Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

jola22
elwira
Witam mamuśki:)

po wczorajszej wizycie u lekarza jakoś już nie miałam czasu i nastroju na forum:(
z Adasiem wszystko super, nie ma już wody w jąderkach (miał trochę zaraz po urodzeniu), bioderka super i wagowo też dobrze 8700g i 70cm :)

Gabrysia ma małą niedowagę:( nawet na siatce centylowej jest na samym dole ale poza tym wszystko dobrze

najbardziej zdołowały mnie badania Kingi , waga super ale wzrost :((( nie mieści się nawet w centylach musimy zrobić badania hormonalne wzrostu i badania stawów , nie ma jakiś dysproporcji typu za duże dłonie czy głowa bo było by jeszcze gorzej ale rozstępy na pośladkach i biodrach świadczą o za szybkim wzroście co teraz może nie być problemem ale później stawy mogą ja bolec co przy wysiłku fizycznym jaki ma nie wróży nic dobrego

Elwira Adaś niezłą ma wagę - szczerze to nie wygląda na prawie 9 kg.
Gabrysia musi zasięgnąć rady brata jak dobrze się odżywiać.
A jak wyglądają takie badania hormonalne ??? No i czy można jakoś wyregulować ten wzrost ???
Elwira czy ty byłaś w Irlandzkiej przychodni, czy u polskiego lekarza ???- bo widzę że przebadali ci dzieciaki konkretnie.

w polskiej przychodni bo robili promocje:) i bilans dla dzieci i sprawdzenie zębów za darmo ,a to jak wygląda takie badanie hormonalne nie mam pojęcia , lekarz mówił też coś o prześwietleniu stawów żeby zobaczyć jak sie rozwijają

moja siostra ma sie wszystkiego dowiedzieć i jak będziemy w PL w grudniu to się za to zabierzemy

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

katja79
lutka
Ewciaa

a to przepraszam, pacuje w szkole czy jak?

nie nie, pracowała w szkole ale jest polonistką, teraz jest na emeryturze i dorabia w prywatnej klinice - pare lat temu zrobiła kurs.

a na czym polega ta metoda pracy o której pisałyscie? jesli mozna wiedziec oczywiscie:D

METODA EEG BIOFEEDBACK

W naszej placówce odbywają się zajęcia prowadzone tą metodą.

EEG Biofeedback jest metodą zaliczaną do technik neurotechnologicznych. Są to technologie wykorzystujące wiedzę medyczną, psychologiczną, pedagogiczną i bioinżynieryjną do ulepszenia funkcji mózgu.

Metoda powstała w ośrodku szkolenia astronautów NASA, następnie weszła do medycyny klinicznej.

Przy użyciu dwóch zestawów komputerowych współpracujących ze sobą, jest obrazowana i modulowana czynność bioelektryczna mózgu. Wykorzystuje się tutaj sprzężenie zwrotne między stanem psychicznym, a czynnością neurofizjologiczną mózgu. Osoba poddawana terapii, spełniając ustalone kryteria ćwiczeń gry – ma wpływ na własny obraz fal mózgowych. Kiedy wzrasta aktywność mózgu w pożądanym paśmie częstotliwości fal mózgowych, trenujący otrzymuje nagrodę w postaci wzrokowej ( wideogra przebiega pomyślnie), słuchowej (sygnały dźwiękowe), ponadto istnieje możliwość informacji dotykowej. Przy wzroście aktywności niepożądanych pasm, sukces znika

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

lutka
umyłam się i jeszcze wróciłam :)

Katja nie wiem czy dobrze wytlumaczę, bo nie znam się na tym - ewcia z pewnoscią zrobi to lepiej ale: u chorego człowieka- powiedzmy z ADHD, fale mózgowe przepływają odwrotnie niz u zdrowego, od przodu do tyłu mózgu lub na odwrot bo nie pamiętam. Ta terapia polega na sprawieniu, by fale przebiegaly prawidłowo, a robi się to za pomoca ćwiczeń. DO głowy podpinają jakies kabelki i za pomoca sily woli należy kierować gierką komputerową. Np przyblizac i oddalac od siebie kulę, czy sprawić by samochód jechał środkiem drogi. Efekty terapii sprawdza neurolog.

no sama lepiej bym nie napisała :)

jola22
O losie jakie wy trajkotki jesteście – nie nadanżam za wami.

