Skocz do zawartości
Forum

co sie z nia dzieje?

Rekomendowane odpowiedzi

Drogie mam watpliwośc dotyczącą zachowania mojej córeczki, z braku czasu nie będe opisywać problemu, tylko skopiuję to co napisałam do pani psycholog, chciałabym sie dowiedzieć co myślicie o takim zachowaniu i czy spotkałyście sie z taka reakcją u tak małego dziecka, bede wdzieczna za odpowiedz

Mam problem z moja córeczką, Nikolka ma 8, 5 miesiąca Jest zdrowym prawidłowo rozwijającym sie dzieckiem . Od jakiś dwóch tygodni obserwuje u niej dziwne moim zdaniem zachowanie, byc może wyolbrzymiam problem ale bardzo ważna jest dla mnie opinia spacjalisty.

Otóż Nikola zacząła w pewnych sytuacjach zaciskac pięści i bardzo mocno zaciskać dziąsła trzęsąc przy tym głową na boki( nie jest to takie ruszanie głowa kontrolowane, tylko jakby z wysiłku). Ona jest na etapie gryzienia i jak tylko np nasza reka jest w jej poblizu to ona natychmiast ja ciągnie wkłada do buzi i z całej siły zaciska dziąsła. Identycznie sytucja wygląda kiedy ona się moim zdaniem zdenerwuje, to znaczy powiedzmy podjedzie gdzies chodzikiem i wyciąga rączke a ja powiem nie wolno to ona ( mimo iż nie ma nic w buzi ani w raczce) zaciska pięsci i dziąsła.
Sytuacja ta powtarza się conajmniej kilkanaście razy w ciągu dnia. Naczesciej kiedy jest niezadowolona, tzn. np kiedy wkładam ja do łóżeczka, zabieram jej coś itp.Na początku było to dla nas śmieszne ,a le szczerze powiedziuwaszy nie ygląda to naturalnie u tak małego dziecka, mam obawy czy takie zachowanie nie świadczy np o jakis zaburzeniach neurologicznych.

przepraszam za zagmatwany opis, nie wiem cxzy Pani do końca zrozumie o co mi chodzi, byc może bedzie Pani chciała jakiegos uściślenia, to proszę pytać.

Dziękuje serdecznie za odpowiedx i pozdrawiam

Gość Izabelin

Myszka z Mikołajkiem jest podobnie, z tym, że nie zaciska dziąseł ni pięści, a szczypie, warczy i krzyczy gdy Mu się coś nie uda albo nie może czegoś dostać. Po prostu wymusza, głośno manifestuje gdy coś mu się nie podoba albo nie jest po Jego myśli (a zwłaszcza gdy za długo siedzi w kojcu albo przez dłuższy czas mnie nie widzi). Myślę, że jest to normalne na tym etapie rozwoju i nie ma się czym martwić. Po prostu Nasze dzieciaki zaczynają manifestować swoje zdanie.

Iza dzięki za odpowiedź , ja też myślę ze jest tomanifestacja niezadowolenia swego rodzaju bunt ( nikola potrafi nawet z siedzzenia rzucić sie całą siłą do tyłu ) ale niepokoi mnie forma jaka moja córka sobie wybrała, ona przy tym nie krzyczy , tylko tak trzesie tą głowką,mam nadzieje ze jej minie

JAK MYSLISZ CZY JAK ONA ZACZYNA TO ROBIC TO POWINNAM POWIEDZIEC NIE WOLNO, CZY POZWOLIC JEJ OKAZAC EMOCJE??

Myszka ja mamą nie jestem ale dokładnie tak samo reagowała moja chrześnica. Pokazaywała tym samym, jak bardzo się złości. Zaciskała dziąsła, pięści i trzęsła główką. I wyrosła z tego... teraz ma 3 latka i już w zupełnie inny sposób manifestuje swoje niezadowolenie. Myślę że nie musisz się martwić - to jest normalne. Jedno dziecko reaguje tak a inne inaczej...
tak mi się wydaje.. :Nieśmiały: