Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

lutka
Znalazłam to:

Najwięcej żelaza zawiera: wątroba cielęca, sól z Wieliczki, , suszone morele, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, rodzynki, razowy chleb
Zawartość żelaza w 100g:

Śliwki suszone – 3,9 mg
Rodzynki – 3,3 mg
Daktyle suszone – 2,1 mg
Jeżyny, maliny, porzeczki – 0,9 mg
Winogrona, brzoskwinie – 0,8 mg
Banany – 0,6 mg
Jabłka , gruszki – 0,3 mg
Wiśnie , grejpfruty – 0, 2 mg
Czekolada – 20 mg

więc może nie będę musiała żywić sie samym mięsem :D

i to:

100g buraka średnio zawiera:
żelazo – 1,3 mg
Napój z buraka

Przygotowanie:
Pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy pokroić w kawałki i przepuścić przez sokowirówkę. Dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny. Doprawić do smaku miodem.
Stosowanie:
Osoby z anemią i cierpiący na nadciśnienie powinny pić po pół szklanki soku codziennie.

Żeby mi tylko ciśnienia nie obniżyło, bo za wysokie to ono nie jest.

Mnie się najbardziej ten akapit z czekoladą spodobał :)
Wątróbki nie jedz, bo bardzo dużo witaminy A zawiera.

mama2
Ja sie melduje jako druga:36_4_10:
Katja siedze w parcy i makijaz rozmazany jak czytam twoje posty....Najwazniejsze ze Majeczka ma sie dobrze i ze sama słyszałas jak kopie, jaka jest silna:36_1_22::36_1_22:

Isabela gratuluje zdrowej córci ...to chyba tata taki wysoki ? bedzie długonogą blondynką MNIAM :36_11_4:

tata ma 2 metry i 6 cm... Moja mlodsza corka jest najwyzsza z nas i twierdzi, ze ten wzrost to pewnie po niej ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

Daffodil
lutka
Znalazłam to:

Najwięcej żelaza zawiera: wątroba cielęca, sól z Wieliczki, , suszone morele, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, rodzynki, razowy chleb
Zawartość żelaza w 100g:

Śliwki suszone – 3,9 mg
Rodzynki – 3,3 mg
Daktyle suszone – 2,1 mg
Banany – 0,6 mg
Czekolada – 20 mg

i to:

żelazo – 1,3 mg
Napój z buraka

Przygotowanie:
Pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy pokroić w kawałki i przepuścić przez sokowirówkę. Dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny. Doprawić do smaku miodem.
Stosowanie:
Osoby z anemią i cierpiący na nadciśnienie powinny pić po pół szklanki soku codziennie.

Hi,hi mi tez Daffodil ten akapit najbardziej przypadl do gustu ale obawiam sie ze to chodzi o czekolade gorzka...:alajjj:

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

lutka
dowiem się w pn co z tym cukrem, wolę nie pytac eksperta bo do wizyty jeszcze kilka dni a tylko się zdenerwuję jesli coś nie tak.

A jakie są Wasze poziomy hemogl?

9 grudnia miałam 13,2, teraz będę robić prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, więc zobaczymy. Aż dziwne, że taki dobry wynik, bo mięsa nie jem praktycznie w ogóle. Czasem na kanapce na śniadanie udaje mi się coś przemycić, na obiad robię sporadycznie, trochę podłubię i moja porcja ląduje na talerzu męża.

isabela
mama2
Ja sie melduje jako druga:36_4_10:
Katja siedze w parcy i makijaz rozmazany jak czytam twoje posty....Najwazniejsze ze Majeczka ma sie dobrze i ze sama słyszałas jak kopie, jaka jest silna:36_1_22::36_1_22:

Isabela gratuluje zdrowej córci ...to chyba tata taki wysoki ? bedzie długonogą blondynką MNIAM :36_11_4:

tata ma 2 metry i 6 cm... Moja mlodsza corka jest najwyzsza z nas i twierdzi, ze ten wzrost to pewnie po niej ;)

no prosze to juz wszystko jasne jessssuuu 2 metry!!!!:uff2:

pat-k
lutka
No widzisz, przy Twoim zdecydowanym plusem jest waga dzieca (az do 18 kg). Tylko nie widzę zeby oparcie miał regulowane.

hmm... na Twoim przynajmniej wyraznie jest pokazane, ze rozklada sie do pozycji lezacej. i tanszy.
no nic, pomysle, jest jeszcze troche czasu.
A maty edukacyjne bedziecie kupowaly?

