Skocz do zawartości
Forum

Luty 2013- mamuśki łączmy się

paczanga

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie tu nie bylo ale ostatnio urwanie glowy w pracy....i na dodatek mase stresow i poblemow w rodzinie. Co u nas...
Dzis bylismy na usg....raczej bedzie dziewczynka! :36_2_25:
Rosnie ladnie, wszystko ok, ruchliwa ledwo dalo sie ja pomierzyc przez prawie godzine tak sie krecila. Dowiedzialam sie tez ze mam lozysko polozone bardzo blisko szyjki macicy i jesli sie nie przesunie to bedzie cc.
Od jakiegos tygodnia regularnie czuje ruchy malej co bardzo mnie cieszy.
Jak do tej pory nie przytylam ani kilograma :) ale raczej teraz zacznie sie to zmieniac!

Coraz bardziej sie ciesze ta ciaza...bo jakos do tej pory balam sie wierzyc ze wszystko bedzie dobrze i ze w lutym zobaczymy nasze malenstwo! Zaczynam myslec o jakis zakupach i przygotowaniach :11_9_16:

http://lb1f.lilypie.com/qZ8Ip2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hgaar6rba.png

cześć dziewczyny! też mnie nie było, ale już się tłumaczę. zarobiona byłam, pomagałam w przeprowadzce. 4 dni z życiorysu wycięte... padam na ....
i od tych 4 dni ruchów nie czuję... i znowu, jak przed każdą wizytą.... czarne myśli...

ale jutro tak u Paczangi wszystko się okaże.

Dam znać po wizycie, trzymajcie się ciepło:*
i kciuki za nas:*

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8iikldrje9wc.png

Dzień dobry:) ja od rana porządki, ale tak powoli :) jak na ciężarną przystało. Mój dzidziuś delikatnie daje o sobie znać, więc i ja już spokojniejsza. Obym w końcu płeć dzisiaj poznała, bo tyle czekać, już połowa a ja nie wiem, czy to Karol czy Helenka :)
Jak tam zabiegane dziewczyny? jak się czujecie?

Wyprawkę dla dziewczynki całą mam (ubraniową, w "spadku") dla chopczyka kilka "neutralnych" unisexowych rzeczy wybrałam, z tego wybrałam i już w domu trzymam, czekaja na pranie i na komodę dla dziecka.

miłego dnia :*

czesc
mąż wczoraj wkurzył mnie do żywego. już sił do niego nie mam. rozumiem że pracuje dużo i może być zdenerwowany ale czemu ma się na mnie wyżywać, jeszcze przy kolegach. przez to wszystko tak długo oczekiwany i wyśniony dzień wizyty u gin (mielismy iść cała rodziną popatrzyć na malucha) stał się jednym z najgorszych i już się nim tak nie cieszę:8_1_222: może pójdę tylko z córą.

Naataalkaa
Eh... no to nie ciekawie...
może przyjdzie ze skulonym ogonem i przeprosinami... chyba wie , jak ważny jest dzisiaj ten dzień dla Ciebie i przede wszystkim to, że źle zrobił.

e jasne. wczoraj piekielnie na mnie nakrzyczał przy swoich kumplach. dziś zrobiłam mu awanturę, strasznie się rozryczałam. pod presją stwierdził że w sumie tu już nie pamieta czemu tak zareagoał ale napewno miał swoje powody, to pewnie będą jego główne przeprosiny. poszło trochę o kasę więc na odchodne jak jałmóżne rzuciłam mi 200zł żebym sobie kupiła co chce. jak bym dziś nie potrzebowała na ginekologa to bym tej kasy nie ruszyła i nawet chleba do domu nie kupowała.

kochana paczanga- ciesz się swoim szcześciem, niech Ci nie psuje tej wyczekiwanej chwili- nie daj się-kochana nowa dzidzia nie jest niczemu winna,daj jej swoją uwagę a nie mężulkowi;))

