Skocz do zawartości
Forum

Kwietniówki 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Sandra26
No właśnie moja mała cały dzień steka, jęczy ewidentnie ja cos boli. Na dodatek jeszcze dzisiaj kupy nie było.
Cały czas ma stan podgoraczkowy tak między 37 a 37.6. Już nie wiem co mam robić. Tak mi jej szkoda :(

Sandra Ale z tego co wiem dzieci w tym wieku mają taką temperaturę. Jeżeli chodzi o jęki, steki itd może mleczko jej nie służy....
Ja dziś mam bardzo pechowy dzień mój mąż trafił do szpitala....:-(((

http://fajnamama.pl/suwaczki/hgipr58.png]Tekst linka[/url]

Madzix mam nadzieję że wszystko ok z mężem. Nie martw się za bardzo. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że ja też mam kiepski dzień... Co prawda mąż nie jest w szpitalu ale ja byłam... Zrobił mi się ropień w piersi i trzeba było go usunąć chirurgicznie - dziś mi nacinali pierś i teraz jestem obolała... mam uważać, nie nadwyrężać tej strony (i jak tu Małą nosić?). Teraz nie mogę karmić bo dostałam silny antybiotyk, moja Mała po mleku modyfikowanym wymiotowała do żółci, więc ledwo ja skończyłam zabieg to pojechaliśmy z nią do szpitala dziecięcego na izbę - Malutka niby ok, musimy spróbować z innym mlekiem, no to teraz testujemy Bebilon - narazie śpi. Jak tego też nie przyjmie to kolejne mamy testować. Pediatra mnie tak uspokajała, że zwykle każde dziecko musi przetestować kilka rodzajów mleka, żeby znaleźć to właściwe dla siebie.
Oczywiście mimo, że mam poranioną pierś to muszę pokarm odciągać tak czy siak, więc ból jest... a ledwo co wyszłam na prostą po ponownym szyciu po porodzie...
ech tłumaczę sobie, że co mnie nie zabije....

Gość Magda32

madzix trzymam kciuki za samopoczucie męża :-)
Sandra nie wiem co Ci napisać... To taka bezsilność jak nie można dziecku pomóc...

Pytanie do mam karmiących cycuniem- dziewczyny tak się boję coś wprowadzać nowego mała jest taka spokojna i tak dobrze śpi nie chcę tego popsuć a z drugiej strony brakuje mi warzyw i owoców - od jakich warzyw zacząć wprowadzanie boją jadłam do tej pory tylko ugotowane buraki,marchewkę, ziemniaki, pietruszkę a z owoców jabłka i banany i teraz bardzo się boję żeby jej nie zaszkodzić czymś nowym :-/ może jakaś strona jest która ma rzeczowe informacje... Help

Cześć dziewczyny, czytam Was na bieżąco, ale nie bardzo jest kiedy napisać.... Magda32, ja karmię piersią, któraś z dziewczyn wrzuciła ten link https://szpitalmadalinskiego.pl/sites/default/files/Odżywianie%20w%20trakce%20laktacji.pdf , narazie z tego korzystam, ale szczerze mówiąc co strona to piszą co innego, też chętnie bym coś zaczęła nowego jeść, ale się boję:( wiem, że nabiał małemu nie szkodzi, a i jadłam surówkę z majonezem... A napiszcie jak Wasze maluszki zasypiają? Bo u mnie ciężko, mały za bardzo nie chce na plecach i na boku, strasznie się wtedy wierci, jedyna pozycja na brzuszku, ale tylko w dzień, no i siedzę przy nim cały czas, a jak długo czuwają?
Madzix zdrówka dla męża:) Sandra trzymajcie się...

A czy długo nosicie dzieciaczki na rękach? U nas synek nie chce nawet chwile leżeć na płasko, zaczyna krzyczeć i się kręcić, a na rękach szczególnie w pionie, spokojny i się rozgląda, zauważyłam też, że zaczął sobie ten czas czuwania wydłużać, wcześniej: przebieranie, karmienie i spanie, a teraz godzina zanim zaśnie, a dopiero w środę skończy miesiąc... A jak jest u Was? Ale tu dzisiaj cichutko...

Czesc dziewczyny nie mam czasu by tu zaglądac jednak widząc problemy z którymi borykamy się na tym etapie,postanowiłam napisać.
Najpierw do Lenki...
Bardzo mi przykro,ze zapalenie piersi w Twoim przypadku zakonczyło sie ropniem.Zatem...kobiety karmiace piersia,w momencie gdy pierś zgrubieje zrobi sie twarda boli brodawka,dzialajcie szybko!!
1.Kiedy zauważycie bolacą brodawke znaczy ze jest peknieta i do kanaliku mlecznego moze dostac sie bakteria powodujacą stan zapalny.Trzeba ja zdezynfekowac np spirytusem.
2.Kiedy pierś jest juz zgrubiala mleko ciezko leci to znaczy ze kanalik juz sie zatkal.Mozna nie zauwazyc gdy pozostale kanaliki są odblokowane.Wówczas nie masowac!!Masowac można zanim to nastapi,teraz jak juz jest stan zapalny to tak jak cos sie pali...gasimy zimnym okładem z kapusty rozbitej zeby sok z niej lecial,umytej,schłodzonej.
3.Jesli jest juz temp 39,5 to utrzyma sie 3 dni,jak pojdziecie do lekarza od razu przepisze antybiotyk jak mnie.Po antybiotyku wczesnie podanym,zapalenie schodzi gdzies po 6 dniach.
4.W trakcie brania antybiotyku trzeba bardzo czesto dostawiac dziecko do chorej piersi.W moim przypadku dostalo biegunki i wylądowałysmy w szpitalu ale tez nie wiem czy aby na pewno po antybiotyku...
5.zanim pojedziecie do lekarza jesli zapalenie nie jest zaawansowane warto wziać ibuprofen zgodnie z ulotka,działa on preciwzapalnie i mozna tym samym uniknac problematycznego antybiotyku...wyprobowałam za drugim razem...
6.Ostatnia szansa gdy kanalik zablokowany...mąż...
7.Warto pamietać, gdy mleko napłynie i piers jest twarda zeby zanim przystawimy dziecko przyłożyć ciepły rozluzniający okład wtedy mniejsza szansa ze mały ssak porani nam brodawke. Mozna przyłozyc woreczek zelowy lub przemyć pierś ciepla woda te druga metodę polecam szczególnie z uzyciem szarego mydla ktore pomoze w zmiękczeniu i zadziaóła odkażajaco...
To zbior moich doswiadczen...nie zycze nikomu:)))))))))
Powodzenia!!!
Nadmienię ze zapalenie najczesciej wystepuje do 6 tygodnia gdy dziecko zle ssie ale moze wystapic tez pozniej,moja malutka czesto lapie sama brodawke pracujemy nad tym...ale nie jest łatwo,jednak warto...

Gość Magda32

Ewga
Cześć dziewczyny, czytam Was na bieżąco, ale nie bardzo jest kiedy napisać.... Magda32, ja karmię piersią, któraś z dziewczyn wrzuciła ten link https://szpitalmadalinskiego.pl/sites/default/files/Odżywianie%20w%20trakce%20laktacji.pdf , narazie z tego korzystam, ale szczerze mówiąc co strona to piszą co innego, też chętnie bym coś zaczęła nowego jeść, ale się boję:( wiem, że nabiał małemu nie szkodzi, a i jadłam surówkę z majonezem... A napiszcie jak Wasze maluszki zasypiają? Bo u mnie ciężko, mały za bardzo nie chce na plecach i na boku, strasznie się wtedy wierci, jedyna pozycja na brzuszku, ale tylko w dzień, no i siedzę przy nim cały czas, a jak długo czuwają?
Madzix zdrówka dla męża:) Sandra trzymajcie się...

EWGA- To co jest tu w tym jadlospisie to właśnie jem, no oprócz kapusty pekińskiej.Wszędzie jest napisane że trzeba jeść owoce tylko ze jakie???

Gość Magda32

Jabłka i banany zostają chyba tylko.Ja też się boję coś wprowadzać ,nie chce zaszkodzić malej i mieć awanturę i płacz :-( Teraz będzie miała trzy tygodnie więc jeszcze zaczekam ten tydzień i zacznę coś wprowadzać. Mi się wydaje że to mleko to też żeby być zdrowe, pełnowartościowe to dieta chyba musi być urozmaicona. W internecie zależy na jaką stronę się wchodzę na jednych piszą że jeść prawie wszystko ale chudo na innych dieta eliminacyjna matki karmiącej przez miesiąc a potem powoli wprowadzać nowe rzeczy.Jestem już głupia szczerze powiem.Ewga -ja też jem nabiał jogurt nat,mleko,masło, kefir,jaką -to mogę nic małej nie jest.zjadłam nawet malutki kawałek sernika domowego i ok,robię też budyń waniliowy z mlekiem i ok :-) a jakie to pyszne słodkie :-)

