Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Ewciaa
lutka to w jakiej pozycji wkońcu Szymuś zasypia?

wiki brawa dla mężą

daffodil śliczny awatarek

mama katarek przechodzi, oddycha wiele lepiej ale wieczorkiem jakby wszytsko powraca i słychać że coś w nosku jeszcze siedzi
mama gratuluję awansu, a u lekarza byłaś z tą piersią??
cudne masz dzieciaczki, mam nadzieję że i ja kiedyś doczekam się tak radosnych dzieci ( no jedno już mam:)
Ewciaa -Maksio chory nie jest ale zawsze z rana ma zatkany nosek. Nawilzam mu sola fizjologiczna i odsysam gruszka. Znosi to roznie w zaleznosci od humoru. Mysle, ze to cos ze sluizowka. Ja tez mam czesto nos zatkany wieczorem i rano.
Teraz to juz Zuzce przejdzie na pewno.

mama2
Daffodil
Ewciaa

z pracy ogólnie jestem zadowolona, bo to lubie męczą mnie te dojazdy, co do zuzki to starsznie tęsknie ale cały czas mysle że nie jest jej źle że wszyscy koło niej latają i robią wszytsko by było jej dobrze...ale jak wracaam autobusem to jak myśle o tym wszytskim to czasem mam łzy w oczach że tak musze postępowac zostawiać małą i dojeżdzać, dlaczego niemoge być z nią...myśle o różnych rzeczach dlaczego młodz ludzie musza tyle pracowac bo kupić mieszkanie i zsiąć je na kredyt na całe życie....wtedy jakas depresja mnie dopada

Ewcia pocieszaj się tym, że nie ma Cię tylko parę godzin, a Zuzią zajmują się najbliższe osoby.
Ja jak pójdę do pracy w listopadzie, to będę wychodzić o 8, a wracać w najlepszym wypadku o 16.30 (jak uda mi się załatwić zaświadczenie, że karmię), więc tak naprawdę to przez cały dzień nie będę Kuby widzieć. A jeszcze się w pracy u M. pokomplikowało i raczej nie pójdzie na pół etatu, więc na parę godzin będziemy musieli wziąć opiekunkę. Słabo mi się robi na samą myśl, ale po prostu innego wyjścia nie ma. Jak nie wrócę do pracy, to kasy nie wystarczy.

to ile godzin bedziesz w pracy? nawet jak godzine wczesniej wyjdziesz to skonczysz o 16.30??? dlaczego ? opiekunke? wspolczuje Klaudia mial 3 opiekunki i wiem jak to jest , zycze wam z calego serca zebyscie dobrze trafili ale kasa znowu pojdzie na nia nie mała:(( eh;;;

Normalnie pracuję od 8.30 do 17, bo mamy półgodzinną niepłatną przerwę obiadową, więc z godziną na karmienie skończę o 16. Ostatnio wypatrzyłam stronę
Niania, Opiekunka do dziecka dla Ciebie • Niania.pl
z rankingami itp, więc tam pewnie będziemy szukać. Stracha mam, ale nie mamy innego wyjścia.

elwira
Witam mamuśki:)

my dzisiaj ciężką noc bo Adaś 3 razy dławił sie swoją śliną tak bardzo ze robił sie purpurowy na buzi :whoot::whoot: i skończyło sie spaniem u nas w łóżku, mały ma katarek i to wzmożone ślinienie przy zębach i taki efekt ze nie nadążna połykać

Mama2
przy świadomości ze to już ostatnie dziecko to ja bym pewnie robiła dokładnie to samo albo nawet M z łózka wywaliła ..... pewnie w ogóle rozwodem by się skończyła a powód --za dużo czasu dziecku poświęcała ......... tak ze rozpieszczaj i dawaj cyca nawet jak będzie jeszcze w przedszkolu a co :smile_move::in_love2:
a te 9kg to mnie wcale nie zaskoczyło bo Maksio to naprawdę wielki facet:)
Elwira - to dlawienie slina to straszne. Ja tak mialam z Maksiem jak byl calkiem malutki. Pamietam jak wtedy nieraz spanikowalam i go walilam po plecach, takie malenstwo.
Biedny Adas. Kiedy te zeby sie wyrzna.... Az sie boje co nas z maksiem czeka.

