Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

JolaG Nie wiem czy Ci sie to przyda, czy w ogole cokolwiek zrobisz. Napisze Ci dokladnie jak to wyglada. Nie jest to proste, przyjemne i szybkie jak robienie dziecka, ale rownie produktywne jesli rzeczywiscie desperacko szukasz pomocy socjalnej. Malo tego, zrobisz wszystko w 2 tygodnie, bo informacje o miesiecznym czekaniu sa, bez obrazy wyssane z palca. Od pieciu lat pisze do 3 magazynow o zyciu i potrzebach Polakow na wyspach. Temat benefitow i pomocy socjalnej nie jest mi obcy, tym bardziej, ze sama korzystam z niektorych ustaw prawnych w przypadku swojej rodziny.

W przypadlku Twojego meza, jesli zamkneli firme i nie dostal wynagrodzenia. Mimo starania sie o zalegle naleznosci powinien zadzwonic do Job centre i zarejestrowac sie (CLAIM FOR JOBSEEKER ALLOWANCE) od reki, co trwa ok 30-40 minut rejestruja go, po czym wyznaczaja date na podpisanie dokumentow w lokalnym biurze - trwa to nie dluzej niz 3 dni! Od dnia rejestracji juz licza sie naleznosci. W Twoim przypadku - kobiety w ciazy, lub/i matki dzieci do 12tego roku zycia nalezy Ci sie tzw. INCOME SUPPORT. Procedura jest taka sama jak w przypadku meza. Jesli nie macie dzieci i jestes ponizej 29 tygodnia ciazy nalezy zglosic sie jako Jobseeker, gdyz Income support dotyczy tylko matek malych dzieci (do 12 roku zycia) i kobiet w ciazy - terminu macierzynskiego. W momencie wizyty w JC mozesz takze claimowac o talony na mleko i odzywki dla noworodka. Nie jest to jakas laska dla biedakow, tylko normalna procedura zdrowego odzywiania Twojego przyszlego dziecka, dotyczy to takze dzieci starszych. Cale procedury w obu przypadkach trwaja do 2 tygodni. Jesli nie macie za co zyc w tym czasie (przedstawienie wyciagow bankowych) i podstawa rejestracji w JC mozecie otrzymac jednorazowa pomoc finansowa na okres czekania na ukonczenie procedur rejestracyjnych.

Co do mieszkania, nigdy nie pisalam, ze otrzymasz doclowe mieszkanie z councilu, Council jest zobowiazany Ci pomoc w szukaniu, wspolpracuja z agencjami, ktore szukaja mieszkan dla osob bedacych na zasilku i pobierajacych home benefit. Co za tym idzie rejestrujesz sie w lokalnym councilu, skladasz aplikacje o home benefit (na podstawie dokumentow z JC) no i zaczynasz procedure szukania mieszkania. Wiadomo, ze agencje i prywatne jednostki nie chca wynajmowac mieszkania ludziom, ktorzy sa na benefitach. Tu wlasnie przydaje sie pomoc cuncilu i agencji z nimi wspolpracujacych.
Tak jak pisalam, nie jest to ani proste, ani latwe, ani przyjemne. Jestescie w stanie zalatwic to w ciagu 2 tygodni. Jesli macie gdzie mieszkac (warunek, ze umowa jest na was) - zalatwianie mieszkania moze przeciagnac sie dluzej, jesli oficjalnie jestescie bezdomni (bez umowy) zalatwienie- wynajecie mieszakania i dokumentacje home benefiu bedzie trwalo duzo szybciej.
Powodzenia Jolu w zalatwianiu.

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

U Miska póki co nic nie mówią, pracuje w polskiej państwowej firmie na stałe i liczę na to, z enic się nie zmieni. Ale też ostatnio dużo o tym kryzysie myśle. Moja siostra pracuje w farmaceutycznej firmie i teraz mają zwalniać 600 osób. Jest przerazona bo 3 miesiace temu odebrali mieszkanie, są w trakcie urządzania go a kredyt brali ze frankach szwajcarskich a jak wiadomo tu cena kredytu ciągle rośnie.

lutka
U Miska póki co nic nie mówią, pracuje w polskiej państwowej firmie na stałe i liczę na to, z enic się nie zmieni. Ale też ostatnio dużo o tym kryzysie myśle. Moja siostra pracuje w farmaceutycznej firmie i teraz mają zwalniać 600 osób. Jest przerazona bo 3 miesiace temu odebrali mieszkanie, są w trakcie urządzania go a kredyt brali ze frankach szwajcarskich a jak wiadomo tu cena kredytu ciągle rośnie.

co do kredytu to faktycznie sie wpakowali:uff:

isabela
hej dziewczynki
Wstalam dzis wczesnie bo musze zrobic faworki. Kurcze, normalnie snia mi sie po nocach, chrupiace pelne pudru i pachnace faworki. Juz kiedys dawno temu robilam. Musze znalezc przepis, moze ktoras z Was ma????

