Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

pat-k
mama2
pat-k

obydwie fazy??? kurcze, to wystrzal a nie akcja porodowa :))

Maksiki to najwyrazniej bardzo zdecydowane chlopaki. "wychodze i juz" :)

tak obydwie fazy

hmm... a to bzykniecie zalicza sie czasowo do tej 1,5h? :36_15_9:

własnie a co do tego bzykania to nie uwierzycie ale faktycznie po tym seksiku skurcze zaczełay sie o wiele czesciej i mocniej

mama2
Gunia a moj maz zjezdzil dzis cale miasto za tymi kapturkami z medeli i choler nigdzie ich nie ma!!!!!!!!! mam z aventy ale sa do niczego

Na necie zobaczcie. Pewnie na allegro beda. Ja tez schodzilam za nimi cale Hagen i w jednej jedynej aptece byly, chyba 10 z rzedu. Poprosic tez mozna w aptece zeby zamowili dla Ciebie specjalnie. Pierwszy dostalam od poloznej.

dzikma
mama2
Gunia a moj maz zjezdzil dzis cale miasto za tymi kapturkami z medeli i choler nigdzie ich nie ma!!!!!!!!! mam z aventy ale sa do niczego

no to ładnie, wczoraj bardzo polecano na SR właśnie te z aventu, że są rewelacyjne, trzymają się cyca, a pozostałe są beznadziejne wg prowadzącej zajęcia.... coś mi się wydaje, że to na sobie trzeba próbować
Co racja to racja. I jeszcze inna sprawa czy dziecku przypasuja. Te z medeli trzymaja sie jak trzeba tylko trzeba tak zalozyc zeby powietrze nie zostalo i jest ok.

katja79
pat-k
hej dziewczeta i chlopaki,

wczoraj bylismy na zdjeciu szwow, zroslam sie ok. Przy okazji poprosilam o zwazenie Tosi i niestety moje obawy sie potwierdzily. Przy wypisie ze szpitala mala wazyla 3460 (3 doba) a wczoraj (12 doba) 3610... czyli przybiera na wadze o wiele za malo :(
Polozna doradzila po karmieniu piersia dokarmiac Bebilonem i rownoczesnie jak najczesciej stymulowac piersi laktatorem i tym co sciagne tez karmic. Walczyc o zwiekszenie laktacji i lepiej sie ozdywiac.
ja nie wiem, co moge jesc. schudlam od porodu masakrycznie. W zyciu nie mialam tak chudych nog

Hej Patka witam w klubie mam z problemem laktacyjnym tylko ze mnie to juz szlak trafia jak słysze ze mam walczyc o zwiekszenie laktacji bo do jasnej cholery ilez mozna...jest naprawde masa dzieci które wychowaly sie na butli i sa okazami zdrowia a ten ogólny nacisk na to zeby kobieta za wszelka cene karmila cycem jest naprawde jak dla mnie stresujacy. nie martw sie kochana jak mala dostanie butle to szybciutko nadgoni a i Ty spróbuj duzo pic ja pije na potege ta herbatke na laktacje i bawarke co dwie godziny nie wiem czy to cos daje bo sama mam caly czas malo mleka ale moze...sama spróbuj.
Buziale

tak jest presja zewnetrzna ale tez wewnetrzna... ja tak bardzo chcialam karmic tylko piersia... i okazuje sie, ze mala niedojada. Nie ma co sie biczowac i walczyc za wszelka cene. dziecko musi byc najedzone i tyle. a jesli Bebilon czy inny wpomagacz ma w tym pomoc, to matka musi schowac gleboko wlasne ambicje czy nawet marzenia i kierowac sie dobrem dziecka. To moje wnioski po kilkunastu dniach walki z cycami...

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

Daffodil
mama2

Mama znalazłam takie na Allegro:
MEDELA OSŁONKI NA BRODAWKI, PIERSI najnişsza cen (633767429) - Aukcje internetowe Allegro

Przy dobrych wiatrach przesyłka może być w ciągu dwóch dni.
Ja mam ciut inny ksztalt. Takie wyciete z jednej strony. Ale moze te beda dobre.

katja79
pat-k
mama2
Patka tez bym dała butle malej odrazu przybierze bo na takim mleku dzieci szybko przybieraja a swoja droa przystawiac do cyca

Tak wlasnie chce robic, najpierw cyc, potem ten moj sciagniety pokarm i dopiero na koncu jesli jeszcze bedzie glodna Bebilon. Kupilam za rada Lutki Bebilon Comfort i faktycznie Tosia nie ma po nim wzdec. w szpitalu podali jej jakis zwykly i piedna meczyla sie z gazami pol nocy.
Katja a Ty jakim mleczkiem dokarmiasz Maje?

