Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

gunia43
e2e2
lutka

no to chyba nie robi dobrze, moim zdaniem jelita są jeszcze bardzo wrażliwe u takiego dziecka, po co je tak wcześnie obciażać? Jeszcze zdąży się najeść tych wszystkich potraw. Ja tylko 2 razy podałąm młodemu i zupkę i owoce tego samego dnia, ma wrażenie ze nie najlepiej to znosi. Poczekam ze 3tyg i wtedy spróbuję.

ja też uważam że za wcześnie ,przecież nasze dzieci nie mają jeszcze 6 miesięcy i jeszcze mają na to czas!
moj zajada raz dziennie zupke a na drugi raz owoce i to po calym sloiczku 190 gram. Na moim mleku pisze, ze od 6 miesiaca tylko 3 razy dziennie podawac, wiec do tego sie stosuje a poza tym podaje deserek i warzywka z mieskiem albo bez. Maly dzisiaj tak zajadal jablko z jagodami, ze az na mnie krzyczal, ze za wolno mu daje. Ale mu smakowalo, w szoku bylam. No i resztek nie ma w kupie takich jak na poczatku po marchewce czyli widac maskik trawi wszytsko bardzo ladnie. I ani wysypek ani wzdec ani innych rewelacji. No ale takie dziecko widac. Ja podaje mu to co pisze, ze od 4 miesiaca i w 6 miesiacu. A poza tym jak przychpodzi pora na warzywka czyli oki 13-tej i dla wygody chcialam mu podac leko, bo sie spieszylam to odmowil i czekal az mu zupke podam. Tak maksio egzekwuje to co mu sie nalezy!!!!

filip uwielbia jabłko z jagodą i wszystkie ciemne deserki takie jak jabłko z maliną albo owoce leśne czy sliwka.też domaga się żebym szybciej wiosłowała łyżeczką tak się zajada.

mama2corun
witam po 2 dniowej nieobecnosci ale kurka troszke mam na glowie :/ jeszcze dzis mnie jeden pracownik do bialej goraczki doprowadzil i nadodatek M tez :/ pracownik dzis nieposzedl do pracy bo jego dziewczyna szla sie meldowac i wczoraj do niego dzwonie 20 razy zeby potwierdzic idzie czy nie bo ze ja z ta jego fladra pojade na meldunek i dupek nieodbieral tel.dzis okazalo sie ze jednak nieposzedl.na co ja wkur.... na maksa do M ze ja mu niezaplace za pon i wt za to ze mnie tal zlal no sory ale jakby niebylo szefowa mam prawo wiedziec o tym ze wolny dzien bierze!!!!i M wkoncu sie do niego dodzwonil i ten mu wytlumaczyl ze on wszystkich informowal (tylko nie mnie) na co ja do M czy mu uwage zwrocil a on na to ze no niezachowujmy sie jak dzieci na to ja dzieki za utwierdzanie dupka w facie ze moze sie zemna nieliczyc firma tak samo ma moje nazwisko jak i M wiec mam prawo do chocby odrobiny szacunku!!drugie zastepuje go 2 tyg codziennie o 5 wstaje i wydzwaniam do pracownikow sprawdzac frekwencje jezdze tankuje im busy zalatwilam jedno szkolenie BHP i cala 7 zdala teraz poszla kolejna grupa 4 pracownikow na to szkolenie dwoje sie i troje z dwojka dzieci zeby bylo wszystko dobrze ,i uslyszalam zeby sie niezachowywac jak dziecko???wiec naprawde dzis mam kur....ce na maksa.

mama2 Oliwka powiedziala ze Maksio jst sliczny i ze bardzo podoba jej sie imie Maks
Mama2corun - nie dziwie sie ze sie wkurzylas. Moim zdaniem to Ty masz swieta racje w tym temacie.
Ale zlosc pieknosci sluzy i jestes niedlugo po slubie, wiec prosze sei rozchmurzyc :-)

Daffodil
Wróciliśmy, wyglądaliśmy jak bałwanki :) Super sypie, nie ma wiatru, tylko szkoda, że się roztapia wszystko. Kuba zasnął na 20 minut jak to on, więc nie mam się co łudzić, że w zimie mi będzie spał chociaż na spacerach. A przez resztę spaceru śpiewał pieść pochwalną na cześć śniegu. Mam nadzieję, że go gardło nie będzie boleć, bo paszczę miał cały czas rozdziawioną.

