Skocz do zawartości
Forum

Jak oduczyc picia mleka w nocy???

Sparklers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Moj roczy syn nadal budzi sie 2 razy w nocy.Usypia natychmiast jedynie po dostaniu butli z mlekiem.Probowalismy oduczyc go jedzenia w nocy poprzez stopniowe zmniejszanie pokarmu (20ml mniej kazdej nocy)czego nastepstwem zazwyczaj jest ciagly placz,az nie usnie ze zmeczenia.Kubus wipija w nocy 2 razy po 260ml mleka i tylko wowczas spi spokojnie.Nie wiem w jaki sposob moglabym oduczyc go jedzenia w nocy.W dzien je zazwyczaj kaszke ryzowa lub kasze manna na sniadanie,mieso z warzywami i ryzem lub kasza gryczana badz ziemniakami na obiad,owoce w ciagu dnia,butle mleka z kleikiem przed pojsciem spac.Musze zaznaczyc,ze nie dajemy mu przetworow mleczyn z powodow nietolerancji laktozy.Pozatym jest bardzo aktywnym dzieckiem i dosc duzym jak na swoj wiek,bo wazy 12kg.Zastanawiam sie czy nie budzi sie wiec z glodu.Nie wiem juz co robic.Pomocy

Witam,

Pani syn budzi się w nocy, ponieważ jego organizm sie już do tego przyzwycził oraz do przyjmowania posiłku o tej porze.
Nie wiem o której godzinie Pani syn chodzi spać, jak długo śpi, o której wstaje oraz jak dużo mleka z kleikiem wypija przed snem.
Mam wrażenie ze dziecko w ciagu dnia je za mało, nie dojada sie do syta i nadrabia to w nocy. Roczne dziecko juz powinno przesypiać całą noc bez potrzeby spożywania posiłków.

Można spróbować kilku sposobów aby temu zapobiec:

1. Położyć dziecko spać 1 - 2 godziny później niż zazwyczaj, a tuż przed snem podać mu kaszkę na mleku taką gęściejszą aby był bardziej sycąca. Jeżeli obudzi sie w nocy należy podać mu wodę.

2. W ciagu dnia należy dziecku podawać 5 posiłków o małych objetościach, najlepiej o tych samych porach.

Na sniadanie proszę podawać kaszkę, na 2 śniadanie owoce, lub kisiel ze startym jabłuszkiem, na obiad mięso najlepiej z indyka gotowane lub duszone, kaszę jeczmienną gryczną oraz surówki oraz kompot lub sok do picia. Podwieczorek moze stanowić batonik musli, biszkopty polane galaretką (można zrobić samemu), pieczywo ryżowe z dżemem. Z kolei na kolację wspomniana przeze mnie kaszka.

Co do nietolreancji laktozy to przetwory takie jak jogurt naturalny (ale bez dodatku mleka w proszku np. danone, grecki), kefiry oraz ser twarogowy zawierają minimalne ilości laktozy lub wogóle, ponieważ bakterie fermentacji mlekowej ją metabolizują do kwasu mlekowego. Proszę spróbować podać dziecku 2 -3 łyzku jogurtu naturalnego (przeczytać skład czy nie zawiera dodatku mleka w proszku) i obserwować reakcje.

Kiedy będzie ok, można podawać owoce z 2 -3 łyżeczkami jogurtu, łączyć jągurt z galaretką jako propozycja na podwieczorek.