Ja mam zamiar kupić, ale to chyba jeszcze nie teraz. Jak już się dzidziuś urodzi, to będzie czas, bo i tak malucha się od razu na to nie kładzie.

lutka
Isabela o kurde, nie mówiłaś ze spotykałas sie z Prokopem :D

a Ty ile masz wzrostu?
hehhehe ja mam 160. Zawsze lubilam wysokich panow ;)
Moj ex maz mial 197. Ale to sie wyrownuje, starsza corka jest dokladnie mojego wzrostu, Pola ma 167 i rzeczywiscie typ modelki, ile by nie zjadla to szczuplaczek z nogami az do nieba ;). Jak to dziewczyny mowia "w szpilkach pod pacha parnera matki mozna przejsc"

mama2
lutka
ile macie kocyków? ja narazie jeden polarkowy w miare duży, miękki becik który w razi eczego można rozłożyć na kołderkę i chyba nie trzeba mi więcej co? Niby na liście miałam 2 kocyki, ale stwierdziłam ze nie ma sensu kupowac drugiego.

ja tez mam jeden cienki kocyk i becik ale po corce mi został jeszcze jeden taki gruby mysle ze tez sie przyda

Ja mam jeden cienki kocyk, rożek i becik. Myślałam, żeby jeszcze jeden kocyk kupić.

katja79
Daffodil
lutka
Znalazłam to:

Zawartość żelaza w 100g:

Śliwki suszone – 3,9 mg
Rodzynki – 3,3 mg
Daktyle suszone – 2,1 mg
Banany – 0,6 mg
Czekolada – 20 mg

i to:

żelazo – 1,3 mg
Napój z buraka

Przygotowanie:
Stosowanie:

Hi,hi mi tez Daffodil ten akapit najbardziej przypadl do gustu ale obawiam sie ze to chodzi o czekolade gorzka...:alajjj:

A to pech, gorzkiej nie lubię :36_8_3:

Daffodil
mama2
lutka
ile macie kocyków? ja narazie jeden polarkowy w miare duży, miękki becik który w razi eczego można rozłożyć na kołderkę i chyba nie trzeba mi więcej co? Niby na liście miałam 2 kocyki, ale stwierdziłam ze nie ma sensu kupowac drugiego.

ja tez mam jeden cienki kocyk i becik ale po corce mi został jeszcze jeden taki gruby mysle ze tez sie przyda

Ja mam jeden cienki kocyk, rożek i becik. Myślałam, żeby jeszcze jeden kocyk kupić.

czym się różni rożek od becika?

lutka
Ewciaaa podjęliście jakąś decyzję w sprawie mieszkania?

Dziewczyny wracając do wagi. Przeciez wszystko też zalezy od wzrostu. Ja mam 160 więc to 8 kg to sporo jak na taki wzrost. mama ma 175 i tylko 5,5 kg.

Ja mam 169 i u mnie widać te 8 kg. Chociaż nie wiem czy opuchlizna się trochę nie dokłada, bo rano wyglądam zdecydowanie lepiej niż wieczorem.

Daffodil
lutka
Ostatnim razem jak robiłam, a było to w listopadzie tez miałam 13,5 . Kuźwa.

To pewnie mnie teraz też poleci. Chyba spróbuję nadrobić przed badaniami :)
Chociaż wcinam takie żelazowe rzeczy. Np żółtko jajek też ma sporo, możesz z jajkami spróbować.

akurat z jajka wolę białko :D

mama2
dziewczyn czy wy tez jestescie ciagle głodne , bo ja ostatnio nie daje sobie rady z apetytem , moglabym jesc na okraglo ....zjadlam juz 3 kromki serek wiejski mleko z płatkami i czuje jakbym NIC nie zjadła. To jest okropne!!:uff2::uff2:
Czy wy duzo jecie?

mama, ja mam podobnie, ale nie moge zjesc duzo na raz. Ale wciaz cos "podjadam". Pije tez duzo sokow, one zatykaja i maja duzo witamin, ciesze sie, ze cukier mi nie podskoczyl :)

mama2
dziewczyn czy wy tez jestescie ciagle głodne , bo ja ostatnio nie daje sobie rady z apetytem , moglabym jesc na okraglo ....zjadlam juz 3 kromki serek wiejski mleko z płatkami i czuje jakbym NIC nie zjadła. To jest okropne!!:uff2::uff2:
Czy wy duzo jecie?

mama2 ja niestety tez tak mam moglabym ciagle cos wcinac dlatego obawiam sie co ze mna bedzie za trzy miesiace bo przy takim apetycie to chyba nie bedzie za rózowo:36_2_13:

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja