Skocz do zawartości
Forum

"Drgawki"...? Co to może być?

banitka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drodzy rodzice chciałabym się poradzić odnośnie zdrowia mojego malucha
Mój syn ma 3 lata,niedawno dostrzegłam dziwne zachowanie podczas snu,chwilę po zaśnięciu syn porusza kończynami,nie są to gwałtowne ruchy chociaż takie się czasami zdarzają,jednak nie są jakieś specjalnie gwałtownne a szybkie poruszenie ręką jakby sie wystraszył.Gdy syn był młodszy rzucał się trochę w łóżku.Obecnie porusza tylko kończynami,są to delikatne drgnięcia w szczególności dłoni i stóp,delikatne poruszenia palcami,cała dłonią,palcami stóp lub całą stopą,czasami poruszy ręką aż od łokcia,zdarza się to różnie,czasami co kilkanaście sekund czasami co minutę...
Dodam że syn ma również inne problemy np.opóźnioną mowę czynną i bierną,zaburzenia SI i inne

Witam serdecznie:)
Z tego co mi wiadomo to niektore dzieci maja takie drzenia konczyn zaraz po zasnieciu i to z czasem mija ale takze moze byc to objaw jakiegos zaburzenia lub choroby.Wiez ja mam dwoje dzieci z padaczka wiec drgawki nie sa mi obce:( Bron Boze nie chcem straszyc tylko uspokoic bo nieraz jest tak ze mozg dziecka ale i nawet doroslego zaraz po zasnieciu "przezywa" jakies wspomnienia ktore wydazyly sie w ciagu dnia i niekontroluje sygnalow ktore wysyla do miesni np rag i nog i to tez moze byc powodem tego co sie dzieje.ja na Twoim miejscu po obserwowalabym szkraba jeszcze np przez tydzien(zobacz czy dzieje sie to przez cala noc czy tylko po zasnieciu,ile ilosciowo tego jest,czy przy tym sa jakies grymasy na buzi,czy miesnie w czasie tego sa twarde czy normalne,czy maluch popuszcza mocz przy tym,czy w ciagu dnia tez sie to dzieje jak np zasypia,czy nasila sie to np po jakies bajce lub filmie jaki obejzy w ciagu dnia) mozesz nawet to zapisaywac. a pozniej jesli nadal bedzie Cie to niepokoic to wybierz sie do lekarza najlepiej neurologa i lekarz powinnien wykonac badanie eeg glowy ktore wiele by wyjasnilo.
Rozpisalam sie ale slyne z tego:) ale jesli masz jeszcze jakies watpliwosci to zapraszam na forum dzieci z astma i cukrzyca( na naszym forum tez sa opisane nasze historie zwiazane wlasnie z drgawkami,padaczka itp)
pozdrawiam:) i glowa do gory bedzie dobrze:)

Blondi22
Mój synek tez ma 3latka i od jakiegoś roku tez ma zaraz po zaśnieciu takie drgawki a szczegolnie jak miał dużo przeżyc w ciągu dnia. mój mąż też tak ma wiec myśle że to raczej normalne

ja właśnie nie wiem czy to u mojego normalne,tymbardziej że ma zaburzenia integracji sensorycznej,problemy w rozumowaniu i koncentracji,na szczęście mowa czynna poszła do przodu