Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

pat-k
Daffodil
gunia43

Mama2 - racja, racja. Kasa leci teraz niemilosiernie. N ale co. Zupki srupki kosztuja a jak chce nawet sama robic i w bio kupic to jeszcze drozej to wychodzi. Ale co zrobic. Dziecku sie nie zaluje :-) A Maksikowi kupilam peklno ciuszkow zanim sie jeszcze urodzil i to duze niektore a to juz wsyzstko na niego albo w sam raz albo wyrasta i znow kupowac trzeba.

A co do strzakania w krzyzu to przy porodzie juz mi tak strzyknelo, ze teraz juz mi nic nie zaszkodzi. Cala polamana i tak juz jestem i plecy i kolana. Przydaloby sie sanatorium doslownie!!!!

U nas kupowanie warzyw ekologicznych jednak dużo taniej wychodzi, kilo marchewki 4,5 zł, a ziemniaki po 3 zł. A ja wczoraj ugotowałam dwie marchewki i wyszły mi z tego jakieś 3 słoiczki :noooo: Aż w szoku byłam, że tak dużo, bo chciałam zrobić porcję na dwa razy :)

Daffo planujesz zamrozic te dodatkowe sloiczki czy pasteryzowac? ciekawe, czy mi starczy cierpliwosci, zeby gotowac warzywka. na razie planuje hipp kupowac

Będę zamrażać. Nawet już parę słoiczków z koncentratu pomidorowego zachomikowałam w tym celu :) Wielkość mają w sam raz :)
A robi się to szybciutko. Zwłaszcza jak na parę dni zamierzasz robić, to naprawdę dużo czasu to nie zabiera.

Ewciaa
mama2
a Ewcia tylko ze wy mieszkancie z rodzicami to nie wiem czy dochod waszych rodzicow tez nie bedzie brany pod uwage i do podzielenia wtedy tez przez wieksza ilosc osob , bo was nie jest przeciez trojka w gospodarstwie domowym tylko 5 !

aha musze iśc zapytać....ale nie chce sie splamić tam
Ewciaa - ale te urocze panie w Zusie sa wlasnie po to zeby Cie o wszystkim poinformowac :-)
A jak beda robily fochy to im powiedz ze one sa tam dla Ciebie a nie odwrotnie.

gunia43
pat-k
wiecie co... ja sie strachliwa zrobilam od kiedy pojawila sie Tosia.
jak sobie przypomne, jak zylismy do jej narodzin. nie balismy sie zadnego ryzyka. skakalismy ze spadochronem,
jak podrozowalismy to nigdy nie wiedzielismy gdzie bedziemy nocowac i czym sie przemieszczac. kiedys w dzunglii nocowalismy z pajakami wielkosci mojej dloni.
a teraz boje sie stukotu na dachu, komarow, przeciagow.....
mam nadzieje, ze mi troche przejdzie, bo nie chce Tosi na mimoze wychowac

Wow Patka - podziwiam z tymi pajakami u mnie by chyba nie przeszlo. Ale fakt kiedys bylam wieksza luzara i malo strachliwa bylam a teraz taka jakas delikatna sie zrobilam. Stalo sie to chyba z wiekiem a po urodzeniu Maksia to juz w ogole.

wrzuce Wam kiedys foto kolegi pajaka, bo zrobilismy jednemu zdjecia. tuz przed egzekucja oczywiscie :D

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

Daffodil
Dzień dobry dziewuszki.
Jak to dobrze, że już piątek, wreszcie M. trochę czasu z nami spędzi.

A jutro jedziemy z Kubkiem na USG bioderek. Mam nadzieję, że nie będzie takiego ryku jak ostatnio :)
Ja tez sie witam, bo koniec koncow zapomnialam :-) Zero kultury!!!!
Daffodil - Powodzenia na USG!
Tez sie ciesze ze dzis piatek :-) z tych samych wzgledow.