My byłyśmy dziś z Juleczka u koleżanki i spędziłyśmy większość dnia w parku. Pogoda była przecudna. Julcia zaliczyła pierwsze bujanie w huśtawce na placu zabaw.
Powiem wam że moje dziecko odkąd wyszły jej te górne zęby to inna istotka - piszczy, wścieka się. Oby już nigdy więcej takiego płaczu.
A tak w ogóle - czy macie jakieś dobre maści na ząbkowanie ???

ja nie mam
buziaki dla Julci od cioci, biedaczka tak sie męczy

Jola30
pat-k
witajcie w sobotni poranek

u nas nocka z jedna pobudka, ale za to poranek sie zaczal o 7 :) a nie jak ostatnio o 4-5, wiec jestem wyspana i pelna energii. moze w koncu wezme sie za sprzatanie, bo rzeczy zdominowaly ludzi w naszym domu. marze o momencie, kiedy w koncu bedziemy mieli garderobe i meble kuchenne. mecza mnie juz te biwakowe warunki. i tak dziwie sie, ze juz pol roku i z niemowlakiem tak mieszkamy

ide zaraz do sasiadki po kaszke kukurydziana. jej maluch nie lubi
A u mnie juz tradycja chyba nic juz nie zmienie na drugie karmienie ok 3-4 i wylądowanie w mojm łóżku o 6 pobudka i znów kamienie i drzemka czasami do 9:36_7_9:

ja tez juz nie mialam sily łazic po nocy do Mai co godzine wiec oddelegowalam swojego M do drugiego pokoju a my z Maja jak królowe mialaysmy cale łózko dla siebie...no jeszcze kocur sie do nas podłączyl i spalismy we 3:)

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

pat-k
witajcie w sobotni poranek

u nas nocka z jedna pobudka, ale za to poranek sie zaczal o 7 :) a nie jak ostatnio o 4-5, wiec jestem wyspana i pelna energii. moze w koncu wezme sie za sprzatanie, bo rzeczy zdominowaly ludzi w naszym domu. marze o momencie, kiedy w koncu bedziemy mieli garderobe i meble kuchenne. mecza mnie juz te biwakowe warunki. i tak dziwie sie, ze juz pol roku i z niemowlakiem tak mieszkamy

ide zaraz do sasiadki po kaszke kukurydziana. jej maluch nie lubi

oj wspólczuje tego braku garderoby... jednak po jakims czasie zaczyna to czlowieka draznic ze gdzie spojrzy tam jakis karton z rzeczami wiem cos o tym. Ale macie juz zamówione cos?

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

elwira
Witam mamuśki:)

po wczorajszej wizycie u lekarza jakoś już nie miałam czasu i nastroju na forum:(
z Adasiem wszystko super, nie ma już wody w jąderkach (miał trochę zaraz po urodzeniu), bioderka super i wagowo też dobrze 8700g i 70cm :)

Gabrysia ma małą niedowagę:( nawet na siatce centylowej jest na samym dole ale poza tym wszystko dobrze

najbardziej zdołowały mnie badania Kingi , waga super ale wzrost :((( nie mieści się nawet w centylach musimy zrobić badania hormonalne wzrostu i badania stawów , nie ma jakiś dysproporcji typu za duże dłonie czy głowa bo było by jeszcze gorzej ale rozstępy na pośladkach i biodrach świadczą o za szybkim wzroście co teraz może nie być problemem ale później stawy mogą ja bolec co przy wysiłku fizycznym jaki ma nie wróży nic dobrego

Super ze Adaś zdrowiutki i ładnie rosnie, a Kingą sie nie przejmuj napewno wszystko bedzie dobrze mam dwie wysokie kolezanki które tez maja cale biodra i posladki w rozstepach po tym jak wystrzelily ze wzrostem i jest wszystko ok ale faktycznie tak jak Patka pisala niech je duzo galaretek

Maja

Matragona i mama2 śliczne awarki!!!Ja też powinnam już zmienić!

