Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2015

Joasia21

Rekomendowane odpowiedzi

Madzia badania prenatalne maja za zadanie wykluczenie pewnych chorob genetycznych.
Sa inwazyjne i nie inwazyjne. Nie inwazyjne sa z krwi ale daja tylko prawdopodobienstwo,ze dziecko moze byc chore. Jesli prawdopodobienstwo istnieje mozesz zrobic inwazyjne ( bodajze bada sie plyn owodniowy)i to niesie ryzyko poronienia. Decyzja nalezy do kobiety.
Wiem, ze jest jedno badania opierajace sie na USG.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70763.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70762.png

Tola, ja będę chyba ten test NIFTY robić. Krew oddaje w PL i leci ona do Stanów na badania DNA. Metoda daje 99,99% pewności. Ciebie kosztowałoby to pewnie dużo mniej, bo odchodzi koszt przelotu. Test ten jest nowością i wykonuje się gł. u kobiet po 35 roku życia.
Zobaczę co na to powie mój gin, ale on jest akurat zawsze ZA jeśli chodzi o nowe technologie w zakresie medycyny. Zresztą u niego na stronie o tym czytałam.
Tak czy inaczej na pewno zrobię te badania. Koleżanka zrobiła takie testy i wyszło jej, że dziecko urodziłoby się bardzo chore i nie wiadomo czy w ogóle by przeżyło. Płód został usunięty :(

Monia wiesz spotkalam sie kiedys z jedna matka na placu zabaw i Ona miala robione to badanie. To jest w 12 tyg. Ona miala 38 lat i poszla na to. Wszytsko wyszlo super ( zobaczysz, ze u Ciebie bedzize tak samo:))
Ale co ciekawe dowiedziala sie o plci dziecka- trzecia dziewczynka:) Te badania sa naprawde szczegolowe. Moglabym isc na nie ale ja bym nie usunela wiec nic to nie zmiania. Poza tym mam 33 lata i nie wiem czy moje ubezpieczenie pokryloby je a kosztuje pewnie sporo. W poprzedniej ciazy mialam te w 16 i teraz zrobie tak samo.

hej Dziewczyny, pomału nadrabiam zaległości.
Byłam dzisiaj u lekarki w luxmedzie z wynikami i kazała mi powtórzyć mocz i więcej pić (przecież pęknę albo w ogóle nie będę miała miejsca w żołądku na jedzenie!:/ no ale jak trzeba to trzeba...)
Kazała mi zrobić usg piersi bo ostatnie miałam w listopadzie w zeszłym roku i stwierdziła, że łatwiej zrobić teraz niż potem jak będzie dziecko na rękach.
O dziwo nie skierowała mnie na patologię ciąży ( w poprzedniej od razu dostałam skierowanie), ale z tego to się cieszę akurat :) dość mam lekarzy i nie potrzebuje następnych.
Dzisiaj tak jak mówiłam jeszcze odwiedziłam babcię, zapaliłam świeczki i poprosiłam żeby dalej się wstawiała więc to chyba mi wejdzie w nawyk takie powizytowe odwiedziny u babci :)
Potem szybko podrzuciłam l4 do pracy i wróciłam do domu- ale byłam tak zmęczona, że jak położyłam się o 13 to wstałam dopiero o 18 ;)
Potem zabrałam się za jakieś ogarnianie domu bo miałam taki syf, że aż wstyd mi było- ale leń był silniejszy ode mnie! :P a teraz jak już wstawiłam drugie pranie, czekam aż schłodzi mi się ciasto na rogaliki i będę przystępować do dzieła ;) ja robię z masą krówkową, zobaczymy co mi wyjdzie ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/relg9vvjqldrmcme.png
Aniołek 30.05.2014
Raduś Aniołek 08.07.2016

Tola tak, bo mam pracę która średnio się nadaje dla kobiet w ciąży a dodatkowo godziny mnie zabijały (zmiany po 11h do 23) a potem jeszcze wracałam do domu ponad 30km... Od 21 już prawie zasypiałam na stojąco więc bałam się wracać sama w środku nocy..
Nie wiem jak tam jest u Was za oceanem ale u nas się robi raz na rok ;) a że miałam w listopadzie zeszłego roku to kazała powtórzyć.
Jak mi wyjdą to wkleję zdjęcie ;)
przepis banalny więc mogę udostępnić ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/relg9vvjqldrmcme.png
Aniołek 30.05.2014
Raduś Aniołek 08.07.2016

dzieki Tola za wyjasnienie. w takim razie te badania prentalne z krei beda mi robic. mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
Karola, ja tez mam straszne go lenia- haha, nic mi sie nie chce robic. zachcianek nie mam na szczecie, ale strasznie duzo jem, caly czas chodze glodna. na badaniach krwi wyszla mi niedoczynnosc tarczycy. moze to bys skutkiem ciazy albo ogjawe chorobowym. za trzy tygodnie powtorza mi badania. Endokrynolog dal ma diete dla kobiet w ciazy. Tutaj zwracaj duza uwage zeby kobieta za duzo ni przytyla, prz normalnej wadze maksymalnie pozwalaja przytyc 14 kilo ja juz ze 3 przytylam haha