Daffodil
pat-k
Daffodil

U nas kupowanie warzyw ekologicznych jednak dużo taniej wychodzi, kilo marchewki 4,5 zł, a ziemniaki po 3 zł. A ja wczoraj ugotowałam dwie marchewki i wyszły mi z tego jakieś 3 słoiczki :noooo: Aż w szoku byłam, że tak dużo, bo chciałam zrobić porcję na dwa razy :)

Daffo planujesz zamrozic te dodatkowe sloiczki czy pasteryzowac? ciekawe, czy mi starczy cierpliwosci, zeby gotowac warzywka. na razie planuje hipp kupowac

Będę zamrażać. Nawet już parę słoiczków z koncentratu pomidorowego zachomikowałam w tym celu :) Wielkość mają w sam raz :)
A robi się to szybciutko. Zwłaszcza jak na parę dni zamierzasz robić, to naprawdę dużo czasu to nie zabiera.

to fajnie ..u mnie nic z tego bo jest jeden sklep ale w nim warzyw nie ma

pat-k
Kamidianka
pat-k
dziewczyny, jestem cala posrana ze strachu. jestem sama w domu, M wyjechal a na dachu jakis rumor slyszalam. mieszkamy na poddaszu.
nie wiem co mam robic..... przeciez nie bede na policje od razu dzwonic

pat-ka napisz, co to było?? wszystko ok??

sama chcialabym wiedziec co to bylo... dzisiaj juz M wraca, namowie go, zeby zajrzal na dach
Moze gremliny... Lepiej niech tam nie wchodzi!!!!

Kamidianka
Zaczęłam szukać na tych stronach mieszkaniowych, tam też są kalkulatory rat. Dziewczyny, kredyt powiedzmy na 200 000 na 30 lat to około 1400 zł miesiecznie (zależy w którym banku). W ciągu tych 30-stu lat oddaje się im.... ponad pół miliona!!! Wiecie, to jest złodziejstwo w biały dzień!!

kami no to na duzy kredyt patrzysz ja myśle góra 150 000, już raz byliśmy w banku się pytać...poprostu oddajesz im drugie tyle

ale słyszałaś o tych kredytach "rodzina na swoim" ????

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

mama2
Daffodil
mama2
:

ewcia wierz mi ze to zadna kupa kasy..kurczealbo ja rozrzutna jestem?:Śmiech::Śmiech:

Oj chyba tak, my w 3 tys. spokojnie się zamykamy każdego miesiąca :)

MATKO JAK TO MOZLIWE????????:noooo:MUSZE CHYBA COS PRZEMYSLEC:d
Jak znam siebie to mnie by to nie starczylo. W Polsce mialam na siebie 1200 zl i ledwo wiazalm koniec z koncem. A druga osoba, dziecko... Tak bez zadnej pomocy rodzicow jak my teraZ JESTESMY TO CIEZKO BY BYLO. Daffodil - chyle czola za gospodarnosc :-)

gunia43
mama2
Daffodil

Oj chyba tak, my w 3 tys. spokojnie się zamykamy każdego miesiąca :)

MATKO JAK TO MOZLIWE????????:noooo:MUSZE CHYBA COS PRZEMYSLEC:d
Jak znam siebie to mnie by to nie starczylo. W Polsce mialam na siebie 1200 zl i ledwo wiazalm koniec z koncem. A druga osoba, dziecko... Tak bez zadnej pomocy rodzicow jak my teraZ JESTESMY TO CIEZKO BY BYLO. Daffodil - chyle czola za gospodarnosc :-)

ja trace jeszcze mniej..z tym że mieszkam u rodziców i rachunki płacimy na pół....3 tysiace to nawet mój M nie zarazia więc tyle nie mamy żeby wydać

Daffodil
gunia43
mama2
Lutka ale fajnie ksiazeczke czyta:)) slicznie wyglada w tym gangu :) az sie serducho kroi widzac takiiii wielki plaster

Jola30 trzymam kciuki !!!!!!

Patka i co z tymi halasami na dachu?? ja tez mialam przygody budze sie i smierdz dymem w domu strasznie ...otwieram balkon a tu buch w nos taki smrod i wszedzie bialo dymu w cholere ..ktos podpalił liscie ..przyjechala straz i gasila w domu mialam okna pozamykane a i tak smrodu co niemiara..
Az sie czerwona zrobilam..mowisz ze M pyta kiedy bede ?:D otoz kochana po wczorajszej wizycie u nefro powiedziala mi ze mam jechac za okolo 2 m-c szkoda bo to juz bedzie bury pazdziernik albo nawet listopad ale mam ogromna nadzieje ze moze udaloby nam sie pomimo tego spotkac?????????????

