Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

elwira
Kamidianka
elwira
Witam mamuśki:)

my dzisiaj ciężką noc bo Adaś 3 razy dławił sie swoją śliną tak bardzo ze robił sie purpurowy na buzi :whoot::whoot: i skończyło sie spaniem u nas w łóżku, mały ma katarek i to wzmożone ślinienie przy zębach i taki efekt ze nie nadążna połykać

Mama2
przy świadomości ze to już ostatnie dziecko to ja bym pewnie robiła dokładnie to samo albo nawet M z łózka wywaliła ..... pewnie w ogóle rozwodem by się skończyła a powód --za dużo czasu dziecku poświęcała ......... tak ze rozpieszczaj i dawaj cyca nawet jak będzie jeszcze w przedszkolu a co :smile_move::in_love2:
a te 9kg to mnie wcale nie zaskoczyło bo Maksio to naprawdę wielki facet:)

O kurka, no to ciężka nocka buu. Oby dzisiaj lepiej było.
Elwirka a planujecie jeszcze dzieci?

ja Kochan mam swoja najwspanialsza 3 która kocham na zabój i to mi wystarczy:) za dokładnie 6lat moja Kinga będzie mieć 18l, Gabrysia 12, a Adaś 6l i właśnie wtedy ja i M będziemy odpoczywać gdzieś w ciepłym kraju a Kinga będzie o nas kasę dostawać za opiekę nad rodzeństwem:)))

poza tym czasami czuje się jak bym rodziła 3 dzieci a wychowywała 4( mąż)

Fantastyczny scenariusz ;)
To chyba kazda z nas ma takie nieodparte wrażenie co do dziecka w meżu ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

a ja chyba muszę iść do pilskiego gina bo boli jak przy miesiączce, ale prawie nic nie leci i teraz nie wiem czy to to czy może spirala sie obsunęła bo irlandzki konował coś spierdzielił?
zobaczymy co sie wydarzy w ciągu dnia , jakoś nie lubię chodzić do lekarzy............. po urodzeniu Gabrysi byłam u gina jak zaszłam w ciąże z Adasiem :))

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

gunia43
Dzien dobry dziewczyny!!!:flower2:
Ja dzisiaj od rana jestem w szoku. MOj synek wstal dzisiaj pierwszy raz o 8.00. NO ale to akurat mnie nie dziwi, bo wczoraj zasnal troche pozniej niz zwykle jakos po 21.00.
No ale o tej 8.00 to zadowolony:36_7_8: , ze podkowa od rana i przy zmianie pieluchy i smiechy i achy i ochy. Dalam mu cycka a on ladnie wypil, ale nie do konca i znow zadowolony:36_7_8: i nie zamierza spac.:uff: Mnie sie chcialo jeszcze, bo wczoraj do pozna siedzialam, wiec polozylam do do lozeczka i sama wrocilam do swojego. Obudzilam sie o 9.00 patrze a on spi. No i tak spalismy razem az do 10.00. A on sie obudzil i znow usmiechy i glodny nie jest i pajacyki szturcha, nogami wymachuje. Dziecko szczescia:dzidzia:. No to ja zrobilam sobie kawe, pogadalam z M przez telefon, siadlam do kompa a on dalej tam lezy i te pajacyki szturcha i nic nie chce ....... Hmmmmmm:angel_star:.
Czegos sie nawachal :36_2_15:albo sie odchudza :36_11_23:???
NIc ide mu wepchnac zaraz cycka na sile. MOze possie moje Slonce. Oby taki byl caly dzien jak ten poranek pelen cudnych niespodzianek:36_1_11::36_1_11::36_1_11:

Gratuluję Guniu, mogłaś trochę odetchnąć ;)
Wiem, o czym piszesz, bo moja zawsze uchachana wstaje rano :D I przez pół godzinki się bawi sama w łóżeczku, potem mnie budzi gadaniem. No a potem to już wstaję, choć po śniadanku to ona zasypia (jak teraz, gdy śpi już ponad godzinkę), bo mam wyrzuty, że za długo bym się opierniczała :D

Kamidianka
Daffodil
Kamidianka
Witajcie,

Lenka, ku mojej uciesze, coraz regularniej przesypia noc od 20:30 do 8 rano. Prawie 12 godzin snu ciągiem. Niekiedy obudzi sie, bo coś jej się śniło lub zorientowała się, że nie ma smoka. Wtedy podam jej smoczka i śpi dalej.

