Skocz do zawartości
Forum

Pytanie o adopcję

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje informacji na temat adopcji dziecka z Polski dla rodziny mieszkajacej w Anglii. Czy orientujecie sie moze czy mamy sznase z mezem na adopcje? Ja jestem polka mieszkajaca w Anglii od ponad 5 lat, moj maz jest anglikiem, od ponad trzech lat jestesmy po slubie i probujemy zajsc w ciaze natomiast jest kilka komplikacji, mianowicie mam PCOS i endometrioze, jestem juz po jednej operacji, wlasnie czekam na termin drugiej i nasze proby nie wygladaja pomyslnie dlatego zdecydowalismy sie na adopcje. W Anglii jest bardzo ciezko zaadoptowac dziecko, zwlaszcza malego bobasa, a poza tym bardzo chcielibysmy zaadoptowac dzidziusia z domu dziecka z mojego rodzinnego miasta, do ktorego przekazalismy nasze prezenty slubne i urzekly nas tamtejsze dzieci. Nasza sytuacja finansowa nie jest rewelacyjna ale stabilna wiec nie powinno byc pod tym wzgledem problemu, wynajmujemy dwu-pokojowy dom, kolejnym problemem jest to iz slyszalam ze rodzice nie moga byc starsi niz 40 lat, jak bardzo jest to prawo przestrzegane? Ja mam 24 lata natomiast moj maz wlasnie skonczyl 40. Czy bylby to problem? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

stin1, nie bardzo się orientuję w przepisach adopcyjnych więc nie wiem nic w szczegółach niestety. A próbowałaś może dzwonić do ośrodka adopcyjnego? Nie wiem jak mógłby proces adopcyjny wyglądać, gdyż z tego co się orientuję (choć mogę się mylić) to pracownicy socjalni przyjeżdżają często do domu, sprawdzają warunki, robią wywiad społeczny. W Twoim przypadku chyba ciężko to zrealizować, ale może są jakieś specyficzne warunki na adopcje zagraniczne? Proponuję zadzwonić do ośrodka albo do domu dziecka aby podali numer kontaktowy do placówki, która może udzielić Wam informacji.
POWODZENIA!