Skocz do zawartości
Forum

Sen trzylatki

adriana8899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam problem ze snem mojej córci. W styczniu mała kończy 3 lata. Od ponad roku nie je i nie pije w nocy. Od kilku miesięcy, nawet na noc nie używamy pieluch.
Malutka zasypia ok 20-21(nie śpi już w dzień). Ok północy budzi się ze strasznym płaczem. Nie można jej uspokoić. Dopiero jak się wypłacze-ok 2min-to usypia znów, trzymając mnie za rękę. Ok 3. przychodzi do naszego łóżka i śpi do 7-8. Jeśli odłożę ją do jej łóżka to po 20minutach wróci. Kiedyś bawiłyśmy się tak do rana.
Jestem już wykończona. Od trzech lat nie przespałam ciągiem dłużej niż 3h.
Mała ma swój pokój z "dorosłym" łóżkiem, ale jak tam śpi to jest jeszcze gorzej. Niezależnie czy ciemno, czy świeci lampka nocna.
Co mogę zrobić żeby w końcu się wyspać?

Witam,

zastanawiam się jaka może być przyczyna nocnych pobudek Pani córki. Czy cos sie zmieniło w jej otoczeniu? Poszła do przedszkola? Ktoś wyjechał? Nastąpiła jakaś zmiana? Ogląda bajki w telewizji?

Za pewne jej psyche bardzo intensywnie pracuje skoro budzi się z płaczem i potrzebuje ukojenia z Pani strony. Może warto na krotki okres przenieśc małej łóżeczko do Państwa sypialni? A może warto zaangazować męża w nocne spacery do córki?

Czasami warto tez przyjzeć się temu co je córka. Jesli w jej pozywieniu znajduje sie duzo składników pobudzajacych ( E-102, 104, 110, 122, 124, 129) moze to przekładac się na jej sen.

Na pewno warto zadbać o to, by przed snem było dużo przytulanek, głasków i spokojnych historyjek opowiadanych przez Panią lub tatę.

pozdrawiam
Joanna Kruszyńska-Buryta