Wczoraj zrobiłam z nią tany tany, krzyczała z radości, jeszcze jej takiej nie słyszałam. Aż się zakrztusiła od śmiechu :D Oj, lubi to moje dziecko dzwięki i taniec.

Nie powiem już, jak reaguje na błyskotki wszelakie. Gdy tylko pokażę jej swój kolczyk, to aż mruczy z zadowolenia. Oj, czuję, że moje rzeczy będą w poważnym zagrożeniu, gdy podrośnie.

Dla zainteresowanych: ciasto wyszło glanz pomada, a z lodami i bitą śmietaną, mniiiiaaaam. W konsekwencji poszła cała forma ;)

Ale cudnie Lenka śpi, jak dorosła panna :) Kuba niestety jeszcze jedną pobudkę zalicza i to o tak różnych porach, że coś strasznego. Przed wakacjami ładnie się budził przed 6 dopiero, a teraz mu się wszystko poprzestawiało i raz budzi się o 5, czasem o 3, a nawet o 1 mu się zdarzało. Dzisiaj może spróbuję z nim powalczyć i zapchać smokiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czy da się oszukać, bo w nocy całą butlę wciąga. Będzie ciężko :)

Moja pewnie by też wciągnęła w nocy, gdybym dała, bo znam jej cug do jedzenia, ale nawet nie biorę pod uwagę takiego rozwiązania. Daj smoka albo coś do picia, podobno tak trzeba, żeby jednak dziecko się przyzwyczajało, że w nocy się nie je.

Na kwietniówkach dziewczyny pisały, że jeśli dziecko się budzi w nocy z głodu, to czas przechodzić na mleko następne, więc jak skończysz karmić w ogóle cycem, to może właśnie tę 2-kę podawaj?
Cos w tym jest. Ja intuicyjnie jakos przeszlam, bo tak czulam, ze juz czas. NO akle ja mialam mleko Pre czyli poczatkowo do dokarmiania a teraz przeszlam na 1 a na noc kaszka 2 lyzki conajmniej. Jeszcze poltorej miesiaca i znow zmiana :-)

No a dzisiaj u nas premiera:flower2: Maly bedzie jadla spagetti Bolognese wolowinka ze sloiczka.
Ciekawe czy mu posmakuje czy tez plul bedzie.

Daffodil - pisalam juz o tym, ze Maksio powoli traktuje warzywka jak posilek. No to teraz jeszcze dodam, ze wczoraj to zjadl warzawka 200 ml o 13.00 a potem bawila sie do 15.00 i zasnal. Spal do 17.10. Wiec chyba swiadczy to o tym, ze juz serio traktuje inne posilki niz mleko :36_1_11:
Mysl, ze Kubusiowi tez tak stopniowo sie zrobi. MOze to zalezy od tego,ze jelitka sie przyzwyczajaja do stalch pokarmow i dzieci coraz lepiej te warzywka trawia i wtedy dluzej sa syte.

No lece, bo juz jednak moj smyk sie domaga mamy :-) Piszczy i mowi Loooo, looooo i jak na niemca przystalo Nein, nein :36_2_15:. Skad mu sie to wzielo....