Ja przepisu nie mam , jakbym robila to z internetu pewnie bym zgapila...szkoda ze jestem w pracy bo z checia bym upiekła:36_1_13:

kredyt brali 2 lata temu i wtedy to nie wygladało tak źle. Zwłaszcza, ze udąło im się kupc mieszkanie w cenie z przed tej kolosalnej podwyżki. W kraku dali jeszcze 4500 za metr, podczas gdy miesiąc później były już po prawie 6000 i szły ciągle w górę.

Witajcie moje paczusie:smile_jump: ja wczoraj tak padlam ze nie bylam w stanie sie obudzic a jak juz wstalam to bylam tak zakrecona ze sie tylko wykapalam i znów poszlam spac ten szpital wczorajszy cala energie ze mnie wyciagnal a tak poza tym to wielkie uklony dla naszych pracujacych brzuchatek:o_master::o_master::o_master: bo ja wczoraj po 9 godzinach na nogach bylam jak kon po westernie...
no ale dzisiaj juz czuje sie klawo wlasnie wrócilam ze sklepu bylam po dietetyczne rzeczy na sniadanie wiecie tak sie wczoraj nasluchalam o tej diecie cukrzycowej ze rece mi opadly...bo jednak nie moge jesc w miare normalnie mimo tego ze mialam przez ten tydzien cukier w normie:36_2_24: no i nic tlustego, smazonego, pieczonego zupy bez smietany jesli z ziemniaczkami to do drugiego dania juz zakaz nie no jest tego tyle ze szok po wczorajszym wykladzie mam wrazenie ze nie moge jesc niczego dobrego aaaa no i zupy bezwzglednie bez dodatku jarzynki typu wegeta albo kostka rosolowa czyli w moim mniemaniu woda z warzywami bo sól tez ograniczac do minimum ze wzgledu na glutaminian sodu pani sie zdziwila bo zapytalam sie jej jak takie zupy musza smakowac bo ja juz sobie takiej zupy nie wyobrazam mimo tego ze wiem ze kiedys przeciez nie bylo takich przypraw na co pani do mnie podniesionym glosem ze wciazy nalezy odstawic wszystkie produkty w których sa konserwanty i inna chemia....nie wiem czy to realne!:ehhhhhh:

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

isabela
hej dziewczynki
Wstalam dzis wczesnie bo musze zrobic faworki. Kurcze, normalnie snia mi sie po nocach, chrupiace pelne pudru i pachnace faworki. Juz kiedys dawno temu robilam. Musze znalezc przepis, moze ktoras z Was ma????

Ja się przyznaję bez bicia, że nigdy ani pączków ani faworków nie robiłam, więc nie pomogę.

katja79
Witajcie moje paczusie:smile_jump: ja wczoraj tak padlam ze nie bylam w stanie sie obudzic a jak juz wstalam to bylam tak zakrecona ze sie tylko wykapalam i znów poszlam spac ten szpital wczorajszy cala energie ze mnie wyciagnal a tak poza tym to wielkie uklony dla naszych pracujacych brzuchatek:o_master::o_master::o_master: bo ja wczoraj po 9 godzinach na nogach bylam jak kon po westernie...
no ale dzisiaj juz czuje sie klawo wlasnie wrócilam ze sklepu bylam po dietetyczne rzeczy na sniadanie wiecie tak sie wczoraj nasluchalam o tej diecie cukrzycowej ze rece mi opadly...bo jednak nie moge jesc w miare normalnie mimo tego ze mialam przez ten tydzien cukier w normie:36_2_24: no i nic tlustego, smazonego, pieczonego zupy bez smietany jesli z ziemniaczkami to do drugiego dania juz zakaz nie no jest tego tyle ze szok po wczorajszym wykladzie mam wrazenie ze nie moge jesc niczego dobrego aaaa no i zupy bezwzglednie bez dodatku jarzynki typu wegeta albo kostka rosolowa czyli w moim mniemaniu woda z warzywami bo sól tez ograniczac do minimum ze wzgledu na glutaminian sodu pani sie zdziwila bo zapytalam sie jej jak takie zupy musza smakowac bo ja juz sobie takiej zupy nie wyobrazam mimo tego ze wiem ze kiedys przeciez nie bylo takich przypraw na co pani do mnie podniesionym glosem ze wciazy nalezy odstawic wszystkie produkty w których sa konserwanty i inna chemia....nie wiem czy to realne!:ehhhhhh:

naprawde Ci wspolczuje, ja uwielbiam jesc i gotowac i dla mnie to by byla straszna kara. A pani doktor jest niepowazna...teraz kazda zywnosc zawiera chemie , sa sklepy ze zdrowa zywnoscia gdzie za słoiczek dzemu zapłacisz 12 zł!!!!!!! takze bez przesady!! ale faktycznie zupa be jarzynki,soli Bleeee. Na szczescie to tylko 2 miesiace i jak urodzisz to skonczy sie problem z cukrem:kicia:

wlasnie szukam przepisow w necie. Wiem, ze by byly chrupkie trzeba dodac alkoholu (cos dla kobiet w ciazy ;( ) a najlepiej smazy sie na smalcu z mala iloscia oleju :) ale smalcu nei mam wiec pozostaje mi olej :)

mama2corun, wielki szacun za to jak staralas sie gdy zostalas sama. Mialam podobna sytuacje gdy nas maz zostawil, ale wtedy moi rodzice bardzo mi pomagali finansowo i emocjonalnie, ja jeszcze studiowalam (u mnie byly najpierw dzieci potem konczylam edukacje)

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

katja79

Wiesz co... ja nie wiem czy ona nie ma takiego samego wykładu przygotowanego dla wszystkich kobiet, które do niej przychodzą. Nieważne czy mają cukier 145 czy 200 :uff: Skoro po godzinie masz dobry, to po jaką cholerę masz się tak męczyć?? Zupy bez soli i bez przypraw?? To tak jakbyś wypiła wodę spod gotujących się ziemniaków :36_22_1: Bleeeeeh, moim zdaniem kobieta przesadza.

gunia43
Kira89
mogę pokazać niestety tylko jedną, ta druga jest w katalogu on-line i nie da rady tak linka skopiować aby ją pokazać :( ale za to możecie mi powiedzieć co sądzicie o tej :D chciałabym w koorze wenge :)
komoda

Fajna, bo duzo szuflad. A co do koloru to meble mam w pokoju tez w takim ciemnym brazie. Mnie sie podoba.
Nie weim czy ja Wam dzisiaj pokazywalam jaka ja wybralam. Najwyzej sie powtorze. Znow z Ikei, ale jakos tam wychodzi najtaniej.
IKEA | Meble do przechowywania | Komody | ANEBODA | Komoda, 3 szuflady
Tez biala jak lozeczko i szafy. Co prawda chcialam przelamac te biele jakims kolorem albo drewniana kupic, jednak cena tej jest zbyt kuszaca.

jak śliczna zgrabniutka, ale jak dlamnie była by za mała

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

Ewciaa
jola22
Kira i Gunia komody super.:36_2_25:
Ja w ogóle lubię meble z Ikei.
My mamy taką komodę - Made in Ikea, i jest naprawdę porządna, więc Gunia polecam.
IKEA | Meble do przechowywania | Komody | MALM | Komoda, 4 szuflady

JOLCIA Twoja super, widze że wasze ceny są niższe, to ja przepłaciłam :ehhhhhh::ehhhhhh:

Ewcia wszystko zależy od wykonania i rozmiaru. Jak większa, to od razu droższa. Poza tym dużo dopłaca się za te rynny metalowe do wysuwania szuflad. Jak widziałam w paru sklepach komody za 200-300 zł, to rynienek nie miały żadnych, te szufladki puste ledwo się trzymały i latały na boki, a co dopiero jak napakujesz tam tony dziecięcych ubranek.
I absolutnie nie piszę tu o tych komodach z Ikei, bo tych nie widziałam, więc proszę mnie źle nie zrozumieć :36_1_13:
Ale komoda komodzie nierówna, więc żeby porównywać ceny, trzeba by ją od dołu do góry oglądnąć.
My zapłacimy 480 zł za bardzo porządnie wykonaną, a to i tak dużo taniej niż w sklepach, bo robiliśmy na zamówienie.