Lenka "PIĘKNY LOCZEK"już niedługo razem do fryzjera będziecie chodziły!

Jola22oj oj nie zazdroszcze że Julcia zrobiła sobie z cycusia gryzaczek, a ła to musi boleć!Poważna rozmowa was czeka.

Dafii bardzo ładne klasyczne zakupy,pięknie się będziesz prezentować! U mnie jest tak że jak coś kupię to i tak swoje musi odleżeć w szafie dopiero zakładam.

Katja ja już nie daje kaszki do mleka tylko podaję jako papkę na kolację ok 18-19.Wcześniej na 120 ml mleka dawałam 2 nieduże miarki kaszki.

Brawo dla Oleńki i Adasia!kolejne zębolki na forum,jak fajnie!!!Brawo,brawo!!!

Spóźnione życzenia od Filipka dla Filipka!!!

Tosieńka wydoroślała piję już kawusię z Mamusią,cukiereczek kochany!
:hot over you:

Guniu widzisz jak sobię świetnie dałaś radę ,nastepna wizyta już nie będzie taka straszna
i oczywiście buziak dla Maksa za wspieranie Mamusi!

Jola30
Witam kobietki
Wpadłam na chwilke i znikam ,musze sie doprowadzić do porzadku bo wyglądam jak kuchta :le:nic tylko nikuś nie mam czasu dla siebie ale OK.
Dzis bylismy u lekarza niby po tych inhalacjach lepiej :36_19_2:ale mamy udac sie do laryngologa oczywiscie prywatnie:le: juz mam dosyc tych lekarzy:36_1_4:i wydawania kasy ktorej juz nie mam jestem na ogromnym debecie:36_1_4::le::36_2_40:!!!!!
Nikuś waży 7550kg więc od 3 tygodni przytył 500g bardzo ładnie i w normie.:hot over you:

Wcale Ci się nie dziwię że masz dość tego biegania po lekarzach ,kosztowne i męczące a efektów brak.Dobrze że wagowo jest super!!!
Ja też wyglądam jak pół nieszczęścia,muszę się troszkę zabrać za siebie!!!Dzisiaj maseczka na pysk,od czegoś trzeba zacząć.:apacz:

gunia43
mama2
gunia43
A tak poza tym to lekarz jak zwykle super. Wiedzial, ze jestem bez M i mowil do mnie wyraznie. Nawet zamiast spytac czy maly gaworzy w domu to sformulowal to tak:
Czy maly robi u gu, gaga, lolo..... ????? :hahaha::hahaha::hahaha:
Wiec powiedzialm ze tak:smile_move:!!!!
Powiedzial, ze Maksik pieknie sie rozwija, blyskawicznie reaguje i az sie mu dziub smial (lekarzowi :-)) jak go badal i widzial jak Maksik sobie radzi. Lubie faceta muszeprzyznac :11_9_16:.
Na konie dodam, ze Makisk jest 70 cm dlugi i wazy 7800.
To tyle. Po lekarzu moje dziecko zasnelo pieronem i spalo na miescie na spacerku do 13.00. Dalam mu flache a on znow o 13.30 zasnal. Stwierdzialm, ze nie bede go budzic ......... i lazilam po Hagen jak durna, bo Maksik obudzil sie o ......... 17.15!!!!!:uff:Nogi mi wchodza do d.... Po powrocie do domu szybko podgrzewalam gotowca w podgrzewaczu modlac sie, zeby dziecko mi awantury z glodu nie urzadzilo, ale spoko:36_1_11: Dodam tylko na koniec,ze znow jest spiacy :36_13_4:

miod a nie dziecko :)) Maksio kochany zaprezentowal sie lekarzowi z najlepszej strony!!! Slicznie wazy choc na to co wcina to myslalam ze wiecej!
On w sumie wcina duzo na raz i ma apetyt ale przerwy ma dlugie. A w nocy to dopiero. Z 10,11 godzin nie je.

