Skocz do zawartości
Forum

Powrót do pracy, jak nauczyć niemowlaka braku piersi :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

trafiłam na Państwa forum i jestem bardzo szczęśliwa, że znalazłam tyle wyczerpujących tematów w jednym miejscu. Jestem świeżo upieczoną mamusią (Lenka to moje pierwsze dziecko) z czego wynika moje zagubienie w wielu tematach. Więc może zacznę od samego początku. Lenka 14 lutego skończyła 6 miesięcy. Urodziła się tydzień po terminie miała 62 cm. i 4510g. Aktualnie ma ok 7,5 kg., niestety cm. dokładnie nie znam, gdyż mój pediatra nie mierzy jej. Raz na moją prośbę zmierzył ją gdy miała 3 miesiące miał wtedy 71 cm., wiec jest bardzo długa. Do końca stycznia dostawała tylko i wyłącznie moje mleko (mam bardzo dużo pokarmu), jakieś dwa tygodnie przed skończeniem 6 miesiąca dostała "jelitówki" i pediatra zalecił wprowadzenie Sinlac'u, który podaję jej do dziś. Zjada codziennie całą porcję (tj. 125ml. + 7 łyżek produktu). Je z dużym apetytem. Moim problemem jest fakt, iż za miesiąc wracam do pracy, ale nadal chciałabym utrzymać laktację. Jak to "ugryźć". Pracę mam w systemie dwuzmianowym ( tydzień 8-15, tydzień 14-21). Lenką będzie w domku z babunią. Chciłabym odciągać mleko i podawać jej no właśnie z czego. Z butelką było kilka podejść, ale z powodu samozaparcia, po krótkim płaczu podałam jej pierś. Teraz już nie mamy wyboru i musiamy rozpocząć naukę. Czy ma to być butelka czy może już pora n a kubek niekapek. No i jak podczak mojej nieobecności mają wyglądać posiłki Lenki, kiedy kaszka, kiedy mleko? Jak mleko przechowywać, ściągać tegi samego dnai i trzymać w lodówce czy zamrażać ( mam kilka porcji zamrożonych po 125 ml. sprzed miesiąca, ale wiem, że z miesiąc na miesiąc mleko matki się zmienia). Jak je podgrzewać i ile może stać w temp. pokojowej. Czy podczas nauki gdy je ściągne podać odrazu. Chodzi mi o to, że ona na pewno od razu nie wypije tylko przy którymś podejściu, czy każdorazowo podgrzewać je, ściągać od nowa? Przy jedzeniu kaszki, musze ją w trakcie 1-2 razy podgrzać, gdyż lekko zimną już wypluwa.

Witam,

Do diety 6 miesięcznego malucha wprowadza się już "normalne" dania, które zastępują pokarm kobiecy pod wzgledęm składników odżywczych. Aby podtrzymać laktację należy przed wyjsciem do pracy (ranna i popoludniowa zmiana) nakarmić dziecko piersią oraz przed snem. Pomiędzy karmieniem piersią niech babcia podaje "normalne" dania (zupki jarzynowe, gotowane miesko z warzywami). Na mleku Sinlac lub innym modyfikowanym np. Bebilon2, NAN2 lub Bebiko2 można przygotować kleik ryżowy lub kaszkę ryżową czy kukurydzianą, którą można podać łyżeczką lub butelką ze smoczkiem lub kubkiem niekapikiem. Tak więc nie ma potrzeby odciagania mleka z piersi, no chyba że Pani by czyła dyskomfort w postaci bolacych piersi czy cieknacego mleka.
Po odciągnieciu mleka można je przechowywać w lodówce najlepiej nie dłużej niż 24 godziny.
Jeżeli chodzi o mleko,które zostało zamrożone ponad miesiąc temu to proszę go nie podawać dziecku, gdzyż moze wystąpić zatrucie pokarmowe.

Propozycja posiłków (ranna zmiana)

godzina 6.30 karmienie piersią
godzina 9.30 jabłuszko tarte lub marchewka
godzina 12.00 miesko z indyka + warzywo
godzina 15.00/ 16.00 karmienie piersią
godzina 18.00 Sinlac z kleikiem ryżowym
godzina 21.00 karmienie piersią

Propozycja posiłków (popołudniwa zmiana)

godzina 6.30 karmienie piersią
godzina 9.30 jabłuszko tarte lub marchewka
godzina 12.00 karmienie piersią
godzina 15.00 mięsko z indyka + warzywo
godzina 18.00 Sinlac z kleikiem ryżowym / kisiel
godzina 21.00 karmienie piersią