Najbardziej brakuje mi warzyw i owoców, chrupiących świeżych :-(

Gość Magda32

Ewga ja gotuje głównie duszone mięso z kurczaka indyka i pulpety że startym burakiem zagęszczam zawiesiną z jogurtu nat i mąki. Kupnik chudy z makaronem i rosół z warzywami z makaronem.Przepisy modyfikuje i kombinuje sama albo że stron internetowych jak kotlet.tv czy właśnie babyonline.Ostatnio jem manną z jabłkiem osłodzoną cukrem bo mi słodyczy brakuje -ja głodna nie chodzę bo się opycham tym co mogę, kończę karmić małą i jestem taka głodna :-o. Z przepisów to jeszcze robię zupę krem z marchewki z jogurtem, chudą kartoflankę, barszcz ukraiński bez fasoli:-), barszcz czerwony,, ala barszcz,, oczywiście z jajkiem,piekę rybę z natką i odrobiną masła posypaną solą w folii, kurczaka pałki piekę w majeranku i soli jem bez skóry oczywiście i to ma zimno też zjadam:$ ryż z jabłkiem i banany na ciepło robię i to tyle....

Gość Magda32

Soniaaa
Ja jem wszystko oprócz rzeczy smażonych :) unikam tez kapusty kalafiora i fasol. Mi pediatra i położna powiedziały ze juz sie odchodzi od diet. Jadłam juz truskawki i borówki jabłka banany oczywiście wszystko w roZsadnych ilościach i nic sie nie dzieje;)

Soniaaa ile ma twoje dziecko? Od początku jadłaś wszystko?

Gość Magda32

Wiesz co Soniaaa u mnie w szpitalu było dokładnie na odwrót, położne przestrzegaly żeby nie jeść jedzenie szpitalnego ponieważ ono nie jest przeznaczone dla matek karmiących tylko dla wszystkich hospitalizowanych a dzieci później są bardzo niespokojne.Zaleceniem było żeby jednak.ten pierwszy miesiąc uważać a później wprowadzać powoli wszystko co nie jeść tłuste, sztuczne i wzdymajace... Ja już nie wiem kogo słuchać, moja sąsiadka je wszystko w tym ogórki z chili i pije kawę z ekspresu i jej dziecko nie ma kolek ani wysypek

Hej dziewczyny, przy moich dzieciaczkach nie nadazam czytac.. :( ale co kilka stron daje rade ;) wiec co do diety matki karmiacej, ja powoli zaczelam jesc juz smazone.. wiadomo, rzadko. Maly ma juz prawie 2 msc, nic mu po tem nie dolega wiec ok. Z owocow mozna jak najbardziej gruszki, arbuza, jablka, podobno i brzoskwinie, ale ja jeszcze nie probowalam, dzem z czarnej porzeczki, z wisni, brzoskwiniowy ;) Co do nabialu, to ja od poczatku jem, tu jakas kasza manna, tu platki na mleku, jogurt itp. warzyw to za bardzo nie jem.., bo nie lubie, ale jakas zupa buraczkowa czy marchewka. Ja np lubie ogorki kiszone, wiec wcinam, bo mozna, a tak hmm powoli powoli jakos to bedzie :)

Ps nasz synek juz tak urosl, ze az sie dziwie kiedy.. 7 maja na szczepienuu mial 5800 i 65 cm heh.
Pozdrawiam wszystkie mamuski

My byliśmy dzisiaj na ostrym dyżurze ,mała miała robione USG i wyszło ze ma ogromne gazy i... 3 torbiele na jajnikach :( takie malutkie dziecko:(( Oczywiście dzisiaj byli mało doświadczeni lekarze (dyżury ) powiedzieli żebyśmy przyjechali jutro jeszcze raz zrobić USG bo dzisiaj boją się cokolwiek powiedzieć. Oczywiście jeśli temperatura wyniesie 38 stopni to mamy od razu jechać do szpitala. Mam tylko nadzieje, ze ten młody lekarz robiący USG się pomylił i wszystko będzie dobrze.

Magda32 korzystamy z podobnych przepisów, ja też głównie pieczone w folii, gotowane, duszone... Potrawka z kurczaka, indyk z cukinią, płatki owsiane na mleku, dodaje rodzynki, banana, cynamon, pulpeciki z marchewką, ryż, kasza gryczana, spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej... No właśnie już sama nie wiem jak to jest, co osoba to inna opinia co do diety...ale zjadłam gotowane jajka i mały miał bardzo wodniste kupki i problem z pupą:(