Gunia nie szalej tak z porzadkami bo i tobie cos szczeli i plecach i sie doigrasz

Patka pokaz ten podgrzewacz

co do kredytu ja mam tylko niewielka czesc za mieszkanie na kredyt i razte mam 300 zł i tylko na 9 lat ..reszte to byla gotowka takze nawet nie odczuwam tego kredytu ..no ale mam dwoje dzieci i tez kasa leci jak woda wczoraj zobaczylam te zupki po okolo 4 zł do tego jakis deserek okolo 3 zł i soczek dzienne wyzywienie malucha 10 zl razy 30 dni to jest 300zł do tego 200 zł pampersy , zabawki edukacyjne i wychodzi 700zł co miesiac na maluszka
Mama2 - racja, racja. Kasa leci teraz niemilosiernie. N ale co. Zupki srupki kosztuja a jak chce nawet sama robic i w bio kupic to jeszcze drozej to wychodzi. Ale co zrobic. Dziecku sie nie zaluje :-) A Maksikowi kupilam peklno ciuszkow zanim sie jeszcze urodzil i to duze niektore a to juz wsyzstko na niego albo w sam raz albo wyrasta i znow kupowac trzeba.

A co do strzakania w krzyzu to przy porodzie juz mi tak strzyknelo, ze teraz juz mi nic nie zaszkodzi. Cala polamana i tak juz jestem i plecy i kolana. Przydaloby sie sanatorium doslownie!!!!

Tutaj warzywa w ogole bardzo drogie a bio to dopiero. Za 1 euro za kilogram to nic prawie sie nie kupi. Pol kilo porzeczek czerwonych wczoprak kupilam za 1,99, a czeresnie 4.99 za kilo. Wyrzywa troche taniej ale geberalnie tez bardzo drogo. Zeby kupic warzywa na salatke tzn pomidory, papryka, salata, cebula i takie tam to musze 10 jurkow liczyc.

mama2
Daffodil
mama2
dziewczyny ale ja cierpie!!!!!!!!! nabawilam si zapalenia miesnia od noszenia maksa boli pod łopatka tak bardzo ze nawet oddechu porzadnego nie moge nabrac i cos znowu mi sie z prawa piersia zrobilo , strasznie mam znow poraniona jak maks ssie to lzy z bolu leca ja niewiem co ja mam z tym cyckiem od porodu mnie non stop boli:noooo:
lewa moze szarpac na wszytskie strony i nie boli a ta caly czas

Oj biedulko, na pierś Bepanthen, a na plecki to najlepiej jakąś maść rozgrzewającą. Niech Cię M. natrze porządnie :)

no wlasnie nie wiem jaka masc moge przy karmieniu...

Jak się Filip urodził i bolały mnie sutki to smarowałam bepanthen i można tej maści nie zmywać przed każdym karmieniem.Co do pleców to wybierz się może na masaż to ci rozmasują to miejsce bo szkoda jak tak się męczysz bidulko.

pat-k
gunia43
mama2

do tego tesknota za rodzina i chocby swoim krajem..nie mozna miec w zyciu wszystkiego...:white_flag:
Ta... a ja mam tesknote i kasy tez nie mam. No coz :-)

ale z to Twoj M czuje sie tam jak u siebie a nie jak na obczyznie :) to tez wiele zmienia
NO jasne. Troche przegielam z tym postem. Ale ostatnio tak zatesknilam za moimi sioistrami, tata, rodzina, znajomymi i przyjaciolmi. Za wsyzstkimi na raz. Mimo, ze mam Maksia i czas plynie fajnie i sie nie nudze z moim malenstwem to jakos nie mam sie nim zbytnio komu pochwalic. Tylko internet mi pozostaje. Wiecej mam kontaktow wirtualnych albo telefonicznych niz tych na zywo :-(( Ale chociaz to, bo inaczej bym chyba sie zaplakala. Ci co sa tutaj to nie sa tacy fajni. Mam 1 fajna kolezanke (ta co przestraszyla Maksia ;-)) ale ona zaczela pracowac, ma rodzine i nie ma juz tyle czasu co kiedys. Z kasa duzo lepeij niz jak bylam w Polsce. NO ale tam bylam sama i musialam sobie radzic a tu jestesmy w dwojke, wiec nie ma co porownywac. Z drugiej strony w Polszy nikt takiej kasy na dziecko jak tutaj bymi nie dal.
Jak pisalyscie sa plusy i sa minusy.

