Skocz do zawartości
Forum

garnek rzymski spróbuj koniecznnie


Rekomendowane odpowiedzi

hej
wpadłam żeby podzielić się z wami moim ostatnim odkryciem GARNEK RZYMSKI -GLINIANY. Jest to naczynie gliniane w którym można piec w piekarniku. Zaczeło się od pieczenia chleba, ale ostatnio upiekłam w nim mięso-sZynkę. jeszcze nigdy nie jadłam tak kruchej a jednoczęsnie wilgotnej pieczeni. na nic sie zdają naczynia żaroodporne, rekawy i folie aluminiowe. Wg mnie tez skraca czas pieczenie bo namoczony garnek wkładasz do zimnego piekarnika i ustwiasz żądaną temp. Ja po osiagnieciu tej temp 220 wyłaczyłam piekarnik i po powrocie z zakupów miałam już gotowy obiad (1,5h). mimo że do jego mysia nie używa się detergentów bardzo łatwo się go czyści, przyznaje czasem potrzeba namoczyć ale to bez porównania z oddrapywaniem naczynia ze szkła czy blachy.
są i oczywiście wady
jeśli chcesz kupić nowy garnek to jest on drogi 200zł ale używane na allegro 50zł:)
do jego przechowywania trzeba trochę miejsca. jeśli nie używa go się go cały czas (jak ja) musi stać w przewiewnym miejscu nie złożowny (pokrywa i dno) bo może pojawić się na nim pleśń,
do namaczania go potrzebne inne duże naczynie (u mnie nie mieści się do zlewu) więc znowu kolejny grat w domu. można namaczać w wanience dziecka

bardzo polecam jak by ktoś miał jakieś pytania chętnie służę pomocą.
a może i wy macie już jakieś doświadczenie z tymi garnkami-podzielcie sie.

Odnośnik do komentarza

Anulka
A ja mam pytanie, z czego wynika taka rozbieżność cen?
Na allegro widziałam nowe za 200 zł i za 70 zł, niby wypisują, że produkcja węgierska, europejska itp. Bałam się, że to chińska produkcja ale nie.

ja piekę chleb zawsze z dwóch porcji dlatego też mam dwa naczynia. trzeba bardzo dobrze wymierzyć piekarnik jak się kupuje dwa bo u mnie brak 1cm i muszę ostro kąbinować:(

dlaczego taka duża rozrzutność ceny: z tego co się doczytałam liczy się stopień wyrobienia gliny (im więcej pracy się w to włoży tym lepiej) i oczywiście o firmę. ja mam dwa produkcji GERMANY renomowanych firm.
teraz mały myk dlaczego można się obawiać kupna używanego-
-bo jeśli ktoś mył garnek chemikaliami one wnikają w garnek i mamy jedzonko z płynem do naczyn można to trochę zniwelować nalewając do naczynia wody z łyżka sody oczyszczonej i "zapiec" to w piekarniku.
dlaczego warto kupić używane
bo nawet markowe naczynie podczas pierwszych kilku użyć się jescze wypala i jedzenie przygotowane w nim sie przypala, problem niknie samoistnie po kilku użyciach

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...