Skocz do zawartości
Forum

Blok czekoladowy ;)


*Malinka*

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:
- paczka pełnego mleka w proszku (500g),
- 3 podwójne opakowania herbatników
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Przygotowanie:
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki.
Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao.
Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając.
Wszystko juz się połączyło, ale jeszcze nam nie zastygło? Świetnie, wyłączamy mikser, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką.
Pozostaje nam tylko wyłożenie prostokątnej formy papierem do pieczenia, przelanie masy i włożenie całości do lodówki.
Blok powinien miec około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami przed włożeniem do lodówki.

Smacznego !

Odnośnik do komentarza

Malinka ja robię blok tak samo, dodam jeszcze tylko że zamiast pełnego mleka niegranulowanego można spokojnie dać granulowane mleko, kilka razy robiłam właśnie z granulowanym i też wychodzi

polecam też drugą wersję bloku, czyli składniki te same ale nie dodawać kakao, i otrzymujemy blok waniliowy wtedy , równie pyszny
ja robię na ogół oba za jednym zamachem ;)

nasza mała Kijanka
http://dzidziusiowo.pl/php/img-10092011003.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...