Skocz do zawartości
Forum

Luty 2013- mamuśki łączmy się

paczanga

Rekomendowane odpowiedzi

hej
ja ruchy też czuje w przewadzę w dole brzucha. od czwartku więcej odpoczywam wiec też ruchy czuję częściej, o wiele częściej. też jest czasami że mnie dziecko budzi w nocy tzn nie codziennie ale kilak raz juz sie to zdażyło. tak tak ta miłość już boli jak ciebie natalinkaaa zdażają się bolesne kopniaki. moje dziecko jeszcze się nie ułożyło głową w dół, ale i w tamtej ciąży lidka obruciła się stosunkowo późno.
Naataalkaa uważam że dobrze że pytasz bo przecież od tego jest te forum i ten wątek żebyśmy sie dzieliły spostrzeżeniami.
mój gin mówił że liczenie ruchów można zacząć od 30 t.c. ale ja tego nigdy nie robiłam i pewnie teraz tez robić nie będę bo to tylko można w panikę wpaść.
u was jest praktyka wykonywania rutynowych zapisów ktg? bo ja pamietam że pod koniec ciązy chodziłam tylko nie pamietam od którego t.c. zawsze to badanie uspokoi człowieka, choć na necie większość twierdzi że w prawidłowej ciązy nie ma sensu.

lidka od przyniesienia ubranek ma zajęcie, sortuje układa, przebiera lalki:) chcialam ubranka schować do pawlacza ale córka stanowczo zaprotestowała.
nika tak sobię myślę, wiem że ty masz synka i lalka mu średnio "przystoi" ale moze pożycz od kogoś takiego zabawkowego bobasa i opowiadaj, bawcie się jak to będziecie pielęgować swojego braciszka jak będzie już po tej str. brzucha

Bardzo dobry pomysł z "oswajaniem" starszego rodzeństwa. Zapewne, skoro już mamy takie brzuszki widoczne, to opowiadacie "starszakom" kto jest w środku itp, ale warto też zwracać dziecku uwagę na to, że maluszek będzie potrzebował więcej uwagi, bo sam nie potrafi się ubrać, zjeść, itp. ale za to lepiej jest być starszym, bo można wybierać w co się ubiera, co je, można samemu robić tyle fajnych rzeczy no i oczywiście będziecie musiła też mieć choć chwilę czasu tylko dla starszaka. Kiedyś był fajny odcinek "Super Niani" na ten temat. Zwykle tego nie oglądam, ale ten był naprawdę wart obejrzenia.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8iikldrje9wc.png

Naataalkaa no pewnie, ze nie ma sie co nakrecac, zwlaszcza jak lekarz mowi Ci, ze jest dobrze. Ja wczesniej w ogole nie martwilam sie o nic, nie oszczedzalam sie za bardzo, uwazalam, ze przeciez ciaza to nie jest choroba :) i dalej tak uwazam. Ale ciaza do ciazy nie jest podobna :) Ja za to z nowosci mam juz siare w piersiach ;) oot tak, co by za nudno nie bylo :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png

Sunny Lenka tez z tata sie wita, i staje sie bardziej aktywna jak tata zaczyna rozmawiac z brzuszkiem i jak wraca z pracy :) ale ja sobie to tak tlumacze, ze ona odczuwa moje emocje i jak mama sie cieszy to corka tez :))
Paczanga czytalam ostatnio fajny felieton o oswajaniu dziecka ze swiadomoscia, ze bedzie mialo rodzenstwo. Rodzice pozwolili nawet swojemu synkowi wybrac imie dla dziecka a On nie potrafil zrozumiec, dlaczego nie chca nazwac siostrzyczki tak, jak nazywa sie suczka sasiadow a kiedy przyniesli ja do domu, powiedzial, ze jest strasznie brzydka i musza ja oddac :) wiec kochane ciezkie to zadanie :p Niezle sie usmialam :) ale wydaje mi sie, ze dziewczynki znosza to lepiej niz chlopcy. Bo dziewczynki lubia opiekowac sie swoim rodzenstwem, albo zawsze moga robic to co mama z dzidzia, ze swoja lalka no a chlopcy przeciez nie wszyscy chlopcy beda bawic sie w babskie zabawy :)

