Skocz do zawartości
Forum

Pierwszy gluten


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Pani Aneto, ja również mam wątpliwości, co do wprowadzenia glutenu... Moja córcia ma obecnie 4,5 miesiąca, według najnowszych schematów żywienia niemowląt powinnam niebawem jej go podać. Niestety ja będąc dzieckiem miałam nietolerancję glutenu, właściwie od urodzenia, ale nie od razu zdiagnozowaną. Przez 6 lat byłam na diecie bezglutenowej, stąd moje obawy. Proszę o poradę, kiedy i w jakich ilościach mogę zacząć podawać gluten i czy po rozpoczęciu podawania, powinien być on dołączany do posiłków codziennie? Dodam, że karmię córeczkę piersią, powoli włączamy nowości i do tej pory nie było żadnych objawów alergicznych.

http://lbym.lilypie.com/ZH1Jp4.png http://lb2m.lilypie.com/G6KQp4.png http://dzidziusiowo.pl/zabki/img5-100_qwertyuiopasdfghf_2_U+la+la+Lidzia_16+z%B1bk%F3w+ma%3A%29%29%29.jpg

Odnośnik do komentarza

Drogie Panie,

Zgodnie z zaleceniami dzieci karmione naturalnie naturalnie od 5 miesiąca powinny dostawać gluten pod postacią kaszy manny w minimialnych ilościach, czyli pół łyżeczki co 3dzień (najlepiej z odciągniętym mlekiem kobiecym). Po pierwszym podaniu glutenu należy dziecko obserwować czy nie boli go brzuszek, nie ma wzdęć i biegunki.

Jeśli u rodzica wystąpiła nietolerancja glutenu nie oznacza że wystapi u dziecka. Ponadto jednym z powodów wcześniejszego podawania glutenu (w minimalnych ilościach) jest zapobieganie jego nietolerancji.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...