Skocz do zawartości
Forum

Domowe lody dla dzieci


justyna@

Rekomendowane odpowiedzi

sorbet z malin i porzeczek

Składniki:
# 75 dkg czerwonych porzeczek
# 25 dkg malin
# 20 dag cukru
# 1 szklanka cukru (niepełna)
# plasterki cytryny do dekoracji

Do rondla wlewamy wodę i dodajemy cukier i gotujemy, aż się cały cukier rozpuści mieszając cały czas. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Owoce myjemy dokładnie i czyścimy z szypułek. Cytrynę kroimy na cienkie plasterki. Porzeczki i połowę malin miksujemy i przecieramy przez sitko. Mus owocowy mieszamy z taką samą ilością syropu, wlewamy do pojemnika, w którym będzie się mrozić (najlepiej metalowego, ale plastikowy też może być), wstawiamy do zamrażalnika.

Gdy sorbet zacznie zamarzać, rozdrabniamy go dokładnie za pomocą blendera lub ręcznie przy pomocy mocnego widelca. Sorbet trzeba rozdrabniać i zamrażać po kilka razy. Gdy jest już niemal całkiem zamrożony mieszamy go z resztą malin i zamrażamy go jeszcze raz. Na 15 minut przed podaniem sorbet wyjmujemy z zamrażalnika, by nabrał „właściwej” temperatury. Nakładamy go w pucharki łyżką do lodów i ozdabiamy plasterkami cytryny.

Sorbet cytrynowy

Składniki:
# 1 szklanki soku z cytryn
# 1 szklanki soku z limet
# 1 szklanki cukru
# 3 łyżeczki żelatyny
# 1 szklanka wody
# 1 cytryna

Żelatynę namaczamy i gdy spęcznieje, wlewamy szklankę gorącej wody, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż wszystko się rozpuści. Gdy wystygnie mieszamy z sokami owocowymi , przelewamy do naczynia, w którym się będzie mrozić i wstawiamy do zamrażalnika.

Po 3 godzinach wyjmujemy sorbet i rozdrabniamy wszystko dokładnie blenderem. Wkładamy znów na 2 godziny do zamrażalnika. Sorbet wyjmujemy na 15 minut przed podaniem. Podajemy w pucharkach, ozdobiony kawałkami cytryny.

Sorbet z melona

Składniki:
# 1 dojrzały melon (około 1 kg)
# 60-80 g cukru pudru
# 2 łyżki soku z cytryny

Kroimy melon na pół, czyścimy z pestek i wydrążamy dokładnie miąższ. Niewielką jego część kroimy w kosteczkę i pod przykryciem odstawiamy do lodówki. Resztę miąższu z melona miksujemy, dodajemy cukier puder i sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Zmiksowany mus wkładamy do zamrażalnika na około 5 godzin, pamiętając by mieszać sorbet co jakiś czas. Sorbet wyjmujemy na 15 minut przed podaniem, rozkruszamy go porządnie przy pomocy blendera lub miksera.

Sorbet podajemy w schłodzonej wydrążonej połówce melona lub szklanej salaterce, udekorowany odłożonymi kawałeczkami melona.

Sorbet gruszkowy

Składniki:
# 80 dkg gruszek
# 20 dkg cukru
# sok z jednej cytryny

Oczyszczone gruszki kropimy sokiem z cytryny. Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy gruszki i gotujemy razem przez około 10 minut. Po przestudzeniu miksujemy dokładnie, , mieszamy i wsadzamy na minimum 3 godziny do zamrażalnika, pamiętając by co jakiś czas mieszać go dokładnie. Sorbet wyjmujemy na 15 minut przed podaniem.

Lody owocowe

/składniki:/
# 2 litry owoców wonnych (poziomek, malin lub moreli))
# 1/2 litra syropu
# 2-3 białka

Owoce przetrzeć, zmieszać z syropem, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Z białek ubić pianę i dać ją do gęstniejącej masy, następnie wymieszać delikatnie lecz dokładnie i kręcić do zupełnego zmrożenia. Wyrzucić z formy.

Uwaga: Tak samo można przyrządzać lody ze świeżych soków owocowych. Również można do lodów śmietankowych zamiast mleka z wanilią dodać świeżych soków owoców, a szczególnie smaczne są lody poziomkowe tak przyrządzone.

Lody cytrynowe

/składniki:
# 3 cytryny
# 1/4 litra wody
# 15-20 dkg cukru
# 2-3 białka
# skórka cytrynowa

Zagotować syrop /z wody i cukru/, do kipiącego dodać skórkę obraną z 1 cytryny, przecedzić, oziębić, wcisnąć sok z cytryn, a z białek ubić pianę i dalej postępować jak wyżej.

