Skocz do zawartości
Forum

"Pulchne" dziecko?

11gusiaaa

Rekomendowane odpowiedzi

to ja raz jeszcze :)
chciałabym sie takze dowiedziec jak karmic "pulchne" dziecko czego unikac i jak podawac posiłki, czy mniejsze porcje czy wieksze odstepy czasowe itp? dodam, ze w mojej rodzinie wiekszosc osob jest przy kosci mówiąc ładnie, nie chce aby moja córka była gruba a juz widze ze jej sie zaokragla brzuszek, raczki i nozki sa pulchne, nie chce aby tak było, staram sie pilnowac posilki, kontroluje to i nie bede dawala slodyczy ani nic, jak wiec karmic dziecko z tendencją do nadwagi????

Witaj, koniecznie powinnaś ustalić 5 posiłków w ciągu dnia, które maluch będzie dostawał zawsze o stałych porach. To ma naprawdę ogromne znaczenie. Dieta powinna być zróżnicowana, lekkostrawna, a wszystkie posiłki wartościowe. Piszesz, że nie podajesz słodyczy, ale pamiętaj by unikać również słodzonych napojów – zamiast nich podawaj wodę. Unikaj przekąsek w diecie dziecka, w ich miejsce podaj owoc. Zadbaj również o odpowiednią dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Przesyłam link do poradnika, w którym są przedstawione przykładowe jadłospisy dla dzieci w 2. i 3. roku życia.
https://www.bebiko.pl/themes/bebiko/download/docs/ulotka_GUM_maj_2010.pdf
Pozdrawiam serdecznie