Skocz do zawartości
Forum

Ślinienie u niemowlaka

Gość flower1986

Rekomendowane odpowiedzi

Języczek -nie wiem..ja u swojego synka czegoś takiego nie zauważyłam .Ale może warto to akurat sprawdzić podczas wizyty lekarskiej (pierwszej lub podczas szczepienia) lub położna niech zobaczy (jak się zna)?
O języczku słyszałam tylko,że może być problem z wędzidełkiem-lekarz myślał początkowo,że mały to ma;słyszałam,że maluszki mogą mieć wtedy problem z jedzeniem z piersi.
Może inna mama poradzi z języczkiem...?

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Tak jak pisały moje poprzedniczki ślinienie dziecka ok. 2 miesiąca życia jest spowodowane tym że ślinianki-dotąd nieaktywne-zaczęły pracować. Gdyby to było później (około 4 m-ca i później) sugerowałoby ząbkowanie. Co do wysuwania przez dziecko języczka, jeśli Cię to niepokoi możesz pójść do pediatry i zapytać co on o tym sądzi. Moja "parka" też pokazywała wszystkim dookoła języki, śmialiśmy się że takie niewychowane dzieci mamy. Wyglądało to bardzo zabawnie, przypominało ruchy języka węża. Nie wiem czym było to spowodowane, myślę że po prostu dziecko które odkryło że posiada taką umiejętność powtarza ją bo się to podoba, bo jest zadowolone że coś takiego umie zrobić. Takich zachowań będzie jeszcze bardzo, bardzo wiele.

Ślinienie, to jak poprzedniczki pisały - ruszyły ślinianki, a dziecko jeszcze nie umie połykać nadmiaru śliny. Wypuszczanie języczka to taka zabawa, maluszek trenuje vapatrat mowy, będzie robić bańki i pianę ze śliny, niedługo do zabawy dołączą rączki. Jeśli jednak wysuwanie języka cię niepokoi, maluch bardzo dużo go wystawia, np. nawet we śnie, to poradź się lekarza.