Hej dziewczyny :)
Od kilku dni czytam wasze posty i bardzo wam kibicuje po tych badaniach.Ja nadal czekam i jeszcze trochę przede mną.Zastanawiam się nad tymi badaniami prenatalnymi.Moja 13 letnia corka urodzila sie jako dziecko niepełnosprawne z wodogłowiem i przepukliną oponowo-rdzeniową.Wiedzialam o tym juz od 4 miesìąca kiedy to pojechalam z radoscią dowiedziec się czy to będzie chlopiec czy dziewczynka. Niestety informacje jakie uzyskalam byly koszmarem.Rokowania byly jak najgorsze, ze jezeli w ogole przezyje to bedzie roslinka.Wszyscy pytali czy chce usunąć bo takie mialam prawo.Ja nawet nie chcialam o tym słyszeć...Dzis moja corka, ktorą kocham nad zycie chodzi do normalnej szkoly.Jest wprawdzie po wielu operacjach glowy (ma zastawke drenującą).Nie jest roslinka tak jak mowili lekarze.Co bym stracila gdybym ich posluchala? Największy dar od Boga jaki dostalam.Wiec musicie sie zastanowic czy warto narazac zdrowie swoje i dziecka badaniami prenatalnymi? Czy wtedy zdecydujecie sie usunac gdy wynik okaze sie okrutną prawdą?...Jestem teraz w 6 tyg i okropnie się boję.Śpię calymi dniami i staram sie przetrwac.Bardzo chcialabym umiec sie cieszyc moim drugim skrabem.Zrobilam w czerwcu szereg badan, ktore kosztowaly 450 zl ale przynajmniej wiem, ze wszystko ok.W pierwszej ciazy przeszlam cytomegalię.Wtedy nie mialam pojęcia co to jest.Teraz wiem, ze ona miala negatywny wplyw na dziecko.Trzymam za Was wszystkie kciuki bo urodzic zdrowe dziecko to ogromny cud i dar od Boga :) Milego wieczorku :)

Karola moj gin ani razu mnie nie spytal o to USG.... Wiedzialam o mammografii ale to pozniej sie robi.
Fajnie, Ze jestes na zwolnieniu. Ja w 1 ciazy pracowalam 3 mce a pozniej bylam na bezrobociu. To byl piekny okres dla mnie. Moglam dluzej pospac z rana..... Teraz najpozniej wstaje 7.30 bo maz idzie do pracy I musze zajac sie Synem. Mam drzemke kiedy Maly spi I tak to bywa.
Nie wyobrazam sobie jak kobiety pracuja do 9 mca. Podziwiam
Ja mam przepis na ciasto z kruszonka, nie mozna zepsuc. Chyba zrobie, maz ma w poniedzialek urodziny:) lubi je:):)

Karola, zrób od razu więcej - dla nas ;) też mi smaka narobiłaś :) Mam jakiś przepis na rogale ale strasznie dłuuugi, więc poproszę ten Twój prosty (okaże się w praniu ;))
Moją drugą połowę wysłałam właśnie do Lidla po ciepłe ciasteczka i moje ulubione paszteciki z kapustą i grzybami ;)
Tola - poproszę o te ciasto z kruszonką.
Ze swojej strony mogę zaproponować mój nr 1 tj. szarlotkę na kruchym cieście z prodiża.

Kinia, podziwiam ludzi, którzy na co dzień zmagają się z chorobą dziecka. Mam koleżankę, której syn ma porażenie mózgowe i jest bardzo agresywny. W tygodniu opiekują się nim siostry zakonne a na weekend jest w domu. Wiem jak cierpi ta cała rodzina. Już teraz zadręczają się myślami co będzie z synem jak ich zabraknie.
Myślę, że nie należy oceniać kobiet, które decydują się na usunięcie ciąży. Nie każdy jest w stanie wziąć na siebie taką odpowiedzialność. Nie zależnie od decyzji to zawsze jest tragedia dla rodziców.

TOLA cytomegalia to wirus, ktory bardzo często mylony jest z grypą.Tak naprawdę nie wiadomo, ze to właśnie to.Z tym, ze jesli dojdzie do zakażenia w trakcie ciąży wywołuje on wady OUN u dziecka.Dlatego moja córka urodzila się z wodoglowiem i z przepukliną.Do tego niedawno stwierdzono, ze ma prawostronne porazenie mozgowe.Bardzo się boję bo w marcu poroniłam w 6 tyg.Ale wtedy czulam sie fatalnie od początku i krwawilam przez dwa tygodnie. Teraz jest ok i mam nadzieje, ze tak będzie do końca.

Karola, to wcale nie jest proste :( Sam początek już mnie zmartwił: "Margarynę podgrzewam tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna." Przecież jak ją wrzucę do karnka to mi się zacznie od razu rozpuszczać :( A można użyć masła, bo margaryna to nie jest najzdrowsza...