Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

Kara śmierci dlatego została zawieszona, że było za dużo pomyłek. A zasada prawna brzmi, że lepiej wypuścić winnego niż skazać niewinnego. Można sobie poczytać na temat kary śmierci w USA - ile tam było pomyłek. Ja chyba jestem za karą śmierci ale wątpliwości mam...

Tak czy inaczej dożywocie wiąże się z kosztami i miasteczkami więźniów na co oczywiście nasze Państwo nie stać (pomijam czy to jest ok). Zamykają za to takich co na rowerze po pijaku jeździł.. Nie mówię już jaka jest kolejka do więzień. Czasem skazany rok czeka na karę bo nie ma w więzieniu miejsca...

jbio

Tak się teraz zastanowiłam czy Jezus pościł jakoś szczególnie i iedy . Musze posprawdzać.
Ja nie poszczę :)
Teraz mój M ma post, bo mnie wedżajna boli :)))

na pustyni 40 dni- tak cos kojarze - no ale moge sie mylic bo religie mialam wieki temu

no ale pewno zanim wygugluje, to ja tu doczytam, czy dobrze kojarze:D

curry
Kara śmierci dlatego została zawieszona, że było za dużo pomyłek. A zasada prawna brzmi, że lepiej wypuścić winnego niż skazać niewinnego. Można sobie poczytać na temat kary śmierci w USA - ile tam było pomyłek. Ja chyba jestem za karą śmierci ale wątpliwości mam...

Tak czy inaczej dożywocie wiąże się z kosztami i miasteczkami więźniów na co oczywiście nasze Państwo nie stać (pomijam czy to jest ok). Zamykają za to takich co na rowerze po pijaku jeździł.. Nie mówię już jaka jest kolejka do więzień. Czasem skazany rok czeka na karę bo nie ma w więzieniu miejsca...

no pomylki zawsze sa niestety....na stole operacyjnym tez umieramy bo ktos sie pomyli....

ciekawe czy sa takie badania w stanach ktore mowia o tym czy w danym stanie...w tym w ktorym jest kara smierci...czy przestepczosc jest mniejsza czy wieksza...:hmm: musze poszukac :hmm: moze ja sie nie powinnam tak bac tych stanow...moze tam jest bezpieczniej niz mi sie wydaje:sofunny:

http://www.ticker.7910.org/as1cHhQ-O7-0010MDAwMTUwbHwyNTdkfE1lbGNpYSBpcw.gif

agusia20112
w niektórych przypadkach,zbrodniach-jestem za kara śmierci-jak najbardziej
a nie utrzymywać na koszt państwa

Zastanawiam się co może decydować że ktoś dostanie dożywocie a inny karę śmierci? Jakie przypadki? Jakie zbrodnie? Przecież gdzieś ta linia musi iść?

curry
agusia20112

Zastanawiam się co może decydować że ktoś dostanie dożywocie a inny karę śmierci? Jakie przypadki? Jakie zbrodnie? Przecież gdzieś ta linia musi iść?

ciężka sprawa...takiemu Brevikowi dałabym na pewno karę śmierci

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

Italy
curry

no pomylki zawsze sa niestety....na stole operacyjnym tez umieramy bo ktos sie pomyli....

ciekawe czy sa takie badania w stanach ktore mowia o tym czy w danym stanie...w tym w ktorym jest kara smierci...czy przestepczosc jest mniejsza czy wieksza...:hmm: musze poszukac :hmm: moze ja sie nie powinnam tak bac tych stanow...moze tam jest bezpieczniej niz mi sie wydaje:sofunny:

Już Ci mówię. Nie ma żadnego wpływu na przestępczość. Morderca itp.nie zakłada że zostanie złapany i nie bierze tego pod uwagę więc nie wpływa to na jego działania. Ewentualnie świadomie daje się złapać więc to jego wybór i nie wpływa na decyzyjność. Czasem nawet na plus.

Ale nie można powiedzieć "niestety pomyłki się zdarzają"

cyt.
"Pomyłki się zdarzają" - powiedział policjant, gdy dowiedział się, że skazany za zabójstwo Cmeron Todd Willingham z Teksasu jest niewinny. Jak się mają jednak te słowa wobec osoby niesłusznie oskarżonej o morderstwo swoich trzech córek, która otrzymała wyrok śmierci i egzekucja już się odbyła?

curry
Helena
curry

Właśnie post... Co sądzicie o nieprzestrzeganiu?

ale to do Dziewczyn nalezacych do KRK? czy jak?

A no ogólnie. Bo z tego co zauważyłam większość moich znajomych nie uważa tego za coś istotnego. Nawet b. wierzących.

jak bylam dzieckiem to post byl istotny- poscilo sie w kazdy piatek podczas adwentu (przed wielkanoca) w srode popielcowa scisly post
w wielki piatek scisly post

jakos ten post byl oczywisty, noi dosc wazny

a teraz jest inaczej:wink:

agusia20112
curry
agusia20112

Czyli np. tylko oczywiste przypadki? np. 100 osób widziało i wie, że to on a nie ktoś inny? Tam gdzie jest zero możliwości pomyłki?

Helena
curry
Helena

ale to do Dziewczyn nalezacych do KRK? czy jak?

A no ogólnie. Bo z tego co zauważyłam większość moich znajomych nie uważa tego za coś istotnego. Nawet b. wierzących.

jak bylam dzieckiem to post byl istotny- poscilo sie w kazdy piatek podczas adwentu (przed wielkanoca) w srode popielcowa scisly post

Czyli komercjalizacja wygrywa. Ciekawe kiedy religia będzie tylko kwiatkiem przy kożuchu dla dużej części społeczeństwa?

curry
agusia20112
curry

Czyli np. tylko oczywiste przypadki? np. 100 osób widziało i wie, że to on a nie ktoś inny? Tam gdzie jest zero możliwości pomyłki?

chyba tak,tam gdzie nie ma wątpliwości,nie ma procesu poszlakowago...oj cięzko
i raczej nie chciałabym zasądzać takiej kary

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

agusia20112
niedawno oglądałam w tv wywiad z facetem co siedział niesłusznie 25 lat...i co ,że go uniewinnili,że sąd przyznał sie do pomyłki...jak gościu stracił rodzinę,dom,firmę...i 25 lat zycia

O to właśnie chodzi. Złamane życie. A jednak człowiek ma tylko jedno i nic mu tych 25 lat nie wróci.

jbio

Teraz mój M ma post, bo mnie wedżajna boli :)))

:sofunny:
curry

Właśnie post... Co sądzicie o nieprzestrzeganiu?

Ja staram się przestrzegać. Raczej rzadko zdarza mi się nie przestrzegać.

Italy
no to ja sie zapytam o cos...bo wczoraj znowu probowalam dyskutowac z Misiem i znowu mi nie wyszlo:36_11_1:
Kara smierci...:yyy: bo ostatnio w jakis tam wiadomosciach trabili ze do konca 2014 roku wyjdzie 90 seryjnych mordercow i pedofili itp...wszyscy ci co za komuny dostali po 25 lat i tyle:36_11_1: i teraz jak ja mam z domu dziecko wypuscic:36_1_4:
i teraz moje pytanie...kto jest za kto przeciw i dlaczego

ja jestem przeciw. w moim przekonaniu to Bóg daje życie i tylko On może je odebrać.
niestety mamy kulawy system więziennictwa. bardzo kosztowny. najlepiej jakby taki dostał dożywocie i do ciężkich robót, albo wysłać ich gdzieś na jakąś wyspę i jak sobie nie zapracują jeść nie dostaną... a kara śmierci to co to za kara dla nich jeśli ich żywot się kończy? żadna kara.
Italy
bo ja to sie juz boje ogladac wiadomosci...:36_1_4:
idziesz do kina i z niego nie wychodzisz...wysylasz dziecko do przedszkola i z niego nie wraca:36_1_4: dzieci zywcem pochowane w ogrodkach...na strychach...do wiadra rodza:36_2_39: co sie dzieje z tymi ludzmi bez kitu ja juz tego nie ogarniam:36_1_4:

myślę, ze zawsze było pełno zwyrodnialców i zbrodnie się dokonywały tylko nie było do tych informacji powszechnego dostępu, teraz media trąbią na okrągło, bo robią sensację i oglądalność..:/
Helena

na pustyni 40 dni- tak cos kojarze - no ale moge sie mylic bo religie mialam wieki temu
no ale pewno zanim wygugluje, to ja tu doczytam, czy dobrze kojarze:D

brawo! 5 z plusem;)
agusia20112
teraz M zapytał czy chcę herbaty :36_2_13:

o łaskawy pan..;P
Helena

nie żebym się wymądrzała:Oczko: i mam nadzieję, że mi wybaczysz, że Cię poprawiam. przed Wielkanocą jest Wielki Post- od środy popielcowej do Niedzieli Palmowej. a przed Bożym Narodzeniem jest adwent- 4 niedziele.
u mnie tak samo z tym postem, w każdy piątek post jakościowy- czyli nie jem mięsa, a w Wielki Piątek i w środę popielcową post ścisły, czyli 3 posiłki, jeden do syta.

Daffodil tak, pracuję. Mam pewne przemyślenie na Twój tema :D i doszłam do wniosku, ze albo Twoja doba jest z gumy albo (co jest bardziej dla mnie prawdopodobne) jesteś Cyborgiem :D
nie znam drugiej takie osoby, która nie krzyczy na dziecko, cały wolny czas poświęca dziecku zostawiając sprawy domowe na wieczór, czyta po kilkanaście książek miesięcznie, chodzi jeszcze (nie wiem ile razy w tyg) na fitness, basen i pracuje zawodowo. Musisz być cyborgiem :hahaha:

curry
Yvonne, ale zmuszanie ludzi do pracy jest łamaniem praw człowieka. To, że ktoś jest skazany nie oznacza, że można jego prawa łamać. Dlatego nie ma robót przymusowych.

ale Ty musisz pracować, żeby mieć gdzie mieszkać i co jeść, prawda?? czy też Twoje prawa są łamane? tak jak mówiłam, wrzucić ich na jedną wyspę i jak nie zapracujesz to nie dostaniesz jeść, dlaczego jedzenie ma dostawać za darmo? nam nikt nie daje przecież za darmo.

iwonek
Yvone
curry
jbio, gdzie jesteś? Tęsknię ... ::(:

W ogóle to muszę Wam powiedzieć, że coś nam dysputa umiera. Tzn. piszemy dużo ale o d...maryni, nie tak jak dawniej :Nieśmiały: Brakuje mi tamtych rozmów.

oj tak, mi też brakuje. takie pogaduchy się zrobiły, a nie dyskusja( nie to, że mi źle z Wami gadać:Oczko:)

mnie równiez.... nieraz już mi się nasunęło kilka pytań, ale nie chciałam ich wcinać w pogaduchy:Oczko: no a teraz nie pamiętam. No i jbio nie chcę stresowac, bo często w jej stronę;) ew. jadzik;)

wcinaj, wcinaj, bez krępacji, koniecznie