Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

katja79
Ewciaa
jeszcze ZUza się mało rusza już całkkiem zwariuje chyba zaraz

Ewciu nie martw sie moja mala tez niemrawa chociaz ostatnio mam wrazenie ze chyba bardziej urosla bo choc ruchy sa delikatne to czuje ja wyraznie u Ciebie tez tak jest?

katja ja czuje czasem kopniaki a częściej nadal przesuwanie dop skórą wyczuwalne tylko ręką lub widoczne jak odsłonie brzuszek a czasami przez zwetr widać,, czasami się tak wypnie że mam jakby taki guz z prawej strony nie wiem jaka to część ciała,ale powiem Ci że czuje ją czasami nawet 5 palców nad pępkiem także chyba rośniee

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

mama2
To i ja sie witam ..dzis o 4 rano sie obudziłam i godzine nie spałam . Wiem ze to straszne ale powiem ze czasem jestem juz tak zmeczona ruchliwoscia moje synka:36_19_3: ...Jego ruchy sprawiaja mi taki bol ze modle sie kiedy przestanie. Oczywiscie nie wszystkie ale kilka razy dziennie daje tak popalic ze słow brak.....:36_11_20::36_11_20:

Patka pewnie ze seks lepszy ale ja akurat mam ciche dni z mezem:aku:
i nie mysle o seksie z tym gnomem :8_1_222:wole okna umyc.
O ktorej masz wizyte w poniedzialek?? bo ja tez mam w poniedzialek o 13.30

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty . a dzis w tv powiedzieli ze zima potrwa u nas napewno do konca marca :snow2:.....ozesz k.......a

o masz nastepna ranna ptaszyna a ja spie rano jak zabita:36_2_49:

a co do ruchów Maksia to ja moglabym sie czasem zamienic zeby Ci ulzyc a ja chetnie przyjelabym na klate taki lomot od swojej Mai:smile_jump:

A to mycie okien to trzeba chyba recznie wybic Ci z glowy...:36_2_49::36_2_49::36_2_49:

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
Ewciaa
katja79

o losie babeczki az mi gesia skórka wyskoczyla jak pomysle ze te pojawiajace sie bóle moga w koncu byc tymi ostatnimi :36_2_49::36_2_49:

katja nawet tak nie myśl ja przed końcem 37 tygodnia nie zamierzam rodzić, nie pozwole córce wyjść wcześniej

no ma sie rozumiec, ale przyznasz chyba ze teraz te bóle brzmia jeszcze bardziej niepokojaco...a suwaczki pedza:36_2_15:

oj tak jak tylko mam bóle i nawet dziś jak pierwszy raz poszłam do ubikacji z biegunką o 4 nad ranem to sobie myślałam :"co już?????" strach miałam w oczach
ale chyba biegunka to nie oznaka porodu

mama2
Lutka rozumiem jak sie czujesz ...lekarka sie zachowała durnie i tyle ale jesli cie to pocieszy to uwie\rz mi ze moj syn od jakiegos czasu rusza sie nagle "zrywnie" jak to napisałas i bardzo gwałtownie, ruchy sa czasem takie agresywne ze az sie boje i zastygam czy zle sie to nie skonczy.:36_19_3: Nie sa to zwykle przeciagania pod skora czy kopniaki ale taki mocne silne nagle ruchy ktore trwaja dosc długo. Dlatego pierwsze moje pytanie w pon. do lekarza bedzie czy jak jest taki ruchliwy czy grozi mu okrecenie sie pepowina...i ciekawa jestem czy mozna to sprawdzic na usg

Szymek tak się rusza nieod wczoraj, tylko od miesiaca albo i dłuzej, wieć pewnie ma taki sposób poroszania się - to mni euspokaja. Ale mimo wszystko ....