natalinkaaateraz wszysko cacy z lidka ale zobaczymy jak to będzie jak się dziecko pojawi, ona jest bardzo zazdrosna o mnie, np trudno mi wziąść inne dziecko na kolana. chyba masz rację że dziewczynkom trochę łatwej z młodszym rodzeństwem, bo ma trochę taki instynkt opiekuńczy ale małego faceta można uświadamiać że on jest teraz tu ostoją opiekunem mamy i maleństwa (choć chyba nie z niespełna 2latkiem).
staram się angażować córką w przygotowania dla dziecka. np pytam o radę przy wyborze fotelika sam. a ostatnio jak buszowałyśmy na ciuchach wyszperała jakieś body dla dzidziusia i kazała koniecznie kupić. bardzo mi sie nie podobały ale kupiłam w ramach przyzwyczajania lidki do rodzeństwa. codziennie słucha czy się jej siostra rusza a na dobranoc to sama wymyśliła że trzeba też dać buzi dla dzidziusia.:36_3_13:

ja też jestem za małą różnicą wieku. już nie mówiąc o korzyściach dla dzieci bo każda różnica wieku ma swoje plusy i miinusy ale o tym że później kobiecie jest łatwiej. podobny wiek podobne szkoły, podobne problemy, a nawet ciuszki po rodzeństwie które jeszcze nie wyszły z mody.
między moim m. a jego bratem jest 12 lat różnicy i muszę przyznać że mój mąż ma "naleciałości jedynaka". długo musiałam go przekonywać do drugiej ciąży, chciał większą różnice.

Glos dl Bogusi i Hani oddany *3 :) Mam w pracy 5 kompow wiec jak znajde chwilke to z kazdego IP zaglosuje :lol:

Natalinkaaa, szalenstwo zakupowe trwa. Ja tez myslalam o lezaczku ale mam watpliwosci jak ty Sunny.

Dzis powrot do pracy. Lekko nie jest, zaleglosci masakryczne, a szef juz zaczal naciskac zeby ostro do roboty ruszac. Jak widzicie olalam szefa i ze spokojem wykorzystuje co godzinna 5 minutowa przerwe w pracy :)

http://lb1f.lilypie.com/qZ8Ip2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hgaar6rba.png

dziewczyny, sa lezaczki ktore mozna rozkladac na plasko, a dzieki temu, ze dzidzia pochylona troche, to moze sobie spokojnie podziwiac swiat. Dodatkowo, maja materacyki redukcyjne dla noworodka, ktore dodatkowo podtrzymuja glowke. Chicco MIA Leżak Leżaczek -Bujaczek (2763005249) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ja mam wlasnie taki na pierwsze dni, tylko kolor inny, wiec z tego raczej bede korzystac tylko jako hustawka, a pozniej krzeselko do karmienia. No i wiadomo, ze nie zostawisz w tym dziecka caly dzien ;) ale mam znajomych ktorzy w domu wkladaja dziecko do fotelika samochodowego, a to bardzo mi sie nie podoba i wlasnie to jest niezdrowe.

Ntalaka glosik oddany :)

Dziewczyny widze, ze szal sie zaczal ;) i dobrze, bo pozniej nie bedzie czasu i nie bedziecie mialy sily :))))
Natlinka fajny ten fisher price 4in1 Ja kupilam osobno lezcazek i krzeselko na pozniej ale w sumie suma sumaru jakby tak podliczyc to cenowo wychodzi podobnie, wiec dobry zakup:36_1_11:

Ja mam lezaczek by slyszalam, ze wlansie na poczatku bardzo sie sprawdza, zastanawialam sie nad mata edukacyjna, ale nie kupilam. W sumie jak cos to nie jest rzecz pierwszej potrzeby mozna zawsze dokupic pozniej.
Co do chusty to Ja rowniez troche sie obawialam jak bede go nosic jak ma ta wade i bedzie mu tam naciskac...ale pierwsza operacja dopiero po skonczonym roczku :) a pozniej najwyzej skonsultuje sie z pediatra, ale bardzo bym chciala go troche ponosic w tym :)

hej
ja właśnie też kupiłam taki leżaczko-huśtawkę w opisie było że niby od pierwszych dni ale jak zobaczyłam kąt to już nie byłam tego taka pewna i zaczełam stosować ale sporadycznie jak córa miała jakies 3m. w takim wieku 3m, wolałam już pod matą połażyć, żeby się przewracała. mate miałam z fisher price dżungle-mala była zachwycona. myślę że takie płaskie leżaczki są dobre dla dziecka takie jak pokazuje natalinkaaa. wiele moich koleżanek uważa za niezbędne. ja jednak nie kupuje.
w fotelik sam. też wsadzałam w domu ale bardzo sporadycznie raz na kilka dni na kilkanaście minut i też nie od urodzenia. później jak miała 5m to zdarzało mi się karmić ją w foteliku sam. dopiero niedawno dowiedziałam się jakie szkodliwe jest przerzymwanie dzieci (poza konieczność) w fotelikach sam, ale myślę że tymi sporadycznymi wizytami krzywdy jej nie zrobilam.

