Skocz do zawartości
Forum

Francja

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle, ze kazda droga zyciowa jest wlasciwia, przeciez jestesmy rozni pod kazdym wzgledem, doswiaczeniem, perspektywa, wzorcami, przekonanniami.. I to co komus pasuje niekoniecznie bedzie dobre dla drugiej osoby. Tak, wiec glowa do gory Agata wszystko sie ulozy fajnie, ze teraz jestes w zwiazku, ktory Ci odpowiada i macie synka. Niestety przykre doswiadczenia czesto traumatyczne paralizuja nas i nie pozwalaja podjac decyzje...a jak juz sie zdecydujemy to pewnie na taka, ktora bedzie nam sie wydawac bezpieczna.

Paulina a czy Milla to nie jest po pl Milena? jakos tak mi pasuje ;)
20, i 38 to rzeczywiscie spora rozbieznosc i na pewno Twoja mama to juz odczula na wlasnej skorze.. aczkolwiek wszystko zalezy tez od kondycji. Mi przybylo pare kilo przed ciaza, jestem swiecie przekonana, ze nie jedna 35latka lepiej by zniosla ciaze niz Ja, ciagle cos mnie boli jak nie kregoslup to wiezadla od paru dni w nocy sie budze z powodu bolu biodra. I mysle sobie, ze wezme sie za siebie jak urodze, bo czuje sie normalnie jak niepelnosprawna..
Co do donoszenia ciazy to tez sprawa dyskusyjna, moja znajoma urodzila w wieku35 pierwsze dziecko Jak Agata zadnych poronien czy problemow zwiazanych z ciaza, Ja niby 5 lat mlodsza od niej .. a calkiem inna historia..

dobranoc dziewczyny xx

W każdej regule jest wyjątek. Teraz kobiety bardziej o siebie dbają. Uprawiają wiecej sportu i inwestują w siebie. Dlatego ten wiek pewnie sie przesunął. Chodzi tylko o to, ze tak do końca to natury nie da sie oszukać.

Karina, to Ty w moim wieku jestes, 30 tak? Mnie tez juz szczyka tu i ówdzie, a w ciąży nie jestem;-) a za siebie to sie juz biorę od porodu jakoś nie mogę. Myśle, zo to siedzenie w domu i dostęp do slodyczy:-)

Agatko, zycie nas roznie doswiadcza. Zreszta nigdzie nie jest napisane, ze nie można mieć jednego dziecka. Najważniejsze zeby sie cieszyć tym co sie ma i zeby o to dbać.

Życzę dobrej nocy. Umowilam sie na jutro ze znajoma na calodniowy piknik. Chce wyjechać w miarę wcześniej, zeby mnie ominęły upały.

Dobrej nocy życzę.

:D Paulina uwierz mi, troche brzydko mowiac zapuscilam sie :D nigdy wczesniej tyle nie wazylam :( wiec mysle, ze w moim wypadku to te kg ktore przybyly daja mi w kosc.
No to pocieszylas mnie nie powiem ;)
A natury to sie nie da oszukac, niestety zegar biologiczny tyka i na to juz nie mamy wplywu..
Udanego piknikowania! wypoczywaj , dobranoc :)