Ewciaa
katja79
Ewciaa
jeszcze ZUza się mało rusza już całkkiem zwariuje chyba zaraz

Ewciu nie martw sie moja mala tez niemrawa chociaz ostatnio mam wrazenie ze chyba bardziej urosla bo choc ruchy sa delikatne to czuje ja wyraznie u Ciebie tez tak jest?

katja ja czuje czasem kopniaki a częściej nadal przesuwanie dop skórą wyczuwalne tylko ręką lub widoczne jak odsłonie brzuszek a czasami przez zwetr widać,, czasami się tak wypnie że mam jakby taki guz z prawej strony nie wiem jaka to część ciała,ale powiem Ci że czuje ją czasami nawet 5 palców nad pępkiem także chyba rośniee

Ewciu no cóz moge napisac jak nie to co zwykle czyli:36_2_15: tez malutka cos wypina ale zielonego pojecia nie mam co to moze byc:36_2_13: wlaczcie tvn!

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
Ewciaa
katja79

Ewciu no cóz moge napisac jak nie to co zwykle czyli:36_2_15: tez malutka cos wypina ale zielonego pojecia nie mam co to moze byc:36_2_13: wlaczcie tvn!

oglądam od rana TVN jakie słodkie te bliźniaki :)

Ewciaa
katja79
Ewciaa

katja nawet tak nie myśl ja przed końcem 37 tygodnia nie zamierzam rodzić, nie pozwole córce wyjść wcześniej

no ma sie rozumiec, ale przyznasz chyba ze teraz te bóle brzmia jeszcze bardziej niepokojaco...a suwaczki pedza:36_2_15:

oj tak jak tylko mam bóle i nawet dziś jak pierwszy raz poszłam do ubikacji z biegunką o 4 nad ranem to sobie myślałam :"co już?????" strach miałam w oczach
ale chyba biegunka to nie oznaka porodu

sama biegunka nie, ale jeśli towarzyszą jej skurcze macicy to organizm już moze sie oczyszczać przed porodem. Ale skoro nie ma skurczy to jest ok :)

mama2
To i ja sie witam ..dzis o 4 rano sie obudziłam i godzine nie spałam . Wiem ze to straszne ale powiem ze czasem jestem juz tak zmeczona ruchliwoscia moje synka:36_19_3: ...Jego ruchy sprawiaja mi taki bol ze modle sie kiedy przestanie. Oczywiscie nie wszystkie ale kilka razy dziennie daje tak popalic ze słow brak.....:36_11_20::36_11_20:

Patka pewnie ze seks lepszy ale ja akurat mam ciche dni z mezem:aku:
i nie mysle o seksie z tym gnomem :8_1_222:wole okna umyc.
O ktorej masz wizyte w poniedzialek?? bo ja tez mam w poniedzialek o 13.30

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty . a dzis w tv powiedzieli ze zima potrwa u nas napewno do konca marca :snow2:.....ozesz k.......a
Ale za to moze swieta w tym roku beda sloneczne i pogodne. Niewazne ze teraz zimno. Wazne, zeby w maju bylo ladnie jak bedziemy z maluchami na pierrwsze spacerki wychodzic.

lutka
Dzieńdobry kobietki. Dziś zanim poczytam co naskrobałyście muszę się wyżalić :(

Wczoraj w szkole rodzenia położna opowiadała o porodzie, o tym jak się zaczyna itp. Wspomniała o tym, ze jeśli ruchy nagle stają się słabsze lub takie zrywne-szybkie i nagłe to trzeba powiadomić szybko lekarza lub jechac na izbę przyjęć. Po zajęciach podeszłam do niej mówiac ze mój Szymek tak czasem sie porusza - w sensie tak szybko i zrywnie. Powiedziała ze moze taki ma styl ruchu ale zeby dla spokoju powiadomić o tym lekaka prowadzącego. Wykorzystałam fakt ze była środa i pojechałam do gabinetu mojej ginki. Weszłam razem z zapisaną dziewczyną i zapytałam lekarkę czy mogę zadac jedno pytanie. Powiedziałam co i jak. ona zapytała który to tydzień, pogłaskałą po brzuchu i stwierdziłą zeby się neipotrzebnie nie denerwować i ze wszytsko jest ok. Wyszłam, podziękowałam i chwilę później się rozwyłam jak bóbr. Mogła chociaż zaproponowac USG kontrolne - zeby mnie uspokoić - poczekałabym przeciez i weszłabym jako ostatnia. A tu nic.