ja NAN ACTIVE i jak narazie jest ok

a ile malutka wypija tego mleka na raz? moja dzisiaj po cycu i moim sciagnietym mleku wytrabila jeszcze 40ml Babilonu

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

pat-k

wczoraj bylismy na zdjeciu szwow, zroslam sie ok. Przy okazji poprosilam o zwazenie Tosi i niestety moje obawy sie potwierdzily. Przy wypisie ze szpitala mala wazyla 3460 (3 doba) a wczoraj (12 doba) 3610... czyli przybiera na wadze o wiele za malo :(
Polozna doradzila po karmieniu piersia dokarmiac Bebilonem i rownoczesnie jak najczesciej stymulowac piersi laktatorem i tym co sciagne tez karmic. Walczyc o zwiekszenie laktacji i lepiej sie ozdywiac.
ja nie wiem, co moge jesc. schudlam od porodu masakrycznie. W zyciu nie mialam tak chudych nog

Kurcze, rzeczywiście nie za dużo przytyła. Trzymam kciuki, żeby po Bebilonie waga ruszyła. A Ty Pati jedz więcej i dużo pij. Może rzeczywiście to z tego powodu mleczka nie ma za dużo, skoro mówisz, że strasznie schudłaś.

dzikma
Daffodil
dzikma
Ewcia, jejciu, ale Cię tam trzymają jeszcze, na co oni czekają :Histeria:

Dorcia, Jola22, Dziewuszki, jeszcze chwilunia i będziecie z bobaskami ::):

No a pozostałym mamusiom życzę, aby dzieciaczki zdrowo rosły i przybierały na wadze. Śliczne zdjątka mają, Mama2, Gunia, ale przystojniaki z Waszych Maksików :D

ja ponoć jeszcze wytrzymam 2 tygodnie, wczoraj miałam usg, Michaśka ma koło 3,135 kg, więc jeszcze urośnie, długa jak tasiemka i wyzwijana, wiecznie z rączką na buziaku, pancia się wstydzi chyba :Oczko: łożysko zaczęło dojrzewać, no ale szyjka trzyma, więc jeszcze podtucze małą :Oczko:

No to Michalinka osiągnęła już imponującą wagę :) A długa pewnie po mamie, bo z tego co pamiętam, to do liliputków nie należysz :)

taaa, i ma dużą główkę, więc khm.... chyba będę rozgwiazdą, jak pisała kiedyś Isabelka...
ja jestem wyższa od mamy mojej o głowę, więc jak moja będzie wyższa ode mnie o głowę, to z 190 cm będzie miała :Szok: mam nadzieję, że nie będą jej tak dokuczać, jak mnie w dzieciństwie i szkole....
Nie martw sie. Kazde pokolenie generalnie wieksze od poprzedniego. A 180 to dobry wzrost dla modelki :-) A co do wagi to ja na USG mialam 3350 tydzien przed porodem a Maksio urodzil sie z waga 3170 i mial glowke 34 cm z hakiem. Bylo ok.

pat-k
katja79
pat-k

Tak wlasnie chce robic, najpierw cyc, potem ten moj sciagniety pokarm i dopiero na koncu jesli jeszcze bedzie glodna Bebilon. Kupilam za rada Lutki Bebilon Comfort i faktycznie Tosia nie ma po nim wzdec. w szpitalu podali jej jakis zwykly i piedna meczyla sie z gazami pol nocy.
Katja a Ty jakim mleczkiem dokarmiasz Maje?

ja NAN ACTIVE i jak narazie jest ok

a ile malutka wypija tego mleka na raz? moja dzisiaj po cycu i moim sciagnietym mleku wytrabila jeszcze 40ml Babilonu

u mnie róznie czasami po cycu wyciaga 50 ml a czasami 30

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

mama2
Daffodil
dorciaa25

Daffodil jak bedziesz miała chwilke to pochwal sie jakimis nowymi zdieciami Kubusia:)

Proszę bardzo :)
Moje chłopaki najukochańsze:

[ATTACH]6996[/ATTACH] [ATTACH]6997[/ATTACH] [ATTACH]6998[/ATTACH] [ATTACH]6999[/ATTACH]

i ze smokiem na ostatnim zdjeciu , ale ci zazdoszcze ze chce doic smoka

Dopiero drugi o zupełnie innym kształcie niż ten pierwszy mu podszedł. Spróbuj poeksperymentować. Smoczek całkiem mu się podoba, tylko wypluwa go średnio co 2 minuty :)

