Skocz do zawartości
Forum

Lutówki 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Ja jestem juz w 12 tygodniu i korzystajac z okazji ze mamy tu kolezanke pracujaca w kadrach chcialabym o cos spytac bo nie ukrywam ze wiele stresu kosztuje mnie ten brak wiedzy. Chodzi o to ze obecnie pracuje na umowe zlecenie, dostaje ja co miesiac, ale mam obiecana umowe o prace ale jeszcze nie teraz bo szef nie chce zebym uciekla za szybko na zwolnienie i tu pytanie czy jest jakis okreslony czas ze musze miec umowe przed porodem np 3 miesiace zeby dostac zasilek macierzynski? I czy to prawda ze jezeli w firmie zatrudnionych jest ponad 20 osob to ten zasilek wyplaca pracodawca? Bo jesli tak to wiem ze mi nie zaplaci a wizja chodzenia po sadach mnie przerasta tym bardziej ze maz pracuje w tej samej firmie i tylko mialby przez to problemy. Dziekuje z gory jesli zgodzisz sie wypowiedziec i pozdrawiam wszystkie lutoweczki:)

Witaj Olu, nie ma jakiegoś określonego czasu, w którym musisz uzyskać umowę, aby otrzymać potem zasiłek.
Zasiłek macierzyński przysługuje każdej kobiecie zatrudnionej na podstawie umowy o pracę.

Umowa na czas określony, jeśli jest zawarta na okres dłuższy niż 1 miesiąc, zostaje przedłużona do dnia porodu (o ile w dniu kończącej się umowy na czas określony ciąża trwa powyżej 3 miesięcy) .Wyjątkiem jest umowa na okres próbny krótszy niż 1 miesiąc.

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

Zasiłek macierzyński przysługuje od dnia porodu, może też rozpocząć się 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu.

Co prawda dobrego masz pracodawce, który "ma Cię" na umowie zlecenia-wie, że jestes w ciązy i obiecuje Ci umowe o pracę-życze aby tak sie stało.

jesli chodzi o wypłate świadczenia to tak, w przypadku pracodawcy zatrudniającego co najmniej 20 osób zasiłek jest wypłacany wraz z terminami wypłat przez pracodawce-ale nie martw sie-powinien Ci to wypłacic, bo dostaje te pieniądze z ZUSu dla Ciebie

http://www.suwaczki.com/tickers/l22n8iikxjgyj6za.png

Pracodawca obiecal mi to juz przed ciaza bo chcialam od razu umowe o prace ale u nas wszyscy dostaja zlecenia a pracodawca tlumaczy to tym ze nie musi wtedy prowadzic tych segregatorow z listami obecnosci, aktami osobowymi bhp i te inne sprawy ale koszta sa chyba te same bo mam na tych zleceniach oplacane skladki chorobowe, emerytalne, itp.. ale jak ktos potrzebuje np. wziac kredyt to nie robia duzych problemow i daja umowe na 2 lata czy rok. A to jesli zus bedzie mu placil to mnie uspokoilas bo ja myslalam ze on to z wlasnej kieszeni musi placic a wtedy bylby problem bo wiadomo ze nikt nie chce placic pracownikowi ktorego tak naprawde nie ma. Bardzo mnie uspokoilas tymi informacjami, dziekuje. W takim razie zostalo mi bardziej na niego naciskac zeby dal juz ta umowe o prace bede wtedy spokojniejsza i wole juz ja miec bo wiadomo ze roznie moze byc i wkazdej chwili moze okazac sie ze musze juz isc na l4. Wtedy pierwszy miesiac bede bez wyplaty zanim zacznie placic zus ale jakos dam rade:) przepraszam ze wprowadzilam taka prawna tematyke ale kazdej z nas moganprzydac sie te wiadomosci

dziewczynki ciagne ten temat umow-Pasiok w ciązy jestesmy tak chronione, ze tak naprawde ja masz umowe to masz wszystko w d.... idziesz na zwolnienie-przez pierwsze 33 dni pracodawca ma Cie na karku-płaci Ci wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy a potem do dnia porodu ZUS płaci chorobowe a nastepnie zasiłek macierzyński

Olu no to super, że tak Ci obiecał-beda Ci sie należały wszystkie świadczenia przez okres zwolnienia oraz macierzynskiego.

Dziewczyny teraz ja potrzebuje waszej pomocy-cierpie na chorobe lokomocyjna-wiem ze w ciazy nie wolno brac aviomarinu, czy macie jakis skuteczny sposób na mdłosci podczas jazdy-bo maz zaproponował wyjazd w weekend a ja sie czuje ze bedzie niezła żeźnia w samochodzie w moim wydaniu i jazda bez trzymanek jak czegos nie wezme

Niestety... A lubisz imbir? Ogladalam ostatnio Galileo i bylo kilka minut o imbirze, ze tam przeciwzapalny jest, na kaszel itd. Podobno lagodzi tez mdlosci, jak lubisz moze sproboj :)
I tak bedac w ciazy trzeba robic jakies przerwy gdy sie jedzie, moze ewentualnie zwiekszycie ich ilosc, pooddychasz powietrzem, pochodzisz, uspokoi Ci sie i kolejne 10km :) hihi

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom3e5e9146gook.png

Ja co prawda choroby lokomocyjnej nie mam ale na mdlosci ciazowe.rano pomaga mi zjedzenie kawalka herbatnika albo lyczek coli. Co prawda malo nie wymiotuje przy polykaniu ale pozniej jest juz lepiej. No i ostatnio widzialam reklame czegos co nazywalo sie mamamarin albo cos takiego ale musialabys poszukac w necie bo nie wiem na co dokladnie dziala

Jakie slicznze usg!! Jak sobie tam fajnie rosna ojejku, tez pierwszy raz widze blizniacza ciaze na takim zdjeciu :) super! Wielkie juz sa, ile tam maja z 2,4cm?

kasixa - ja mysle, ze mozna (tak mi poradzila jedna z Was na kaszel kiedys) kupic swiezy imbir w zwyklym sklepie, biedronka, lidl jest na pewno. Obrac, pokroic w plasterki czy jakkolwiek i zalac wrzatkiem i pic taki napar. Mozesz go sobie wlasnie wziac do butelki, coca cole tez i moze jakos przezyjesz podroz.

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom3e5e9146gook.png

śpij dobrze kasixa

Pasiok ja nadal nie mogę uwierzyć że w moim brzuchu jest aż dwoje dzieci, po 3 cm mają

arwenas na 70% będą inne, 30% szans że identyczne, lustrzane odbicia, 100% takiego samego materiału genetycznego, chyba wolę już dwa różne, bo co będzie jak pomylę? ;)

imbir do sushi świetnie na mdłości działa, jest w słoiku i można w podróży podgryzać, też umieram w podróży, a w ciąży to już masakra