Dobrze ze jutro ide do innego gina, ale jak o tym pomyślę to ryczec mi się chce. Przeciez ona mnie prowadzi, kasę zostawiam u niej co miesiac, to moje pierwsze dziecko a poczułam sie totalnie zlekceważona. Byłą uprzejma jak zawsze ale stałyśmy przy otwartych drzwiach i widziałam, ze spięło ją to że weszłam z inna pacjentką. Tu chodzi o moje dziecko przeciez!!!!! Ech znów ryczeć mi się chce.

Lutka co za bezduszna kobieta z tej ginekolog :nerw::nerw:- wiesz ja myślę ze na następnej wizycie powinnaś jej powiedzieć co o tym myślisz.
Płacisz jej grubą kasę a ona cię lekceważy.
Nie płacz bo Szymuś będzie smutny - pójdziesz na USG do tego drugiego gina to wszystko się wypytaj.
Buziaki dla ciebie ogromne.:zwyrazami_milosci::zwyrazami_milosci:

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

lutka

Wczoraj w szkole rodzenia położna opowiadała o porodzie, o tym jak się zaczyna itp. Wspomniała o tym, ze jeśli ruchy nagle stają się słabsze lub takie zrywne-szybkie i nagłe to trzeba powiadomić szybko lekarza lub jechac na izbę przyjęć. Po zajęciach podeszłam do niej mówiac ze mój Szymek tak czasem sie porusza - w sensie tak szybko i zrywnie. Powiedziała ze moze taki ma styl ruchu ale zeby dla spokoju powiadomić o tym lekaka prowadzącego. Wykorzystałam fakt ze była środa i pojechałam do gabinetu mojej ginki. Weszłam razem z zapisaną dziewczyną i zapytałam lekarkę czy mogę zadac jedno pytanie. Powiedziałam co i jak. ona zapytała który to tydzień, pogłaskałą po brzuchu i stwierdziłą zeby się neipotrzebnie nie denerwować i ze wszytsko jest ok. Wyszłam, podziękowałam i chwilę później się rozwyłam jak bóbr. Mogła chociaż zaproponowac USG kontrolne - zeby mnie uspokoić - poczekałabym przeciez i weszłabym jako ostatnia. A tu nic.

Dobrze ze jutro ide do innego gina, ale jak o tym pomyślę to ryczec mi się chce. Przeciez ona mnie prowadzi, kasę zostawiam u niej co miesiac, to moje pierwsze dziecko a poczułam sie totalnie zlekceważona. Byłą uprzejma jak zawsze ale stałyśmy przy otwartych drzwiach i widziałam, ze spięło ją to że weszłam z inna pacjentką. Tu chodzi o moje dziecko przeciez!!!!! Ech znów ryczeć mi się chce.
Oj Lutka. Biedactwo. Dobrze, ze masz nastepna wizyte z USG u innego lekarza to sie uspokoisz. A lekarze tak maja niektorzy, ze nie umieja sie wczuc w myslenie ciezarnej kobiety. Tylko szkoda, ze wybrali zawod ginekologa....
Wielkie

katja79
och widze ze wiekszosc brzuszków juz smacznie spi albo tuli sie do meza a ja wlasnie skonczylam prasowanie myslalam ze ocipieje te malenkie ciuszki sa straszne tzn bardzo duzo czasu zajmuje ich prasowanie ja mialam jedna pralke i prasowalam prawie trzy godziny nie wiem jak my znajdziemy czas i sile na to jak malenstwa przyjda na swiat:36_2_49::36_2_49:
a no i dziekuje za pochwaly pokoiku milo ze tak Wam sie podobal:36_3_16:

Teraz się przykładałyśmy, bo to pierwszy raz :) Pewnie później będziemy trochę oszukiwać z tym prasowaniem :)

I tym optymistycznym akcentem witam się czwartkowo :)

lutka

no wcale sie nie dziwie ze sie zdenerwowalas chodzimy do tych swoich lekarzy i powinni byc dla nas fachowym wsparciem medycznym ale niestety rzeczywistosc jest smtna co taka kobieta jest w stanie powiedziec po obejzeniu brzuszka...dobrze ze jutro masz wizyte napewno bedzie wszystko dobrze ale co sie nadenerwujesz to Twoje...

Maja

katja79
mama2corun
kolejna lektura :D
Kalendarz ciąży - serwis eDziecko.pl
bardzo mi sie to podoba :D
dobra widze ze was niema wiec ide spac dobranos sle buziaki slodkich snow :*

bardzo fajny ten kalendarz
mama2córun trzymam kciuki za Twoja jutrzejsza wizyte, ja mam usg o 19 nie wiem jak wytrzymam caly dzien...:smile_jump::smile_jump:

Buziale grubaski do jutra:36_3_16:

To o 19 też kciuki będą. Muszę przyznać, że Wasze USG cieszą mnie prawie tak jak moje :)

lutka
Daffodil
gunia43
A to moj z dzisiaj:
Mnie na pewno opadl. Poza tym lepeij mi sie oddycha i na pecherz i nerwy kulszowe cisnie:
[ATTACH]4697[/ATTACH][ATTACH]4698[/ATTACH]

Gunia Twój bancołek też cudny, taki zgrabniutki.
I opadł na pewno, widać już miejsce pod biustem.

własnie gunia jesli już opadł, łatwiej Ci oddychac i częściej biegasz do kibelka - to nie czekaj z zakupami. 3-4 tyg i będziesz tulić Maksia w ramionach (tak mnie wczoraj położna wyszkoliła:D)
HI, Hi. Myslmy sie zawt juz tak nastawili ze za 4 tygodnie bedziemy rodzic!!!! Jaja beda jak sie okaze, ze urodze po terminie. Do szpitala torba juz dzisiaj bedzie wystawiona i wkladam do niej rzeczy. W czym zamierzacie rodzic? Ja nie wiem czy dadza mi cos w szpitalu czy wezme jakas koszulke od meza albo ta moja czarna w kropki, tez sie nadaje, bo krotka.

lutka
Daffodil
gunia43
A to moj z dzisiaj:
Mnie na pewno opadl. Poza tym lepeij mi sie oddycha i na pecherz i nerwy kulszowe cisnie:
[ATTACH]4697[/ATTACH][ATTACH]4698[/ATTACH]

Gunia Twój bancołek też cudny, taki zgrabniutki.
I opadł na pewno, widać już miejsce pod biustem.

własnie gunia jesli już opadł, łatwiej Ci oddychac i częściej biegasz do kibelka - to nie czekaj z zakupami. 3-4 tyg i będziesz tulić Maksia w ramionach (tak mnie wczoraj położna wyszkoliła:D)
A tak dokladnie to co mowila? Co prawda jutro mam wizyte i spytam lekarza czy serio opadl czy mi sie tylko wydaje. Jak na zrazie to dobrze wszystko interpretuje, ale tym razem .... no zobaczymy.

pat-k
gunia43
Jola30
O Jezu jak ja sie czuje nie spie wogule juz nie wiem co ze soba zrobic mam wymioty i bole okresowe,wstalm bo juz nawet samo lezenie mnie boli nie wiem co sie dzieje M.spi on ma mocny sen ale nie wiem jak nic mi sie nie poprawi chyba pojade na pogotowie.

Jola30 - prosze natychmiast na pogotowie. Niech Cie porzydnie przebadaja. To nie jest normlane. Ja trzymam mocno kciuki!!!!!! Bedzie dobrze.

Jola30 ja tez zdecydowanie doradzam pogotowie! to, co opisujesz nie brzmi dobrze

Zgadam się z dziewczynami w 100%.