Ewciaa
lutka to w jakiej pozycji wkońcu Szymuś zasypia?

wiki brawa dla mężą

daffodil śliczny awatarek

mama katarek przechodzi, oddycha wiele lepiej ale wieczorkiem jakby wszytsko powraca i słychać że coś w nosku jeszcze siedzi
mama gratuluję awansu, a u lekarza byłaś z tą piersią??
cudne masz dzieciaczki, mam nadzieję że i ja kiedyś doczekam się tak radosnych dzieci ( no jedno już mam:)

no wlasnie z cycem ide jutro do lekarza

gunia43
Kamidianka
Daffodil

Ale cudnie Lenka śpi, jak dorosła panna :) Kuba niestety jeszcze jedną pobudkę zalicza i to o tak różnych porach, że coś strasznego. Przed wakacjami ładnie się budził przed 6 dopiero, a teraz mu się wszystko poprzestawiało i raz budzi się o 5, czasem o 3, a nawet o 1 mu się zdarzało. Dzisiaj może spróbuję z nim powalczyć i zapchać smokiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czy da się oszukać, bo w nocy całą butlę wciąga. Będzie ciężko :)

Moja pewnie by też wciągnęła w nocy, gdybym dała, bo znam jej cug do jedzenia, ale nawet nie biorę pod uwagę takiego rozwiązania. Daj smoka albo coś do picia, podobno tak trzeba, żeby jednak dziecko się przyzwyczajało, że w nocy się nie je.

Na kwietniówkach dziewczyny pisały, że jeśli dziecko się budzi w nocy z głodu, to czas przechodzić na mleko następne, więc jak skończysz karmić w ogóle cycem, to może właśnie tę 2-kę podawaj?
Cos w tym jest. Ja intuicyjnie jakos przeszlam, bo tak czulam, ze juz czas. NO akle ja mialam mleko Pre czyli poczatkowo do dokarmiania a teraz przeszlam na 1 a na noc kaszka 2 lyzki conajmniej. Jeszcze poltorej miesiaca i znow zmiana :-)

No a dzisiaj u nas premiera:flower2: Maly bedzie jadla spagetti Bolognese wolowinka ze sloiczka.
Ciekawe czy mu posmakuje czy tez plul bedzie.

Daffodil - pisalam juz o tym, ze Maksio powoli traktuje warzywka jak posilek. No to teraz jeszcze dodam, ze wczoraj to zjadl warzawka 200 ml o 13.00 a potem bawila sie do 15.00 i zasnal. Spal do 17.10. Wiec chyba swiadczy to o tym, ze juz serio traktuje inne posilki niz mleko :36_1_11:
Mysl, ze Kubusiowi tez tak stopniowo sie zrobi. MOze to zalezy od tego,ze jelitka sie przyzwyczajaja do stalch pokarmow i dzieci coraz lepiej te warzywka trawia i wtedy dluzej sa syte.

No lece, bo juz jednak moj smyk sie domaga mamy :-) Piszczy i mowi Loooo, looooo i jak na niemca przystalo Nein, nein :36_2_15:. Skad mu sie to wzielo....

brawa dla Maksia i zdaj relacje jak tam spagetii smakowalo!

Daffodil
Kamidianka
Witajcie,

Lenka, ku mojej uciesze, coraz regularniej przesypia noc od 20:30 do 8 rano. Prawie 12 godzin snu ciągiem. Niekiedy obudzi sie, bo coś jej się śniło lub zorientowała się, że nie ma smoka. Wtedy podam jej smoczka i śpi dalej.

Wczoraj zrobiłam z nią tany tany, krzyczała z radości, jeszcze jej takiej nie słyszałam. Aż się zakrztusiła od śmiechu :D Oj, lubi to moje dziecko dzwięki i taniec.

Nie powiem już, jak reaguje na błyskotki wszelakie. Gdy tylko pokażę jej swój kolczyk, to aż mruczy z zadowolenia. Oj, czuję, że moje rzeczy będą w poważnym zagrożeniu, gdy podrośnie.