Daffodil
mama2
Daffodil

[ATTACH]6996[/ATTACH] [ATTACH]6997[/ATTACH] [ATTACH]6998[/ATTACH] [ATTACH]6999[/ATTACH]

i ze smokiem na ostatnim zdjeciu , ale ci zazdoszcze ze chce doic smoka

Dopiero drugi o zupełnie innym kształcie niż ten pierwszy mu podszedł. Spróbuj poeksperymentować. Smoczek całkiem mu się podoba, tylko wypluwa go średnio co 2 minuty :)

wyprobowałam wszystkie trzy kształty , anatomiczny płaski okragły i NIC :no1:

mama2
gunia43
mama2
Jak u was z dieta ? bo ja jem wszystko ,wczoraj sałatke z oliwek i serem feta , tort, rolade i generalnie to jem jak wieprzek i cos czuje ze szybko nie schudne , wogóle to od porodu zeszło mi tylko 5 kg....hm..dziwne a zostało 7 kg

Jakim cudem zostalo 7 jesli przytylas tylko 9. Powinno zostac tylko 4. Chyba ze cos pomyilam...

U mnie od porodu ubylo 11 i waga stanela od zeszlej niedzieli. Pozostalo tez jeszcze 7 kilo.
Apetyt powoli mi wraca ale jeszcze malo rzeczy mi smakuje. Generalnie to mam ciagle na cos ochote a jak jem to wydaje mi sie wiekszosc rzeczy niedobra. Ostatnio przestal mi smakowac nawet moj ulubiony serek Almette i bulki z ziarnem. Zjadlam ale wmusilam w siebie doslownie. Jedynie ochota n slodkie pozostala i jem czekolade, lody, ciastka, jogurty. Jydynie nie jem tylko kapusty, czosnku i fasoli i grochu.

kochana jak jechałam na porodówke to juz miałam 12 kg cos przegapiłas:))
Widac przegapilam ;-)

pat-k
Zapomnialam wam opisac bardzo istotny moment z porodu Tosi. Nie moglam jej naturalnie urodzic, bo szyjka nie chciala sie otworzyc. doslownie jakbym podswiadomie nie chciala Tosi wypuscic na zewnatrz... Podczas cesarki, kiedy wyjeli dziecko Uslyszalam jak lekarz mowi ze zgroza, ze malutka miala szyje dwukrotnie i wcale nie luzno owinieta pepowina.
Dziewczyny, ja kazdego dnia dziekuje Bogu, ze nie dal mi naturalnie rodzic

O rany, dobrze dziewczyny, że opatrzność nad wami czuwała :zwyrazami_milosci:

jola22
mama2
u was tez tak szybko brzuch znika po porodzie , ja juz dzis prawie go nie mam:))

Mama2 u mnie cholera cały został - ja nie wiem jak to sie stało.:sofunny::sofunny::sofunny:
Mama2 - Mnie ladnie zniknal zaraz po porodzie bylam w szoku, ale skora naciagnieta jeszcze zostala a to chyba potrwa zanim sie naciagnie z powrotem. O ile w ogole....
Jola22 :-) :sofunny::sofunny::sofunny:

katja79
mama2
po jakim czaasie przyszła do was połozna srodowiskowa?

u mnie była wczoraj starsza pani która wiecej nagryzdolila sie w swoim kajeciku niz co warte potem obejzala dziecko i poszla w cholerke jakos nie wzbudzila we mnie zaufania na tyle zeby sie jej radzic.

a no i mam pytanko do was kochane czy Wasze dzidziolki maja bialy nalot na jezyczkach moja mala ma tyle tylko ze po jedzeniu to ponoc normalne tylko nie wiem bo pospala i tez miala bialawy jezyczek a ta polozna stwierdzila ze to moga byc plesniawki chociaz ja myslalam ze to inaczej wyglada ze to takie serkowate krostki w buzi a akurat tego mala nie ma.
a wy jak myslicie?

Katja nie wiem co to może być, ale pleśniawki też zawsze kojarzyły mi się z białymi punkcikami, a nie nalotem.

jola22
mama2
Kurcze wie ktos co z Ewcia ja do niej wczoraj pisałam ale nieodpisała...:no1:

Ja nic nie wiem co u Ewci - zawsze choć jednego sms skrobnęła, a od wczoraj cisza.

I Katja dawno się nie odzywała.
No wlasnie o Katji tez myslalam. Moze niezle sie nameczy przy malej i nie ma juz na nas sily. Na razie - mam nadzieje.
Ewciaa - moze jednak ruszylo i cc nie bedzie. Czaklam na wiadomosc ze juz :-)

oj Maksio tez jakos sie ostatnio rozbestwil i chce tylko sie przytulac i do cyca. Koniec swita. Od 8.00 prawie nie spal, co chwile cyc i przytulansko po a ja juz nie wyrabialam bo kregoslup mi zaczal znow dokuczac przez to. teraz lekko zasnal ale znow cos mialczy :-) Umyje wlosy i spadam na spacer to moze w wozku pospi, bo lubi tak na spacere sie drzemnac i nie lacze wtedy wcale.

Daffodil
dorciaa25
Daffodil

Ja też na razie tylko rozpinane kaftaniki, śpiochy i pajace :)

Daffodil jak bedziesz miała chwilke to pochwal sie jakimis nowymi zdieciami Kubusia:)

Sliczne malenstwo. Chyba do taty podobny. Chociaz sama nie wiem czy aby na pewno....

A propos spaceru. Czym przykrywacie malucha na spacerze przy 20°C ?????
Ja mojego owijam w rozek ale nie wiem czy mu nie za cieplo....

mama2
a my z mezem siedzimy i stwierdzilismy ze nie mamy dziecka cały dzien sie snujemy po domu i szczerze to nudzimy bo mały cały dzien spi:36_15_9:

hihihih, u nas tez tak bylo na poczatku :)
bez obaw, juz niedlugo Maksiu odespi stresy porodowe i da czadu

gunia43
Daffodil
dorciaa25

Sliczne malenstwo. Chyba do taty podobny. Chociaz sama nie wiem czy aby na pewno....

A propos spaceru. Czym przykrywacie malucha na spacerze przy 20°C ?????
Ja mojego owijam w rozek ale nie wiem czy mu nie za cieplo....

ja nie mam pojecia bo dopiero przed nami to wielkie wydarzenie:36_15_9:

Daffodil
katja79
mama2
po jakim czaasie przyszła do was połozna srodowiskowa?

u mnie była wczoraj starsza pani która wiecej nagryzdolila sie w swoim kajeciku niz co warte potem obejzala dziecko i poszla w cholerke jakos nie wzbudzila we mnie zaufania na tyle zeby sie jej radzic.

a no i mam pytanko do was kochane czy Wasze dzidziolki maja bialy nalot na jezyczkach moja mala ma tyle tylko ze po jedzeniu to ponoc normalne tylko nie wiem bo pospala i tez miala bialawy jezyczek a ta polozna stwierdzila ze to moga byc plesniawki chociaz ja myslalam ze to inaczej wyglada ze to takie serkowate krostki w buzi a akurat tego mala nie ma.
a wy jak myslicie?

Katja nie wiem co to może być, ale pleśniawki też zawsze kojarzyły mi się z białymi punkcikami, a nie nalotem.

no jednak wyczytalam, ze tak sie własnie zaczynaja plesniawki takim nalotem wiec w razie czego babeczki bedziecie wiedzialy takie serowate kuleczki sa juz w baardzo zaawansowanym etapie.

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
pat-k

Hej Patka witam w klubie mam z problemem laktacyjnym tylko ze mnie to juz szlak trafia jak słysze ze mam walczyc o zwiekszenie laktacji bo do jasnej cholery ilez mozna...jest naprawde masa dzieci które wychowaly sie na butli i sa okazami zdrowia a ten ogólny nacisk na to zeby kobieta za wszelka cene karmila cycem jest naprawde jak dla mnie stresujacy. nie martw sie kochana jak mala dostanie butle to szybciutko nadgoni a i Ty spróbuj duzo pic ja pije na potege ta herbatke na laktacje i bawarke co dwie godziny nie wiem czy to cos daje bo sama mam caly czas malo mleka ale moze...sama spróbuj.
Buziale
Ja tez nie wiem co oni z tym karmieniem piersia. Jaks moda pewnie sie zrobila. Tutaj wszedzie o tym trabia. Polozne tez zachecaja. Chodzi o te przeciwcial pewnie. Ale mozny przeciez troche cycem a troche butla....
Mnie ten cycki dobijaja ale boja sie koolek przy butli i ze Maly sie pochoruje. MOze do 2 miesiecy dotrzymam z tym karmieniem. Czuje sie jak Bar Mleczny i jestem ciagle niewyspana bo maksio zaczal jesc juz co 2,3 godziny i ciezko odpoczac.