Hmm musze powiedziec, ze co do wozkow to mi sie marzy taki troche retro, z wiekszymi kolami, troche jak 30 lat temu :) jakos nie pociagaja mnie te nowoczesne, zwlaszcza trzykolowce, mimo ze faktycznie sa lekkie i pewnie bardziej praktyczne, ale to sprawa indywidualna, bo jak to mowia, ile ludzi tyle gustow i bardzo dobrze. Na szczescie w sprawie doboru wozka i innych akcesoriow moj A. pozostawia mi w miare wolny wybor, chociaz znajac zycie wtraci swoje 5 groszy, zeby nie bylo ze nie ma nic do powiedzenia :) Jedyne co mi sie marzy a czego poki co miec nie bede, to mozliwosc stworzenia pokoiku dla malucha. Niestety z braku miejsca maluszek bedzie dzielil z nami sypialnie, chcociaz nie uwazam zeby bylo to jakas wielka tragedia.
Co do wieku, hmm ja mam na to troszke inne spojrzenie, ktore szczerze mowiac ciagle sie gruntuje od kiedy jestem tutaj. Zawsze uwazalam, ze lepiej dla dziecka i matki jesli kobieta jest mlodsza, jak to sie ladnie nazywa w wieku scisle rozrodczym. Z racji wszystkich powodow, o ktorych pisalyscie, aczkolwiek sytuacja tutaj troche mnie zaskoczyla. Nie wiem czy tylko tutaj, czy u was tez, ale widuje i spotykam naprawde duzo kobiet w wieku 38-45 lat (na oko) w ciazy. Nasza znajoma urodzila druga corke majac 39 lat, takze jak widac poglad na to tutaj nieco sie rozni, a przynajmniej tak mi sie wydaje.
Co do mnie osobiscie, to zawsze chcialam miec dwojke. Troszke myslac o przyszlosci, zeby nasza pociecha miala kogos bardzo bliskiego kiedy nas juz nie bedzie a moze i dlatego, ze sama mam rodzenstwo :) Aczkolwiek ciezko stwierdzic jak to bedzie w naszym wypadku, bo mowiac juz o wieku to moj A. wlasnie przekroczyl 50. NIby dla mezczyzn sprawa wyglada inaczej, ale chyba kazdy by chcial cieszyc sie rodzicami jak dlugo mozna. No ale to juz zupelnie inna sprawa, poki co nasze pierwsze w drodze :)
Poki co zmykamy na spacer bo trzeba korzystac z pogody, trzymajcie sie wszystkie dzielnie :)

http://www.suwaczek.pl/cache/fc288dc215.png

Jesli chodzi o wozek, to zdecydowalismy sie na chicco I move, slyszalam rozne opinie o chicco wiec nie wiem czy to dobry wybor, chetnie poznam Wasze opinie. Podoba mi sie tez stokke xplory ale trzeba kupic wszystko osobno i nie ma fotelika a to podoba mi sie duzo mniej :) A jesli chodzi o imiona to dla chlopca Yann a dziewczynka Lena :) ale pewnie sie jeszcze zmieni troche ;) chetnie poslucham Waszych opinii

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png

Natalia, imiona bardzo ładne, zwłaszcza Yann, Lenka, ostatnio bardzo popularna w Polsce. Tez mi sie podoba.

Co do mojej Milli, to duzo osób w Polsce sobie tak tłumaczy ze to Milena, a tego po prostu sie nie tłumaczy.

My od początku mamy Jane Slalom Pro. Kupiłam w trojpaku. Gondola, fotelik i spacerowka. Jestem zadowolona. Dobrze sieprowadzi i jest bardzo zwrotna.

Nasz piknik sie skończył, moje dziecko dało mi popalic strasznie. Czasami mi sie wydaje ze im bardziej sie staram, tym ona bardziej ma to w du...szy.

Muszę sie nią zając. Pa.

Agnieszka u nas tez malueszek bedzie z nami w sypialni, troche szkoda, ze nie bedzie miec swojego pokoika, ale coz mamy zrobic, mysle, ze za pare lat pewnie bedzie trzeba sprzedac to mieszkanie i kupic cos wiekszego by zaczynam sie dusic, do tego nasz schorowany pies i troche mn ie to meczy. Ceny sa takie jakie sa a jak ktos chce mieszkac w dobrej dzielnicy to niestety za to tez trzeba zaplacic..
To sa dla mnie bardziej stereotypy..bo jak pisalam wczensiej to juz nie ma takiego znaczenia jak kiedys. Nie tylko we we fr, ale i nawet w pl dziewczyny decyduja sie na ciaze po 30roku zycia. Ja osobiscie chcialam wczesniej no, ale H. poznalam dosc pozno poza tym konczylam studia i wszystko sie jakos prezsunelo. Czulam instynk macierzynski juz dobrze po 23r i chcialam miec malueszka, ale przeciez nie zrobie sobie dziecka z pierwszym lepszym facetem prawda ;)?