Do lodów najodpowiedniejszym dodatkiem są andruty, w braku ich biszkopty lub pianki.

Uwaga: Wszystkie powyższe lody mogą być podawane ze świeżymi owocami, jak wiśnie, czereśnie, poziomki, maliny, morele i brzoskwinie. Owoce najlepiej dodawać do lodów bliskich zamrożenia i chwilę jeszcze kręcić, a także można obłożyć lody owocami.


Lody

Lody możemy podać dzieciom, które ukończyły 1 rok. Temperatura tego deseru nie jest dla nich przeciwwskazaniem do jego spożycia. Nie tak dawno niemowlęta karmiono mlecznymi mieszankami wyjmowanymi wprost z lodówki. Nie jestem zwolenniczką takich praktyk, ale czasem można, z okazji święta czy jakiejś rodzinnej uroczystości, zrobić maluchom przyjemność.
(o) Lody waniliowe

2 szklanki mleka, 4 żółtka lub 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 laska wanilii.

Jajka umyć, rozbić do filiżanki. Następnie wlać je do głębokie*go naczynia, dodać cukier. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Mleko z drobno posiekaną wanilią zagotować. Naczynie ze zmiksowanymi jajkami postawić na bardzo małym ogniu lub na garnku z wrzącą wodą. Ubijać, wlewając gorące mleko (aż masa zgęstnieje). Nie zagotować! Gęstą już masę ostudzić, stale ubijając. Gdy ostygnie, przełożyć do odpowiedniego naczynia i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.

Lody czekoladowe

2 szklanki mleka, 4 żółtka lub 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag gorzkiej czekolady.

Czekoladę rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Tak przygotowaną połączyć z pozostałym mlekiem. Pozostałe czynności - jak przy lodach waniliowych.

(o) Lody owocowe

25 dag przecieru owocowego, 4 łyżki cukru, sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietanki (kremówki).

Umyte owoce miksować z cukrem, sokiem z cytryny i śmietanką tak długo, aż masa będzie puszysta. Wtedy należy przełożyć ją do pojemnika i umieścić w zamrażalniku. Po kilku godzinach lody są gotowe. W zależności od użytych owoców będą miały smak truskawkowy, poziomkowy, malinowy itd. Można też dodać do nich bakalie lub polać odpowiednim sosem. Zwiększy to kaloryczność i jeszcze bardziej je uatrakcyjni.

(o) Melba luksusowa

I. Porcja lodów waniliowych

Kilka łyżek ubitej śmietany, 1 kawałek banana, 1 kawałek pomarańczy, 1 plasterek ananasa

II. Porcja lodów waniliowych

Kilka łyżek ubitej śmietany, 1 połówka brzoskwini z kompotu, 1 ćwiartka gruszki z kompotu, 1 plasterek ananasa, czekolada.

W pucharku ułożyć lody, formując z nich kulki. Ozdobić je ubitą śmietanką wyciskaną przez tulejkę. Udekorować też owocami (w wersji II), posypać tartą czekoladą.

(o) Lody "na niby"

Rodzice często się obawiają, że po zjedzeniu lodów maluch się przeziębi i zachoruje. Im właśnie, a także tym rodzicom, którzy musieliby na lody wydać majątek, bo ich pociechy tak uwielbiają ten deser, proponuję lody "na niby". Będzie to kefir, jogurt, roztrzepane zsiadłe mleko w małych pojemniczkach, przyozdobione konfiturami, bitą śmietaną, bakaliami, czekoladą. Wszystko to schłodzone i koniecznie nazywane przez całą rodzinę lodami. Żadnego z tych specjałów nie musimy kupować - każdy możemy przygotować sami (patrz wcześniejsze przepisy). Kefir czy jogurt można również kupić w sklepie, a w domu dołożyć tylko odpowiednie dodatki i schłodzić.

(o) Lody w pomarańczach

1 pomarańcza, 1 porcja lodów, bita śmietana.

Pomarańczę, po dokładnym umyciu, przekroić w poprzek na pół. Ostrożnie wydrążyć miąższ, by go nie uszkodzić, i pokroić w plasterki. Wydrążoną pomarańczę napełnić lodami, udekorować bitą śmietaną i pokrojonym miąższem. W ten sposób z owocu tworzy się miseczka wypełniona lodami.2 łyżeczki kaszy manny, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka masła, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka tartej bułki, 1 jajko.

