Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

lutka

dzięki Kochana :23_30_126: tyle ze chwilowo wstrzymuję się z zakupami ciuszkowymi. Jets tego troszkę, a jeszcez nas umeblowanie całego jednego pokoju czeka, łózeczko, moja wyprawka szpitalna (tu jestem zupełnie w lesie). Wczoraj zrobiłam sobie listę ciuszków które mam na początek i stwierdziłam ze wystarczy. na 56 po 5 szt śpiochów i kaftaników (po 2 darowane), samych kaftaników na 62 mam 10 par - skąd tyle się wzięło???? śpiochy 62 - 5 par + 3 półśpiochy i 4 pajace. Są i body i czapeczki ufffffff. STOP :)

Mi wyszło 15 pajacyków rozm od 56-68 i 14 koszulek(kaftaników) i 7 par spioszków, pomijając ciuszki za to z resztą daleko w tyle:36_2_16:

http://s2.pierwszezabki.pl/020/020364980.png?7448
http://s4.suwaczek.com/200905221562.png

elwira
Witam mamuśki:)

Ja noc miałam w miarę spokojna ale co do drgawek malucha to wczoraj nie mogłam uwierzyć co się tam dzieje, Mamanasze łobuzy jakąś dyskotekę sobie chyba zrobiły.
Ewciau mnie ruchy zależą od tego co zjem i pogody:) jak jem cos słodkiego lub mięsko z serkiem to sa fikołki z radości i przy ładnej pogodzie dużo intensywnych ruchów a jak pogoda do du..... to i mały śpi więcej

Elwirko a ja sie martwie bo moj wogóle nie ma dni ospałych...cisza w brzuchu trwa najdłuzej godzine a szaleństwa trwaja ok 2 , 3 godzin i zaczyna sie zastanawiac co to bedzie jak on sie urodzi:uff: i czemu tak mało spi no chyba ze on spi i sie rusza :rowerek:

Mama2corunmoja Kinga spala rok na takim piankowym bo szybko przeszła z łóżeczka na normalne łózko, a Gabrysia 1,5roku bo wyjechaliśmy do Irlandii.

Ja czytałam opinie lekarzy na temat materacy i sa podzielone jak zwykle ale większość poleca jednak piankowe bo są wystarczająco sztywne a kokos i gryka: większe siedlisko roztoczy i za twarde.
Co do czasu ile będzie taki maluch spal na tym rożnie bywa ale myślę ze max to 2lata bo taki 2latek chce już sam mieć inne łóżeczko, uczy się żeby nie robić w majtki to i chce spać jak inne DUŻE dzieci:)

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

mama2
elwira

Ja noc miałam w miarę spokojna ale co do drgawek malucha to wczoraj nie mogłam uwierzyć co się tam dzieje, Mamanasze łobuzy jakąś dyskotekę sobie chyba zrobiły.
Ewciau mnie ruchy zależą od tego co zjem i pogody:) jak jem cos słodkiego lub mięsko z serkiem to sa fikołki z radości i przy ładnej pogodzie dużo intensywnych ruchów a jak pogoda do du..... to i mały śpi więcej

Elwirko a ja sie martwie bo moj wogóle nie ma dni ospałych...cisza w brzuchu trwa najdłuzej godzine a szaleństwa trwaja ok 2 , 3 godzin i zaczyna sie zastanawiac co to bedzie jak on sie urodzi:uff: i czemu tak mało spi no chyba ze on spi i sie rusza :rowerek:

podobnadzieci maja już sny kto wie? Myślę ze to nie jest zapowiedz szaleństw po urodzeniu cały czas, a może po prostu za dużo Snickersów zjada jak mama i ma spida po czekoladzie:36_1_19:

http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

elwira
mama2
elwira

podobnadzieci maja już sny kto wie? Myślę ze to nie jest zapowiedz szaleństw po urodzeniu cały czas, a może po prostu za dużo Snickersów zjada jak mama i ma spida po czekoladzie:36_1_19:

wczoraj nie było snikersa ale za to 10 kukułek

Mamaa tak poważnie to nie masz co się martwic ważne ze skacze bo problem to dopiero jak wcale się nie rusza