Moje typy co do wozkow, to Jane, Mutsy, brevi, concord, quinny, maclaren. dobre sa tez ponoc bugabo, Joolz, x-lander.
Jest na prawde w czym przebierac i gdyby nie fakt, ze kupilam wczesniej fotelik samochodowy concorda, to zdecydowalabym sie na Jane albo brevi 3in1
Jak mam byc szczera Natalia, to za ta cene mysle, ze moglabys kupic spokojnie lepszej jakosci wozek :) nie wiem ktory model wybralas i czy jest to 3in1, ale Ja osobiscie nie jestem do nich przekonana. Tak samo Jak bebe confort, wizulanie kojarza mi sie z rozkraczona krowka na pastwisku i tez nic szczegolnego.
Yann podobia mi sie to imie :), w ogole bardzo podobaja mi sie orginalne imiona, typowe jakos nie przemawiaja do mnie sa dla mnie bezplciowe i bezbarwne. Chociaz moze i lepiej dla dziecka by bylo jakby rodzic wybral cos typowego by sie nie wyroznial za bardzo z tlumu? Moi rodzice wybrali mi dosc rzadko spotykane imie i chociaz na poczatku nie odpowiadalo mi to, szczegolnie w podstawowce bo musialam sie powtarzac jak mam na imie i wszyscy patrzyli na mnie jak na ufoluda ;) to teraz uwazam to za atut. Karina to moje drugie imie ;)

tak wybralismy 3w1
ale moze faktycznie jeszcze sie rozgladniemy, cena nie gra roli, glownie chodzi mi o bezpieczenstwo i wygode mojego malenstwa, zwlaszcza jesli wybierzemy sie do Polski. Urzeklo mnie w tym wozku to, ze gondole mozesz zapiac do samochodu i w dodatku ma regulowany materacyk wiec dziecko mozesz troszke zawsze uniesc nie wyciagajac go z nacelle. No i testy bezpieczenstwa fotelika tez wypadly bardzo dobrze, a przy kulturze jazdy i ostroznosci 90latkow w moim miescie, bezpieczenstwo dziecka w samochodzie uwazam za priorytet. :) W dodatku jestesmy obydwoje z mezem kine, wiec zwracalismy tez duza uwage na wyprofilowanie fotelika etc. Ale poogladam jeszcze inne modele i moze wynajde cos innego:)) Ciesze sie ze podoba sie Wam imie Yann dla dziewczynki wybieral maz i uparl sie na Lena bo jest latwe dla Francuzow i Polakow ale poszukam cos innego i go przekonam :) Dzieki za opinie, lece ogladac wozki :)) i pakowac kartony na przeprowadzke :)

Jak cena nie odgrywa roli, to powiem Ci, ze bardzo dobrze na testach wypadaja foteliki samochodowe concord, kupilam jakis czas temu bo byla duza przecena na amzonie, i rowniez jak ty jakos mam obsesje jesli chodzi o bezpieczenstwo w samochodzie :). Ja bym sie zdecydowala w takim razie na Jane, mutsy, quinny, concord. Nie widzialam bugabo czy x-landerow. Musiz poszukac najlepiej na LeGuide.com - Comparateur de prix, promotions, tendances i porownac ceny a tutaj masz testy fotelikow fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci
W takim razie odradzam Ci chicco ;) Concord to moj typ, ale te wozki na prawde potrafia byc drogie, sama spacerowka kosztuje 400e. A fotelik ktory kupilam 180e, tyle, ze jak pisze dosc sporo byla obnizona cena :) Nasza gondola rowniez jest przystosowana do samochodu, ale to i tak tylko do 6 miesiaca a pozniej juz fotelik.