Laski, laski, chciałam obwieścić wszem i wobec ,że wczoraj poczułam dwa "prawdziwe" richy mojej dzidzi!! aż się jeszcze bardziej nie moge doczekać "co" mi tam siedzi;D

http://www.suwaczki.com/tickers/0d1y9n731502029k.png

Paczanga, Natalka i EMagdalenka gratulacje coreczek :))))) super ze juz wiecie!!!!! Ciesze sie z Wami :)
Ja dopiero 24 pazdziernika sie dowiem :( Dzisiaj bylam jeszcze na badaniach krwi, zeby wykluczyc trisomie u dzidziusia. Wiem, ze wszystko jest niby dobrze ale napewno bede sie stresowac przed wynikami. Moglam ich nie robic, ale skoro istnieje mozliwosc sprawdzenia, to dziwnie byloby z tego prawa nie skorzystac. No to moze u nas bedzie chlopak dla wyrownania?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png

hej
moja córa duża. termin z usg przesunął się o 2tyg do przodu. mam nadzieje że nie będzie większa od lidki która prawie 4 ważyła.
szyjka jak cię mogę mam się więcej oszczędzać.
ja nie robię dodatkowych badań, ryzyko jest bardzo małe występowanie a nie widzę sensu żeby piniądze na to wydawać. tak samo jest później z szczepieniami, można na nie grube tysiące wydać tylko jakoś nie widzę takiego sensu.
mąż trochę przycichł, posypał głowę popiłem, choć stricte nie przeprosił.chodzi smutny nieswój pewnie że za dużo pracuje. już nie wiem jak mu pomóc.
dziś idę z córą do kina na jakąś baje o wróżkach. nie za bardzo mi sie podoba bo strasznie komputerowa jest ale bilet gratis więc co tam idziemy.

hej
zastanawiam się nad witaminami. najchętniej bym sam dha brała ale widze że wit. dla kobiet cięzarnych nie są o wile droższe przynajmniej na allegro.
orientowałam się już w cenach i o wiele taniej wychodzi na allegro np FEMINATAL METAFOLIN (z dha) na allegro 40zł a w aptece w super promocji 60zł za 60 tab.

jest opinia że jak badania są w normie (jak u mnie) to nie ma co brać, a ja nie chce znów b. dużego dziecka urodzić.

wiesz co... lepiej sie spytaj lekarza...wolalabym Ci nie doradzac bo fachowcem nie jestem...

a mam do Ciebie pytanko, skoro Lidka byla duza, to czy przez to sie urodzila wczesniej niz przewidywany termin? czy mniej wiecej na czas? Wlasnie sie zastanawiam jak to jest z duzymi dziecmi... bo u mnie ciezko jest z okresleniem daty...wiec mnie to korci troszke;)

PaulaFikusna
wiesz co... lepiej sie spytaj lekarza...wolalabym Ci nie doradzac bo fachowcem nie jestem...

a mam do Ciebie pytanko, skoro Lidka byla duza, to czy przez to sie urodzila wczesniej niz przewidywany termin? czy mniej wiecej na czas? Wlasnie sie zastanawiam jak to jest z duzymi dziecmi... bo u mnie ciezko jest z okresleniem daty...wiec mnie to korci troszke;)

lidka ur się 2dni przed planowanym terminem porodu, wyliczonym z ost miesiączki, więc sądzę że było to o czasie. dla mnie 4kg to dużo bo mam niecałe 160, z drugiej str wszytskie dzieci w mojej rodzinie, ja i rodzeństwo moje i męża, było stosunkowo duże więc wit. mogą nie grac tu dużej roli. mój gin w pierwszej ciąży może nie odradzał ale miała obojetny stosunek do wit, teraz mi mówiła tak sucho że są zalecane,ale jak sobie życze. mam wrażenie że moja gn była dla mnie serdeczniejsza w I ciąży, bardziej mnie lubiła.
co to znaczy że są problemy z określeniem daty porodu?jakie sa rozbieżności. liczy się najbardziej to co z miesiączki i co z usg wychodziło do końca I tym.c. bo póżniej to dzieciaki się różnie rozwijają.
to bierzesz wit czy nie?

no ja biore pharmaton matruelle-sa fajne i jest tam wsio;)

u mnie z terminem jest taka spora lipa;\
bo ost okres mialam 13kwietnia,i wtedy by wychodzilo ze termin by byl na polowe stycznia.
ALE od pierwszego usg,czyli juz od 6 tyg ciazy , i z kazdego kolejnego wychodziklo ,ze jakos do zaplodnienia musialo zajsc dokladnie mies poznuej-i dlatego mi dali termin z usg na 14-15 luty...wiec nie jestem tego pewna niestety...a chcialabym...

PaulaFikusnato ja bym wierzyła temu co usg wychodzi. przecież dziecko ci 2 tygodnie nie stało w miejscu tylko musiało urosnąć, ale wiadomo z tymi terminami to różnie. ze mną leżała babka była 34 tygodniu III ciąży i prosiła żeby jej akcji porodowej zbytnio nie wstrzymywali bo ona każde dziecko rodzila max do 37t.c. i żadne nie miało oznak wcześniactwa.

Co do witamin to w I trymestrze brałam tylko kwas foliowy potem przez miesiąc Vigor a teraz są Feminovit + DHA bo były w promocji 27 zł dałam za 30 tabl. Moja gine mówi, żeby kompleks witamin brać, moze być nawet centrum lub vigor i tak co miesiąc jestem kontrolowana, wynikami, zdrowo się odżywiam więc się tym nie stresuję. Myślę, że dostarczam tylko to co zdrowe dziecku i nie chce wpadać w paranoje tym bardziej, że jak tylko coś jest dla cieżarnych to od razu więcej kosztuję. Następne tabletki wezmę tez jakieś w promocji, a poza tym to ma być suplement diety a nie ją zastępować. Dla ciężarnych szukam tych w promocji, tak samo było z kwasem foliowym. Wszystcy folik folik, może ze 3 razy kupiłam folik, a tak to przez rok różnych firm kupowałam, ważny jest skład tabletki nie jej cena. A wiadomo teraz nasze dzieci szybko rosną wzdłuż i w szerz więc ważne, żeby niczego im nie zabrakło.

Powiedziałam mojej mamie o tym, że Helena będzie... Jaką minę zrobiła i jakie komentarze... Wkurza mnie ta kobieta tak jakbym znowu miała 13 lat....
na koniec skomentowała "jeszcze zdanie zmienicie do porodu"

Miałam ekstra humor ale jak widać długo nie można.
Nam się podoba więc niech nie komentuje... nagadałam jej ale i tak to we mnie siedzi...

Naataalkaaja się nie dziwię że skomentowała że ty się obruszyłaś też nie, takie zycie. dzidkom tez się imiona co żeśmy dla córy wybierali nie podobały ale to nasza decyzja i koniec kropka.

mam jeszcze jedno pytanko co do zwolnień. w pierwszej ciąży, choć było wiadomo że nie wrócę do pracy gin wystawiała mi zwolnienia na 2 góra3 tygodnia. księgowa mi powiedziała że to lepiej jak są takie krótkie zwolnienia bo raczej kontrola z zus-u nie przylezie, a wiadomo jak jest z kontrolami lepiej żeby ich nie było. teraz dostałam swoje pierwsze zwolnienie w drugiej ciąży i od razu na 2miesiące. wy dziewczyny jak dostajecie te zwolnienia na jaki okres czasu? kontrolę któraś miała?

PAula ja też jak Paczanga bym patrzyła na to co mówi USG, bo to patrzenie na pierwszy dzień ostatniej miesiączki to z tym różnie, owulacja u niektórych też przecież różnie występuje i zapłodnienie nie musi być książkowo...

moja lekarka na pierwszej wizycie z miesiączki mi powiedziała 02.02.2013 teraz tak się zastanawiam, czy może coś sie nie pozmieniało. Przy następnej wizycie się zapytam.

naprawdę kocham moją mamę, ale ona jest naprawdę dziwna. Bardzo jej zależy i w ogóle na co dzień się w ogóle nie wtrąca, widujemy się raz w tygodniu mniej więcej, ale jak już się spotkamy to mi zawsze ciśnienie podniesie.
No i zapowiada się też - "wychowywanie" przez nią mojego dziecka. Już wiem, że tylko mi coś raz skomentuje, a jej powiem, że sobie tego nie życzę... Ona już sobie urlop w lutym załatwiła na narodziny mojego dziecka...

Ciekawe jak zareaguje na to, że w szpitalu nie chcę żadnych odwiedzin... wolę nie myśleć o tej rozmowie.