A u mnie za oknem graja fajny Jazzik. Dzisiaj od rana koncert pod oknem mam Live. To na otwarcie muzeum po remoncie. Plusy mieszkania w Centrum :-)

mama2
Ewciaa
na koniec się witam bo nawet nie wiem czy dziś się zdąrzyłam przywitam....
moja zuza wczoraj zjadła ok.17.30 zasneła ok.21 i w nocy wstała dopiero o 4:noooo: i spała do 10.00:noooo: normalnie byłam w szoku

a u mnie znów problemy tym razem finansowe jestem zła i smutna..ryczeć mi sie chce....ale co ja będe wam tu truć...staram się nie myśleć....

eh jak ja czytam jak wam tak dzieciaczki spia to :le::le:

Zobaczysz jeszcze troszkę się przemęczysz i też odeśpisz.Wczoraj tak się zastanawiałam jak by tu ci pomóc w tym spaniu i jedyne co wymyśliłam to może jakby się udało dać Maksowi butelkę ze ociągniętym mlekiem i do tego mleka dodać kaszki żeby było bardziej sycące.Może pośpi troszkę dłużej.Piszesz że w nocy wydaje twoje piersi do końca może się nie na jada????Już sama nie wiem?

oj dziewczyny jak czytam o waszych pieniazkach to ja niewiem ...kurcze my z moim bylym to jak Oliw sie urodzila mielismy na miesiac ok2tys czasem mniej bo on platne na godzine a bylo nas w domu 4 bo siostre mlodsza mialam u siebie i mieszkanie wynajete ale jakos nam starczalo na wszystko bylo czasem lepiej czasem gorzej ale dawalismy rade ojeju a teraz tak ceny na wszystko podskoczyly ze ja niewiem co w tej Polsce sie dzieje.

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

mama2
dafodil a dobre to wyszło:)) ta marchewka?

Na pewno lepsze niz ze sloika. Skosztowalam i bleeeee !!!!!! A ziemniaki z cukinia tez kupilam i sprobowalam i jeszcze gorsze. Ale ja jak nazbieram sloiczkow po gotowcach to wtedy bede mrozic bo nie mam w czym. A na bierzaco mi sie nie chce kawalka marchewki gotowac i cudowac.

mama2corun
oj dziewczyny jak czytam o waszych pieniazkach to ja niewiem ...kurcze my z moim bylym to jak Oliw sie urodzila mielismy na miesiac ok2tys czasem mniej bo on platne na godzine a bylo nas w domu 4 bo siostre mlodsza mialam u siebie i mieszkanie wynajete ale jakos nam starczalo na wszystko bylo czasem lepiej czasem gorzej ale dawalismy rade ojeju a teraz tak ceny na wszystko podskoczyly ze ja niewiem co w tej Polsce sie dzieje.

mama2corun a myślisz że ile ja teraz mam ?! mój M tylko pracuje ja nie mam żadnej kasy..mamy oszczędności ale staramy się tego nie ruszać..chodz czsami to nie wychodzi bo to jakaś imprezka, bo to wesele, chrzciny itd.
człowiek cały czas tyle samo zarabia a ceny idą do góry co chwilke

mama2corun

Strasznie podrozalo. Ja jak teraz bylam na swieta to poprostu szczeka mi opadla jak poszlam do sklepu. W innych rzeczach sie nie orientuje ale z tego co tu dziewczyny pisza to wsyzstko do gory. Sam czynsz za moje mieszkanie w Polsce mi podskoczyl przez dwa lata o prawei sto zlotych!!!!

gunia43
Ewciaa
gunia43
A oto moje dzieckogadajace z ... lampa:
YouTube - MVI 0709 28 08 2009

on po prostu jest zaje...... :36_2_25: dobrze że nie ma skarpetek :36_2_25:
Skarpety nie maja szans. Juz 4 pary zdekompletowane.:-) Ostatnio jedna skarete na spacerze z wozka wykopal jak do lisci gadal, a mamusia nie zauwazyla.

Maksio cudny
a u nas tez ze skrpetkami problem bo kurcze albo za male albo ta gumka jest poprostu zaciasna dla mojej klusi :) w Pl kupilam z taka fajna niesciskajaca gumka i chyba tylko tam bede sie zaopatrywac.

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png