Jeszcze ja na koniec na temat wózków sie nie wypowiadam bo jak pisałam wcześniej kupiliśmy w auchan i jak na prawie cztery miesiące użytkowania nie narzekam wózek jest lekki i bardzo zwrotny i co istotne w podróżach metrem dość wąski no i co ważne cztery koła nie trzy bo nie sprawdzają sie np w autobusach nie mieliśmy gondoli ale zrezygnowałamm sama z niej i nie żałuje bo nie wykorzystalibysmy jej prawie wcale dlatego nie inwestowalismy takich pieniędzy za to zaszalelismy z fotelikiem takim od 9 kg do 36 kg bo on sam kosztował 200 euro na soldach no ale tak jak pisalyscie wcześniej bezpieczeństwo najważniejsze.

Dziewczynki w ciąży jak Wy sie teraz czujecie w te upały. A te które maja maluszki to jak znoszą te temperatury Wasze malenstwa bo moj Georges dziś jest chyba nimi zmęczony bo spał po południu obudził sie na trochę może z 1,5 godzinki wykapalam go zjadł i śpi dalej.

Ok dobrej nocki

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cjw4z8sgc8aw0.png

Co mama to opinia :) Ja mialam Quinny Buzz i ..... nigdy wiecej, dla mnie ciezki, moze zwrotny ale jednoczesnie z tego powodu wywrotny, wersja spacerowkowa wyglada tak, ze dziecko ma caly czas pozycje kubelkowa, bo nie ma mozliwosc rozlozenia siedziska na plask, wiec nawet jak spi to w nozkami w gorze a pupa w "kubelku" jak dla mnie NIE? NIE i NIgdy wiecej ten model :) aha przypomnialo mi sie jeszcze, ze rozstaw tylnych kol jest tak szeroki, ze zajmuje cala szerokosc bagaznika Peugota 307, nie miesci sie w niektorych windach i w autobusie; No ale to moja subiektywna choc sprawdzana przez ponad rok czasu opinia :) A pisze tez troche dla Natalinki, ktora moze sie skusic na ten sam sklep co ja :) bo ma blisko :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ndf9h0qeexmqe.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaik0s3v455v7ea.png

Natalia, mysle, ze rzeczywsicie lepiej pojsc i pododtykac i sprawdzic jak rzeczywiscie takie wozki wygladaja, bo zdjecie to jedno a jak zobaczymy je na zywo to drugie. Po zakupie quinny senzz bylam bardzo pozytywnie zaskoczona, nie bylo widac szczegolow tak bardzo jak zobaczylam go i moglam przetestowac :) Widzialam tez ten wozek Jane na zywo i fajnie wtglada.

Agata mi puchna stopy, nogi,dlonie, ale daje rady ;) nie jest jakos tragicznie chociaz czasem jest mi ciezko. Troche popekaly mi zylki, ale nawet przed ciaza mialam juz problemy z puchnieciem ,teraz pewnie tylko moze sie to troche nasilic. Zeby tylko takie problemy miala w ciazy to by bylo super. Czekam na 11 sierpnia zyby poporsic moja gin o skierowanie na hemoglobine nie daje mi to jakos spokoju, moze dlatego, ze zawsze mialam z tym problem. No nic zobaczymy.