Daffodil
Kamidianka
Witajcie,

Lenka, ku mojej uciesze, coraz regularniej przesypia noc od 20:30 do 8 rano. Prawie 12 godzin snu ciągiem. Niekiedy obudzi sie, bo coś jej się śniło lub zorientowała się, że nie ma smoka. Wtedy podam jej smoczka i śpi dalej.

Wczoraj zrobiłam z nią tany tany, krzyczała z radości, jeszcze jej takiej nie słyszałam. Aż się zakrztusiła od śmiechu :D Oj, lubi to moje dziecko dzwięki i taniec.

Nie powiem już, jak reaguje na błyskotki wszelakie. Gdy tylko pokażę jej swój kolczyk, to aż mruczy z zadowolenia. Oj, czuję, że moje rzeczy będą w poważnym zagrożeniu, gdy podrośnie.

Dla zainteresowanych: ciasto wyszło glanz pomada, a z lodami i bitą śmietaną, mniiiiaaaam. W konsekwencji poszła cała forma ;)

Ale cudnie Lenka śpi, jak dorosła panna :) Kuba niestety jeszcze jedną pobudkę zalicza i to o tak różnych porach, że coś strasznego. Przed wakacjami ładnie się budził przed 6 dopiero, a teraz mu się wszystko poprzestawiało i raz budzi się o 5, czasem o 3, a nawet o 1 mu się zdarzało. Dzisiaj może spróbuję z nim powalczyć i zapchać smokiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czy da się oszukać, bo w nocy całą butlę wciąga. Będzie ciężko :)
MOj tez tak mial po skoku zaraz. Normalnie zgupialam. Teraz sie juz unormowalo.

Daffodil
mama2
Daffodil

Ewcia pocieszaj się tym, że nie ma Cię tylko parę godzin, a Zuzią zajmują się najbliższe osoby.
Ja jak pójdę do pracy w listopadzie, to będę wychodzić o 8, a wracać w najlepszym wypadku o 16.30 (jak uda mi się załatwić zaświadczenie, że karmię), więc tak naprawdę to przez cały dzień nie będę Kuby widzieć. A jeszcze się w pracy u M. pokomplikowało i raczej nie pójdzie na pół etatu, więc na parę godzin będziemy musieli wziąć opiekunkę. Słabo mi się robi na samą myśl, ale po prostu innego wyjścia nie ma. Jak nie wrócę do pracy, to kasy nie wystarczy.

to ile godzin bedziesz w pracy? nawet jak godzine wczesniej wyjdziesz to skonczysz o 16.30??? dlaczego ? opiekunke? wspolczuje Klaudia mial 3 opiekunki i wiem jak to jest , zycze wam z calego serca zebyscie dobrze trafili ale kasa znowu pojdzie na nia nie mała:(( eh;;;

Normalnie pracuję od 8.30 do 17, bo mamy półgodzinną niepłatną przerwę obiadową, więc z godziną na karmienie skończę o 16. Ostatnio wypatrzyłam stronę
z rankingami itp, więc tam pewnie będziemy szukać. Stracha mam, ale nie mamy innego wyjścia.

ale ile to kosztuje??!

elwira
Kamidianka
elwira

my dzisiaj ciężką noc bo Adaś 3 razy dławił sie swoją śliną tak bardzo ze robił sie purpurowy na buzi :whoot::whoot: i skończyło sie spaniem u nas w łóżku, mały ma katarek i to wzmożone ślinienie przy zębach i taki efekt ze nie nadążna połykać

Mama2
przy świadomości ze to już ostatnie dziecko to ja bym pewnie robiła dokładnie to samo albo nawet M z łózka wywaliła ..... pewnie w ogóle rozwodem by się skończyła a powód --za dużo czasu dziecku poświęcała ......... tak ze rozpieszczaj i dawaj cyca nawet jak będzie jeszcze w przedszkolu a co :smile_move::in_love2:

O kurka, no to ciężka nocka buu. Oby dzisiaj lepiej było.
Elwirka a planujecie jeszcze dzieci?

ja Kochan mam swoja najwspanialsza 3 która kocham na zabój i to mi wystarczy:) za dokładnie 6lat moja Kinga będzie mieć 18l, Gabrysia 12, a Adaś 6l i właśnie wtedy ja i M będziemy odpoczywać gdzieś w ciepłym kraju a Kinga będzie o nas kasę dostawać za opiekę nad rodzeństwem:)))

poza tym czasami czuje się jak bym rodziła 3 dzieci a wychowywała 4( mąż)
Twoja perspektywa wyglada bardzo rozowo!!!
Ech. A ja pozno na dziecko sie skusilam to teraz bede miala do 50-tki przewalone :36_11_23:!
Zwlasczcza, ze chyba na drugie tez sie skusze :-)

Kamidianka
elwira
Kamidianka

O kurka, no to ciężka nocka buu. Oby dzisiaj lepiej było.
Elwirka a planujecie jeszcze dzieci?

ja Kochan mam swoja najwspanialsza 3 która kocham na zabój i to mi wystarczy:) za dokładnie 6lat moja Kinga będzie mieć 18l, Gabrysia 12, a Adaś 6l i właśnie wtedy ja i M będziemy odpoczywać gdzieś w ciepłym kraju a Kinga będzie o nas kasę dostawać za opiekę nad rodzeństwem:)))

poza tym czasami czuje się jak bym rodziła 3 dzieci a wychowywała 4( mąż)

Fantastyczny scenariusz ;)
To chyba kazda z nas ma takie nieodparte wrażenie co do dziecka w meżu ;)
Ja jakos nie. Raz on opiekuje sie mna a raz ja nim.

gunia43
elwira

Mama2
Elwira - to dlawienie slina to straszne. Ja tak mialam z Maksiem jak byl calkiem malutki. Pamietam jak wtedy nieraz spanikowalam i go walilam po plecach, takie malenstwo.
Biedny Adas. Kiedy te zeby sie wyrzna.... Az sie boje co nas z maksiem czeka.

No właśnie, odnośnie zębów, to jakie żele do dziąsełek polecacie? Bo nie wiem czy u nas się czasem nie zaczyna :karate: Kuba kwęka przez cały dzień, jak dorwał mojego palucha, to tak zagryzał, że coś strasznego. Jak wyjęłam mu z buźki, to znowu kwękanie. I tak cały dzień. A jadł dopiero, więc to nie głód, pić też nie chce. Dziąsła oglądałam i nic tam nie widzę niby, ale może coś się zaczyna dziać :8_1_221:

elwira
a ja chyba muszę iść do pilskiego gina bo boli jak przy miesiączce, ale prawie nic nie leci i teraz nie wiem czy to to czy może spirala sie obsunęła bo irlandzki konował coś spierdzielił?
zobaczymy co sie wydarzy w ciągu dnia , jakoś nie lubię chodzić do lekarzy............. po urodzeniu Gabrysi byłam u gina jak zaszłam w ciąże z Adasiem :))

Elwira- lepiej idz! Wiadomo, ze chodzenie do gina to nic fajnego (no chyba ze w ciazy) ale moja mama unikala wizyt chyba ze ciaza albo cos dolegalo i rozwinal jej sie rak jajnka, bo nie dawal objawow dlugo!!! Wszystkie kobiety z tego powodu goraco namawiam na konrole!!!!!

mama2
Daffodil
mama2

ale ile to kosztuje??!

Kosztuje dużo, koło 8 zł na pewno. Ale my potrzebujemy opiekunkę na 4 godziny, więc finansowo na pewno lepiej tak, niż gdyby jedno z nas siedziało w domu.

Daffodil
mama2
Daffodil

ale ile to kosztuje??!

Kosztuje dużo, koło 8 zł na pewno. Ale my potrzebujemy opiekunkę na 4 godziny, więc finansowo na pewno lepiej tak, niż gdyby jedno z nas siedziało w domu.

to juz troche lepiej ale i tak wyjdzie was okolo 700zł:whoot:

e2e2
gunia43
e2e2

poproszę dobry przepis na beszamel!