slicznie musieliscie wygladac..i słychac:D

e2e2
mama2
e2e2

zasypia tak na dobre ok 22 i za godzinę czasami pół już się budzi to daje mu jeszcze mleka jak doje dobrze to znowu zasypia.przeważnie jest tak że zasypia se smoczkiem a jak go wypluje bo śpi to zaraz go szuka i tak w kółko całą noc,nie pamiętam kiedy przespałam całą godzinę!!!jak mu nie wstane i nie dam smoka do buzi to jęczy coraz głośniej,nie płacze bo do tego nie pozwalam bo wstaje co chwila.to trwa już drugi tydzień a dawniej przesypiał po 12 godzin z jedną przerwą na karmienie i to na śpiocha!!!!tak więc ciężko mi się jest przestawić na takie niespanie.jak narazie to w dzieć się nie kładę jak filip śpi bo dobrze funkcjonuję.

ojej ..to masz tak jak ja ! Ja tak juz funkcjonuje ponad 2 miesiace!!!!!!!

ciekawe ile to u nas potrwa???poczekaj,poczekaj zaraz cie dogonie z nieprzespanymi nocami!:36_7_4:

oj nie zycze Ci tego kochana ale dzis u mnie noc cała przespana z 2 pobudkami nie LICZE ZE TAK MU ZOSTANIE

mama2
mama2corun
witam po 2 dniowej nieobecnosci ale kurka troszke mam na glowie :/ jeszcze dzis mnie jeden pracownik do bialej goraczki doprowadzil i nadodatek M tez :/ pracownik dzis nieposzedl do pracy bo jego dziewczyna szla sie meldowac i wczoraj do niego dzwonie 20 razy zeby potwierdzic idzie czy nie bo ze ja z ta jego fladra pojade na meldunek i dupek nieodbieral tel.dzis okazalo sie ze jednak nieposzedl.na co ja wkur.... na maksa do M ze ja mu niezaplace za pon i wt za to ze mnie tal zlal no sory ale jakby niebylo szefowa mam prawo wiedziec o tym ze wolny dzien bierze!!!!i M wkoncu sie do niego dodzwonil i ten mu wytlumaczyl ze on wszystkich informowal (tylko nie mnie) na co ja do M czy mu uwage zwrocil a on na to ze no niezachowujmy sie jak dzieci na to ja dzieki za utwierdzanie dupka w facie ze moze sie zemna nieliczyc firma tak samo ma moje nazwisko jak i M wiec mam prawo do chocby odrobiny szacunku!!drugie zastepuje go 2 tyg codziennie o 5 wstaje i wydzwaniam do pracownikow sprawdzac frekwencje jezdze tankuje im busy zalatwilam jedno szkolenie BHP i cala 7 zdala teraz poszla kolejna grupa 4 pracownikow na to szkolenie dwoje sie i troje z dwojka dzieci zeby bylo wszystko dobrze ,i uslyszalam zeby sie niezachowywac jak dziecko???wiec naprawde dzis mam kur....ce na maksa.
mama2 Oliwka powiedziala ze Maksio jst sliczny i ze bardzo podoba jej sie imie Maks

Ucaluj Oliwcie ode mnie ..wlasnie pytalam tu kogos czy ma nr. do ciebie zeby wyslac ci smsa bo chcialam zapytac jak zdrowko dziewczynek ????

No wlasnei chcialam zapytac???? I jak. Juz dobrze?

gunia43
Daffodil
gunia43

Ja daje tylko takie zupki na ktorych pisze, ze od 4 i 6 miesiaca. Tutaj moze jest inaczej niz w Polsce. Moze chodzi Ci o owoce z ziernami z glutenem, ale one tez maja napisane od 6 miesiaca, nie po, czyli juz mozna jak na moj rozum. Z tego co pamietam nic od 7 miesiaca nie dawalam...
Juz glupia jestem.
A do zupki to dawalam zawsze tylko ziemniaka, marchewke, cukinie i miesko. To tyle.
A o seler pytam bo Patka pisala, ze jakos super uczula.....
Jakie warzywka jeszcze mozna - brokula i co jeszcze?????

