Skocz do zawartości
Forum

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich miesiac temu bylam na usg i okazalo sie ze mam łozysko przodujace ale nie bylo zadych plamien ani krwawien dopiero kilka dni temu zaczelam plamic poszlam do lekarza mialam tez isc do szpitala ale plamienia ustaly ale pomimo to musze lezec i nic nie robic jestem juz w 27 tygodniu ciazy czekamy z ogromna niecierpliwoscia na nasza kochana coreczke bo pierwszego mamy synka i sama nie wiem co to przodujace lozysko moze oznaczac?

:Kiss of love:honorata

Jeżeli pojawi się krwawienie, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Tego rodzaju komplikacje z reguły wiążą się z koniecznością pójścia do szpitala. Niektóre kobiety muszą pozostać w szpitalu aż do porodu; inne mogą wrócić do domu, gdy tylko ustanie krwawienie, chociaż zazwyczaj zaleca się im dalszy odpoczynek i spokojny tryb życia.

Jeżeli łożysko znajduje się tak nisko, że zakrywa ujście do kanału szyjki macicy, krwawienia mogą się powtarzać. Wtedy prawdopodobnie trzeba będzie zostać w szpitalu do końca ciąży i poród odbędzie się przez cesarskie cięcie.

Jeśli przodującemu łożysku towarzyszy krwawienie, należy tylko regularnie sprawdzać jego położenie. Może się przesunąć nawet w 32 tygodniu i odsłonić ujście do kanału szyjki macicy. W 38 tygodniu ciąży lekarz będzie w stanie ustalić, czy możliwy jest poród fizjologiczny. Jeśli jednak łożysko nadal zakrywa ujście, poród fizjologiczny jest niemożliwy i trzeba zastosować cesarskie cięcie.

Szczęsliwa mama