Witam Pani Aneto ponownie,

dziękuję za ostatnie rady. Bardzo mi pomogły. Mam jednak jeszcze pytanie. Wprowadziłam jednak Lence mleko modyfikowane (Bebilon 2), z tej racji, iż przy próbach nauki picia przez butelkę moje mleka, sam etap odciągnięcia pokormu laktatorem był koszmarem. najwiękcej zleciało 20 ml. i to z wielkim bólem, dlatego stwierdziłam, że jeśli już karmiłam 6,5 miesiąca nie stanie sie jej wielka krzywda jak przejdziemy na mleko modyfikowane. Pediatra dał mi saszetki bebilonu 2, takie na próbę, ale poradził by karmienie nim było tylko dokarmianiem, by nadal podtrzymać laktację i przystawiać małą do piersi. Tylko jej kilka problemów, model karmienia, która Pani przedstawiła mi wyżej nie zawsze będzi emógł byc spełniony gdyż tydzień kiedy bede na zmianę popołudniową karmienie wieczorem piersią raczej nie bedzie możliwe, gdyz ja będe wracała do domku ok 21,30 a mała czasem już o 19.30 śpi i wstaje najczesciej ok 7.30 , i tu jest kolejny klopot gdyż o tej godzinie w tygodniu na rano bede juz w samochodzie i tez nie zawsze zdaze jaj nakarmic. Karmienie butelka nie idzie az tak źle jak sie spodziewałam, ale nie idzie również idealnie :/ dziś pobiła rekord i wypiła 80 ml.!!!! ale to po wielkich boja przy wturowaniu teletubisów :( i tu pytanie, dziś jak wstała o 7,00 dostala pierś, o 9 zrobiłam jej mleko nie wypiła nic (była już zmeczona i marudna i wtedy najtrudniej jej podac butelka), wstała o 13 i podalm jej znów butlę wypiła 80ml. i pytanie teraz na obiadek powinnam jej dać zupkę (zjada już po całym słoiczku jarzynowej, jadła już brokułu, je deserki) czy znów podac jej mleko, bo później jeszcze do jedzenia mamy kaszke, czasem jeszcze zje porcje deserku i wieczorek mleko pewnie z piersi. Ile ona musi wypić tego mleka w ciągu dnia (tylko problem, że ja nie wiem ile ona z piersi wypija), zeby zaspokoic wszelkie potrzeby. Czy na siłe wciskać jej butelke. Nie chcę robic tak ze jak nie cche butelki zeby podac jej cos innego, tym bardziej piers, bo nauczy se wymuszac :( POMOCY!!!!! a i ost, pytanie czy niewypite mleko modyfikowane można odgrzać w mikrofali i podac później? i czy mogę je przyzadzac z wody mineralne podgrzanej do odpowiedniej temp. w miekrofali?

Witam,

Godziny które podałam są bardziej dla Pani orientacji.
Spokojnie może Pani zamienić karmienie piersią o tej godzinie o której wraca Pani do domu lub przed wyjściem z domu.

Karmienie piersią dla dziecka 7 miesięcznego nie stanowi już głównego źródła pozywienia. Jeśli Pani pracuje na rano to małą nakarmi Pani piersią po powrocie do domu oraz przed snem. Kiedy na zmianę popołudniową to rano i przed wyjściem z domu, a zupka się przesunie.

Propozycja posiłków (ranna zmiana)

godzina 7.30 bebilon2 + kleik ryżowy lub kukurydziany
godzina 9.30 - 10.30 jabłuszko tarte lub marchewka
godzina 12.00 - 13.00 miesko z indyka + warzywo
godzina 15.00 - 16.00 karmienie piersią + Bebilon2
godzina 17.00 - 18.00 banan / kaszka np. Bobovita lub Nestle
godzina 19.00 - 20.00 karmienie piersią

Propozycja posiłków (popołudniwa zmiana)

godzina 7.30 -8.00 karmienie piersią + Bebilon2
godzina 9.30 -10.00 jabłuszko tarte lub marchewka lub banan
godzina 12.00 -13.00 karmienie piersią + Bebilon2
godzina 15.00 - 16.00 mięsko z indyka + warzywo
godzina 19.00 - 20.00 kaszka Bobovita lub Nestle/ mleko Bebilon2 + kleik ryżowy lub kukurydziany

Po karmieniu dziecka piersią proszę zawsze dokarmić dziecko mlekiem Bebilon2.
Przy schemacie sztucznego żywienia niemowlat 7 miesięczne dziecko powinno wypijać około 3 x 180ml mleka, ale to jest tylko schemat, każde dziecko jest inne i musi Pani obserwować dziecko czy jest głodne (np. marudzi, płacze). Jeśli mała nie chce jeść proszę na siłę nie wmuszać jej mleka z buteli, można sprawdzić czy jest dokładna dokarmiając ją piersią na godzinę po bananie, czy jabłuszku.

Mleka modyfikowanego nie można ponownie pdgrzewać!! - grozi zatruciem pokarmowym.
Do przygotowania mleka modyfikowanego proszę urzywać wodę źrodlaną (do 500mg/ l składników mineralnych) np. Żywiec, Kropla beskidu, Mama i Ja. Woda przed podaniem dziecku powinna zostać przegotowana. Możn to uczynić w mikrofali (gotując ją około 3 - 4minut).