To u nas odwrotnie.Filip przestawił się na nocne jedzenie.dzisiaj w nocy jadł o:
22:00 180 ml
24:00 herbatka
02:00 150 mleka
04:00 150 mleka
06:00 120 mleka
a w dzień bardzo mało je mleka,próbowałam dawać w nocy herbatki więcej ale nie chciał pić mleko wciąga jedną dziurką od noska!!!!Jak zje to z godzinę,dwie pośpi a po herbatce za 30 min już sie budzi i ewidentnie jest głodny!!!
To mu się poprzestaw:dzidzia_mis:iało!!!

gunia43
Jola30
gunia43

On w sumie wcina duzo na raz i ma apetyt ale przerwy ma dlugie. A w nocy to dopiero. Z 10,11 godzin nie je.

Gunia tylko się cieszyć że Maks już tak ustawiony jak w zegarku i spioch:16_5_44:
NO dzisiaj to serio przegiol. 4 godziny spal kurde. Nogi mam w dupie od tego sparecowania ha, ha!!!!
Ha ha Maks dba żeby Mami nie straciła kondycji !!!

lutka
Kamidianka
lutka a może skok, bo dzieci podobno tez mniej jedzą wtedy. A jak poprzednie skoki Szymko przechodził? A nie widzisz żadnych oznak uczulenia? Bo może go brzusio boli.

nie brzuszek Go nie boli, co do oznak alergii to sucha szorstka, łuskowata skora głowy. Bidulek od wczoraj się drapie :( nauczył się machac tak rączką ze majta nią po głowie tam i z powrotem.

Filip teraz tak macha rączkami że uderza się w głowę i w brzuszek ale mu to nie przeszkadza i tak ciągle robi.Jeszcze mu się podoba jak ma w dwóch rączkach grzechotki i nimi tłucze jedną o drugą .Im więcej hałasu tym lepiej!

Ewciaa
gunia43
Ewciaa
witam wieczorkową porą

u nas bez zmian, zuzka nie chce jeść (myślałam że będzie lepiej ale nadal zero jedzenia) :36_1_4: już nie mam do niej sił, ja ciągle praca i zuzka

nic mi się nie chce, nawet jutro praca:uff2:

ale już niedługo będe miec wiecej czasu
pozdrawiam wszytskie majowe mamy i ich pociechy
Ewciaa - fajnie ze bedziesz czesciej zagladac. A Zuzce sie zmieni mze z czasem. MOze serio to mleko jej nie odpowiada a moze poprostu jest niejadek i juz. Przynajmniej potem, jak bedzie starsza, nie bedzie sie musiala wiecznie odchudzac. Jak ja na ten przyklad :-)

gunia ale ona żadnej kszaki smkowej, ządnej zupki zadnego deserku:36_1_4:

oooooooooo a co to Zuzia na diecie cud jest???Niedobrze!!!

lutka
Ewciaa
lutka

uhuhu wysoka dziewczyna rośnie :) a Ty ile masz wzrostu?
jak to sie stało, ze z godziny pracy po 2 razy w tyg, zrobilo się 3 codziennie?

lutka ja mam 170cm

no to dluga historia..poprostu znalazłam dziecko takie i rodzice tyle chcieli

no to widzę, ze wiekszość z majówek to wysokie dziewczyny :)

Ja mam 164cm