Dla zainteresowanych: ciasto wyszło glanz pomada, a z lodami i bitą śmietaną, mniiiiaaaam. W konsekwencji poszła cała forma ;)

mysle ze moze byc ciezko a to dlatego ze mowisz ze czesto nie zjada calej kaszki na dobranoc bo zasypia i potem głodny jest w nocy

mama2
Daffodil
Kamidianka
Witajcie,

mysle ze moze byc ciezko a to dlatego ze mowisz ze czesto nie zjada calej kaszki na dobranoc bo zasypia i potem głodny jest w nocy

Kurka, ja jeszcze kaszki Lence nie podawałam. Jak ją Daffo robisz? I w jakiej ilości?
Ja na noc podaję 180 ml mleczka + 2 miarki kleiku ryżowego.

elwira

my dzisiaj ciężką noc bo Adaś 3 razy dławił sie swoją śliną tak bardzo ze robił sie purpurowy na buzi :whoot::whoot: i skończyło sie spaniem u nas w łóżku, mały ma katarek i to wzmożone ślinienie przy zębach i taki efekt ze nie nadążna połykać

Mama2
przy świadomości ze to już ostatnie dziecko to ja bym pewnie robiła dokładnie to samo albo nawet M z łózka wywaliła ..... pewnie w ogóle rozwodem by się skończyła a powód --za dużo czasu dziecku poświęcała ......... tak ze rozpieszczaj i dawaj cyca nawet jak będzie jeszcze w przedszkolu a co :smile_move::in_love2:

O rany, ale noc. To teraz Adacha z oka nie spuszczaj :36_7_6:

gunia43
e2e2
Wiki20pl

Mmmm, ale smaku narobiłaś :smile_move:
poproszę dobry przepis na beszamel!
NIe wiem czy dobry ale ja robie tak i zawsze wychodzi. Wersja podstawowa:
2 duze lyzki masla roztopic na malym ogniu na patelni (najlepiej teflonowej albo z gussu, takiej do ktorej nie przywiera) wsypac tyle maki, zeby cala nasaczyla sie tluszczem z patelni. Do tego wlac mleko (1 szkl mniej wiecej w temp pokojowej) i wymieszac ladnie trzepaczka coby grudek nie bylo. Podgrzewac na malym ogniu i miszac, az zgestnieje. Jak za geste mozna dolac mleka i znow wymieszac porzadnie. Posolic popieprzyk dodac galki muszkatalowej.
Reszata dodatkow zalezy od przeznaczenia i ochoty:
Ja dodaje czasami serek topiony, czasami zolty, parmezan, czasami zoltko wmieszam. NO albo do Lasagne albo Canellonni to czysty daje i zapiekam posypujac serem zoltym i parmezanem.
Witam się czwartkowo.Aż mi ślina cieknie jak to czytam,powoli robi się kulinarne Forum.My wczoraj na kolację jedliśmy smarzonkę czyli grzybki z jajkami ala jajecznica pychotka!

Kamidianka
Daffodil
Kamidianka
Witajcie,

Spróbuję go przetestować parę dni, bo do tej pory szłam na łatwiznę i jak się budził, to dawałam żarełko, bo tak prościej - 5 minut jedzenia i śpi :) Ale od dzisiaj próbujemy, wszystkim to wyjdzie na dobre :) No może wszystkim oprócz M., który pójdzie do pracy niewyspany, ale na szczęście jutro piątek, więc da radę :)

elwira
Kamidianka
elwira

Mama2

O kurka, no to ciężka nocka buu. Oby dzisiaj lepiej było.
Elwirka a planujecie jeszcze dzieci?

ja Kochan mam swoja najwspanialsza 3 która kocham na zabój i to mi wystarczy:) za dokładnie 6lat moja Kinga będzie mieć 18l, Gabrysia 12, a Adaś 6l i właśnie wtedy ja i M będziemy odpoczywać gdzieś w ciepłym kraju a Kinga będzie o nas kasę dostawać za opiekę nad rodzeństwem:)))

poza tym czasami czuje się jak bym rodziła 3 dzieci a wychowywała 4( mąż)