Jeszcze szpinak, kalafior. W słoiczkach jest jeszcze np. groszek zielony, ale Kuba takie bąki po tym puszczał, że już więcej bym mu nie dała.
W takim razie ide do Turka dzisiaj po kalafior. Jak nie bedzie kupie szpinak, jesli bedzie swiezy. A wy uzywacie swiezego czy mrozonego?

ja nie uzywam bo maksio nie cierpi. ja zamowilam w eko sklepie na pon marchew, brokuł, pore , seler i przystepuje do kolejnej zupki \dla Maksia tym razem dodam krolika i kasze jaglana bo mu bardzo smakuje!!!

gunia43
e2e2
Jola30
no i zasnoł przed chwilą a nie spi od rana mamy lekarza na 14 i co znow bedzie awantura i placz

Jak ja tak nie lubię.Dziecko śpi a rada nie rada trzeba brać pod pachę i iść na wizytę a dziecko zupełnie rozbite jest wtedy i cały dzień ma rozregulowany.Napisz jak będziesz po co ciekawego stwierdziła pani doktor !!!?>??
Ja dlatego jak tylko sie da to zawsze sie na rano umawiam :-)
Tylko nie zawsze u nas można sobie umówić wizytę bo przeważnie w bardziej specjalistycznych poradniach to jest odgórnie ustalona i kropka!

gunia43
e2e2
mama2

o rany d;ugo to juz trwa chyba? ile sie razy budzi ?płacze jak sie obudzi? sam zasypia ponownie?

zasypia tak na dobre ok 22 i za godzinę czasami pół już się budzi to daje mu jeszcze mleka jak doje dobrze to znowu zasypia.Przeważnie jest tak że zasypia se smoczkiem a jak go wypluje bo śpi to zaraz go szuka i tak w kółko całą noc,nie pamiętam kiedy przespałam całą godzinę!!!Jak mu nie wstane i nie dam smoka do buzi to jęczy coraz głośniej,nie płacze bo do tego nie pozwalam bo wstaje co chwila.To trwa już drugi tydzień a dawniej przesypiał po 12 godzin z jedną przerwą na karmienie i to na śpiocha!!!!Tak więc ciężko mi się jest przestawić na takie niespanie.Jak narazie to w dzieć się nie kładę jak Filip śpi bo dobrze funkcjonuję.
Moze czas zeby mu podac mleko 2. MOze sie chlopak ne najada czy co.....

Wiesz że wczoraj z M do tego doszliśmy,bo jaki inny powód ,zęby odpadają bo w dzień jest bardzo grzeczny!!!A jakby to były zęby to by cały czas marudził.Koleżanka ma 8 dni młodszą Amelką i już piję mleko2 ,tylko jakiś czas się miesza pół na pół 1z2 bo nie można odrazy na 2 przejść.Chyba?Ktoś coś wie na ten temat?

A ja wlsnie wsunelam smazone pierogi z miesem i kapusta a do tego smietane:bardzoglodny:Smki to ja mam ostatnio gorzej niz w ciazy:whoot:
A jeszcze zapominialam Wam powiedziec, ze mimo, ze od tygodnia ponad nie karmie piersia ani nie odciagam pokarmu to wciaz mam mleko w piersiach. Cycki obwisle a mleko cala czas jest. Moj M wczoraj cieszyl sie z odzyskanych piersi a tu niespodzianka:o_noo:!!!!! Kurcze, jakby Maksio chcial pic to bym go spoko wykarmila. No ale co zrobic jak on nie chce.

mama2
a u nas wlasnie zasypianie wygladalo tak
o 19.30 cycy i ze zmeczenia zasnal w 3 minuty po 20 minutach pobudka i juz wyspany zaczal bawic sie miskami ..po 15 minutach znudzilo mu sie i wpłacz tu przyszła kolej na 2 kolacje ..zasnal i za 5 minut placz poszedł do niego M wzial na rece , masks darl sie az nie przyszlam i cyca nie dalam ..zasnal..uf..za 5 minut znowu placz tym razem w lozeczku sie uspokoil...i co ja mam powiedziec? w łeb sobie mozna szczelic

U nas zasnął standardowo o 22 a o 22 już był u nas w łóżeczku ,jak uśpił się to go przeniosłam do jego łóżeczka i tak 5 razy aż do godziny 4 rano już wymiękłam i został z nami w łóżku.dokładnie tylko w łeb se strzelić!