Mleko zagotować z cukrem. Kaszę rozmieszać z małą ilością zimnej wody, wlać - mieszając - do gotującego się mleka, dodać masło i zagotować. Jajko umyć i po rozbiciu oddzielić żółtko od białka. Do przestudzonej kaszy dodać żółtko. Ubijać, aż masa będzie puszysta. Białko ubić z cukrem na pianę, delikatnie wymieszać z kaszą. Otrzymaną masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Podawać na gorąco lub na zimno polaną sokiem lub z bitą śmietaną.

lody bananowe

Będziesz potrzebował:
- kilka bananów
- patyczki od lodów
- polewę czekoladową
- mielone migdały lub orzechy na posypkę
- folię aluminiową

Wykonanie:
1. obierz banany i przetnij na połówki
2. w każdą połówkę włóż patyczek od lodów
3. połóż na folii aluminiowej i włóż do zamrażalnika na 3 godziny
4. podgrzej czekoladę zgodnie z przepisem na opakowaniu
5. rozsmaruj polewę czekoladową na bananach (uwaga: bardzo szybko zastyga!)
6. posypuj lub maczaj w przygotowanych posypkach.
7. zjadaj natychmiast lub włóż do zamrażalnika na później!

Moja rada: próbowałam robić własną polewę z roztopionej czekolady ale wychodził jakiś straszny glut. Najlepiej sprawdziła mi się gotowa polewa w takich torebkach, które wkłada się do gorącej wody. Potem obcinałam górę torebki i wkładałam banana do środka trzymając za patyczek. Równomiernie pokrywał się czekoladą. I wtedy szybciutko obtaczałam go w posypce.

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Odnośnik do komentarza

Lody truskawkowe (4 porcje)

Czas przygotowania - ok. 15 minut
Czas mrożenia - ok.3 godzin
Wartość energetyczna - około 1100 kcal

Składniki:
Truskawki świeże 250 g, cukier 200 g, sok z cytryny 1/2 łyżki. Wykonanie:
Truskawki zmiksować, wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny i zamrozić (po rozpuszczeniu cukru). Podczas mrożenia miksować masę co pół godziny.

Lody malinowe (4 porcje)

Czas przygotowania - ok. 15 minut
Czas mrożenia - ok. 3 godzin
Wartość energetyczna około 1100 kcal

Składniki:
Maliny świeże 250 g, cukier 200 g, sok z cytryny 1/2 łyżki.
Wykonanie:
Maliny zmiksować i przepuścić przez sitko w celu usunięcia pestek. Zmiksowane maliny wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny i zamrozić (po rozpuszczeniu cukru). Podczas mrożenia miksować masę co pół godziny.

Parfait jabłkowe lub gruszkowe

Ta z francuska brzmiąca, szlachetna odmiana lodów powstaje z żółtek, bitej śmietany z dodatkiem cukru oraz składnika smakowego. W naczyniu stojącym w gorącej wodzie utrzyj żółtka z cukrem. Wstaw później pojemnik do zimnej wody i ocierając dalej dodaj odpowiedni składnik smakowy, dokładając delikatnie bitej śmietany. Później tylko zamrozić. Pamiętaj - parfait podczas mrożenia nie miesza się!. Czas: 2 -3 godziny przed podaniem.

Bomba lodowa

Składnikami bomby lodowej są... lody. W półkolistej, wcześniej zmrożonej foremce układamy dwie warstwy lodów. Zewnętrzną, o grubości ok. 1 centymetra, stanowią lody kremowe lub owocowe, które rozsmarowuje się po ściankach schłodzonej formy. Do środka dodaje się parfait lub inne lody kremowe. Po zamrożeniu, a przed podaniem włóż na chwilę formę do gorącej wody i odwróć, a bomba bez przeszkód wyjdzie z formy. Po przybraniu można deser podawać.

Ważne w przypadku "bombowych" lodów jest kompozycja, czyli dopasowanie smakowe dwóch warstw. Znów pole dla wyobraźni. Do sprawdzonych należą: migdałowo-rumowa czy mocca-waniliowa.

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Odnośnik do komentarza

Ja w domu robie takie :
Lody domowe

Składniki :

2 szklanki słodkiej kremówki,
jajo,
2 żółtka,
pół szklanki cukru.

Dodatki:
po łyżeczce posiekanych orzechów i migdałów,
po pół łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynków,
łyżeczka kakao lub startej czekolady,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
kilka łyżek zmiksowanych owoców lub przecieru owocowego

Przygotowanie:

Jajo i żółtka ubić do białości na parze. W osobnym naczyniu ubić na krem schłodzoną śmietankę, delikatnie wymieszać z jajami. Podzielić masę na cztery części. Jedną wymieszać z posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Drugą porcję połączyć z kakao. Trzecią - z kawą rozpuszczalną, a ostatnią z owocami lub przecierem owocowym. (Kawę i kakao najpierw rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić). Lody włożyć do osobnych pojemników i zamrozić. Podawać w pucharkach.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...