NIe wiem czy dobry ale ja robie tak i zawsze wychodzi. Wersja podstawowa:
2 duze lyzki masla roztopic na malym ogniu na patelni (najlepiej teflonowej albo z gussu, takiej do ktorej nie przywiera) wsypac tyle maki, zeby cala nasaczyla sie tluszczem z patelni. Do tego wlac mleko (1 szkl mniej wiecej w temp pokojowej) i wymieszac ladnie trzepaczka coby grudek nie bylo. Podgrzewac na malym ogniu i miszac, az zgestnieje. Jak za geste mozna dolac mleka i znow wymieszac porzadnie. Posolic popieprzyk dodac galki muszkatalowej.
Reszata dodatkow zalezy od przeznaczenia i ochoty:
Ja dodaje czasami serek topiony, czasami zolty, parmezan, czasami zoltko wmieszam. NO albo do Lasagne albo Canellonni to czysty daje i zapiekam posypujac serem zoltym i parmezanem.

Witam się czwartkowo.Aż mi ślina cieknie jak to czytam,powoli robi się kulinarne Forum.My wczoraj na kolację jedliśmy smarzonkę czyli grzybki z jajkami ala jajecznica pychotka!

Uwielbiam. Tutaj niestety ciezko o grzyby albo jak juz to 25 euro za kilo!!!! Poszaleli!!!!
Ale jajecznice z pieczarkami czesto jadamy w weekend na sniadanie.

mama2
ale ja nie wiem co bedzie u mnie bo na chrzcinach tesciowa mi zaproponowała zebym została na wychowawczym a ona mi pomoze i zapłaci:o_noo: !!!!!!!!!! ha pytam sie jej czy zapłaci mi 3 tys rownowartosc mojej wypłaty ? a ona oczy w slup i ze w zyciu bo ona tyl nie ma najwyzej 200zl myslałam ze skonam:comp_ihate:

He he, taka niedzisiejsza jak moja teściowa, ona też czasem ma teksty jakby się z choinki urwała :snowball:

Daffodil
mama2
ale ja nie wiem co bedzie u mnie bo na chrzcinach tesciowa mi zaproponowała zebym została na wychowawczym a ona mi pomoze i zapłaci:o_noo: !!!!!!!!!! ha pytam sie jej czy zapłaci mi 3 tys rownowartosc mojej wypłaty ? a ona oczy w slup i ze w zyciu bo ona tyl nie ma najwyzej 200zl myslałam ze skonam:comp_ihate:

He he, taka niedzisiejsza jak moja teściowa, ona też czasem ma teksty jakby się z choinki urwała :snowball:

mam do niej straszny zal bo zarzekała sie ze z młodym zostanie a teraz takie fanaberie :karate:ide na balkon wypatrywac coreczki

Daffodil
Wiki20pl
e2e2

Filip śpi na samym materacu na płasko,Jak wasze dzieciaczki śpią na poduchach???

Maja spała na samym materacyku do wczoraj, ale podłożyłam jej bardzo płaską podusie i teraz lepiej śpi :Śmiech:

Jak ma lepiej spać, to ja też chyba podłożę :)
he, he!!!!
No cos w tym jest. Dzieci chyba lubia jak je cos otula. Na noc jednak nie daje, bo to tyle godzin i wole zeby bylo plasko. Lepiej dla plecow.
Z drugiej strony mnie dawali podusie od malego i kregoslup mam prosty. Hmmm.

Ewciaa
Kamidianka
Ewciaa
witam się
moja zuzka zasneła ok.21 jadła o 3 i spała do 8 teraz znów spi...a ja ide sprzątać i jesć i do pracy

No to ładnie nocka minęła :)
A jak w pracy? Zadowolona jesteś? A nie tęsknisz do Zuzi? Ja wiem, że to tylko kilka godzinek, ale jestem ciekawa, jak to odbierasz.

z pracy ogólnie jestem zadowolona, bo to lubie męczą mnie te dojazdy, co do zuzki to starsznie tęsknie ale cały czas mysle że nie jest jej źle że wszyscy koło niej latają i robią wszytsko by było jej dobrze...ale jak wracaam autobusem to jak myśle o tym wszytskim to czasem mam łzy w oczach że tak musze postępowac zostawiać małą i dojeżdzać, dlaczego niemoge być z nią...myśle o różnych rzeczach dlaczego młodz ludzie musza tyle pracowac bo kupić mieszkanie i zsiąć je na kredyt na całe życie....wtedy jakas depresja mnie dopada
W Polsce mlodym mamom nie jest latwo. Musze przyznac, ze jakbysmy mieszali w Polsce to juz albo bylabym w pracy albo lada chwila. A tutaj nie jest latwo z jednej pensji ale da sie zyc. Ech!!!!!!