Daffodil
mama2
jeszcze raz bo niewiem czy weszlo
YouTube - PA146687

Ale cudnie się do mamy uśmiecha :36_15_44: Słodziak kochany. I jaki duży, Kuba przy nim to waga piórkowa :)

I zazdroszczę, że tak lubi leżenie na brzuchu. Kuba niestety nie wpadł na to, że jak się zmęczy, to można głowę położyć :lup: Trzyma bez przerwy przez parę minut, po czym ryk.

Hihi zato Kuba do perfekcj opanował manualne umiejętnosci:D

elus.dreptus
wrocilismy z tomaszkiem ze szczepienia
nawet nie zaplakal:)
ale nasze dzieci sa odwazne:)
no i od dwuch tygodni przytyl tylko 100 gram!!!!
powiedziano mi ze mam sie nie przejmowac ze traz waga juz tak szybko nie wzrasta i ze wazne zeby nie malala

Brawa dla Tomcia! A wagą się nie przejmuj, teraz rzeczywiście dzieci nie przybierają już tak dużo. A Tomek chyba i tak dość duży był, z tego co pamiętam?

Daffodil
Czy Wasze dzieciaczki jeszcze ulewają? Bo Kubie się zdarza, a nie wiem czy to trochę nie za długo? Przez parę dni nic, a potem ma taki dzień, że przebieram go co chwilę. Dzisiaj jak wypił mleko przed 17, to dosłownie co 10 minut mu coś tam wyciekało. Niby malutkie ilości, ale co chwilę.

U nas jest tak że przez tydzień nie ulewa nic a trafi się dzień że po każdym jedzeniu!?Od czego to zależy nie wiem.Koleżanki córka ulewa cały czas i cały dzień chodzi w śliniaku bo już nie ma siłu z praniem i prasowaniem.

gunia43
A ja wlsnie wsunelam smazone pierogi z miesem i kapusta a do tego smietane:bardzoglodny:Smki to ja mam ostatnio gorzej niz w ciazy:whoot:
A jeszcze zapominialam Wam powiedziec, ze mimo, ze od tygodnia ponad nie karmie piersia ani nie odciagam pokarmu to wciaz mam mleko w piersiach. Cycki obwisle a mleko cala czas jest. Moj M wczoraj cieszyl sie z odzyskanych piersi a tu niespodzianka:o_noo:!!!!! Kurcze, jakby Maksio chcial pic to bym go spoko wykarmila. No ale co zrobic jak on nie chce.

a tak przez przypadek M sie napił :D:D:D co by sie nie zmarnowało:D

a dziewczynki juz super Olenka odzyskala humor a i Oliwka konczy antybiotyk wiec do konca tyg bedzie juz super.bo Oli mam tydzien podawac ten sprey do nosa.
a mi zlosc minela.mam to gdzies ale ten pracownik bedzie potrzebowal pomocy w sensie isc do urzedu etc to mu powiem zeby do M poszedl albo ze moj czas jest bardzo drogi albo ksero bedzie chcial cokolwiek.ja mu przelewy do Pl pomagala robic pomagalam w roznych kwestiach.teraz niech mnie pocaluje :36_7_4:
M bedzie w domu w piatek rano.

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

elus.dreptus
aha, no i kupilismy kilka dni temu pierwszy kubek niekapek, z silikonowym smoczkiem w kształcie niekapka, przypadl malemu do gustu, pije z niego wode :)

My już trzech tygodni próbujemy, ale na razie to służy do gryzienia :) Daję mu raz na jakiś czas, żeby popróbował i przez godzinę może z 20 ml wypije :) Ale jak serio chce mu się pić, to tylko butla, bo inaczej wrzeszczy jak opętany.

mama2
gunia43
Daffodil

Jeszcze szpinak, kalafior. W słoiczkach jest jeszcze np. groszek zielony, ale Kuba takie bąki po tym puszczał, że już więcej bym mu nie dała.
W takim razie ide do Turka dzisiaj po kalafior. Jak nie bedzie kupie szpinak, jesli bedzie swiezy. A wy uzywacie swiezego czy mrozonego?