Pisałyście wcześniej o odciąganiu mleka , wiec ja znam taka szkole: jak maluch na początku nie zjada wszystkiego to resztę która zostaje trzeba odciągnąć do końca, później jak już zaczyna wcinać "wszystko" należny odciągnąć to co ewentualnie zostało bo pobudza sie w ten sposób produkcje mleka i jest go więcej i nie zanika a poza tym unika się bardzo bolesnego zapalenia piersi.
Jeśli nie będzie sie tego robić kanaliki którymi płynie mleko mogą sie zatkać i uwierzcie mi ból nie do zniesienia

gunia43
Daffodil
Jestem już, jestem :)
Tak późno, bo był lekki poślizg u lekarza i weszliśmy z półgodzinnym opóźnieniem, a potem jeszcze odwiedziliśmy teściową, bo aparat do mierzenia ciśnienia będzie mi teraz potrzebny. Trochę za wysokie ciśnienie mi wyszło podczas badania (140/85) i muszę teraz codziennie kontrolować. Dostałam już receptę i gdyby się utrzymywało przez 3-4 dni, to mam lekarstwo wykupić.
Ogólnie to wizyta do dupy, bo bez USG :36_17_1: Posłuchaliśmy serducha i lekarz stwierdził, że ślicznie bije i nie ma sensu robić USG, bo już chyba z 8 miałam!! Zła jestem, bo nie wiem nawet ile Kubełek waży :le:
Ale przynajmniej szyjkę mam zamkniętą, macica miękka, więc nie jest źle.

A teraz nadrabiam zaległości :)
Daffodil - NIc sie nie martw na zapas tym cisnieniem. Ja z tego powodu narobilam juz paniki i starachu sie najadlam. U mnie tez bylo wysokie dwa dni i teraz znow w normie. Ale jakby co to dobrze, ze teraz juz wyszlo szydlo z wora! Mierz ladnie i bedzie dobrze! Pewnie bedzie nizsze nastepny raz.

Mierzyłam już dwa razy i zupełnie w normie mam (120/80). Trochę się przestraszyłam, bo zawsze miałam skłonność do raczej wyższego niż niższego, ale wczoraj to był chyba tylko syndrom fartucha :)

I przy okazji tego pierwszego posta witam wszystkie mamusie :)

Ewciaa
mama2
Witam i ja po nieprzespanej nocy z przebojami:36_2_16:
Zasnełam o 2 nad ranem a juz mowie czemu .
Od 21.00 mały zrobił sie bardzo ruchliwy po ok. 2 godzinach zaczał mnie bolec dziwnie prawa strona brzucha..(Maks dalej fikał) :rowerek::rowerek::rowerek:
ok 24.00 zaczal sie tak rzucac w brzuchu ze wygladało to mi na drgawki czy co, ale sie przeraziłam bo bylo to bolesne i nieprzyjemne :36_2_16:
, obudzialm meza, polozyl rece na brzuchu i zrobil wielkie oczy i pyta czy z nim wszytsko w porzadku?? dla niego tez to nie bylo normalne :nie_mam_pojecia::nie_mam_pojecia:
, wstalam pochodzilam po pokoju z godzine i dopiero sie uspokoił....wystraszylam sie ale dzis stwierdzam ze on poprostu sie niezle bawił..ehh...:36_2_46::o_noo::o_noo:

Mama ja czyałam że te drgawki to normalne tu na forum nawet dziewczyny o tym pisały i wysyłały pytanie do eksperta możesz poszukać jak się martwisz, niektórzy to czują a niektórzy nie, ale Ci ten syn daje popalić on się świetnie bawi a WY zachodzicie w głowe, przebojowy chłopak z niego

No własnie mój synus czasem coś takiego dziwnego robi, jedyne skojarzenie jakie do tego mam to tak jakby się nagle pies szybko wytrzepał. Ale nie trwa to długo. Uznałam ze to normalne.

mama2corun
witam i ja czwartkowo ja sie wybieram na kurs holenderskiego ale czekam az moj M mnie laskawie zawiezie bo niebede chodzic na nogach i tyle!!2dni rewolucji jelitowych a on mi powiedzial ze moge sama autem jechac sama.

A jak tam zdrowko w ogole? Wnioskuje, ze lepiej. A moze w domu jeszcze jeden dzien zostaniesz, zeby sily do konca odzyskac po tych rewolucjach?

pat-k
Ewciaa
a ja właśnie miałam pytać innych bo wiem że mamy Maks szaleje na całego
czy Wy mamuski czujecie bezprzerwy w nocy swoje skarby?? ja sie budze np. ok 3 i nie czuje kłade ręce na brzuszku to czuje delikatne ruchy ale martwie sie bo one są bardzoo rzadkie i delikatne

Tosia ma faze szalenstw poznym wieczorem (podobnie jak Maksiu mamy2, ale nie az z taka moca. No ale wiadomo chlopaki silniejsze :)
Potem spokoj i okolo 5 budzi sie moja mala wiercipieta :)
Nie jest to regula, ale zazwyczaj tak wyglada. Poza tym w ciagu dnia troche brykania i troche snu na zmiane

Ewcia Szymuś jest spokojnym bobasem, często w nocy jak się budzę nie czuję go wcale, dlatego nie bardzo rozumiem to ż eniektóre z Was nie mogą psać w nocy przez dzieci. Ja tego nie doświadczylam. Myślałam ż ena tym etapie ciaży te ruchy będa mocniejsze i częstrze niż np 4 tyg temu, ale jak na mój gust są identyczne. czasem czuję go dopiero jak położę rękę na brzuchu, bo bez tego to nic bym nie wyczuła. Oczywiście nie ma dnia żebym go nie poczuła przesuwającego się , lub kilku kopniaków, ale nie szaleje jak Maksiu mamy2.Więc nie martw się :)

mama2
Od 21.00 mały zrobił sie bardzo ruchliwy po ok. 2 godzinach zaczał mnie bolec dziwnie prawa strona brzucha..(Maks dalej fikał) :rowerek::rowerek::rowerek:
ok 24.00 zaczal sie tak rzucac w brzuchu ze wygladało to mi na drgawki czy co, ale sie przeraziłam bo bylo to bolesne i nieprzyjemne :36_2_16:
, obudzialm meza, polozyl rece na brzuchu i zrobil wielkie oczy i pyta czy z nim wszytsko w porzadku?? dla niego tez to nie bylo normalne :nie_mam_pojecia::nie_mam_pojecia:
, wstalam pochodzilam po pokoju z godzine i dopiero sie uspokoił....wystraszylam sie ale dzis stwierdzam ze on poprostu sie niezle bawił..ehh...:36_2_46::o_noo::o_noo:

mama2. Ty to masz przygody. A twoj Maks! Tylko pozazdroscic mu sily!!!!
Moj juz tez coraz bardziej fika. Dzisiaj rano mial po dluuugiej przerwie znow czkawke. I widac od razu, ze urosl, bo brzuchem calym mi tak tarmosilo, jakby mnie rytmicznie kopal dosc mocno.
Oj, te chlopaki!!!!

elwira

Elwira- faltycznie. Ja tez widze zaleznosc miedzy pogoda a aktywnoscia mojego malucha. Ostatnio cisnienie wyzsze niz wczesniej i maly serio sie ozywil. Wczoraj cala niemal noc brykal. Zasnelam w rytm kopniakow. MOje malenstwo.

pat-k
Daffodil
isabela
moje corki mnie wlasnie uswiadomily, ze nasza waga jest popsuta i dodaje 3kg. Bylam zdziwiona, ze przytylam az 3kg w ciagu 10 dni. Wychodzi na to, ze od poczatku ciazy mam na plusie jednak 9 kg, dobrze ;)

Fajnie by było, gdyby nasza waga też okazała się zepsuta... ale chyba nie ma co na to liczyć :36_2_15:

a nasza zepsuta juz od miesiaca i mam jeden stres z glowy :uff:

w srode 18tego mam wizyte, wtedy mnie zwaza i wyda sie ile przytylam :16_3_46:

A ja bym chciała, żeby działała, tylko żeby nagle okazało się, że dodaje 5 kg :hahaha:

Dzisiaj przekonałam się, że we mnie mnóstwo wody siedzi. Przez ostatnie dni jakieś takie nogi podpuchnięte miałam, niby nie jakoś bardzo, ale jednak było widać. A dzisiaj w nocy w ubikacji byłam chyba z 5 razy, wstaję rano, nogi jak nie moje, już nie takie banie i 1,5 kg mniej na wadze :36_2_31: Tak lubię dzień zaczynać :)

Ewciaa
Daffodil
Jestem już, jestem :)
Tak późno, bo był lekki poślizg u lekarza i weszliśmy z półgodzinnym opóźnieniem, a potem jeszcze odwiedziliśmy teściową, bo aparat do mierzenia ciśnienia będzie mi teraz potrzebny. Trochę za wysokie ciśnienie mi wyszło podczas badania (140/85) i muszę teraz codziennie kontrolować. Dostałam już receptę i gdyby się utrzymywało przez 3-4 dni, to mam lekarstwo wykupić.
Ogólnie to wizyta do dupy, bo bez USG :36_17_1: Posłuchaliśmy serducha i lekarz stwierdził, że ślicznie bije i nie ma sensu robić USG, bo już chyba z 8 miałam!! Zła jestem, bo nie wiem nawet ile Kubełek waży :le:
Ale przynajmniej szyjkę mam zamkniętą, macica miękka, więc nie jest źle.

A teraz nadrabiam zaległości :)

Dafffodil mierz ciśnienie a napewno będzie wszytsko dobrze, ważne że z Kubusiem wszytsko dobrze,napewno duży chłopak z niego i za miesiąc sie dowiesz, a kiedy masz następna wizytę??

7. marca, ale nie u mojego lekarza. Idę do takiej babki, u której byłam w 12. i 20. tygodniu i która zajmuje się głównie USG genetycznymi. A później z wynikami do mojego lekarza na 10. marca.

mama2

Mama biedulko jak nie choroba Cię wymęczy, to synuś :36_2_31: Chyba chciał powiedzieć: Kochani rodzice, przyzwyczajajcie się do takich atrakcji, już niedługo każda noc będzie tak wyglądać :hahaha:

Daffodil
pat-k
Daffodil

Fajnie by było, gdyby nasza waga też okazała się zepsuta... ale chyba nie ma co na to liczyć :36_2_15:

a nasza zepsuta juz od miesiaca i mam jeden stres z glowy :uff:

w srode 18tego mam wizyte, wtedy mnie zwaza i wyda sie ile przytylam :16_3_46:

A ja bym chciała, żeby działała, tylko żeby nagle okazało się, że dodaje 5 kg :hahaha:

Dzisiaj przekonałam się, że we mnie mnóstwo wody siedzi. Przez ostatnie dni jakieś takie nogi podpuchnięte miałam, niby nie jakoś bardzo, ale jednak było widać. A dzisiaj w nocy w ubikacji byłam chyba z 5 razy, wstaję rano, nogi jak nie moje, już nie takie banie i 1,5 kg mniej na wadze :36_2_31: Tak lubię dzień zaczynać :)
Daffodil - MNie sie tez czesto zdarza. Ja wogole mam taka tendencje, z kuli mojej tarczycy- mam niedoczynnosc i woda lubi mi sie czasami zbierac.
Ale w ciazy, na szczescie, nie mam jakichs dodatkowych z tym problemow. Czasami jestem spuchnieta, a czasami nie. Nie wiem od czego to zalezy. Chyba od hormonow. Zauwazylam, ze jak spuchnieta jestem to czesto biust mam tez nabrzmialy i humorek pt. bez kija nie podchodz!
Ale generalnie nie jest zle!
No i te wizyty w WC. Pije szklanke wody np. a latam piec razy jakbym wypila wiadro!!!!!

Ewciaa
a ja właśnie miałam pytać innych bo wiem że mamy Maks szaleje na całego
czy Wy mamuski czujecie bezprzerwy w nocy swoje skarby?? ja sie budze np. ok 3 i nie czuje kłade ręce na brzuszku to czuje delikatne ruchy ale martwie sie bo one są bardzoo rzadkie i delikatne

Ja czuję w zasadzie za każdym razem jak się obudzę, ale nie są to bardzo silne ruchy. Raczej zmiany pozycji niż kopniaki.

mama2
elwira

Taki mały lunatyk :)