emagdallenkanie wiem czy czytałaś ale moja gin zabroniła mi pić tran ze względu na zawartość wit A. w sumie nawet nie widziała skł, ale powiedziła że ta wit kumuluje się w organiźmie i nie wiadomo jaka jest bezpeczna dawka dla ciężarnej. co o tym myślisz....

natalinkaaata karuzela ładna ale jak dla mnie ma za bardzo stoowane barwy żeby je zobaczył noworodek, może coś bardziej kontrastowego zawiesisz. projektor też miałam przy karuzeli ale u mnie tak latarnia daje w okno że nic nie było widać:( a ten zestaw bardzo mi się podoba, moja kolorystyka:36_1_11:

Pczanga Ja potwierdzaml co Twoja polozna mowi. Generalnie trzeba uwazac na witaminy z kategori D,K,A,E - rozpuszczalnych w tluszczach. A szczegolnie wlasnie na A poniewaz np pierwszzych tygodniach nadmiar moze powadzic do poroninienia a pozniej wlasnie wplynac negatywnie na rozwoj maluszka.. wiec lepiej dmuchac mowie sczerze. Bo sama bralam zelazo na poczatku ciazy i nie wiadomo czy nie mialo to cos wspolnego z wada malego.. lepiej nie ryzykowac.

Natalinka kochana, mieszkamy 6km na polnoc od scislego centrum Lyonu. Po porodzie zostaje z maluszkiem, szczerze powiedziawszy chyba nawet jak mialabym taka mozliwosc pracy to nie podjelabym sie.
Pierwszy rok zycia z nim jest dla mnie zarezerwowany i nie wyobrazam sobie go oddac do zlobka, chyba ze strachu bym umarla. Wiem, ze niektore mamy nie maja wyjscia Ja jestem w konfortowej sytuacji, ze moge siedziec rok a nawet 2 lata. Pozniej sie biore pozadnie za nauke francuskiego, albo najlepiej w trakcie, ale poki co najwaznijszy nasz maly...a cala reszta daleko daleko pozniej..

To tylko ja taki wariat jestem, ze w maju wracam do pracy? :)
Jesli o witaminy chodzi, to ja tylko kwas foliowy przed ciaza i na poczatku bralam bo lekarz mowil, ze zadnych witamin mi nie trzeba ale po ostatnim usg sam mi zapisal i kazal brac jedna dziennie przez 3 miesiace. To sa witaminy, mineraly, jod i omega 3. Ale witaminy A w skladzie nie ma. Paczanga a kolory stonowane bo to do spania ma wyciszyc dziecko :p Kontrastowe dodatki beda, w dziennej czesci pokoju malutkiej :) ale czytalam, ze wlasnie w lozeczku i okolicach gdzie dziecko kladziemy spac, trzeba unikac kontrastow, bo dziecko ma sie wyciszyc, wiec karuzelka najwyzej do zasypiania. A kolorowa mate, dokladnie taka jak mialas juz kupila mi siostra. Tam jest kolorowa karuzelka, kolowe swiatelka, zabawki, lusterko i szeleszczace elementy. Jak dla mnie hit wsrod mat edukacyjnych:)

A jesli o foteliki chodzi, to wiadomo, ze wkladamy tam dziecko podczas jazdy bo mimo wszystko, korzysci wynikajace z zabezpieczenia malenstwa w razie wypadku zdecydowanie przewyzszaja jego niekorzystny wplyw na kregoslup dziecka, dlatego tez, na dluzsze podroze zaleca sie przewozenie w gondolkach z homologacja na samochod. My juz wypatrzylismy odpowiedni model na dlugie podroze do Polski, bo niewyobrazam sobie przewiezienia malenkiego dziecka w kubelkowym foteliku tyle godzin:) Wiadomo, ze dla kogos kto podrozuje sporadycznie, badz na krotkie odleglosci to zbedny wydatek i przy zdrowym rozsadku zwykly fotelik wystarcza ale dla rodzin podrozujacych to ciekawe rozwiazanie.