ja nie uzywam bo maksio nie cierpi. ja zamowilam w eko sklepie na pon marchew, brokuł, pore , seler i przystepuje do kolejnej zupki \dla Maksia tym razem dodam krolika i kasze jaglana bo mu bardzo smakuje!!!
A pore to juz mozna???? Jakos nie widzialam w zestawach tego wyrzywa....
A wszystkie kasze juz mozna czy tylko ta???
Sorki za potok pytan :-) Mama2 - masz jaks sciage czy tak sama z sibie tworzysz menu?
Wyczytalam jeszcze na serwisie Bobowity, ze mozna juz podawac fasolke szparagowa zolta.

e2e2
gunia43
e2e2

Jak ja tak nie lubię.Dziecko śpi a rada nie rada trzeba brać pod pachę i iść na wizytę a dziecko zupełnie rozbite jest wtedy i cały dzień ma rozregulowany.Napisz jak będziesz po co ciekawego stwierdziła pani doktor !!!?>??
Ja dlatego jak tylko sie da to zawsze sie na rano umawiam :-)
Tylko nie zawsze u nas można sobie umówić wizytę bo przeważnie w bardziej specjalistycznych poradniach to jest odgórnie ustalona i kropka!
O kurcze!!! To kiepsko.

e2e2
gunia43
e2e2

zasypia tak na dobre ok 22 i za godzinę czasami pół już się budzi to daje mu jeszcze mleka jak doje dobrze to znowu zasypia.Przeważnie jest tak że zasypia se smoczkiem a jak go wypluje bo śpi to zaraz go szuka i tak w kółko całą noc,nie pamiętam kiedy przespałam całą godzinę!!!Jak mu nie wstane i nie dam smoka do buzi to jęczy coraz głośniej,nie płacze bo do tego nie pozwalam bo wstaje co chwila.To trwa już drugi tydzień a dawniej przesypiał po 12 godzin z jedną przerwą na karmienie i to na śpiocha!!!!Tak więc ciężko mi się jest przestawić na takie niespanie.Jak narazie to w dzieć się nie kładę jak Filip śpi bo dobrze funkcjonuję.

Wiesz że wczoraj z M do tego doszliśmy,bo jaki inny powód ,zęby odpadają bo w dzień jest bardzo grzeczny!!!A jakby to były zęby to by cały czas marudził.Koleżanka ma 8 dni młodszą Amelką i już piję mleko2 ,tylko jakiś czas się miesza pół na pół 1z2 bo nie można odrazy na 2 przejść.Chyba?Ktoś coś wie na ten temat?
Nie wiem ale zaraz poczytam. Wydaje mis sie ze sie miesza. Juz w sumie mozna zaczac.

gunia43
mama2
gunia43

A pore to juz mozna???? Jakos nie widzialam w zestawach tego wyrzywa....
A wszystkie kasze juz mozna czy tylko ta???
Sorki za potok pytan :-) Mama2 - masz jaks sciage czy tak sama z sibie tworzysz menu?
Wyczytalam jeszcze na serwisie Bobowity, ze mozna juz podawac fasolke szparagowa zolta.

tak mam poradnik zywieniowy dla niemowlat
pore mozna
kasze tylko jaglana bo jest bezglutenu a ja jeszcze nie wprowadzilam glutenu , zreszt ajaglana dzieci bardzo lubia bo ma najlepszy smak i jest bardzo wartosciowa!!

Daffodil
mama2
jeszcze raz bo niewiem czy weszlo
YouTube - PA146687

Ale cudnie się do mamy uśmiecha :36_15_44: Słodziak kochany. I jaki duży, Kuba przy nim to waga piórkowa :)

I zazdroszczę, że tak lubi leżenie na brzuchu. Kuba niestety nie wpadł na to, że jak się zmęczy, to można głowę położyć :lup: Trzyma bez przerwy przez parę minut, po czym ryk.
Daffodil - Witamy w klubie:lup: !!!!! Nasze dzieci jak tak czytam maja wile wspolnych cech :-)

gunia43
e2e2
gunia43

Nie wiem ale zaraz poczytam. Wydaje mis sie ze sie miesza. Juz w sumie mozna zaczac.

mozna