:hahaha: No to plan masz niezły :)

katja79
gunia43
A tak spi wlasnie moje dziecie:
Chyba zasnal ekspresem w trakcie zabawy i wypluwania smoczka :smile_move::
[ATTACH]14034[/ATTACH]

Maksio jak aniołek wyglada :) mojej jeszcze sie nie zdarzylo podczas zabawy zasnac:/
ale widze ze Maksio na podusi główke trzyma podkladasz juz??

Filip śpi na samym materacu na płasko,Jak wasze dzieciaczki śpią na poduchach???

gunia43
Dzien dobry dziewczyny!!!:flower2:
Ja dzisiaj od rana jestem w szoku. MOj synek wstal dzisiaj pierwszy raz o 8.00. NO ale to akurat mnie nie dziwi, bo wczoraj zasnal troche pozniej niz zwykle jakos po 21.00.
No ale o tej 8.00 to zadowolony:36_7_8: , ze podkowa od rana i przy zmianie pieluchy i smiechy i achy i ochy. Dalam mu cycka a on ladnie wypil, ale nie do konca i znow zadowolony:36_7_8: i nie zamierza spac.:uff: Mnie sie chcialo jeszcze, bo wczoraj do pozna siedzialam, wiec polozylam do do lozeczka i sama wrocilam do swojego. Obudzilam sie o 9.00 patrze a on spi. No i tak spalismy razem az do 10.00. A on sie obudzil i znow usmiechy i glodny nie jest i pajacyki szturcha, nogami wymachuje. Dziecko szczescia:dzidzia:. No to ja zrobilam sobie kawe, pogadalam z M przez telefon, siadlam do kompa a on dalej tam lezy i te pajacyki szturcha i nic nie chce ....... Hmmmmmm:angel_star:.
Czegos sie nawachal :36_2_15:albo sie odchudza :36_11_23:???
NIc ide mu wepchnac zaraz cycka na sile. MOze possie moje Slonce. Oby taki byl caly dzien jak ten poranek pelen cudnych niespodzianek:36_1_11::36_1_11::36_1_11:

I oby takich dni było jak najwięcej :) Brawa dla Maksia :36_2_25:

lutka
e2e2
lutka

ale właściwei z czego Twój strach przed zostawieniem Go z ojcem wynika?

LUTKA strach strachem ale to już nie o to chodzi,bo mój M to go tak kocha jak nie wiem i krzywdy by mu nie zrobił tylko chodzi o brak czasu!!! Pracuje od wtorku do soboty,wstaje o 6 rano a wraca ok 20 i kąpie Filipka a czasami wraca jak już śpi!!!Więc nawet nie mam jak go z nim zostawić bo całe dnie w pracy a jak przychodzi weekend to mój M ma zespół i grają po różnych imprezach więc czasami w sobote z pracy prosto jedzie na granie,wraca nad ranem i w niedziele to samo!Nie każdy weekend ale np we wrześniu co sobote gra i zostaje poniedziałek gdzie ma wolne to odsypia weekend i cały tydzień pracy no i co ty na to?

no to źle zrozumiałam, a mogę wiedziec co to za praca tak Go pochlania?
Jest kierowcą,rozwozi bardzo cenny towar więc ma do czynienia z grubą kasą i jest sam już zmęczony nie fizycznie tylko psychiczne i sam myśli częściej o zmianie pracy a ja nie mogę się doczekać tej chwili!

mama2
Daffodil
Kamidianka
Witajcie,

Na szczęście zasypia w połowie dość rzadko. Ale nawet jak opędzluje całą to się budzi. Zresztą nie raz było tak, że zasypiał po paru ciamknięciach cycka i budził się przed 6, a np zjadł całą kaszę i budził się o 2. Więc to raczej nie głód go budzi. No nic, dzisiaj zobaczymy.

Kamidianka
mama2
Daffodil

Kurka, ja jeszcze kaszki Lence nie podawałam. Jak ją Daffo robisz? I w jakiej ilości?
Ja na noc podaję 180 ml mleczka + 2 miarki kleiku ryżowego.

Ja z kleiku zrezygnowałam po trzech razach, bo Kuba pluł nim i zupełnie nie chciał jeść. Kaszka ma dużo większe branie :)
Najpierw miałam ryżową o smaku bananowym. Tą dosypuje się do gotowego mleka. Na 150 ml mleka dawałam 3 łyżki stołowe. Kaszka jest trochę bardziej zapychające, więc 180 to nigdy nie mógł zmęczyć.
A teraz kupiłam mleczno-ryżową o smaku malinowym. Zalewa się ją tylko wodą, bo zawiera już mleko. Na 150 ml daje 4 łyżki. Ta chyba jeszcze bardziej Kubie smakuje.

e2e2
katja79
gunia43
[ATTACH]14034[/ATTACH]

Maksio jak aniołek wyglada :) mojej jeszcze sie nie zdarzylo podczas zabawy zasnac:/
ale widze ze Maksio na podusi główke trzyma podkladasz juz??

Filip śpi na samym materacu na płasko,Jak wasze dzieciaczki śpią na poduchach???

Kuba na samym materacyku na razie.

elwira
Katja ja nie chce straszyć ale moja sistra przegrała walkę z córką i teraz Wiki skończy roczek w grudniu i nadal woli cyca niż butelkę nawet soków z butli nie pije, wiec mimo płaczu i podejścia M nie poddawaj sie bo później będzie gorzej ........... a poza tym to ja bym M zostawiła sam na sam z plączącym dzieckiem czy mu się to podoba czy nie i wtedy moze zrozumie o co ty walczysz

Ja też nie chcę straszyć ale mam koleżankę która ma 10mieś córeczkę i jest tylko na cycku!!!Deserki czy obiadki ze słoiczka NIE robione samodzielnie NIE smoczek NIE butelka wielkie NIE i ma wielki problem bo jest więźniem własnego dziecka bo tylko pierś.Czasami się napije ze szklanki albo kubka nawet Niekapek jest NIE!!!

lutka
gunia43
[ATTACH]14034[/ATTACH]

kiedy moje dziecko samo ze zmeczenia, czy w trakcie zabawy zacznie zasypiać???????????:karate:

wczoraj godzinę go usypiałam, dzisiaj około 40 min ech

Ja też mam problem ostatnio z zasypianiem to znaczy nie ja tylko Filip.W ciągu dnia ro bi jakieś trzy drzemki zawsze jest tak że go położę do łóżeczka i się wierci ,kręci i marudzi bardzo trze oczka jak trwa to dłużej niż 10 min to biorę na ręce i się kołyszę czasami wystarczy 2 minuty i już śpi.Na szczęście co do usypiania wieczorem po kąpieli to sam zasypia pięknie,czasami podejdę mu smoka wsadzić bo bawi się w wypluwanie,pogada pogada sobie i opatrzy jakiś punk w który się bardzo wpatruje najczęściej jest to mama przy żelazku i zasypia.Dzisiaj spał od 21 do 9 rano z jedną przerwą na śpiocha o 6 na butlę!

Ewciaa
Kamidianka
katja79

oj tak to jest ze czasami klody nam cos pod nogi rzuca ...oby to juz byl konie c i ciassto sie udalo :)

Zaraz będziemy próbować, to znaczy oficjalnie próbować, bo pokątnie to już wsunęłam hehe. Ale podam z lodami i bitą śmietaną, zobaczymy, czy zasmakuje :))

ale mi zrobiłas smaka...wysli troche i tu do mnie:36_17_7:

a ja dostałam ślinotoku!:ble::ble::ble: