie na forum. Oczywiście że przyjmiemy :) Zapraszamy do rozmowy
Dziewczyny pomóżcie! Nie wiem co mam już robić. Brakuje mi sił na moją marudę. O 8 mam już wszystkiego dosyć. Siedzę sama całymi dniami, nie mogę liczyć na czyjąś pomoc. Mąż ciężko pracuje całymi dniami. Najlepiej jakbym nosiła ją cały czas na rękach albo bawiła się z nią. Nie daje mi odejść na krok bo ryk. Czasem pobawi się sama przez chwilę. Wystarczyło kilka dni noszenia na rękach przez męża, bo chciał narobić czas z córeczką podczas urlopu. Wiem, że nie chciał źle, ale... Próbuję odzwyczaić ją od rączek, ale ile można wytrzymać, moje uszy nie dają rady. Albo idzie jej 7 ząbek?
xxx
Iza-majka, Megi, AgaPo, Carolineee, 111magda, 4leks4ndr4, Wisia, MoniC, Aabalik, MamaMa, Marysia1002, Maganoliam, Olusssia7, Rudaopole, Sylwunia, Aasiak, Lenson, Progosia, Mimi, MłodaFasolka, Soqlka, Martaa89, Madziara1991, KariKari, Asiek25 jeśli nas czytacie to odezwijcie się i napiszcie co u Was?

Czesc mamusie

U nas małe komplikacje z urlopem i wkoncu dopiero jedziemy za tydzien . Jutro przyjeżdża moja mama do Colincia wiec będę miała pomoc :)

Vanessa
Plan bym pierwszy tydsien września ale teraz juz sama nie wiem kiedy przylecimy ...

Gabi
Bidulka :( kurcze nie mam pojęcia jak ci pomoc . Nie miałam takiej sytuacji . U nas zawsze colin jest troche w chodziku troche w łóżeczku teoche bawi sie na podłodze co chwile mu Zmieniam miejsce zabawy . Wiem jak to jest jak nie ma sie nikogo do pomocy ... Wieczorem masz ochotę zakopać sie do ogródka i nigdy nie wstać .
Moze skok jakis znow ?

U nas upałów az takich nie ma ale jak były to basenik na balkonie pare razy dziennie wchodziłam z Colinem pod prysznic i kąpiele w rzecze :)

Witamy nowa mame

Gabi a moze zabawa na łożku ? Stefa uwielbia lezec na łożku i przewracać sie , gryźć nogi ... Obkładam ja tez zabawkami - ty kładziesz sie obok i choc trochę odpoczniesz. A jak siedzi stabilnie to na podłodze zabawa garnkami . A lubi spacery ? To tez zawsze jakieś odciążenie . A moze faktycznie to zeby . Kup camilia nam bardzo pomaga - polecam :) i wytrwałości życzę bo sama mam czasem dość !!!

Megi i Kingalili wielkie dzieki.
Sadzam mala na podlodze daje zabawki by miala mnie na oku jak jestem w kuchni. Sadzam ja tez na blacie w kuchni jak gotuje czy sprzatam. Dam jej chrupka czy owoc do zjedzenia lub daje co tam mam pod reka do zabawy. Spacerujemy zawsze po jedzonku (wtedy zasypia) i kapiemy sie w baseniku. Smaruje dziaselka. Mam nadzieje ze szybko to minie.

Gabi spróbuj z ta camilia to jest do podania doustnego taka woda w malutkim pojemniczku. Naprawdę pomoże . Dwa dni stosowania i zobaczysz różnice . U nas maści pomagały na chwilke niestety ... Musimy jakoś przetrwać to ząbkowanie . Najgorsze podobno 3 bo oczne i bola bardzo . Znajomych dziecko juz miesiąc sie z nimi meczy i gorączka, katar i płacz .....