Helol po powrocie z PL , witam nowe "twarze" :D
Zaraz jedziemy dalej wiec nie popisze za wiele, z wozkami to na prawde kazda mama ceni sobie cos innego, ja mialam Quinny Buzz i bylam bardzo zadowolona, pozniej kupilismy model Zapp i ten to jak dla mnie drogie badziewie .
Ja w ciazy nie jestem ani po porodzie (no w sumie 4 lata po porodzie) a puchne strasznie przez ten upal, stopy ledwie w klapki mieszcze i mam parowkowe palce, nawet po nocy jest niewiele lepiej i mam nadzieje ze sie troche ochlodzi, najbardziej lubie jak jest do 25 stopni bo mozna wszystko ubrac i czlowiek taki zemdlony nie chodzi.
Ciezarowkom wspolczuje bo teraz na pewno nie jest latwo sie kulac z brzuszkiem.
Dobra uciekam, doczytam po powrocie bo poza wozkami to nie jestem w temacie, pa.

a ja mam pelno siniakow na lydkach, tak mi popekaly zyly :/ ale nie wiem, czy to od ciazy czy od tych upalow :) wygladam jakby mnie ktos pobil po nogach:p a goraco jak nie wiem co, wiec tylko krociutkie spodenki mozna ubrac :) a jesli chodzi o wozek to troche zgupialam i chyba zaryzykuje z tym chicco. Ma ergonomiczne ksztalty, a jak sie zlozy to zajmuje malo miejsca :) najwyzej wymienimy pozniej na inny. A dla mnie gondolka bardzo wazna bo dzidzia urodzi sie w lutym. Pozdrowienia i troszke cienia i chlodniejszego wieczoru Wam zycze :))

Jak Dorota pisze ile ludzi, tyle opini ;) a ja czekam na tel od Ciebie i teraz albo po Twoim powrocie sie zgadamy, moze wpadniesz do nas? bedziemy juz miec nasza nieszczesna kuchnie to sie nie przestraszysz ;p :D.
Natalia zobaczysz jak Ci sie sprawdzi. Ja siedze w letniej przewiewnej sukience i umieram 31 w cieniu! jakis horror.
Dobrze by bylo z ta jazda probna ;)

natalika jeśli dbasz o bezpieczeństwo dziecka to ja bym chicco fotelika nie brała, mieli jakieś takie felerne modele co pasy się wyrywały w czasie stłuczki. od kiedy widziałam wideo na stronie adac to im nie ufam. My jesteśmy wierni fotelikom maxi cosi, a wózek mamy niemiecki hartan R1. Na podróże spacerówka Maxi cosi mila a jak z dwójką wychodzę gdzieś dalej to biorę chariota ;)

agnieszka ja prawie kupiłam taki właśnie retro inglesiny, ale jak sobie siebie z nim wyobraziłam to już mi nie pasowało. Chociaż piękne są i teraz trochę żałuję, że się nie skusiłam ;)

Mały dziś pierwszy raz przespał nockę bez pobudek - od 22:30 do 6:45 :D No i gigant mi rośnie, ma już 5,7 kilo..

http://davm.daisypath.com/xBmDp1.pnghttp://lb4m.lilypie.com/nxkUp1.pnghttp://lb1m.lilypie.com/xBDXp1.png

co do wozkow to ja moge sie tylko w sprawie Peg perego pliko wypowiedziec bo bardzo lubilam te marke i nam dlugo sluzyla, u nas tez bez gondoli bylo, w zasadzie to chlopcy obaj letni bo czerwiec i sierpnien wiec nie bylo potrzeba gondoli, a czasowo to w wieku 2lat podziekowali obaj za wozek wiec w sumie to na tyle na ile byl nam potrzebny to mi wystarczyl peg perego
a do samochodu maxi cosy, jak marmi a potem bebeconfort Rodhi

co do upalow, ja nie puchne na szczescie, w ciazy tez nie mialam z tym problemu ale duszno tak ze sie zle oddycha, w ciazy czy nie, wspolczuje wszystkim co sie mecza w taka pogode! dzis po burzy troszke sie ochlodzilo i mamy jakies 24sqt w dzien, nareszcie....

marmi, gratki dla Filipa, rosnie pieknie i przybiera!!

dotka, Ty podrrozniczko, udanego urlopu!!!

ja zmykam zerknac na koncowke uroczystosci otwarcia igrzysk!