Ewciaa
katja79
Ewciaa
witam czwartkowo
ja po nieprzespanej nocy, ciągle do ubikacji, nad ranem wstałam brzuch bolał mnie wziełam więc nospe (po raz 1 w ciąży) i znów do ubikacji i tak do tej pory prawie nie spie, brzuszek boli i jeszcze mam biegunke przepraszam że pisze o tym tu do Was ale chce się doradzić bo nie wiem co robić ,czy to normalne czy iśc do lekarza pierwszy raz tak mam odkąd jestem w ciąży:8_1_221:

oj Ewciu bidulko ja bym wyslala kogos po gorzka czekolade bo moze to nic groznego a jak nie przejdzie to wtedy bez lekarza sie nie obejdzie

katja słodka czekolada tak ale goszka fuuuu jadłam kiedyś niedobra, pije dużo wody narazie poprostu wlewam w siebie, nie wiem co pomaga na biegunke
Ewciaa - To bylo w tym linku ktopry Ci przeslalam:
LECZENIE DOMOWE
Podczas biegunki bardzo istotną rzeczą jest uzupełnianie płynów w organizmie. Należy pić wodę mineralną lub słabo osłodzoną herbatę, aby nie doprowadzić do odwodnienia lub niedoboru mikroelementów. Zatrzymać biegunkę może picie mocnej herbaty, odgazowanej coca-coli lub też jedzenie bananów. Dobre rezultaty można osiągnąć jedząc suszone czarne jagody. W przypadku biegunki należy ograniczyć napoje gazowane oraz świeże pieczywo.

pat-k
gunia43
pat-k

taaaa.... mycie, szorowanie...
mama2 i Ewcia rozumiem, ze torby do szpitala juz spakowane? skoro juz zdecydowalyscie rodzic przedwczesnie, to chodzenie po schodach tez polecaja i duzo seksu... a to duzo przyjemniejsze niz np. mycie okien.
ech, kobitki kochane...
Hej Patka. A co ty biedaku. Znow spac nie moglas... Mnie sie jakos ostatnio udaje. Ale to chyba zasluga mojej poduchy. Odkad sie w nia wtulam to nie budze sie w nocy z powodu bolu brzucha i dretwienia raz tego a raz tamtego. Do przytulania jest ostatnio duzo lepsza od meza.

ja zaluje teraz, ze nie kupilam takiej poduchy. zwinelam sobie jeszcze jedna koldre w walek i z nim spie. moj M proponuje, zeby dac mu jakies imie, bo tak glupio spac z nieznajomym hihi
a tak serio, to zoladek mi nie daje spac. kiedy mi sie ten brzuchol obnizy???

Eeee tam, upojne noce z nieznajomym też mają swój urok :hahaha:

A co do żołądków itp to dzisiaj w nocy Kuba przytulił się do mojej wątroby :8_1_221: Przespałam pół nocy na lewym boku i nagle obudziłam się z potwornym bólem brzucha, podnieść się nie mogłam. Pochodziłam trochę po domu i jeszcze gorzej, w końcu mnie cały brzuch zaczął piec. Wlazłam do łóżka i wystarczyło położyć się na prawym boku. Ból stopniowo zelżał do zera. Coś mi się wydaje, że teraz moje narządy częściej będą narażone na kontakt z moim klocusiem kochanym :)

Ewciaa
witam czwartkowo
ja po nieprzespanej nocy, ciągle do ubikacji, nad ranem wstałam brzuch bolał mnie wziełam więc nospe (po raz 1 w ciąży) i znów do ubikacji i tak do tej pory prawie nie spie, brzuszek boli i jeszcze mam biegunke przepraszam że pisze o tym tu do Was ale chce się doradzić bo nie wiem co robić ,czy to normalne czy iśc do lekarza pierwszy raz tak mam odkąd jestem w ciąży:8_1_221:

Ewcia może po prostu zjadłaś coś co tak zadziałało? Mnie się parę razy w ciąży zdarzyło bez wyraźnego powodu. Na następny dzień mijało, więc się nie martwiłam, ale gdyby trwało dłużej, to pewnie bym się do lekarza wybrała. Możesz spróbować wypić dość mocne kakao albo zjeść czekoladę (najlepiej gorzką).